Реклама
Реклама
Реклама

Резиденти та нерезиденти країни - хто це?

  1. Резиденти та нерезиденти в Росії: валютне законодавство.
  2. Резиденти та нерезиденти в Росії: податкове законодавство.
  3. Резиденти та нерезиденти в Україні.

Сьогодні я хотів би розглянути дуже важливе питання: хто такі резиденти і нерезиденти країни. Ці поняття дуже актуальні в багатьох фінансових сферах, наприклад, в банківському обслуговуванні, при сплаті податків, виведення коштів за кордон, оформленні спадщини і в інших випадках, тому потрібно дуже чітко розуміти, хто такий резидент, хто такий нерезидент, і в чому між ними різниця. Про це, стосовно фізичних осіб, і піде мова в сьогоднішній статті.

Почати хочу з того, що, скажімо так, "середній обиватель", далекий від фінансових питань, коли чує поняття резиденти і нерезиденти, вважає, що резиденти - це громадяни країни, а нерезиденти - це іноземці. Так ось, це дуже серйозна помилка! Насправді поняття резидентства має певний зв'язок з поняттям громадянства, але при цьому має і суттєві відмінності. Тобто, резидент - це не обов'язково громадянин країни, а нерезидент - це не обов'язково іноземець. Далі - докладніше.

Визначення резидентів і нерезидентів даються в законодавчих актах кожної держави, і можуть мати певні відмінності для різних країн. Мало того, в Росії, наприклад, поняття резидента і нерезидента навіть відрізняється всередині країни: при здійсненні валютного контролю діють одні визначення, а при податковому контролі - інші. Ці визначення можуть змінюватися, шляхом внесення відповідних змін до законодавчої бази, тому завжди потрібно для вірності переглядати закони з останніми внесеними змінами.

Резиденти та нерезиденти в Росії: валютне законодавство.

В області валютного контролю РФ поняття резидента і нерезидента визначено Законом "Про валютне регулювання та валютний контроль" № 173-ФЗ від 10.12.2003г. Згідно з цим нормативним актом, статус резидента мають:

  1. Громадяни РФ, крім постійно проживають на території іноземних держав;
  2. Іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають на території РФ.

При цьому всі, кого не можна віднести до цих двох пунктів, мають статус нерезидента.

Для резидентів і нерезидентів в Росії діють різні умови відкриття та обслуговування банківських рахунків, здійснення валютних операцій, отримання / відправки грошових переказів, багатьох інших банківських операцій і не тільки.

Резиденти та нерезиденти в Росії: податкове законодавство.

Податкові резиденти і нерезиденти в Росії визначаються інакше, ніж у області валютного контролю. Їх визначення позначені в ст. 207 Податкового кодексу РФ. Згідно з цим документом, статус податкового резидента в Росії мають:

  1. Громадяни РФ, іноземці та особи без громадянства, які фактично знаходяться в країні на протязі не менше 183 днів з йдуть підряд 12 місяців (тобто, не менше півроку протягом року);
  2. Військовослужбовці та державні службовці, навіть якщо вони відряджені на роботу за межами РФ.

Відповідно, статус податкового нерезидента мають ті громадяни, які не підходять під ці категорії, тобто, які перебувають на території Росії менше 6 місяців в році, навіть якщо вони є її громадянами.

Таким чином виходить, що в Росії іноземець або громадянин країни одночасно можуть бути нерезидентом за нормами валютного контролю та резидентом за нормами податкового контролю або навпаки.

Податкові нерезиденти платять істотно вищі податки, зокрема, на поточний момент податок на доходи нерезидентів РФ становить 30%, тоді як для резидентів - 13%.

Резиденти та нерезиденти в Україні.

В Україні визначення резидентів і нерезидентів дано в Податковому кодексі, в ст. 14. в п. 14.1.213. Згідно з цим документом, статус резидента в Україні мають фізичні особи, які постійно проживають на території України, незалежно від того, чи є вони громадянами України, іноземцями або особами без громадянства. Відповідно, фізичні особи, які постійно проживають за межами України, є нерезидентами, навіть якщо вони - громадяни України.

Тут також є істотні відмінності в процедурах банківського обслуговування, в обмеженнях щодо сум отримання / відправки грошових переказів , В різних процедурах оформлення спадщини, провезення грошових коштів через кордон, у сплаті податків і т.д.

Тепер ви маєте уявлення про те, хто такий резидент і нерезидент країни для фізичних осіб. Що стосується юридичних осіб - поняття резидентів і нерезидентів теж визначені в зазначених законодавчих актах, якщо необхідно - ви без проблем їх там знайдете. Сподіваюся, що ця інформація була вам корисна, і пам'ятайте, що до законів можуть вноситися зміни, тому завжди перевіряйте актуальну інформацію в першоджерелі.

До нових зустрічей на фінансовому генії ! Успіхів вам у підвищенні фінансової грамотності та веденні особистих фінансів!