Реклама
Реклама
Реклама

Читати реферат з цивільного процесу: "Право господарського відання, право оперативного управління"

(Назад)   (Завантажити роботу)   Функція читання служить для ознайомлення з роботою (Назад) (Завантажити роботу)

Функція "читання" служить для ознайомлення з роботою. Розмітка, таблиці і картинки документа можуть відображатися невірно або не в повному обсязі!
веденіяподействующемузаконодательствуможетбитьтолько державне або муніципальне унітарне підприємство (ст. 113-114 ЦК) як різновид комерційних організацій.

Суб'єктом права оперативного управління тепер можуть бути як унітарна (казенне) підприємство (ст. 115 ЦК), що відноситься до категорії комерційних організацій, так і установа (ст. 120 ЦК), що відноситься до некоммерческіморганізаціям.Пріетомтакіе установи можуть створюватися як державними і муніципальними утвореннями, так і іншими (приватними) власниками - громадянами і юридичними особами. Однак вони в певних рамках можуть займатися і що приносить доходи діяльністю, наслідком чого стане поява у них особливого права на отримане таким чином майно, яке можна також кваліфікувати як право господарського відання (п. 2 ст. 298 ЦК).

Різниця прав господарського відання та оперативного управління полягає в утриманні і "обсязі" правочинів, які їх суб'єкти отримують від власника на що закріплюються за ними майно. Право хозяйственноговеденія, прінадлежащеелібопредпріятіюкак комерційної організації або установі, що здійснює дозволену йому власником підприємницьку діяльність, в силу цього є більш широким, ніж право оперативного управління, яке може належати або некомерційним за характером діяльності установам, або казенним підприємствам.

Разом з тим обидва цих речових права значно звужені в порівнянні зі своїми прототипами, що закріплюють раніше в законах про власність. Такий підхід викликаний необхідністю більш суворого контролю власника, перш за все публічного (державного або муніципального), за цілеспрямованим характером діяльності створених ним юридичних осіб-невласника. В умовах розвитку ринкових отношенійіпоявленія значного приватного сектора економіки конструкціітакіхограніченнихвещнихправ, какііх суб'єктів-невласника, обнаружілісвоі очевидні слабкості і недоліки, приховані колишніми умовами господарювання.

Один з основних недоліків полягає у великих можливостях зловживання такими організаціями (точніше кажучи, їх органами) наданої їм власником економічною свободою, використовуваної нерідко не в інтересах власника і навіть не в інтересах такої організації, а з метою передачі майна власника в приватний сектор на збиткових для власника умовах. Саме тому право господарського відання ні за назвою, ні за змістом вже не є "повним", близьким до права власності. Відповідно до ст. 294 ГК право господарського відання - це право державного або