Реклама
Реклама
Реклама

Довіреність на отримання товару

  1. Зміст бланка довіреності на отримання товару
  2. Термін дії
  3. форма
  4. Як правильно заповнити довіреність
  5. Зворотний бік бланка
  6. Зразок довіреності на отримання матеріальних цінностей і приклад заповнення

Діяльність кожного підприємства (організації, установи) передбачає розумне і обгрунтоване розподіл обов'язків між членами колективу.

Обставини, що вимагають делегування функцій і повноважень, відбуваються регулярно.

Наприклад, в рамках діючих договорів отримання і доставка товарів покладається на конкретну особу, яка представляє організацію, що підтверджується виданою йому довіреністю на отримання товару (довіреністю на отримання товарно-матеріальних цінностей).

Постанова Держкомстату №71а 1997/30/10 редакція 2003/21/01

Інформація МФ №ПЗ-10/2012

ФЗ №402 про бухобліку 2011/06/12 редакція 2016/23/05

Зміст бланка довіреності на отримання товару

Довіреність допустимо оформляти як на співробітника організації, так і на громадянина, який не працює в колективі ( Рішення ВС №ГКПІ11-617 2011/06/06 ).

В обох випадках особа, якій видана довіреність, уповноважена представляти колектив в певних ситуаціях, діє в його інтересах і несе відповідальність за кожен крок і кожне розпочате дію (в тому числі підписання документів), які виконуються їм від імені організації.

Довіреність повинна бути неодмінно підписана керівником підприємства (або керівником і головбухом), підпис якого підлягає засвідченню круглою печаткою. Друк без підпису, так само як і підпис без печатки, можуть привести до неприємностей згодом, якщо щось піде не так (Постанова ФАС Волго-Вятського округу 2003/16/07 справу №А43-4692 / 02-26-180).

Треба зауважити, що ФЗ №100 2013/07/05 прибрав вимога проставлення печатки з числа обов'язкових при оформленні довіреності на отримання товару. Проте відсутність печатки може стати причиною конфліктних ситуацій між сторонами і претензій з боку держорганів, які здійснюють контроль.

За відсутності печатки сторона, яка приймає довіреність, має право запросити документи, що підтверджують зазначену посаду і повноваження особи, яка підписала документ. З цієї причини слід розглядати відбиток круглої печатки як елемент, що виключає сумніви в справжності підпису та компетенції керівника, який завізував папір.

Довіреність на отримання товару (ТМЦ) існує в 2 варіантах:

Обидва варіанти оформлення актуальні і мають рівну силу. Нотаріального завірення документ не вимагає, за винятком передоверенной довіреності ( ГК ст.187 ).

Зміст документа однаково в обох випадках, фактична різниця лише в зовнішньому вигляді і формі уявлення повноважень третій особі.

У тексті документа в обов'язковому порядку присутній:

  • дата прописом та місце скоєння (при відсутності документ не дійсний ГК ст.186 п.1 абзац 2);
  • інформація про продавця (довірителя);
  • інформація про покупця;
  • інформація про довірену особу (посередника);
  • обсяг повноважень в рамках доручення (приймати товар, розписуватися і т.д.);
  • інформація про товар;
  • зразок підпису довіреної особи з підтвердженням її достовірності;
  • термін дії довіреності;
  • вказівка ​​допустимості передоручення;
  • підпис директора з розшифровкою, скріплена печаткою.

У довіреності, оформленої за формою Держкомстату, все порожні поля повинні бути перекреслені. У довіреності, оформленої за формою внутрішньої документації підприємства, такі поля відсутні.

Довірчий документ видається під розписку, про що в обліковій документації бухгалтерії робиться відповідна відмітка. У підрозділі залишається відривний квиток - журнал обліку довіреностей присутній в бухгалтерії незалежно від того, довіреності якого типу (стандартні або власного зразка) практикуються до видачі на підприємстві.

Після закінчення терміну придатності, або після закінчення покладених функцій, або не використана в силу обставин, що склалися довіреність підлягає здачі в бухгалтерію (якщо її не забрав постачальник).

Термін дії

Максимальна дія документа 3 роки скасовано ФЗ №100, в даний час ліміту не існує Максимальна дія документа 3 роки скасовано ФЗ №100, в даний час ліміту не існує.

Якщо довірителем не проставлено термін актуальності виданої довіреності, то за замовчуванням вважають його рівним 1 року (зазвичай отримання товару / ТМЦ укладається в довірчі рамки 15-30 днів).

Передоверенной довіреність при цьому діє той же час, що і оригінальна. За сукупністю названих причин довіреність, в якій не вказана дата її оформлення, не може вважатися реальною, так як в цьому випадку не представляється можливим визначити її актуальність на момент укладання угоди і твори розрахунків.

Слід звернути увагу, що Інструкція МФ №17 1967/14/01, на яку до сих пір спираються деякі бухгалтери і згідно з якою термін дії довіреності на отримання ТМЦ не перевищував 15 днів, припинила свою дію на підставі Наказу МФ 5н 2012/17 / 01.

Довіреність може оформлятися як на одноразове дію, так і на серію однотипних дій (отримання товару у постачальника) протягом проміжку часу, обумовленого документом. При цьому деталізація товару, одержуваного за чинною довіреності, теж не є обов'язковою умовою (Постанова ФАС ЦО №А48-6421 / 05-7 2006/11/10; Постанова 13 ААС №13АП-19979/11 2011/15/12; Постанова Президії ВАС № 1792/96 1996/13/08).

Довіреність однокрокової, як правило, має строгий часовий ліміт в кілька днів і неодмінно містить детальний опис і кількість одиниць товару (-ів), які потрібно отримати. Після отримання товару уповноваженою особою такий документ втрачає свою силу і здається на зберігання до відповідного підрозділу підприємства-продавця або підприємства-покупця.

Багаторазова довіреність не завжди працює: постачальник досить часто забирає представлену довіреність і додає її до товарної накладної на підтвердження поставки та передачі товару.

форма

М-2а форма довіреності

Існує думка, що довіреність на отримання товару від юрособи повинна оформлятися за встановленою формою М2 або М2А Держкомстату 1 997 (редакція 2003) року, а довіреність від фізособи може мати довільне виклад Існує думка, що довіреність на отримання товару від юрособи повинна оформлятися за встановленою формою М2 або М2А Держкомстату 1 997 (редакція 2003) року, а довіреність від фізособи може мати довільне виклад.

Останні розробляються в рамках організації і містять обов'язкові для внесення в них відомості.

Довіреність на отримання товару в обох випадках виявляється виданої фізособою-керівником фізособі-посереднику (довіреній особі), тому прийнятність довіреності, розробленої усередині організації, виявляється очевидною і виправданою, що підтверджується законом. Насправді нагальність і обов'язковість застосування держкомстатівські форм знята з порядку денного, хоча, треба визнати, багато підприємств донині віддають їм перевагу, що не суперечить закону.

М2 і М2А зручні за формою і передбачають скрупульозний підхід до їх заповнення.

М2 призначається для одноразового отримання товару, а М2А використовують в разі багаторазового (регулярного) отримання товарно-матеріальних цінностей.

Як правильно заповнити довіреність

Держкомстатівські довіреності передбачають заповнення обох сторін бланка Держкомстатівські довіреності передбачають заповнення обох сторін бланка.

М2 має відривний корінець, який теж підлягає заповненню і залишається в бухгалтерії. М2А реєструється інакше - в спеціальному обліковому журналі.

Власні дорученням підприємств підлягають реєстрації так само, як і типові форми.

Їх облік може здійснюватися за корінцевим або бескорешковому принципом.

На лицьовій стороні:

  • заповнюється шапка, що включає ОКУД (код документа), назва організації і ОКПО (унікальний код підприємства);
  • вказується місце видачі та дата, номер довіреності (в рамках обліку підприємства) і термін її дійсності;
  • вказують найменування організації-споживача, від імені якої діє повірений, і організації-платника із зазначенням номера рахунку (якщо це одне і те ж установа, допустима фраза «він же»);
  • заносять вичерпні відомості про уповноважену посереднику;
  • вказують найменування постачальника і документацію, на підставі якої проводиться поставка товару.

Відривна частина заповнюється бухгалтером - в корінець вносять інформацію з оформленого доручення. Громадянин, на ім'я якого зроблена довіреність, повинен залишити автограф і на основній частині документа, і на відривний, яка залишиться в бухгалтерії.

Зворотний бік бланка

На звороті бланка довіреності на отримання товару слід заповнити таблицю з відомостями про одержуваному товар (назва і кількість з урахуванням одиниць виміру). Підпис довіреної особи підтверджують підписи директора і головбуха. Їх автографи скріплюються круглою печаткою.

Зразок довіреності на отримання матеріальних цінностей і приклад заповнення

Розглянемо, як заповнити довіреність на отримання товару. Приклад довіреності:

Зразок довіреності на отримання матеріальних цінностей і приклад заповнення

Зразки бланків М2 і М2А є в інтернеті у вільному для скачування доступі. Їх можна отримати за секунди на будь-якому тематичному сайті.

Повноваження всіх підписали довіреність повинні бути дійсними на момент проведення операції. В іншому випадку факти довіреність і самої угоди можуть бути поставлені під сумнів і оскаржені.

Єдиної форми «вільної довіреності» не існує, так як вона розробляється в рамках підприємства і затверджується внутрішнім наказом. Єдине до неї вимога - відповідність вимогам ГК.

Довіреність на отримання товару (ТМЦ) не зможе вважатися дійсною, якщо в ній є помилки, виправлення, помарки, пропущені рядки (без заповнення і без прочерку).

Відсутність паспортних даних довіреної особи, так само як і закінчення терміну дії паперу, не допускаються.

Підставою для визнання довіреності недійсною служить і невідповідність її сучасним законодавчим документам (наприклад, 3-річний термін дії).

Довіреності, що видаються приватною особою або підприємцем, складаються аналогічно. Відмінність тільки в поданні відомостей про довірителя, які, очевидно, повинні містити ПІБ, паспортні дані, адреса, ІПН.

Дорогі читачі, інформація в статті могла застаріти, скористайтеся безкоштовною консультацією зателефонувавши за телефонами: Москва +7 (499) 288-73-46, Санкт-Петербург +7 (812) 309-71-92 або задайте питання юристу через форму зворотного зв'язку, розташовану нижче.