Реклама
Реклама
Реклама

Прописка іноземного громадянина - тимчасова і постійна, з видом на проживання, за місцем перебування та місцем проживання, зразок заяви, чим загрожує власникові фіктивна реєстрація, кримінальна відповідальність

  1. Якими законами регулюється
  2. Правила прописки іноземних громадян в РФ
  3. За місцем перебування або проживання
  4. З видом на проживання після РВП
  5. Чим загрожує власнику фіктивна реєстрація
  6. Кримінальна відповідальність або штраф
  7. Порядок оформлення і які потрібні для цього документи
  8. Заява, його зразок і бланк
  9. куди звертатися
  10. Терміни дії і зняття з обліку

Прописка іноземного громадянина на території нашої країни - актуальна тема, для розкриття якої необхідне ретельне вивчення російського законодавства.

Документи, що регулюють процес заселення іноземного особи в Росію, містять всю необхідну інформацію про правила, способи, терміни прописки , А також вказують, яку відповідальність несе громадянин в разі вчинення злочинного діяння.

Щоб іноземець міг пройти офіційну реєстрацію, йому слід ознайомитися з перерахованої інформацією.

Якими законами регулюється

Існує ряд нормативно-правових актів, в яких викладені права, а також зобов'язання іноземних переселенців:

Федеральний закон від 25 липня 2002 N 115-ФЗ «Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації»

Він розкриває основи законодавчого положення осіб-іноземців на території РФ, необхідність реєстрації та перереєстрації іноземних громадян, потрібну для процедур документацію, а також відповідальність. Федеральний закон від 18 липня 2006 р N 109-ФЗ «Про міграційний облік іноземних громадян та осіб без громадянства в Російській Федерації» У ньому зазначена необхідність реєстрації іноземців за місцем перебування або за місцем проживання, описаний алгоритм дій реєстраційної процедури, список необхідної документації і терміни.

В окремих випадках в процесі прописки іноземних громадян на території РФ беруть участь інші правові акти: постанови, накази ФМС і статті КоАП.

Правила прописки іноземних громадян в РФ

Будь-який іноземний громадянин, який прибув на територію РФ, повинен бути поставлений на облік в міграційній службі. В іншому випадку його знаходження в країні буде незаконним. Процедура міграційного обліку - це оповіщення міграційної служби про відвідини країни іноземцем.

Іноземні громадяни, які планують переїзд в РФ з метою довготривалого проживання, можуть скористатися двома способами міграційного обліку. Їх відмінність полягає в місці знаходження.

Іноземці, які мають житлову нерухомість на території Росії, зобов'язані пройти міграційний облік як реєстраційну процедуру за місцем проживання. Це означає, що вони повинні пройти реєстрацію за адресою свого житлового майна.

Якщо у іноземця відсутня власність в Росії, він може пройти облік в міграційній службі за місцем перебування, сповістивши міграційні органи про свій приїзд в країну.

В якості тимчасового місця перебування іноземній особі можуть видати житло. Стороною, що приймає іноземця, виступає юридична або фізична особа.

Відповідно до законодавчих актів, що регулюють процес прописки іноземця на території РФ, що надає житлові умови сторона повинна дотримати ряд правил:

  • Враховувати терміни оповіщення органів міграційної служби про відвідини Росії іноземцем. Згідно міграційного права, приймаючій стороні надається 7 робочих днів з дня відвідування території РФ мігрантом. У разі невиконання цього зобов'язання покладається штраф за незаконне проживання іноземця.
  • Надати громадянину іноземної держави реквізити паспорта та міграційної карти.
  • Заповнити бланк оповіщення про прибуття іноземця в країну. На бланку буде розташована відривна область, яка підтверджує постановку іноземця на облік в міграційних органах Росії.
  • Процес реєстрації та прописки іноземця здійснюється в Федеральній міграційній службі Росії.
Прописка іноземного громадянина на території нашої країни - актуальна тема, для розкриття якої необхідне ретельне вивчення російського законодавства

Бланк свідоцтва про реєстрацію за місцем перебування

За місцем перебування або проживання

Реєстрація особи, що належить іноземній державі, за місцем перебування буде оформлятися за адресою місцезнаходження його тимчасового житла. В якості місця проживання може виступити як житлове приміщення, так і тимчасовий засіб розміщення.

Житловими приміщеннями є:

Жилими приміщеннями не визнаються:

  • засоби розміщення (готелі, мотелі, хостели, пансіонати, санаторії та профілакторії);
  • квартира в оренду або кімната в ній;
  • кімната, виділена в гуртожитку ;
  • туристична база;
  • літні табори для туристів і т.д.

У тому випадку, якщо особа з іноземним громадянством як місце проживання вибрав готель, готель, мотель, санаторій або інший засіб тимчасового розміщення, зобов'язання повідомлення ФМС перекладається на начальство даного місця перебування.

Якщо іноземний громадянин в пошуку житла вважав за краще орендувати квартиру або розташовану в ній кімнату, зняти приватний будинок або його частина, то йому необхідно самостійно оповістити ФМС про прибуття на територію Росії.

Є ряд країн з встановленим для РФ візовим режимом. Жителі таких держав повинні оформити тимчасову реєстрацію на час дії візи.

Іноземці, які проживають в країнах, що раніше входили до складу СРСР, можуть наносити візити в Росію щодо безвізового режиму при оформленні реєстрації на період до 90 днів.

Особа, що належить іноземній державі, може оформити постійну прописку в житловому приміщенні, але тільки якщо дане приміщення знаходиться в його законної власності та розташоване на території РФ. У такий прописки немає обмеження в період проживання, однак це не дозволяє мігрантам продовжувати можливість знаходження в Росії.

постійну прописку , Поряд з непостійною, дозволяється оформити на час дії візи. Якщо іноземець належить державі з безвізовим режимом для РФ, то період дії візи - 90 днів.

Зразок свідоцтва про реєстрацію за місцем перебування

З видом на проживання після РВП

Навіть в тому випадку, якщо іноземний громадянин, що володіє дозволом на проживання, має можливість перебувати на території РФ без обмежень по терміну, йому необхідно прописатися за місцем постійного або тимчасового перебування .

Оформляючи прописку, іноземці повинні керуватися тими ж правилами, що і громадяни Російської Федерації: термін дії постійної реєстрації складає тиждень з дня приїзду в РФ; термін дії тимчасової прописки - 3 місяці з моменту перетину кордону.

Постійна реєстрація громадянина іноземної держави може здійснюватися як в орендованому місці проживання, так і в належному особі житло.

Однією з особливостей працевлаштування іноземців на території РФ виступає тимчасова реєстрація в країні.

Для того, щоб отримати тимчасову або постійну прописку, іноземець повинен самостійно або за допомогою довіреної особи відвідати Федеральну міграційну службу РФ.

Прописка на дачі Прописка на дачі

можлива при наявності міських комунікацій: води, електрики і газу.

Правила проведення прописки неповнолітньої дитини перераховані тут .

Також слід підготувати наступну документацію:

  • що засвідчує особу документ (паспорт);
  • документ, який підтверджує легальне перебування іноземця в Росії (міграційна карта або вид на проживання);
  • документ, який підтверджує право іноземця користуватися житлом (угода на оренду або документ про право на майно);
  • заяву на прописку на території РФ , Яке включає особисту інформацію іноземця, реквізити паспорта та міграційних документів, інформацію про місце, в якому громадянин бажає зареєструватися, а також про колишнє місце проживання.

Після подачі документів буде здійснено їх повна перевірка ФМС. Прийнявши рішення про взяття особи на міграційний облік, органи міграційної служби надають іноземцю відповідне свідоцтво.

Якщо громадянина іноземної держави запросили на роботу на території Росії, то його реєстрацією повинен зайнятися роботодавець.

Повідомлення про прибуття іноземного громадянина в місце перебування

Чим загрожує власнику фіктивна реєстрація

У Росії часто фіксуються випадки фіктивної реєстрації іноземних громадян і осіб без громадянства (осіб без громадянства) в житлових приміщеннях. Щоб скоротити число таких випадків, в законодавство РФ були внесені деякі зміни.

Згідно зі змінами, фіктивна прописка громадян іноземних держав є злочином кримінального характеру, і контролюється наступними статтями КК РФ: ст.322.2, ст. 322.3.

Стаття 322.2. Фіктивна реєстрація громадянина Російської Федерації за місцем перебування або за місцем проживання в житловому приміщенні

На основі цих нормативно-правових актів для громадян, які здійснили фіктивну реєстрацію, передбачаються різні види покарань.

Зразок бланка міграційної карти

Кримінальна відповідальність або штраф

Статті 322.2 і 322.3 Кримінального Кодексу РФ передбачають такі покарання:

  • штраф від 100 до 500 тис. руб .;
  • стягнення заробітної плати, отриманої за три роки;
  • обов'язкові примусові роботи на строк до трьох років (при цьому громадянин буде позбавлений можливості займати конкретні посади);
  • позбавлення волі на строк до трьох років.

Громадянин, який скоїв злочин, може бути звільнений від відповідальності в тих випадках, якщо воно сприяло в розкритті цієї справи або якщо його дії не мають іншого складу злочину.

Також іноземним громадянам слід враховувати, що за прострочену прописку теж застосовуються заходи покарань.

Порядок оформлення і які потрібні для цього документи

На основі нормативно-правових актів, що регулюють питання законного перебування в Україні іноземних громадян, виділений наступний алгоритм оформлення реєстрації:

  1. Відвідати ФМС РФ, дотримуючись терміни - 7 робочих днів (відповідно до трудового законодавства Росії) з дня в'їзду в країну.
  2. Надати реквізити засвідчує особу та міграційної карти.
  3. Заповнити заяву на прописку. Відривна частина бланка заяви виступає підтвердженням того, що особа стоїть на міграційний облік.

При подачі заяви на реєстрацію громадянина іноземної держави слід надати паспорт і наступний пакет документів:

  • паспорт;
  • документи, що підтверджують право на нерухомість;
  • відривну частину, розташовану на бланку заяви і підтверджує взяття особи на міграційний облік.

Заява, його зразок і бланк

Заповнення заяви на реєстрацію здійснюється у Федеральній міграційній службі Росії. Надавати його слід разом з необхідними документами.

Бланк заяви:

Бланк заяви про реєстрацію за місцем перебування

Зразок заповнення:

Зразок заяви про реєстрацію за місцем перебування

куди звертатися

Отримати реєстрацій громадянин іноземної держави може наступними способами:

  • особисто відвідавши органи міграційної служби;
  • звернувшись в компанію, яка надає послуги мігрантам;
  • звернувшись до приймаючої сторони, що надає житло іноземцю.

Терміни дії і зняття з обліку

Якщо іноземний громадянин загине, оформить прописку за новим місцем проживання, отримає громадянство Російської Федерації, буде визнаний зниклим або виїде за територію країни, відбудеться його зняття з реєстраційного обліку.

Для людей, які проживають в країнах з безвізовим режимом, знаходження на території РФ обмежується 90 днями.

Якщо відвідування країни було вироблено по візі, то термін перебування в Росії буде дорівнює терміну дії візи. Таким чином, з огляду на законодавчі акти, правила, терміни і відповідальність іноземний громадянин може офіційно прописатися в Росії.