Реклама
Реклама
Реклама

Спадкування нерухомості в Туреччині іноземними громадянами: AlanyAhiskali Property

  1. Основні положення турецького спадкового законодавства

Згідно турецьким законодавством спадкування нерухомості в Туреччині іноземними громадянами регулюється «принципом взаємності». Що це означає? Роз'яснення дається в Постанові Кабінету міністрів Туреччини №2 / 13394 від 29.05.1940. Сенс його зводиться до того, що по відношенню до іноземних громадян в Туреччині застосовуються ті ж норми, що і до турецьких громадянам в інших країнах.

Якщо в будь-якій країні громадянину Туреччини дозволена купівля нерухомості, то і громадянину цієї країни також дозволена купівля турецької нерухомості. Ті ж принципи застосовуються і до спадкоємства нерухомого майна.

Як же громадянину Росії передати у спадок куплену в Туреччині нерухомість? Відповідь проста.

Для цього обов'язково потрібно скласти заповіт!

Заповіт найкраще оформляти у турецького нотаріуса, але можна скласти його і в Росії або будь-який інший країні, яка підписала Гаазьку конвенцію 1961 року. Оформити його у нотаріуса з міжнародної ліцензією і перевести в центрі офіційних перекладів у ліцензованого перекладача, а також запевнити Апостілем. Не забути по приїзду - легалізувати його на території Туреччини. І тоді у Вас не буде ніяких проблем з передачею нерухомості у спадок.

Для громадян держав, з якими Туреччина дотримується «принцип взаємності», складати заповіт не обов'язково.

СХЕМА ПЕРЕХОДУ ВЛАСНОСТІ за заповітом ДО НОВОГО спадкоємців, ЯКЩО заповіт складено НА ТЕРИТОРІЇ ТУРЕЦЬКОЇ ​​РЕСПУБЛІКИ

Складання заповіту у нотаріуса займає кілька годин, для цього необхідно мати при собі паспорт (або Дозвіл на проживання), 3 фотографії та дані людини (майбутнього Спадкоємця), якому ви збираєтеся заповідати нерухомість - ПІБ і рік народження (паспортні реквізити не обов'язкові!).

Заповіт складається в нотаріальній конторі в 3-х примірниках:

  • один екземпляр відправляється в Архів Міністерства Закордонних Справ,
  • другий примірник пересилають нотаріусом в кадастрову палату,
  • третій примірник видається на руки Завещателю.

Після закінчення шести місяців з дня смерті Заповідача Спадкоємцеві (або Спадкоємцям) необхідно приїхати в Туреччину для оформлення спадщини. Оформлення спадщини здійснюється за наступною схемою: Спадкоємець звертається по приїзду до Туреччини в будь-яку адвокатську контору → адвокат опубліковує оголошення про смерть Заповідача в місцевій пресі (газеті) - це обов'язкова умова при вступі в права спадкування → після цього Спадкоємець вступає у свої права і має право переоформити об'єкт нерухомості на себе.

Спадкоємцю необхідно мати при собі один з нижчеперелічених документів, для вступу в права спадкування, як доказ правопріемнічества:

  • Свідоцтво про народження
  • Свідоцтво про шлюб
  • Свідоцтво про смерть Заповідача (обов'язково!)

Податок на спадщину і передачу власності при переоформленні об'єкта нерухомості не стягується! Спадкоємцю необхідно буде оплатити лише витрати, пов'язані з переоформленням нового Тапу на своє ім'я і заборгованості по комунальних послугах, якщо такі є.

Вартість складання заповіту - 600 TL (турецьких лір).

Основні положення турецького спадкового законодавства

СТ. 495 При відсутності чоловіка (дружини), спадкоємцями першої черги є діти покійного з поділом спадщини в рівній мірі. При смерті одного з дітей, внуки і правнуки успадковують у відповідних частках за схемою: СТ

СТ. 496 При відсутності чоловіка (дружини), дітей або онуків, майно успадковують батько і мати покійного в рівних частках. При відсутності одного з батьків спадок розділяється за наступною схемою: СТ

СТ. 497 При відсутності чоловіка (дружини), дітей, онуків і батьків, спадок ділиться між іншими родлственнікамі по ступеня споріднення (дід-баба, дядько-тітка) за наступною схемою: СТ

СТ. 498 Народжені поза шлюбом діти за умови їх визнання батьком або за рішенням суду визнаються спадкоємцями нарівні з закононародженими дітьми.

СТ. 499 Якщо у покійного є чоловік (а), то при відсутності інших родичів весь спадок відходить йому (їй). Якщо ж крім чоловіка (дружини) є й інші спадкоємці, то спадок розподіляється за такими схемами: СТ

Примітки

Якщо чоловік (дружина) не проживав (а) разом з покійним і не може довести свою тісний зв'язок з ним, то може бути позбавлений (а) спадщини. Розлучені подружжя і нареченої (женихи) не можуть претендувати на спадщину.

СТ. 500 Прийомні діти мають ті самі права, що й рідні. Якщо у людини прийомні батьки, то вони позбавляються права стати його спадкоємцями.

СТ. 501 При відсутності спадкоємців все майно відходить державі.

СТ. 514 Кожна людина має право скласти заповіт на користь будь-якого іншого людини або групи осіб. Заповіт може бути в будь-який момент змінено або ліквідовано.

СТ. 584 Зниклі без вести можуть бути оголошені померлими при впевненому підозрі в смерті після закінчення терміну 5 років, при відсутності звісток - після закінчення терміну 15 лет.Еслі в цьому випадку у зниклого немає спадкоємців, то майно зберігається державою протягом 10 років, потім відходить в скарбницю.

СТ. 593 Справа про спадщину веде суддя, котрий зобов'язаний:

  • описати майно
  • вжити заходів щодо забезпечення його безпеки
  • продати майно при необхідності (розділ між спадкоємцями, сплата боргів і зборів)
  • виплатити борги і зобов'язання покійного
  • залагодити банківську діяльність покійного
  • забезпечити нормальну роботу підприємств і організацій, що належали покійному. Якщо це неможливо, то вжити заходів щодо заморожування їх діяльності.

Дані заходи суддя приймає як особисто, так і через своїх офіційних уповноважених.

СТ. 594 Якщо спадкоємців не виявляється, в перебігу року 2 рази на місяць суддя робить оголошення про спадщину в пресі. Якщо за цей час не надійшло претензій на спадок, то воно відходить державі.

СТ. 598 Протягом місяця суд видає спадкоємцям свідоцтво про право на спадщину, яке може бути оскаржене в суді.

СТ. 604 Будь-хто з спадкоємців може відмовитися від своєї частки спадщини на користь будь-якого іншого спадкоємця або держави, яке також визнається законним спадкоємцем.

Що це означає?
Як же громадянину Росії передати у спадок куплену в Туреччині нерухомість?