Реклама
Реклама
Реклама

Тимчасова і постійна реєстрація громадян Росії за місцем проживання та перебування в 2019 році

  1. законодавчий аспект
  2. Існуючі види реєстрації
  3. Де можна реєструвати
  4. Прописка в приватизованому житлі
  5. Що потрібно для постійної реєстрації
  6. Де можна зареєструватися
  7. Які документи подавати
  8. Що надавати для тимчасової прописки
  9. Які терміни передбачає Закон
  10. Терміни на виписку з попереднього місця проживання
  11. Ступінь відповідальності порушників
  12. Штрафи за порушення
  13. Як реєструються особи, які не мають місця проживання
  14. Чи можна прописатися в іпотечній квартирі
  15. Як прописуватися в іпотечній квартирі
  16. Документи для реєстрації
  17. Чи може банк заборонити прописку на іпотечної житлоплощі
  18. інші нюанси


Конституція наділила всіх громадян Росії правом вільного пересування по країні. Головне пам'ятати, що проживання без реєстрації за місцем проживання загрожує неприємними наслідками. Ви вільні перебувати там, де вам подобається, будь то Москва чи Магадан, Санкт-Петербург або Владивосток. Але разом з правом ви отримали і обов'язок повідомляти про місце, де розмістилися. Конституція наділила всіх громадян Росії правом вільного пересування по країні

Конституція РФ

Мета статті відповісти на питання: як довго може будь-який громадянин перебувати на новому місці без реєстрації, як вона здійснюється, і що буде, якщо проігнорувати обов'язок реєструватися.

законодавчий аспект

Про те, що ви можете вільно їздити по Росії, говориться в Конституції. У ФЗ № 5242-1 є стаття 1, в якій згадується про те, що зміна місця, і проживання, і перебування в межах країни - це ваше законне право.

У міграційному Законодавстві відзначається важливість реєстрації громадян, які змінили місце перебування. Фіксування в офіційному порядку осіб за місцем проживання, як співвітчизників, так і іноземців, дозволяє аналізувати:

  • ситуацію на ринку працевлаштування;
  • приріст і спадання населення;
  • економічні показники регіону;
  • стан житлового фонду;
  • потреба в установах освіти і т. д.

Про що повинен знати кожен іноземний громадянин можна дізнатися з відео, представленому нижче.

У статті 3 ФЗ 5242-1 йдеться про те, що реєстрація осіб за місцем проживання або перебування є обов'язком кожного, будь то громадянин РФ або іноземець, який прибув в країну.

Про те, які наслідки спричинить ігнорування російських міграційних Законів, йдеться в статті 19.15 КоАП РФ.

Існуючі види реєстрації

Відповідно до російського Законодавством, є 2 види реєстрації:

  • постійна;
  • тимчасова.

Перша має відношення до місця проживання людини, друга - до місця його перебування. У першому випадку мова йде про тривалому перебуванні людей на певній житлоплощі. Це офіційне місце проживання громадянина.

Це офіційне місце проживання громадянина

Так виглядає свідоцтво про тимчасову реєстрацію в Москві

Друга пов'язана з можливістю осіб, будь то росіяни або гості країни, реалізувати свої права. Наприклад, людина може отримати патент на тимчасову адресу. Цей тип постановки на облік припускає знаходження громадянина в певному регіоні більше 90 днів.

Де можна реєструвати

Житловим Кодексом Російської Федерації особам дозволяється здійснювати обидва типи реєстрації в будь-яких видах житлових приміщень. При цьому слово «житлових» є ключовим. Ви можете зафіксувати своє місце розташування:

  • в квартирі;
  • в будинку (житловому);
  • певної частини житлового будинку;
  • кімнаті;
  • частини квартири і т. п.

Про тимчасову реєстрацію докладніше можна дізнатися з відео, представленому нижче.

Коли мова йде про реєстрацію тимчасового характеру, громадянин може зареєструвати себе на території:

  • лікувального закладу;
  • санаторію;
  • готелі;
  • апартаментів і т. п.

Обидва реєстраційних типу допускаються тільки за умови, що законний власник площ дає офіційну згоду на фіксування розташування громадян на своїй території.

Важливо мати на увазі, що у орендаря немає ніяких прав претендувати на право власності на орендовану житлову площу.

При отриманні житла прописка робиться постійна

Можлива реєстрація громадян за місцем проживання без надання згоди власника, коли мова йде про житло, що перебуває у віданні муніципалітету. В даному випадку полягає контракт про соціальне наймання приміщень.

Прописка в приватизованому житлі

Прописуватися в приватизованому житлі можуть всі його власники і члени їх сімей. Власник має право проводити реєстрацію свого, яка не досягла повноліття дитини. Процедура повинна здійснюватися в присутності одного з батьків. У той час як виписку можна здійснювати без попереднього отримання згоди органів опіки.

Громадяни можуть бути прописані і в будинках, що входять в дачні спільноти. При цьому повинні дотримуватися умови:

  • дачні приміщення - це єдине місце, де може проживати громадянин, в іншому випадку він отримає статус бомжа;
  • дачне будова - це приватна власність;
  • наділ землі, на якій розташований об'єкт, знаходиться в межах населеного пункту;
  • будова офіційно визнано житловим.

Детальніше про прописку іноземного громадянина можна дізнатися з відео.

Якщо проводиться реєстрація громадянина за місцем проживання на площі, яка знаходиться у власності третьої особи, необхідно представити письмове підтвердження згоди власника на приписку громадянина. У деяких випадках співробітники міграційних органів вимагають особистої присутності власника житлових площ.

Що потрібно для постійної реєстрації

Закон говорить не тільки про обов'язки громадян реєструватися, але передбачає і правила прописки за місцем проживання. Почнемо з процесу постійної реєстрації. Свідченням того, що вона у вас є, є спеціальний штамп, який ставиться в посвідченні особи. Замість штампу може бути виданий спеціальний документ, який засвідчує, що ви на постійній основі зареєстровані на такий-то житлоплощі. Важливо наявність на цьому документі друку ФМС.

Де можна зареєструватися

З недавніх пір був розширений перелік місць, куди громадянин (іноземець чи росіянин) може подати документи на реєстрацію. це:

  • ФМС територіального значення;
  • місцевий паспортний стіл;
  • МФЦ;
  • портал держпослуги.

Єдиний портал держпослуг

Як бачимо, тепер людина може не витрачати часу на процес, роблячи його і в режимі-онлайн.

Які документи подавати

Важливим моментом є збір необхідних паперів . Для постійної реєстрації, пакет документації повинен містити:

  1. Заява , Заповнена і підписана здобувачем. За дітей, які не досягли 14-річчя, заповнення та постановку підпису здійснює їх законний представник. Заява про реєстрацію за місцем проживання і зразок заповнення можна завантажити тут.
  2. Паспорт, який на час подачі не прострочений.
  3. Лист вибуття. Подається в тих випадках, коли заявник на момент реєстрації присутніх справив виписку з попереднього місця проживання.
  4. Папір, що підтверджує, що здобувач має право власності на житлоплощу, куди прописується.
  5. Офіційну згоду власника або власників.

Листок вибуття з попереднього місця прописки

Форму заяви можна знайти в інтернеті. Це бланк № 6, який підійде як для постійної, так і для тимчасової реєстрації.

Що надавати для тимчасової прописки

Пакет документів, що надаються для тимчасової реєстрації, дещо відрізняється. У нього повинні входити:

  1. Заява. Якщо воно складається на неповнолітнього громадянина, який не досяг 14 років, заповнити його і підписати зобов'язаний законний представник дитини. Заява на отримання тимчасової прописки можна завантажити тут.
  2. Посвідчення особи здобувача. Це може бути не тільки паспорт, а й закордонний паспорт (для іноземних громадян), і свідоцтво про народження (для неповнолітніх).
  3. Папір, яка служить підставою для заселення. В якості такої можуть бути надані: свідоцтво про реєстрацію прав власності, контракт про оренду, згода власника.

Зразок згоди власника на прописку

Відзначимо, що незалежно від виду виробленої реєстрації, ця послуга надається без справляння плати з заявника.

Детальніше про оплату держмита за реєстрацію іноземного громадянина можна дізнатися на нашому сайті.

Які терміни передбачає Закон

Якийсь час людина має право перебувати поза місцем, в якому незареєстрований, заявляючи про це. Тимчасова і постійна передислокація має різні терміни.

Терміни на виписку з попереднього місця проживання

Як тільки була здійснена виписка з колишнього місця проживання, людині Законом відводиться всього 7 діб на те, щоб приписатися знову.

Якщо людина не змінює прописку, але знаходиться протягом 90 діб в іншому населеному пункті, він зобов'язаний в цей термін заявити про свій новий місцезнаходження.

Якщо іноземець чи росіянин знаходиться на території готелю, санаторію і аналогічних установ, він не повинен турбуватися про реєстрацію. Цей обов'язок покладається на установу, заселили його.

Якщо мова йде про реєстрацію іноземця, тільки що отримав громадянство РФ або ВНЖ, Законом йому відводиться не більше 7 діб на те, щоб зареєструватися.

Детальніше про терміни реєстрації іноземного громадянина можна дізнатися з відео.

За Законодавству України у тимчасову прописку також є термін. Він не перевищує 5 років. Якщо після закінчення цього періоду не перереєструватися, на порушника буде накладено штрафні санкції.

Ступінь відповідальності порушників

Якщо людина тривалий час проживає в певному місці, не маючи прописки, згідно із Законодавством РФ, це вважається порушенням, покаранням за яке буде штраф . Розмір санкції залежить від міста. Якщо це не суб'єкт федерального значення, з порушника буде стягнуто від 2 до 3 тисяч рублів. Якщо правопорушення було скоєно в таких містах як Севастополь, Санкт-Петербург чи Москва, адміністративне стягнення буде вище: від 3 до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Штрафи за порушення

Коли мова йде про тимчасову реєстрацію, виробленої протягом 90 днів, за ігнорування міграційних норм, штрафують і самих порушників, і власників житлових площ, на яких вони проживають. З перших стягується від 2 тис. До 5 тис. Рублів, з другої - від 3 тис. До 5 тис. Рублів. Коли мова йде про населені пункти федерального значення, сума штрафу зростає до розмірів від 5 тис. До 7 тис. Рублів.

Рублів

За фіктивну реєстрацію іноземних громадян штраф від 100000 до 500000 рублів

Вищеназвані санкції мають відношення до фізичних осіб. Інакше стоїть питання щодо осіб юридичних. На них чекають більш вагомі втрати:

  • 300-800 тисяч рублів в містах федерального значення;
  • 50-757 тисяч рублів в інших населених пунктах РФ.

Як таке відсутність відміток про реєстрацію і порушення її термінів не відноситься до кримінальних злочинів. Провина носить адміністративний характер. Однак, в разі фіксації органами правопорядку такого правопорушення, як фіктивна прописка, може спричинити покарання у вигляді позбавлення волі або більш вагомого штрафу. Для фізичної особи сума складе 100-500 тисяч рублів. Громадянин може бути взятий під варту на строк більше 3 років.

Покарати штрафом можуть і за наявність постійної реєстрації громадянина в регіоні, де він проживає за тимчасовою адресою.

Як реєструються особи, які не мають місця проживання

Законом РФ передбачається реєстрація осіб без певного місця проживання. Про це йдеться в статті № 27 Конституції, а також в Постанові уряду за № 688.

Про це йдеться в статті № 27 Конституції, а також в Постанові уряду за № 688

Так виглядає свідоцтво про реєстрацію за місцем перебування (тимчасова прописка)

Громадянин, який не має постійного місця проживання, може бути зареєстрований за місцем перебування. Звертатися потрібно в зазначені вище державні служби, особисто або в режимі-онлайн. Якщо у претендента відсутня паспорт, підставою для тимчасової прописки буде служити його заява, складена в спеціальній формі.

Термін такої реєстрації встановлюється індивідуально, за згодою громадянина з органом, в якому була видана довідка про реєстрацію за місцем проживання.

Відзначимо, що в відношенні зазначених вище осіб, в кожному регіоні можуть встановлюватися свої правила.

Чи можна прописатися в іпотечній квартирі

Оформлення іпотечної позики пов'язане з безліччю проблем. Коли всі перипетії, пов'язані з кредитуванням, залишаються позаду, перед громадянами, які проживають на іпотечних житлових площах, постають нові проблеми. Багато з них стосуються питання: чи є іпотека об'єктом без права проживання або все ж на такий житлоплощі можна прописатися.

Дивіться у відео: помилки, які не можна робити під час отримання іпотеки.

Найчастіше росіяни впевнені, що квартира або будинок, взяті в кредит, будуть доступні для прописки тільки після повної виплати всіх боргів перед фінансовою установою, з яким укладено контракт. Чи так це?

Насправді іпотека не є перешкодою для того, щоб прописатися в квартирі і реєструвати в ній інших громадян. Громадянин, який отримує будинок або квартиру на позикові кошти, не залишиться без місця проживання. Росіянин, який проживає в іпотечному житло, підписав не один, а два контракти:

  1. Купівля-продаж.
  2. На отримання позики.

Підставою для прописки є перший документ. У ньому нічого не говориться про іпотеку. Виходячи з викладеного, позичальник, має ті ж права власника, що і громадяни, які купили квартиру, не укладаючи договорів з банком.

Виходячи з викладеного, позичальник, має ті ж права власника, що і громадяни, які купили квартиру, не укладаючи договорів з банком

Зразок договору купівлі-продажу будинку

Іпотечна нерухомість має обтяження і пов'язані з ним обмеження, але це ні в якій мірі не робить банк її співвласником. Обмеження можуть бути пов'язані з неможливістю продати таку житлоплощу або подарувати. В іншому «господар - пан». Деякі обмеження можуть бути пов'язані з можливістю прописувати на такий житлоплощі рідних.

Як прописуватися в іпотечній квартирі

Відповідно до типових договорів, що укладаються з банками, у позичальника є повне право прописати себе на придбаній житлоплощі. А також контракт наділяє його правом зареєструвати і близьких родичів. У число таких входять:

  • подружжя;
  • рідні діти;
  • прийомні діти.

Те, що ви наділені можливістю реєструвати на території іпотечної нерухомості близьких родичів, має бути окремим пунктом прописано в контракті.

Можлива реєстрація в квартирі або будинку, взятих в кредит, і третіх осіб. Підставою для неї має стати офіційне дозвіл адміністрації кредитора. З цим документом слід звертатися в паспортний стіл.

Детальніше дізнатися скільки можна прописати людина дізнайтеся з відео.

На процедуру прописки йде приблизно тиждень. Процес піде швидше, якщо банк (деякі забезпечують таку можливість) дозволяє пройти процес за допомогою його інтернет-ресурсу.

також провести реєстрацію іноземного громадянина можна на пошті .

Практика показує, що в більшості випадків паспортний стіл не проводить реєстрацію ні рідних, ні третіх осіб, поки не буде надано кредитний договір, в якому прописана така можливість або окремий документ з фінансової установи, що наділяє заявника таким правом.

Документи для реєстрації

Реєстрація здійснюється згідно із заявою за формою № 6, до якої додаються:

  • посвідчення особи громадянина РФ;
  • виписка з колишнього місця проживання;
  • при прописку: свідоцтво про шлюб і свідоцтва про народження неповнолітніх дітей;
  • копія документа, що підтверджує право на власність.

Якщо реєстрацію здійснюють військовослужбовці, замість паспорта пред'являється військовий квиток. Діти, яким виповнилося 14 років, повинні з'явитися в паспортний стіл разом з батьками.

Діти, яким виповнилося 14 років, повинні з'явитися в паспортний стіл разом з батьками

Зразок свідоцтва про власність нерухомості

Чи може банк заборонити прописку на іпотечної житлоплощі

У законодавстві немає вказівок на те, що фінансова установа зобов'язана дозволити реєстрацію громадянина на взятій в кредит житлоплощі. Деякі банки в контракті забороняють такі дії з боку позичальника. Це не є порушенням Закону.

Якщо ви підписуєте договір з фінансовою установою, не ставте підпис, поки уважно не вивчите контракт і не переконаєтеся, що зможете прописати себе, рідних і третіх осіб в новій квартирі або будинку. Діючи, таким чином, ви захистите себе і уникнете судових розглядів, рішення яких можуть бути винесені не на вашу користь.

інші нюанси

Пенсіонерів хвилює питання: чи можливо оформити пенсію, якщо у громадянина немає прописки. З деяких пір Законом РФ знято це обмеження. Головне - бути громадянином Російської Федерації.

Не всі молоді люди, які вирішили офіційно зареєструвати свої відносини, впевнені в тому, що реєстрація шлюбу можлива без прописки. Знову ж таки, з недавніх пір, відсутність постійного місця реєстрації, у одного із наречених, не повинно стати перешкодою для укладення союзу. Якщо ЗАГС відмовив, у зірваних молодят є всі підстави для звернення до суду.

Детальніше про реєстрацію громадян дізнайтеся з відео, представленому нижче.

Деякі переживають, що живучи не там, де постійно прописані, не зможуть здійснити таку дію, як заміна паспорта. Якщо ви ставитеся до таких громадян, поспішаємо вас заспокоїти. Навіть в такому випадку вам зобов'язані поміняти паспорт в будь-якому відділенні ФМС.

Відповідь на питання, чи можна зарахувати в штат працівника, який не має ніякого виду реєстрації, буде також позитивним. Організація не має права відмовляти в працевлаштуванні через відсутність прописки.

Чи так це?