Реклама
Реклама
Реклама

Тимчасова реєстрація іноземних громадян і ризики власника житла

  1. Що загрожує власникові за порушення закону про тимчасову реєстрацію
  2. Покарання за ненадання відомостей в ГУВМ МВС про проживання в квартирі іноземних громадян

Як ви знаєте, наша країна завжди була рада іноземним гостям з добрими намірами, їм Росія відкриває масу можливостей. Проте, на сьогоднішній день тимчасова реєстрація для іноземців за місцем перебування є бюрократичним бар'єром не тільки для приїжджих, а й для власників житла, які бажають зареєструвати іноземних громадян у себе в квартирі. За чинним міграційного законодавства іноземні громадяни зобов'язані зареєструватися за місцем перебування не пізніше 7 днів з моменту в'їзду на територію Росії. Якщо іноземець проживає в готелі або готелі, то цей обов'язок за нього автоматично виконує готель. Приймаюча сторона протягом однієї доби представляє безпосередньо до територіального підрозділу ГУВМ МВС РФ або надсилає поштою бланк встановленого зразка, копію паспорта іноземного громадянина і міграційної карти. Державне мито за постановку на міграційний облік не стягується. А ось якщо іноземний громадянин знімає житло, або гостює у знайомих або друзів в квартирі, то обов'язок реєстрації лежить на власника житла.

У даній статті ми спробуємо розібратися, як оформити тимчасову реєстрацію іноземних громадян і які існують ризики для власника житла в разі порушення міграційного законодавства, на що звернути увагу і які нюанси реєстрації за місцем перебування бувають.

Якщо звернутися до міграційного законодавства, то відповідно до пункту 1 статті 20 Федерального закону від 18.07.2006 р № 109-ФЗ «Про міграційний облік іноземних громадян та осіб без громадянства в Російській Федерації», громадянин іноземної держави, який прибув до Росії, зобов'язаний встати на міграційний облік в термін не пізніше 7 днів з моменту перетину кордону. В країні іноземцеві дозволено перебувати не більше 90 днів в тому випадку, якщо має місце безвізовий режим. В іншому випадку, якщо є візовий режим, іноземець може перебувати на території РФ на термін дії візи. Якщо є дозвіл на трудову діяльність або студентський квиток, то громадянин іноземної держави може перебувати в Росії протягом 12 місяців. У разі порушення закону, порушника чекає адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі до 5000 рублів. Не виключено, що іноземцю заборонять відвідувати Росію в найближчі п'ять років, а в особливих випадках він може бути примусово виселений із країни.

Що загрожує власникові за порушення закону про тимчасову реєстрацію

На перший погляд може здатися, що тимчасова реєстрація іноземців представляє якусь небезпеку, але це далеко від істини. Серед власників житла ходять «казки», що якщо зареєструвати в квартирі іноземних громадян, можна через час зіткнутися з масою проблем. Але це багато в чому лише міфи, далекі від реальності, і свою нерухомість власник, точно не втратить. Власник житла має право реєструвати громадян інших держав, як на тимчасовій, так і на постійній основі на тривалий термін (в рамках діючої візи у іноземця). Інша ситуація буде складатися в випадку з муніципальним житлом.

Не потрібно забувати, що особи, які мають тимчасову реєстрацію в квартирі, мають право зареєструвати в ній своїх дітей, що не досягли повноліття. І тут є одна важлива «АЛЕ» - вони можуть зробити це самостійно, без отримання згоди власників. Причому їм не обов'язково повідомляти господарів про цю процедуру. Безумовно, в майбутньому власник може зіткнутися з деякими перешкодами в тому випадку, якщо він захоче розпорядитися своїм житлом. Такий розвиток подій можливий у тому випадку, якщо договір оренди підписується на тривалий термін, і в ньому немає пункту про можливість дострокового розірвання.

Якщо говорити про тимчасову реєстрацію в Москві, то тут будуть працювати не тільки федеральні закони, враховувати потрібно ще й міські закони, зокрема Постанова Уряду Москви № 859-ПП «Цоб затвердження Правил реєстрації та зняття громадян Російської Федерації з реєстраційного обліку за місцем перебування та за місцем проживання в місті Москві ».

Хвилюватися не потрібно алгоритм оформлення тимчасової реєстрації іноземців в Москві не суперечить федеральним вимогам. У ньому уточнюється список документів, які є підставою для реєстрації за місцем перебування або проживання.

Постанова Уряду Москви № 859-ПП регулює випадки, коли заселення та проживання в житло можуть вважатися недійсними:

  1. Приміщення не пройшло офіційну реєстрацію в реєстраційній палаті нерухомості (до основного будинку були прибудовані додаткові приміщення) або житло було зайнято самовільно, без згоди власника.
  2. Надана за договором житлова нерухомість, власником якої є фізична або юридична особа, знаходиться під арештом, є предметом судових позовів, обтяжена правами третіх осіб, є предметом застави і т.д. У даних ситуаціях проживання і реєстрація іноземних громадян в ньому будуть недійсними.
  3. Рішенням суду були визнані недійсними документи (або були скасовані), які дають право вселення в житло. Або недійсною була визнана угода, що змінила або зафіксувала право володіння, користування і розпорядження житловим приміщенням. Або в разі скасування в законному порядку будь-якого правовстановлюючого документа.

Покарання за ненадання відомостей в ГУВМ МВС про проживання в квартирі іноземних громадян

Розглядаючи питання, про ризики власника житла при реєстрації іноземних громадян в своїй квартирі, не можна не нагадати, що у випадках здачі в оренду житла і тимчасової реєстрації в житловому приміщенні громадян іноземних держав цивільно-правова відповідальність власника в питаннях нанесення орендарями шкоди майну третій осіб не зникає . Наприклад, якщо мешканці іноземці затоплять квартиру сусідів, то платити доведеться власнику житла, якщо інше не прописано в договорі найму.

Однак головний ризик - це штрафні санкції за ненадання відомостей в ГУВМ МВС про проживання в квартирі іноземних громадян, розмір яких складає до 4000 рублів. За повідомлення в ГУВМ МВС РФ недостовірної інформації про проживання іноземця в вашій квартирі, при тому, що він на вашу адресу не проживає, а живе десь в іншому місці, власнику житла доведеться заплатити штраф у розмірі до 5000 рублів.

Простіше кажучи, якщо власник здає мігрантам квартиру і зробив їм тимчасову реєстрацію, то необхідно подати відомості про їх прибуття, в тому числі і тоді, коли змінилося місце їх тимчасового проживання. Дана процедура лягає на плечі власника нерухомості, а не проживають в ній іноземних громадян.

Тому саме власник житла, впускаючи в нього іноземців, повинен контролювати такі моменти:

  • Дату початку проживання іноземних громадян в орендованій квартирі;
  • Своєчасне повідомлення про тимчасову реєстрацію ГУВМ МВС РФ;
  • Дотримання іноземцями загальних правил проживання в квартирі;
  • Вирішення конфліктних ситуацій між іноземними гостями та сусідами.

Всім цим має займатися власник або його законний представник, інакше ризики отримання штрафу за адміністративні правопорушення підвищуються.

Важливо, щоб власники житла з метою мінімізації ризиків вимагали від проживають та зареєстровані в їх нерухомості мігрантів укласти договір страхування їх цивільно-правової відповідальності перед третіми особами за можливі неприємності, які можуть трапитися з їхньої вини: заподіяння шкоди майну, пожежа, затоплення. Ви можете взяти цей процес в свої руки і самостійно застрахувати відповідальність, а от витрати за дану процедуру внести у вартість оренди.