Реклама
Реклама
Реклама

Перепланування ванної кімнати - 2019 рік, в хрущовці, в панельному будинку, санвузол, туалет, як узаконити ремонт

  1. Чи це можливо
  2. Правила проведення робіт
  3. Перепланування ванної кімнати і санвузла
  4. У хрущовці
  5. У панельному будинку
  6. як узаконити
  7. узгодження ремонту
  8. Необхідні документи
  9. деякі нюанси

Тісні приміщення для ванних кімнат і туалетів, передбачені плануваннями радянського часу, дуже незручні. У них не можна встановити сантехніку, яка сподобалася, а про індивідуальність інтер'єру говорити і зовсім не доводиться.

Така непрактичність може бути легко усунена за допомогою перепланування. Після об'єднання ванної та туалету з'явилося вільне місце дає можливість комфортного облаштування ванної кімнати. Стає можливою також установка пральної машини, раковини великого розміру та офісних меблів.

Будь-якому власникові хочеться, щоб його житло було індивідуальним, при цьому практичним і з великою кількістю корисної площі, тому поспіх при переплануванні не потрібна.

Необхідно врахувати всі нюанси цього процесу, познайомитися з послідовністю дій і нормами Сніпов і будівельного законодавства, а тільки вже після цього переходити до конкретних дій. Крім того, потрібно розуміти, що в деяких випадках перепланування ванної кімнати і зовсім неможлива.

Чи це можливо

У питанні проведення перепланування багато складнощів. Існують санітарні норми, які регламентують ці процеси, але в цілому за відсутності явних перешкод зміна планування в туалеті і ванній цілком можливо.

Найбільші обмеження на зміну плану квартири накладає факт проживання в багатоквартирному будинку. Вимога розташовувати всі санвузли в будові строго по вертикальній лінії не дозволить здійснити перенесення кімнати в іншу частину квартири. Це необхідно для того, щоб в разі прориву нечистоти не були сусідові знизу в спальну кімнату або на кухню.

Не завжди поєднання двох туалетних приміщень є раціональним. Якщо в квартирі проживає більше двох осіб, є різностатеві діти, суміщений санвузол може доставити незручностей більше, ніж комфорту. Якщо в сім'ї є інвалід, то такий ремонт взагалі не повинен здійснюватися.

Правила проведення робіт

Перед початком робіт з перепланування необхідно познайомитися з основними нормативними документами, в яких містяться правила, обов'язкових до дотримання.

Такими правилами є:

  • Заборона на розташування «мокрих» приміщень над житловими зонами сусідів знизу. Розширити ванну можна тільки за рахунок коридору, комори або інших видів нежитлових просторів. Розширити ванну за рахунок кухні можуть тільки жителі 1 поверху, тому що під ними - тільки підвальне приміщення.
  • Розширення ванній може поєднуватися з переміщенням санвузла, але тільки в тому випадку, якщо житлові кімнати не порушені.
  • При зміні планування потрібно ретельно продумати такий момент, як гідроізоляція. Підлоги в даному приміщенні повинні бути добре захищені від можливого попадання на них вологи. Затоплення сусідів в даному випадку неприпустимо.
  • Рівень підлоги в новій ванною повинен бути нижче рівня підлоги в суміжному приміщенні. Якщо це важко виконати, можна зробити поріг, щоб при виході з ладу каналізації вода не перетікала миттєво в житлове приміщення.
  • Вхід в ванну кімнату або туалет не може бути виконаний з боку житлового приміщення. Відмінний варіант - коридор.
  • Приєднання території вентиляційної шахти неприпустимо з двох причин. По-перше, дана шахта не належить власнику квартири. По-друге, це порушить систему вентиляції всього багатоквартирного будинку.
Тісні приміщення для ванних кімнат і туалетів, передбачені плануваннями радянського часу, дуже незручні Перепланування маленької квартири

передбачає внесення змін до технічні параметри приміщення.

Про що потрібно знати перед переплануванням приміщень в старих будівлях - дізнайтеся більше з нашої статті .

Дотримуватися цих правил необхідно. Тільки якісне виконання робіт та грамотний підхід до питань перепланування зможуть забезпечити комфортне існування власника приміщення.

Перепланування ванної кімнати і санвузла

Питання про перепланування встає в певний момент часу практично у всіх власників, на думку яких приходять думки про ремонт. Старі інтер'єри набридають, втрачають свою функціональність.

Кожен такий випадок, коли під час проведення ремонту проводиться перепланування, вимагає узгодження з відповідальними структурами і внесення змін в певні документи. Це - головна складність всього процесу. Не всі розуміють, як узаконити подібну процедуру, при цьому незаконне перепланування загрожує власнику житла штрафом і приписом відновити приміщення.

У хрущовці

Жителі старих квартир, які не можуть похвалитися розмірами житлоплощі, дуже часто піднімають питання зі зміною планування. Щоб перепланування ванної кімнати в хрущовці була проведена грамотно, необхідно провести розбір перегородки між приміщеннями. Дверний отвір закладається цеглою.

Якщо господар помешкання планує демонтаж старого стояка, то необхідно зробити заниження трійника з виходом на унітаз. Це дозволить знизити рівень зливу, не піднімаючи при цьому унітаз, а трохи його посунувши.

Ніша, в якій розташований стояк і закріплені водолічильники, повинна бути закрита установкою перегородок. Тільки після цього стіни можна декорувати.

Зразок заяви на перепланування житлового приміщення:

Зразок заяви на перепланування житлового приміщення:

У панельному будинку

При бажанні зробити об'єднаний санітарний вузол в панельному будинку доведеться в обов'язковому порядку розбирати стіну. Армований каркас з металу, з якого побудована така перегородка, досить складно зламати.

Після того, як приміщення стало вільним від стін, можна звести нову перегородку з гіпсового картону. Це дозволить зробити стіни ідеально рівними, а вільний обсяг в приміщенні буде збережений.

При зміні планування в туалеті власнику доведеться в обов'язковому порядку робити заміну труб, проводку. Це потрібно з точки зору комфорту і безпеки, але важко в фінансовому плані.

як узаконити

Перш за все, новий план приміщення необхідно узгодити з жілінспекциі. Ця організація приймає свої рішення, спираючись на наданий проект. Можлива і спрощена форма, яка рідко використовується при переплануванні ванної та туалету.

Якщо власник об'єднує два санітарних приміщення за рахунок видалення перегородки або кабіни, узгодження може пройти і без надання проекту. Щоб мати на руках точний перелік всіх необхідних документів, необхідно звернутися в відомство, відповідальне за зміна планування, за місцем проживання.

У разі, якщо господар помешкання не знає, куди звертатися, можна поставити запитання співробітникам керуючої організації, яка обслуговує будинок.

Спрощена схема можлива і в наступних випадках:

  • коли встановлюється не передбачену планом сантехнічне обладнання;
  • пристрій басейну або джакузі;
  • установка важкого устаткування.

Деякі з видів робіт призводять до створення серйозного навантаження на перекриття, тому обов'язково узгодження з відповідними органами.

Зразок технічного паспорта квартири:

Зразок технічного паспорта квартири:

узгодження ремонту

Вирішити питання з тіснотою приміщення за рахунок зміни його розмірів можна. Але важливо не тільки провести ремонтні роботи, але і зробити це законно, щоб через деякий час не виникло нерозв'язних проблем. У деяких випадках обов'язковим є проект перепланування, без якого дані роботи стануть неможливими.

Проект необхідний в тих випадках, коли:

  • ванна і туалет переносяться в інше місце;
  • відбувається розширення простору за рахунок суміжного приміщення нежитлового призначення;
  • туалет і ванна об'єднаються за рахунок видалення перегородки або внутрішньої кабіни.

Якщо ж проводяться роботи простіші за своїм змістом, наприклад, просто відбувається заміна сантехнічного обладнання, то можна провести їх узгодження в спрощеній формі.

Єдиний виняток - установка такого устаткування, як басейн або джакузі. Їх можна монтувати тільки після отримання технічного висновку, в якому містяться дані про розрахунки навантаження на перекриття.

Якісно виконати і узгодити проект перепланування може не кожен власник квартири, так як це вимагає певних знань і підготовки. Кращим варіантом буде звернення в організацію, що має ліцензію і сертифікат діяльності. Так власник отримає впевненість, що перепланування ванної кімнати і санвузла відповідає всім нормам закону.

Так власник отримає впевненість, що перепланування ванної кімнати і санвузла відповідає всім нормам закону

Зразок згоди сусідів на перепланування

Необхідні документи

Пакет документів, який необхідно буде підготувати, може містити в собі різні документи. Це залежить від того, наскільки істотними будуть зміни.

Найчастіше, щоб здійснити узгодження, органи нагляду просять надати:

  • ескізні копії планів БТІ або проект перепланування в разі, якщо спрощена форма неможлива;
  • Заява;
  • кадастровий паспорт об'єкта нерухомості;
  • дозвіл, яке видала Житлова інспекція;
  • документ, що підтверджує узгодження з сусідами;
  • акт про те, що виконані роботи відповідають зазначеним у проекті або ескізі;
  • узгодження з БТІ;
  • паспорт заявника або нотаріальне доручення в разі роботи його представника.

У разі, якщо перепланування буде піддано приміщення, що знаходиться в муніципальній власності, свою згоду повинен надати розпорядник об'єкта. Найчастіше це районна адміністрація. Якщо в такій квартирі проживає кілька осіб, кожен також має висловити свою згоду на зміну розмірів приміщення.

деякі нюанси

У питаннях перепланування ванної кімнати і туалету є певні нюанси, знати які необхідно:

  • неможливо збільшити площу ванної за рахунок житлового приміщення, наприклад, спальні або вітальні;
  • єдина можливість зробити ванну більше за рахунок житлових кімнат - це проживання на першому поверсі багатоквартирного будинку;
  • на території коридору, комори чи інших нежитлових приміщень можна влаштувати додаткову туалетну кімнату;
  • санітарна кімната повинна бути добре гідроізольовані, а в разі розширення території для досягнення цієї мети необхідно демонтувати старі статеві покриття і влаштувати нове;
  • підлогове покриття у ванній повинно мати рівень нижче, ніж в інших кімнатах як мінімум на 1,5 сантиметра; якщо це неможливо, ставиться поріг;
  • вихід з ванної повинен здійснюватися тільки в коридор, якщо єдина вбиральня в квартирі;
  • в разі установки душової кабіни замість стандартної ванни доведеться також цей факт узгодити;
  • ні в якому разі не можна розбирати вентиляційні шахти і приєднувати їх території до площі ванної кімнати.

Кожен власник, який пройшов через проведення перепланування ванної кімнати і туалету, повинен пам'ятати, що наявність документів - це не тільки гарантія безпеки і спокою, це ще й запорука успішного продажу квартири в разі потреби. Якщо ж дозвільних документів на перепланування немає, продати житло буде важко.

Вартість узаконення перепланування Вартість узаконення перепланування

в 2019 році можна дізнатися в державних інстанціях.

Чи можна оформити перепланування квартири через МФЦ - дізнайтеся про список необхідних документів і їх порядок подання тут .

Як зробити перепланування в приватному будинку і чи потрібний дозвіл - ми розповімо далі .