Реклама
Реклама
Реклама

Експерт: Небажання Білорусі проводити реформи обходиться економіці дорого

Розміщення єврооблігацій, або євробондів, - це процес, коли держава бере в борг валюту на міжнародних ринках і у приватних інвесторів. На зовнішньому ринку є й інші типи позик: від міжнародних фінансових організацій, наприклад, МВФ, міжурядові, ринкові. Євробонди - це спосіб розміщення ринкових позик, пояснив «БГ» старший аналітик «Альпарі» Вадим Іосуб.

До плюса євробондів можна віднести те, що ці позики не обтяжені додатковими умовами, тобто Білорусь не обіцяє провести реформи, досягти яких-небудь політичних угод До плюса євробондів можна віднести те, що ці позики не обтяжені додатковими умовами, тобто Білорусь не обіцяє провести реформи, досягти яких-небудь політичних угод. Мінус в тому, що відсоток за євробондами, як правило, вище, ніж по позиках міжурядовим або у міжнародних фінансових організацій. Там - пільгова ставка, тут - ринкова, яка свідчить про те, наскільки Білорусь надійна в очах міжнародних інвесторів. Чим менш надійний позичальник, тим під велику ставку він може позичити гроші.

Зовнішній держборг Білорусі за станом на 1 лютого 2018 року становить $ 15,8 млрд, за даними Мінфіну Білорусі .

За словами Іосуба, 6,2% - найнижча ставка за весь час, що Білорусь розміщувала євробонди. Наприклад, в січні 2011 року країна розмістила семирічні єврооблігації на $ 800 млн під 8,95% річних, це був третій в історії Білорусі вихід на ринок з євробондами. Але і ставка в 6,2% в два рази вища за ту, яку можна було б отримати від МВФ, зазначає Іосуб. Але тоді б довелося проводити реформи. «Не дивлячись на те що це найнижчий відсоток, для нашої економіки це досить дорого. Добре було б, якби відсоток по боргах не перевищував темпи зростання ВВП, тоді економіка мала б доходи, що дозволяють обслуговувати борг », - зазначив економіст. Він передбачає, що Білорусь не зможе самостійно погасити борг без того, щоб зробити нову позику.

Уряд намагається залучити валюту і на внутрішньому ринку за допомогою валютних облігацій. Але цього недостатньо, щоб повністю рефінансувати держборг.

За даними Мінфіну, піковий обсяг заявок на придбання єврооблігацій нового випуску перевищив 3 млрд доларів, заявки подали більше 190 міжнародних інвесторів. Фінальна книга склала 2,4 млрд доларів, пише БелаПАН .

52% нового випуску придбали інвестори з США, 30% - з Великобританії, 17% - з континентальної Європи, 1% - з Азії.

У найближчі три роки уряд Білорусі розраховує знижувати величину зовнішнього державного боргу, рефінансуючи борги на суму близько 1 млрд доларів на рік за допомогою залучення коштів на ринках капіталу Європи, США, Росії та Китаю, пише tut.by з посиланням на першого заступника міністра фінансів Максима Ермоловича.

В цілому на погашення та обслуговування зовнішнього державного боргу Білорусь в 2018 році повинна направити 3,1 млрд доларів. Основні виплати пов'язані з валютними зобов'язаннями перед Росією і інвесторами, які раніше купили білоруські євробонди.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.