Реклама
Реклама
Реклама

«Саркофаг» на Грецькій площі Вадим Чорний відвойовує в судах

Визнати право власності на підземне будівля за Одеською міською радою суд відмовився Визнати право власності на підземне будівля за Одеською міською радою суд відмовився. Проте, головний натхненник і один з інвесторів цього будівництва - одіозний одеський бізнесмен Вадим Чорний - намагається «видряпати» в останніх інстанціях право на свій нахалстрой.

Сумнозвісна будівництво в південному крилі Грецької площі обернулася для її ініціатора Вадима Чорного багаторічними судами з одеською владою. Судові тяжби відбувалися при градоначальниках Одеси Едуарда Гурвіца і Олексія Костусєва. Після закінчення будівництва, у вересні 2014 року, вже при чинним мера Геннадія Трухановому був поданий позов в інтересах громади Одеси про визнання свідоцтв прав власності на підземний паркінг незаконними, а також про їх скасування з подальшою передачею підземки у власність Одеської міськради.

15 лютого 2015 року Господарський суд Одеської області за клопотанням позивача наклав арешт на підземний паркінг на Грецькій площі 1-А. Активна частина одеської громадськості сприйняла цю новину з натхненням. З'явилася надія, що влада покарає недбайливого будівельника в особі Вадима Чорного і вилучать це «диво інженерної думки» з рук власника. Адже виритий котлован під підземний паркінг завдав істотної шкоди оточуючим будівлям, а сам проект підземного паркінгу виявився всього лише прикриттям для побудови ще одного торгово-розважального об'єкту. В результаті обіцяне одеситам транспортний зручність у вигляді парковки перетворилося в чергову проблему.

Цікавий факт: в декларації про готовність об'єкта до експлуатації за адресою Грецька, 1-А, виданої ДАБКом 28.02.14 р, об'єкт значиться як «підземний паркінг», а в реальності Вадим Чорний і його партнер Сергій Дурач відкрили там підземний торговий центр. Причина обману проста: на торговий центр необхідно оформити значно більше дозвільних документів з більш жорсткими вимогами від різних інстанцій, ніж на паркінг для автотранспорту.

На кого зареєстрований підземний об'єкт
На кого зареєстрований підземний об'єкт?

Згідно інформаційній довідці з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, за адресою м Одеса, вул. Грецька, 1-А зареєстровано два об'єкти - нежитлове приміщення 101 (гаражне приміщення) та нежитлове приміщення 201 (гаражне приміщення). Тобто в межах підземного паркінгу було виділено два самостійних об'єкта нерухомого майна.

По закінченню будівництва Фірма «Київ» у вигляді ТОВ (компанія-замовник будівництва паркінгу, що належить Чорному і дуріти) передала двом інвесторам будівництва Вадиму Чорному та Сергію дуріти дані приміщення, а ті в свою чергу внесли їх в якості статутного капіталу в ТОВ «Басарія» .

По закінченню будівництва Фірма «Київ» у вигляді ТОВ (компанія-замовник будівництва паркінгу, що належить Чорному і дуріти) передала двом інвесторам будівництва Вадиму Чорному та Сергію дуріти дані приміщення, а ті в свою чергу внесли їх в якості статутного капіталу в ТОВ «Басарія»

фото: reyestr.court.gov.ua фото: reyestr фото: reyestr.court.gov.ua

В ході журналістського розслідування кореспондент USIonline.com помітив дивний факт, на який хотілося б звернути увагу юридичного департаменту міськради. Так, згідно з рішеннями судів, на момент отримання свідоцтв про права власності дуріти і Чорним сумарна квадратура підземного паркінгу становила 4998 м2. А якщо скласти загальну площу двох приміщень ТОВ «Басарія», яку ви можете побачити в виписках з реєстру, то виходить 5975,55 квадратних метра. Разом на сайті новоявленого ТЦ "Грецький" зазначено, що його загальна площа становить 6100 м2. Ось так зовсім непомітно для міських юристів паркінг "виріс" на 1000 м2.

Ось так зовсім непомітно для міських юристів паркінг виріс на 1000 м2

Перша інстанція - проти, друга - за

Господарський суд Одеської області не підтримав місцеву владу в її вимогах, а ось апеляція надійшла навпаки. Колегія суддів визнала видані реєстраційною службою свідоцтва ТОВ «Басарія» про право власності на підземний паркінг незаконними і постановила їх скасувати.

Підставою для скасування свідоцтв прав власності послужили рішення Одеського апеляційного адміністративного суду в справі № 815/2965/14 від 23.12.2014 та 522/4591/14-а від 08.04.2015, які визнали видачу ДАБКом декларації про готовність об'єкта до експлуатації протиправною та, як наслідок, скасували її. А все через те, що ділянку площею 2963 м2, на якому частково розташований підземний паркінг, передавався за договором оренди від 12.12.2001 № 516/9. Дана ділянка ТОВ «Київ» взяло в оренду на 49 років для експлуатації та обслуговування адміністративно-торгової будівлі і благоустрою прилеглої території, а в пп. 1.4 п. 4 забороняється будь-яке будівництво. Що стосується сервітуту розміром в 0,7 га, який спочатку розглядався для облаштування підземний паркінги і торгових приміщень, то він не був зареєстрований, відповідно, компанія-замовник будівництва не реалізувала своє право на сервітут, - прокоментував кореспонденту USIonline.com керуючий партнер юридичної компанії «Семененя і партнери» Ігор Семененя.

Є й інші не менш важливі порушення, по яким декларація про готовність об'єкта до експлуатації була скасована. Наприклад, спочатку в дозволі про старт будівництва № 1094 від 26.12.2008 року будівельними роботами на Грецькій площі займалося ТОВ ВКФ «КАРКАС СМ», а в декларації про готовність об'єкта головним підрядником вже значиться «ГК« Главстрой ».

На фото: земельну ділянку площею одна тисяча шістсот шістьдесят п'ять кв.м. - для експлуатації та обслуговування адміністративно-торгової будівлі (колишній ресторан «Київ»), земельну ділянку площею 1298 кв.м. - для благоустрою прилеглої території. Загальна площа за договором № 516/9 - 2963 м2.

Загальна площа за договором № 516/9 - 2963 м2

фото: reyestr.court.gov.ua фото: reyestr фото: reyestr.court.gov.ua

Земля під колишнім рестораном «Київ» - в "завислому" стані

Один із суддів також звернув увагу на те, що ділянку під будівлею за адресою вул. Грецька, 1 за договором №516 / 9 знаходився в оренді у фірми «Київ» у вигляді ТОВ як у власника вищевказаного будинку. Однак 06.06.2011 Фірма «Київ» справила відчуження будівлі колишнього ресторану «Київ» на користь дочірнього підприємства «Компроміс».

Таким чином нині Фірма «Київ» втратила підстави для оренди ділянки під будівлею на Грецькій 1 разом з прилеглою територією. Якщо Одеська міська рада звернутися до суду про визнання і цього договору недійсним, то становище у «компашки» дуріли і Чорного стане зовсім сумним і безнадійним.

фото: reyestr.court.gov.ua

«Я не здамся без бою»

Незважаючи на кричущу незаконність будівництва підземного паркінгу, прозваного в народі «Саркофагом імені Чорного» або «Мавзолеєм Чорного», його власники продовжують відстоювати права на цей пам'ятник будівельного свавілля в Одесі. Так, 23.02.2016 Вищий адміністративний суд скасував рішення у справі № 815/2965/14 (яке лягло в основу рішення щодо скасування свідоцтв прав власності), повернувши його на новий розгляд. А це означає, що тепер Дурач і Чорний можуть вимагати перегляду всіх інших рішень по паркінгу.

Хто винен і що робити?

Важко уявити, що Вадима Чорного або Сергія дуріти в Україні хтось покарає. Хоча за незаконне будівництво і надання недостовірних даних в декларації про готовність об'єкта до експлуатації нашим законодавством передбачена кримінальна відповідальність. Також не віриться, що коли-небудь паркінг зможе бути легалізований як нахалстрой. Аж надто багато там порушень. Виникає питання: навіщо міська влада судиться з ними взагалі?

Визнати право на підземний паркінг Одеська мерія не може. Про це вказали дві інстанції господарського суду. Звичайно, в порядку статті 376 Цивільного кодексу України громада Одеси може зажадати знести будівлю за рахунок дуріти і Чорного. Але і це нереально - через те, що їх не змусиш, та й з точки зору технічної можливості важко уявити, як його знести. Тому, що робити з цією величезною і нікому непотрібної ямою в центрі міста, - незрозуміло. Цілком можливо, що вона стане анти-пам'ятником Вадиму Чорному та Сергію дуріли на століття.

Цілком можливо, що вона стане анти-пам'ятником Вадиму Чорному та Сергію дуріли на століття

фото: Сергій Дурач

як повідомляла USIonline.com, в центрі Одеси продають чотириповерховий будинок за 85 мільйонів.

На кого зареєстрований підземний об'єкт?
Хто винен і що робити?
Виникає питання: навіщо міська влада судиться з ними взагалі?