Реклама
Реклама
Реклама

Як відкрити спадкову справу у нотаріуса

  1. Першочергові дії спадкоємця
  2. Згідно із законом або за заповітом?
  3. Термін відкриття спадщини
  4. Заява про прийняття спадщини
  5. Документи для відкриття спадкової справи у нотаріуса
  6. Свідоцтво про смерть
  7. Підтвердження родинних стосунків
  8. Довідка з місця проживання померлого
  9. Документи на спадкове майно
  10. оціночні документи
  11. Документи, що підтверджують фактичне прийняття спадщини
  12. Дії нотаріуса після отримання документів
  13. Вартість відкриття спадщини

Відкриття спадкової справи - перший крок на шляху до отримання спадщини. Горе від безповоротної втрати близької людини може тривати довго. Але для вступу в спадщину закон виділяє родичам всього 6 місяців. Тому юристи радять приступати до процедури оформлення спадщини якомога швидше, в іншому випадку, крім нотаріальної контори спадкоємцям доведеться відвідувати судові органи.

Першочергові дії спадкоємця

Перше, що слід зробити родичам - отримати свідоцтво про смерть. Без цього документа відкриття спадщини неможливо.

Після отримання свідоцтва про смерть можна звертатися до нотаріальної контори. Згідно з чинним законодавством, відкрити спадкову справу можна в нотаріальній конторі за останнім місцем проживання померлого або за місцем знаходження основної частини спадкового майна.

Згідно із законом або за заповітом?

Якщо власник майна перед смертю не подбав про заповіт, претендувати на спадщину можуть його родичі в порядку черговості. Звертаючись до нотаріальної контори, слід повідомити нотаріуса про існування і місце проживання всіх родичів померлого.

Якщо ж відомо, що власником майна перед смертю було складено заповіт, особи, які вказані в заповіті, можуть звернутися в нотаріальну контору із заявою про прийняття або з відмовою від прийняття належної частини. Однак спочатку варто упевнитися в тому, що заповіт дійсно, що воно не було скасовано або змінено заповідачем. Для цього слід звернутися саме в ту нотаріальну контору, в якій воно було оформлено.

Родичам далеко не завжди буває достовірно відомо, чи було складено заповіт. Щоб дізнатися це, слід звернутися в будь-яку нотаріальну контору - єдина база містить відомості про наявність чи відсутність заповіту, а також про нотаріальній конторі, в якій воно було завірено і збережено.

Крім осіб, зазначених у заповіті, на спадок можуть претендувати і інші особи, яких закон наділяє правом на обов'язкову частку. Це можуть бути неповнолітні діти, непрацездатний чоловік, батько або мати, непрацездатні співмешканці і утриманці померлого. Звертаючись до нотаріальної контори, ці особи повинні подати документи, що підтверджують право на обов'язкову частку.

Термін відкриття спадщини

Відкриття спадкової справи - перший крок на шляху до отримання спадщини

Спадщина відкривається в день смерті власника майна. З цього дня починається відлік шестимісячного терміну, передбаченого законом для вступу в спадкові права. Протягом цього терміну претенденти на спадкове майно повинні звернутися в нотаріальну контору, подати заяву і документи, повний перелік яких наведено нижче.

Якщо шестимісячний термін виявиться пропущеним з поважних причин, його можна відновити через суд. Якщо ж пропуск строку станеться без поважної причини, вступити у спадок вже не вийде.

Заява про прийняття спадщини

Згідно з положеннями цивільного законодавства, для прийняття спадщини слід зробити ряд дій, що свідчать про намір вступити в спадкові права. Такими діями є:

  • Юридичне прийняття спадщини (шляхом подачі заяви в нотаріальну контору);
  • Фактичне прийняття спадщини (шляхом безпосереднього володіння і користування спадковим майном).

За загальним правилом, для вступу в спадщину слід звернутися в нотаріальну контору з письмовою заявою. Подати заяву можна під час особистого візиту до нотаріуса або через представника за дорученням, а також поштовою пересилкою. В останньому випадку заява має бути не просто складено в письмовій формі, а й нотаріально завірене.

Якщо ж Ви плануєте відвідати нотаріальну контору особисто, не обов'язково готувати заяву завчасно - написати його можна безпосередньо в нотаріальній конторі. Нотаріус надасть зразок і люб'язно допоможе Вам правильно оформити документ. Але не зайвим буде завчасно ознайомитися з нашою статтею «Заява про вступ в спадок (зразок)» - в ній Ви знайдете докладні пояснення з приводу оформлення і подача заяви.

Але не зайвим буде завчасно ознайомитися з нашою статтею   «Заява про вступ в спадок (зразок)»   - в ній Ви знайдете докладні пояснення з приводу оформлення і подача заяви

До заяви обов'язково додаються документи, що підтверджують спадкові права. Повний список документів дивіться нижче.

Документи для відкриття спадкової справи у нотаріуса

Нижче представлений список документів, які слід підготувати і подати до нотаріальної контори протягом півроку з дня відкриття спадщини. Однак рідко вдається відразу зібрати і надати повний пакет документів. Допускається насамперед - подати письмову заяву і прикласти наявні документи, яких бракує - поступово зібрати і подати пізніше.

Не виключено, що крім документів, зазначених у списку нижче, в зв'язку зі специфікою конкретного спадкової справи, нотаріус може зажадати додаткові документи.

Свідоцтво про смерть

Найважливіший документ, без якого оформлення спадщини неможливо - свідоцтво про смерть власника майна, яке видається органом РАЦС за місцем проживання або реєстрації, або рішення суду про визнання померлим. У документі повинні бути вказані такі відомості, як П.І.Б. і дата смерті, яка є датою відкриття спадкової справи.

Підтвердження родинних стосунків

Якщо спадкування відбувається за заповітом, слід надати безпосередньо заповіт, в якому вказано спадкоємець. Якщо ж спадкування відбувається за законом (або за правом на обов'язкову частку при спадкуванні за заповітом), буде потрібно надати документи, що підтверджують родинний зв'язок з померлим. Як правило, це довідки або свідоцтва, видані органом РАЦС:

  • паспорт (або інший засвідчує особу документ);
  • свідоцтво про народження;
  • свідоцтво про реєстрацію шлюбу;
  • свідоцтво про зміну імені, прізвища.

Довідка з місця проживання померлого

Обов'язковою документом є також довідка або виписка, що підтверджує місце проживання спадкодавця на момент смерті. Цей документ повинен містити такі відомості як П.І.Б., адреса проживання, житлова площа приміщення, кількість мешканців.

Цей документ можна отримати в житлово-комунальній організації за місцем проживання або ЄЇРЦ, в ДУ «Мої документи» (раніше називалися МФЦ).

Документи на спадкове майно

Ведення спадкової справи неможливо без документів, що підтверджують право власності на спадкове майно. Це можуть бути …

  • Правовстановлюючі документи (договір про купівлю-продаж, обмін, дарі, відкритті банківського рахунку, договір про приватизацію, свідоцтво про спадщину);
  • Виписка з ЕГРН;
  • Технічний паспорт та експлікація на нерухомість;
  • Технічний паспорт на транспортний засіб;
  • Ощадна книжка;
  • Установчих документів юридичної особи;
  • Акції, довідки власників реєстру акцій;
  • Інші документи.

оціночні документи

Обов'язковою документом для спадкової справи є документи, що підтверджують вартість спадкового майна. Вони потрібні для розрахунку державного мита, яку потрібно сплатити для оформлення Свідоцтва про спадщину.

Вони потрібні для розрахунку державного мита, яку потрібно сплатити для оформлення Свідоцтва про спадщину

Зверніть увагу! Навіть якщо оцінка вартості майна вже проводилася, «старий» оціночний акт - не підійде. Оцінка повинна бути проведена на дату смерті власника майна.

Детальніше про оцінку спадщини читайте статтю «Скільки потрібно платити при вступі у спадок».

Документи, що підтверджують фактичне прийняття спадщини

Якщо спадкоємець проживав зі спадкодавцем на момент смерті, якщо крім нього - немає інших претендентів на спадкове майно, він може уникнути юридичної процедури - не звертатися до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, а прийняти його фактично. Зробити це можна шляхом здійснення таких дій:

  • несення витрат з утримання майна;
  • повернення боргів спадкодавця і прийняття грошових коштів від його боржників;
  • забезпечення схоронності спадкового майна;
  • володіння і користування спадковим майном.

Спадкоємцю потрібно надати документи, що підтверджують ці або інші дії, наприклад, квитанції про оплату комунальних платежів, договір зберігання, розписки про погашення боргів. Крім того, буде потрібно довідка про спільне проживання зі спадкодавцем.

Дії нотаріуса після отримання документів

Нотаріальні контори несуть велику відповідальність за забезпечення спадкових прав громадян.

Подача претендентом на спадок відповідної заяви є підставою для відкриття і ведення спадкової справи згідно з нормами законодавства. За фактом смерті громадянина може бути тільки відкрито тільки одне спадкову справу - воно не може бути передано в інші установи або дублюватися в інший нотаріальній конторі.

У процесі ведення справи нотаріус виконує наступні дії:

  • Складає опис майна, яке залишилося після смерті спадкодавця. Якщо нерухомість, транспорт, техніка, інші матеріальні цінності знаходяться в різних містах, нотаріус робить запити.
  • Вживає заходів з охорони матеріальних цінностей, які залишилися «без нагляду». При необхідності для цього залучаються місцеві підрозділи органів внутрішніх справ і органи самоврядування;
  • Сповіщає родичів померлого про відкриття спадкової справи, повідомляє відомості - дату смерті спадкодавця, термін для звернення із заявою, адреса нотаріальної контори;
  • Перевіряє справжність документів, які надаються спадкоємцями, робить необхідні запити до державних органів або комерційні організації.

Як правило, після закінчення передбаченого законом шестимісячного терміну, всі документи знаходяться в стадії готовності. Якщо не виникає суперечок або інших складнощів, нотаріус сповіщає спадкоємців про час і місце видачі їм Свідоцтв про спадщину.

Вартість відкриття спадщини

Загальна вартість відкриття та ведення спадкової справи в нотаріальній конторі складається з декількох внесків, які стягуються з спадкоємців на різних стадіях процесу. Наприклад, внесок за оголошення заповіту, за прийняття заяви про вступ до спадщини або заяви про відмову від спадщини, за подачу нотаріального запиту до органів або організації. Розмір цих внесків залежить від розцінок тієї чи іншої нотаріальної контори.

Крім того, спадкоємцям потрібно бути готовими і до оплати державного мита за видачу свідоцтва про спадщину, розмір якої розраховується на основі оціночної вартості спадкового майна: 0,3% (але не більше 100 тис. Руб.) - для близьких родичів I і II ступеня , 0,6% (але не більше 1 млн. руб.) - для далеких родичів.

ЗАПИТАТИ ЮРИСТУ БЕЗКОШТОВНО

Згідно із законом або за заповітом?