Реклама
Реклама
Реклама

Опалювальні печі «шведка» і «голландка»

  1. Опалювальна піч «Двох'ярусний ковпак» (типу «голландка»)
  2. Опалювально-варильна піч (типу «шведка»)

Піч в будинку не тільки надійний друг, готовий прийти на допомогу в скрутну хвилину перебоїв з електрикою або відсутність палива для котлів, але і винятковий привілей заміського життя через, задоволення, недоступне в міській квартирі.

Піч в будинку не тільки надійний друг, готовий прийти на допомогу в скрутну хвилину перебоїв з електрикою або відсутність палива для котлів, але і винятковий привілей заміського життя через, задоволення, недоступне в міській квартирі

На підтвердження цього наведу в приклад випадок, враження від якого залишилося у мене на довгі роки. Довелось мені одного разу побувати у службових справах в одному маленькому естонському містечку. Справа йшла до Різдва, і погода була відповідна - стояли тріскучі морози! Довелося затриматися в цьому містечку на кілька днів. Часу вільного було багато, а пам'яток не було зовсім, крім великого красивого лісопарку, де я проводив більшу частину часу, катаючись на лижах і фінських санях.

Минуло вже багато років, а я до сих пір пам'ятаю відчуття незвичайного домашнього тепла, яким зустрічала нас маленький готель, де знайшов притулок нас в ці морозні дні. Спочатку, побачивши старе дерев'яне будинок, ми засумнівалися в її комфортабельності. І дарма. Лише на наступний вечір, зустрівши в холі опалювача, я зрозумів, звідки таке відчуття тепла - готель опалювалася дров'яними печами! Завидна поєднання сучасної обстановки і патріархального тепла.

Ось з пристроєм таких печей ми і познайомимося в цій статті. Якщо російська піч, що має свої незаперечні переваги, все-таки громіздка і не відповідає стилю вашого будинку, то суто опалювальна піч суворої лаконічної форми «голландка» і настільки ж функціональна опалювально-варильна піч «шведка» задовольнять смаки самого широкого кола споживачів, володіючи можливістю за допомогою обробки адаптуватися в будь-якому стильовому просторі.

Перш ніж замовляти грубку, непогано б розібратися в тому, якими бувають печі за принципом дії і пристрою.

Найпоширенішими досі є печі «з оборотами» або опалювальними каналами, де відбувається змішаний рух холодних і гарячих газів. «Обороти» призначені для нагрівання печі. Відносним недоліком печей з «оборотами» є високий опір проходженню гарячих газів, що вимагає для забезпечення гарної тяги споруди високого димового стояка, і осадження кіптяви на стінках каналів внаслідок неповного згоряння палива через охолодження газів в «оборотах». Для того щоб забезпечити максимальне згоряння палива і запобігти осадження кіптяви в цих печах, їх необхідно топити до дуже високої температури, що тягне за собою підвищену витрату палива.

Для того щоб забезпечити максимальне згоряння палива і запобігти осадження кіптяви в цих печах, їх необхідно топити до дуже високої температури, що тягне за собою підвищену витрату палива

Автор статті є прихильником пристрої двухколпакових печей конструкції І. С. Подгороднікова, в яких найбільш оптимально враховується фізика процесів горіння в печі. Їх можна протоплювати тільки до необхідної температури всієї печі або її частини, не боячись заростання каналів сажею, що забезпечує значну економію палива.

У печах, побудованих за принципом ковпака, гарячі гази доходять до верху камери (ковпака) природним чином, стікають вниз уздовж стінок і виходять через отвір в нижній частині першого ковпака в другій ковпак, нагріваючи і його, стікають в нижню частину і надходять в димову трубу . Змішування гарячих газів і холодного повітря не відбувається (див. Рис. 2), ККД такої печі вище. За рахунок відмови від «оборотів» різко скорочується опір руху газів, горіння відбувається інтенсивніше. Перший ковпак є ідеальною камерою догорання газів, так як реакцію горіння газів підсилюють гарячі склепіння і стіни ковпака.

Під склепінням ковпака процес горіння закінчується повністю, і в верхній ковпак надходять очищені гарячі гази.

Опалювальні печі «голландки» і опалювально-варильні «шведки» можуть бути звичайними дров'яними печами з «оборотами», але сьогодні ми розглянемо конструкції двухколпакових печей цього типу.

Опалювальна піч «Двох'ярусний ковпак» (типу «голландка»)

Ця піч призначена виключно для обігріву. Як і всі двухколпаковие печі, вона забезпечує рівномірне прогрівання приміщення і більш економічна витрата палива в порівнянні з широко поширеними печами з «оборотами».

Її лаконічна конфігурація (в більшості випадків квадратна в поперечному розрізі) дозволяє легко вписати її в будь-який інтер'єр, не порушуючи стильової єдності будинку. Така піч, при відповідному розташуванні, може опалювати три приміщення. Наприклад, дві суміжних кімнати і коридор (рис. 1).

Піч «двох'ярусний ковпак» складається з двох ковпаків, поставлених один над іншим і з'єднаних послідовно каналом (рис. 2).

Нижній ковпак перетворений в камеру догорання, стінки якої є стінками самої печі, що забезпечує максимальну прогреваемость нижньої половини печі і максимальну акумуляцію в ній тепла, залишаючи достатню його кількість для верхнього ковпака.

Паливо закладають в топливник 1. Гарячі гази піднімаються до склепіння верхнього ковпака 2, потім опускаються вниз, переливаються через подвертку 7, по сполучному каналу 6 піднімаються до склепіння верхнього ковпака 5, знову опускаються вниз і через подвертку 3 зливаються в димову трубу 4. Так відбувається рух гарячих газів в прогрівається печі.

Добутий в піч через нещільності дверцят важкий холодне повітря проходить в трубу і, переливаючись через поріг топливника 8, мине ковпаки 2 і 5 заповнені легким гарячим повітрям. Таким чином, гарячий газ не пропускає в ковпак важкий холодне повітря, т. Е. Піч має як би автоматичну в'юшку. Коефіцієнт корисної дії печі 80%.

Нижній ковпак поглинає 80%, а верхній 20% всього тепла, накопиченого піччю. Отже, майже всі тепло передається в нижні шари повітря в приміщенні. Таким чином досягаються комфортні кондиції в будинку з мінімальною різницею температури повітря біля підлоги і стелі.

Таким чином досягаються комфортні кондиції в будинку з мінімальною різницею температури повітря біля підлоги і стелі

При великих теплових перевантаженнях в кладці нижнього ковпака (15 рядів) можуть з'явитися тріщини. Щоб попередити їх появу, на цю частину кладки бажано надіти залізний футляр, який, крім того, герметизує піч і покращує її зовнішній вигляд.

Матеріали, необхідні для кладки печі «двох'ярусний ковпак» розміром 77 × 77 см. (Без фундаменту і печі):

- Червона цегла - 370
- Вогнетривка цегла - 150
- Дверцята розміром 13 × 14 см - 5
- Дверцята розміром 22,5 × 20,5 см - 1
- Дверцята розміром 25 × 14см - 1
- Колосник розміром 30 × 20см - 1
- в'юшки з отвором діаметром 18 см - 1

Всі дверцята бажано мати герметичні. Тепловіддача печі 2100 Вт.

Опалювально-варильна піч (типу «шведка»)

Якщо у вас є необхідність в приготуванні їжі на печі, доцільно скласти піч, поєднану з кухонною плитою. Така піч, незначно збільшуючись в розмірах, виконує дві функції: опалення та приготування їжі, які можуть здійснюватися одночасно і автономно, що важливо в літній час.

Піч являє собою «двох'ярусний ковпак» і в ній зберігаються всі переваги двухколпаковой печі. Низ печі прогрівається значно сильніше верху, що дозволяє ліквідувати яму холодного повітря в приміщенні. Завдяки тому, що гарячі гази не виходять з ковпаків і остигають в них, піч довго зберігає тепло.

Конструкція «шведки» аналогічна в основному конструкції опалювальної печі, описаної вище, але з тією різницею, що над нижнім ковпаком монтується для варки плита, а простір над плитою закривається дверцятами.

Плиту можна топити по-зимовому (з нагріванням печі) і по-літньому. При річній топці гази з-під плити направляються через відкриту засувку річного ходу відразу в трубу. При зимової топці засувка річного ходу закрита, гази з-під плити направляються в нижній ковпак, а потім в верхній, з якого відсисаються трубою.

Наявність дверцят, що прикривають простір над плитою, і підігрів його від внутрішньої стінки ковпаків перетворюють його в свого роду духову шафу. Можливо пристрій спеціального духової шафи безпосередньо в обсязі нижнього ковпака.

Витрата цегли для кладки опалювально-варильної печі розміром 115 × 77см (без фундаменту і труби): червона цегла - 700, вогнетривку цеглу - 45.

Тепер ви підготовлені до розмови з пічників і, володіючи певною ерудицією, можете ясно поставити задачу функціонального виконання вашої печі, а також в деякій мірі оцінити кваліфікацію пічника. Хоча, звичайно, знання особливостей принципового пристрою печей не замінить досвіду і вміння майстра.

Леонід СОРОКІН
джерело: Землевласник Північно-Заходу