Реклама
Реклама
Реклама

Реєстрація автомобіля з тимчасової реєстрації - в 2020 році, чи можливо це, постановка на облік, прописка, страхування, звернення в ГИБДД

  1. визначення понять
  2. Загальні правила постановки ТЗ на облік
  3. Чи можна зареєструвати автомобіль з тимчасової реєстрації і як це зробити
  4. З якими документами потрібно звертатися в ДАІ
  5. Як оформити страхування ОСАЦВ
  6. Що робити при закінченні терміну дії прописки

У багатьох громадян РФ виникають ситуації, коли потрібно переїхати на час в інший регіон. У інших робота пов'язана з постійними відрядженнями, які тривалий час вони знаходяться не за адресою постійної прописки .

Згідно реєстраційного режиму, якого вимагає від росіян і гостей країни дотримуватися законодавець, які проживають тимчасово за іншою адресою, відмінному від постійного, зобов'язані стати на облік. При цьому немає необхідності виписуватися з постійного місця.

Прописка на сьогоднішній день в Росії носить повідомний характер для держави, контроль за переміщенням населення здійснюється Федеральною міграційною службою.

Потрібно за адресою житлового приміщення тимчасово прописатися росіянину, якщо його перебування триватиме 90 днів і більше. Для іноземців існує подати документи до реєструючого органу відразу після прибуття в країну протягом 7 днів.

Тимчасова прописка може оформлятися не тільки в квартирі або будинку, кімнаті комуналки, але і в пансіонаті, гуртожитку, готелі, туристичній базі, спеціальній установі. За результатами реєстраційної процедури громадянин повинен отримати тимчасове свідоцтво, де буде зазначено термін його проживання за новою адресою. Громадяни, які під час переміщення по країні в управлінні мають транспорт, стикаються з питанням, чи потрібно його також ставити на тимчасовий облік.

Раніше до 2013 р це доводилося робити автовласникам або водіям службового ТЗ постійно, але на сьогоднішній день законодавець спростив процедуру. Так, метою постановки на облік в ГИБДД авто є виявлення правопорушень, припинення злочинних дій, які можуть відбуватися з транспортом.

Відомості про всі автомобілі, які знаходяться на території Росії в експлуатації, заносяться до спеціального реєстру. Серед різних відомостей про машину, в реєстрі повинен значитися адресу проживання її власника.

Порядок реєстрації авто за № 1001 (24.11.08) стверджує, що фізособа зобов'язана зареєструвати ТЗ за адресою, яка вказана в паспорті, як постійна прописка, або в свідоцтві , як тимчасова .

визначення понять

Поставити машину на облік за наявності тимчасової прописки може знадобитися в таких випадках:

  • ТС купується в одному регіоні, а експлуатується в іншому;
  • власник переїжджає в інший регіон для тимчасового проживання;
  • автовласник виїжджає за межі України;
  • машина за документами орендується в одному окрузі, а використовується в іншому;
  • експлуатує авто довірена особа;
  • в інших випадках.

Це не означає, що кожен громадянин, що переміщається по території РФ, зобов'язаний це робити. Законодавець передбачив конкретно категорії осіб і автомобілів, які зобов'язані проходити постановку на тимчасовий облік. Так, в 2013 р Наказом МВС за № 605 в розділі III-й, п. 52 цього списку був скасований в порівнянні з попереднім.

На тимчасовий облік потрібно ставити машини, які:

  • є предметом лізингу;
  • акредитовані при МЗС РФ і належать співробітникам дипломатичних представництв або консульських установ;
  • належать іноземним громадянам або особам без громадянства;
  • знаходяться у власності юридичних осіб за місцем розташування відокремлених підрозділів на території РФ;
  • ввезені в Росію на півроку.

Питання, чи можна зареєструвати автомобіль з тимчасової реєстрації, якщо громадянин РФ або іноземець взяв його в кредит? Так, звичайно, але тут виникає один нюанс, російські банки практично не видають автокредити позичальникам, які мають тимчасову прописку.

Якщо особа або машина не потрапляє під вказаний законодавцем перелік, то при зміні місця розташування ставити її на тимчасовий облік не потрібно.

Після покупки машини або через інших обставин, зазначених законодавцем, автовласникові необхідно внести відомості про ТЗ до реєстру протягом 10 днів (Постанова Уряду № 938 від 12.08.94 р).

Якщо це не буде зроблено вчасно, то штраф очікує згідно КоАП, ст. 19.22, ч. 1:

Фізичні особи

1,5-2 тис. Руб. Посадові особи 2-3,5 тис. Руб. Юридичні особи 5-10 тис. Руб.

При відмові водія, керуючого машиною на підставі довіреності, поставити її на тимчасовий облік або в результаті забудькуватості, він зіткнеться зі штрафними санкціями згідно КоАП, ст. 12.1 в розмірі від 800 руб. до 5 тис. руб.

Якщо правопорушення буде відбуватися повторно, автовласника можуть позбавити водійських прав на термін 1-3 місяці. Якщо злісним порушником виявиться іноземець, цілком ймовірно, що наступного разу при в'їзді в країну йому відмовлять в тимчасовій реєстрації на її території.

Якщо злісним порушником виявиться іноземець, цілком ймовірно, що наступного разу при в'їзді в країну йому відмовлять в тимчасовій реєстрації на її території

Зразок паспорта транспортного засобу

Оформлення тимчасової реєстрації Оформлення тимчасової реєстрації

необхідно, інакше потрібно буде заплатити штраф, розмір якого встановлений законодавством.

Як і де оформити кредитну карту з тимчасовою реєстрацією - дізнайтеся більше з нашої статті .

Загальні правила постановки ТЗ на облік

Постановка на облік здійснюється в будь-якому відділенні ГИБДД при наявності необхідних документів. Не грає ролі, де прописаний автовласник, він може це зробити в тому регіоні, де конкретно знаходиться в даний момент.

Послуги з реєстрації згідно з ПК, ст. 333.33, п. 36 оплачуються у вигляді держмита в розмірі:

2 тис. Руб.

За видачу номерів для машини. 1,5 тис. Руб. За видачу номерів для тракторів, причепів, мотоциклів та ін. Транспорту. 800 руб. За оформлення паспорта ТЗ. 350 руб. За внесення змін до паспорта ТЗ. 500 руб. За оформлення свідоцтва на машину.

Вартість реєстраційної процедури залежить від того, якими послугами вирішить скористатися автовласник. При проходженні процедури за допомогою порталу держпослуг, всі заявники отримують знижку 30%.

В кожному окремому випадку постановка на реєстраційний облік машини має свої нюанси:

  • Якщо був придбаний старий автомобіль, то новий власник за загальними правилами повинен пройти процедуру протягом 10 днів. У цьому випадку дозволяється залишити старі номери і оплатити тільки нове СТС і за внесення змін до ПТС.
  • Для проходження процедури в Москві це можна зробити в будь-якому відділенні ГИБДД, незалежно від адреси проживання. Для підтриманих авто дозволяється залишати старі номери, навіть якщо вони не московські. Видача нових номерів здійснюється в Москві для нових авто, у яких номерів ще не було.
  • Згідно з Наказом МВС № 1001 номерні знаки підлягають заміні, якщо були пошкоджені або не відповідають вимогам законодавця.
  • МВС Росії не повідомляє в законодавчих актах, що бита машина не повинна ставитися на реєстраційний облік, але у неї повинен бути діючий поліс ОСАГО, а для його отримання необхідно пройти техогляд. Саме від наявності техогляду у машини буде залежати, поставлять її на облік чи ні.
  • Найпростіше ставиться на облік нова машина, але фінансові витрати на процедуру будуть більше, т. К. Доведеться сплатити всі держпослуги. Без обліку придбання страховки автовласникові це обійдеться в 2850 руб.
  • Якщо була придбана машина, знята з обліку, то новий власник має право оформити або відновити реєстрацію, якщо згідно з Наказом № 1001, п. 13:
    • колишній власник її знімав через відчуження майна, т. е. вона перестала бути його власністю, що не стосується угод купівлі-продажу;
    • автомобіль вивозився з країни;
    • автомобіль значився, як викрадений або зниклий, але знайшовся.

Відновлення реєстрації не відрізняється від порядку проходження процедури вперше або повторно для підтриманих авто. Теоретично неможливо відновити реєстрацію на машину, яка була знята з обліку, як утилізована, але на практиці це зробити вдається.

Заявнику можуть відмовити в реєстрації машини на підставі положень Адміністративного регламенту, якщо:

  • він не представить повний пакет документів;
  • конструкція ТЗ не буде відповідати правилам дорожнього руху;
  • виявиться підробка документів або псування ідентифікаційного маркування авто;
  • з'ясується, що дане ТЗ знаходиться в розшуку;
  • на машину накладено обмеження або заборона на проведення реєстраційних дій;
  • інше.

Чи можна зареєструвати автомобіль з тимчасової реєстрації і як це зробити

Порядок реєстрації ТЗ затверджений законодавцем в Наказі МВС № 59 і нової редакції № 208, ст. 22-23. Заявнику потрібно мати необхідні документи, зробити він це зможе за місцем свого постійного проживання або тимчасового.

У більшості випадків громадяни РФ реєструють авто за постійною пропискою, зазначеної в паспорті за винятком випадків, зазначених законодавцем. Якщо власником машини є неповнолітня дитина віком до 14 років, то його адреса проживання може бути вказаний на підставі свідоцтва про народження.

Загальні правила мають виключення. Існує категорія громадян РФ, які не мають постійної прописки, т. Е. Вони завжди орендують житлові приміщення і мають тільки тимчасову реєстрацію.

За адресою тимчасового перебування авто може бути поставлено на облік. Якщо у автовласника взагалі відсутня прописка, т. Е. Він порушує правила реєстраційного обліку, то поставити машину на облік йому не вдасться.

Заявнику потрібно заповнити бланк заяви уніфікованої форми, його можна отримати прямо у відділенні ГИБДД, тут же можна оплатити за допомогою терміналу необхідні держмита. Під час процедури машина повинна бути оглянута інспектором ГИБДД.

Він зобов'язаний:

  • звірити всі номери, зазначені в ПТС з тими, які позначені на двигуні;
  • перевірити додаються до заяви документи;
  • переглянути комп'ютерну базу на наявність в ній машини.

Протягом одного робочого дня автовласник отримує тимчасові номери жовтого кольору, це буде означати, що його машина поставлена ​​на облік за адресою тимчасової прописки. Якщо ж протягом тимчасового перебування за певною адресою автовласник оформить постійну прописку, то він має право знову звернутися в ГИБДД, щоб тимчасові номери були замінені на постійні.

Нові відомості про постійну прописку і реєстрацію машини будуть внесені в базу даних ГИБДД. При знятті з тимчасового обліку з причини від'їзду до постійного місця проживання та реєстрації авто, коли прописка вже закінчилася, доведеться отримати транзитні номери і з ними вирушати в дорогу.

У автовласника є кілька варіантів для вирішення питання. Він з документами звертається особисто до інспектора, для цього необхідно витратити час на чергу в кабінет.

Але також надається можливість записатися на певну дату і час дистанційно, використовуючи:

Спеціальний термінал, який розташований в кожному відділенні ГИБДД

Через нього можна оформити талон на електронну чергу.

Для цього буде потрібно у вікні терміналу:

  • «Записатися на прийом», використовуючи пропоновану функцію;
  • вибрати вид послуги;
  • визначитися з датою і часом для відвідування;
  • ввести особисті дані і на автомобіль, згідно ПТС;
  • перевірити введені дані і натиснути кнопку «Згоден».

Термінал автоматично видасть користувачеві талончик з номером. Цей же номер висвітиться на спеціальному табло, коли прийде черга відвідувача. Дочекавшись черги необхідно підійти до відповідального співробітника з пакетом документів, отримати від нього квитанції для оплати і заяву для заповнення.

Після оплати квитанцій необхідно за загальними правилами надати інспектору можливість оглянути машину, потім знову встати в чергу і передати в віконце необхідні папери. Після підготовки документів на машину автовласника викличуть на прізвище для їх отримання.

порталу держпослуг
  • Для цього доведеться спочатку зареєструватися і отримати обліковий запис. Заява онлайн відправляється через розділ «Реєстрація ТЗ», вид послуг вибирається в каталозі «Транспорт і водіння». Потім потрібно вибрати категорію постановки на облік і видачі документів, т. Е. В залежності від того, це нове авто або підтримане, потрібно внести зміни або початкові дані.
  • У заяву вносяться необхідні відомості на автовласника і авто. Після його перевірки система запропонує сплатити держмито онлайн, саме в цьому випадку вдасться отримати 30% -ву знижку.
  • Квитанцію про оплату доведеться роздрукувати і прикласти до пакету документів, з якими потрібно відправитися в найближче відділення ГИБДД, в терміни, зазначені сервісом держпослуг. Фактично користувач порталу записується на прийом віддалено. Остаточно пройти процедуру і отримати документи на машину можна в день відвідин.
портал Автокод
  • Їм можуть скористатися жителі столиці. Через головну сторінку порталу слід вибрати розділ про попередній запис для користування послугою «Записатися в ГИБДД». Після цього користувачеві буде запропоновано вибрати тип запису для постановки машини на облік. Потім потрібно ввести персональні дані та паспортні, номер паспорта ТЗ і вибрати функцію «Наступний крок».
  • Далі потрібно вибрати відділення ГИБДД. При виборі слід звернути увагу на кількість вільних місць на дату, яку заявник вибирає для подачі документів. Після натискання кнопки «Вибрати» за конкретною особою буде встановлена ​​дата відвідування.
  • Після підтвердження обраної інформації через кнопку «Записатися» потенційний відвідувач буде записаний. Після цього можна буде через спеціальну кнопку роздрукувати талон для відвідування, щоб в наслідок взяти його з собою.

Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу

З якими документами потрібно звертатися в ДАІ

Документи, які автовласникові потрібно мати при собі під час відвідання ГИБДД, законодавець вказує в Наказі № 605 (07.08.13):

  • загальногромадянський паспорт для росіян і закордонний паспорт для іноземців;
  • ПТС;
  • СТС, якщо воно є у автовласника;
  • реєстраційні знаки;
  • правовстановлюючі документи на машину, це може бути договір дарування чи купівлі-продажу, свідоцтво про спадщину майна, інший;
  • квитанції про оплату держпослуг.

Якщо машина була куплена за кордоном і пригнана в Росію, то буде потрібно документ про проходження митного контролю. Коли реєстрацію проводить не власник, то на довірену особу доведеться заздалегідь оформити у нотаріуса довіреність.

Заява дозволяється заповнювати на місці, якщо заявка не оформлялася в режимі онлайн, а подається особисто. Згідно з Наказом МВС № 139 (20.03.17) працівники ДАІ не мають у заявника вимагати паперовий варіант поліса ОСАЦВ, їм достатньо перевірити його наявність через електронну базу.

Необхідно врахувати, що маючи тимчасове проживання, громадянин може поставити машину на облік тільки на 6 місяців.

Необхідно врахувати, що маючи тимчасове проживання, громадянин може поставити машину на облік тільки на 6 місяців

Зразок квитанції про оплату держмита при реєстрації транспортного засобу

Як оформити страхування ОСАЦВ

Автовласникові завжди необхідно пам'ятати, коли закінчується страховка ОСАГО. Якщо її термін закінчується в той момент, коли автовласник буде у від'їзді, як її оформити по тимчасову прописку?

Все залежить від того, що буде потрібно зробити:

  • продовження наявного договору страхування зі своїм страховиком;
  • укладення нової угоди з іншою страховою компанією.

Той і інший варіант цілком здійснимо в іншому регіоні Росії, де громадянин буде проживати якийсь час. Для пролонгації потрібно знайти філія страхової компанії, з якою договір вже укладено.

Кожен страховик видає перелік своїх представництв, розташованих на території РФ, при первісному укладанні угоди. При цьому документи не будуть запитуватися у автовласника знову, відповідальний співробітник перевірить базу даних компанії. Папери можуть знадобитися, якщо виникнуть непорозуміння.

Коли страхування проводиться вперше або автовласник вирішив укласти договір з новою компанією, то йому доведеться представити страховику крім заяви і громадянського паспорта:

  • ПТС;
  • СТС;
  • права водія;
  • техогляд.

Нотаріально оформлена довіреність на уповноважену особу потрібно, якщо укладати договір буде не власник ТЗ. Сьогодні страховку дозволяється мати в електронному вигляді. На паперовому носії вона в обов'язковому порядку повинна бути у іноземців, яким не потрібно страхувати приватне авто, тимчасово перебуває в Росії.

Що робити при закінченні терміну дії прописки

Продовження тимчасової реєстрації авто потрібно, коли закінчується термін:

  • прописки громадянина;
  • тимчасової реєстрації на саму машину.

Для цього буде потрібно знову збирати документи і подавати їх в ГИБДД, точно так же, як здійснюється постановка на тимчасовий облік у Федеральній міграційній службі за адресою проживання. Якщо при цьому будуть отримані нові номерні знаки, то їх потрібно внести в страховку. Продовження реєстрації автомобіля з тимчасової реєстрації здійснюється через проставлення відмітки в картці обліку автомобіля.

У ситуації, коли громадянин знімається з тимчасового обліку за місцем проживання або прописка закінчується і продовжувати її не потрібно, він також зобов'язаний зняти і машину. Якщо він не зробить цього, то протягом 5 днів з моменту, як його прописка закінчиться, реєстрація машини буде припинена автоматично.

Все це состоится в електронній режімі. Реєстраційні знаки і СТС будуть виставлені в розшук, в картці обліку автомобіля буде зроблена відповідна відмітка. Автовласник отримає повідомлення про анулювання тимчасової реєстрації, яка не була продовжена вчасно.

Номерні знаки і документи на машину, які в електронному вигляді зберігаються в базі даних ГИБДД, через місяць підлягають утилізації, якщо до цього моменту автовласник їх не зажадає.

Фактично буде вважатися, що машина не зареєстрована, і щодо положень російського законодавства власнику загрожує штраф. Тому рекомендується вирішувати це питання заздалегідь. Якщо все-таки відбулося порушення закону, то доведеться спочатку оплатити штраф, а потім подати документи на постановку авто на облік.

Розлучення за місцем тимчасової реєстрації Розлучення за місцем тимчасової реєстрації

можливий, якщо людина тривалий час перебуває у відрядженні.

Читайте далі , Як продовжити реєстрацію дитині іноземного громадянина.

такоже ми розповімо, які потрібні документи для реєстрації дитини за місцем проживання батька.

Питання, чи можна зареєструвати автомобіль з тимчасової реєстрації, якщо громадянин РФ або іноземець взяв його в кредит?
Якщо її термін закінчується в той момент, коли автовласник буде у від'їзді, як її оформити по тимчасову прописку?