Реклама
Реклама
Реклама

10 копійок, гроші і євроценти: як плутаються на касі гродненці

При торгових розрахунках жителі Гродно все частіше плутають монети різних країн, розповідає Сергій Шершеневич на сторінках « Гродненської правди «. Два роки тому в нашій країні пройшла деномінація. З'явилися нові банкноти і монети. Підробки купюр носять одиничний характер, а підробляти монети, якщо вони не старовинні, безглуздо в принципі. Зате спроби маніпулювати ними часом робляться. Чи не гребуючи копійчаного заробітку, деякі при розрахунках усвідомлено видають за білоруську «карбування» монети інших країн або схожі на них. У ходу навіть ґудзики та інші предмети круглої форми.

Гродненської правди

Перш за все мова про один російський рубль. Не сказати, що монети ідентичні, хіба що обидві сріблясто-сірі і діаметр збігається. Тому, якщо сильно не вдивлятися, особливо при поганому освітленні, відрізнити їх непросто. В результаті з урахуванням різниці курсів втрата при отриманні російського рубля замість білоруського відчутна, адже російський рубль дорівнює всього трьом нашим копійкам.

Візуально з вітчизняним рублем схожі ще дві монети країн-сусідок. Одна з них - литовський цент, який трохи менше по діаметру. З переходом Литви на євро він вийшов з обороту, не цінується і у колекціонерів. Отримавши таку монету в якості здачі, слід усвідомити, що гаманець на один рубль спорожнів. Залишається лише зберегти монетку на пам'ять.

Польський злотий теж схожий з білоруським рублем і за зовнішнім виглядом, і за параметрами. При цьому по відношенню до нашого - майже як один до двох. Тобто з урахуванням обмінного курсу, отримуючи його замість білоруського рубля, віртуально маємо на руках близько 55 копійок.

Тобто з урахуванням обмінного курсу, отримуючи його замість білоруського рубля, віртуально маємо на руках близько 55 копійок

А ось наша монета номіналом два рубля за всіма характеристиками візуально схожа з одним євро. Але обмінний курс такий, що, отримавши замість вітчизняної монети європейську, на виході опиняємося у виграші - плюс майже піврубля. Знаю кілька випадків, коли в гродненских торгових точках помилково видали здачу в євро.

Знаю кілька випадків, коли в гродненских торгових точках помилково видали здачу в євро

Схожа паралель простежується і з монетами меншої вартості - однієї білоруської копійкою, одним польським грошем і одним євроцентів. Цього літа мій знайомий два дні поспіль отримував в якості здачі євроценти замість копійок-одиничок. Цікаво, що європейська «одиничка» дуже схожа ще з двома білоруськими монетами - «двушки» і «десяткою», що нескладно виявити при порівнянні.

Цікаво, що європейська «одиничка» дуже схожа ще з двома білоруськими монетами - «двушки» і «десяткою», що нескладно виявити при порівнянні

Збільшення в нашому обороті монет інших держав свідчить про зростання кількості іноземних туристів. І це не може не радувати. З урахуванням схожості монет і прибуток, і втрати при залученні в оборот закордонних грошей є нікчемною. Тому говорити про зловмисності дій не доводиться. Слід просто проявляти уважність, щоб потім самому ненароком не потрапити в незручне становище.