Реклама
Реклама
Реклама

Позики і кредити іноземцям

  1. Формальної заборони на отримання позик або кредитів немає Перебування за кордоном пов'язане з підвищеними...

Формальної заборони на отримання позик або кредитів немає

Перебування за кордоном пов'язане з підвищеними фінансовими витратами і великими ризиками самого різного характеру. Схильні до цього ризику як росіяни, які перебувають за кордоном, так і іноземці в Росії. Крім об'єктивних чинників, на зразок відсутності знайомих, незнання місцевих реалій або мовного бар'єру, ситуацію ускладнюють і нюанси юридичного характеру. Наприклад - складності при взаємодії з кредитними організаціями. Причому, якщо послугами банків іноземець ще може скористатися, то шлях в мікрофінансові організації, такі популярні останнім часом, йому практично закритий.

Незважаючи на те, що формального заборони на взаємодію іноземців з кредитними організаціями не існує, самі банки і МФО вважають за краще або відмовляти їм у кредитуванні, або пред'являти більш серйозні вимоги. Це зрозуміло - адже іноземець може виїхати в свою країну і забути про фінансові зобов'язання. І якщо у випадку банків ще існують певні механізми, що дозволяють закликати боржника до виконання умов договору - такі як заставу або порука , То в разі мікрофінансових організацій це практично неможливо. У такому ж невигідному становищі перебувають і російські громадяни, які хотіли б взяти позику без прописки . Запропонувати отримання великої позики, а може навіть і додаткового заробітку часто можуть фінансові піраміди . В результаті іноземець може втратити велику суму грошей, переплативши значних розмірів відсотки, або вклавши капітал в шахрайську організацію. Тому давайте розберемо, якими ж саме правами володіють іноземці в Росії в контексті кредитування?

Успіх отримання позики залежить від статусу іноземного громадянина

Не вдаючись в деталі, можна відзначити, що існує три основних статусу, на підставі яких іноземний громадянин може легально перебувати на території Російської Федерації. По-перше, це статус тимчасово перебуває іноземного громадянина. Він автоматично виходить або на підставі візи, або в результаті дії безвізового режиму. Термін перебування в цьому статусі обмежений 90 днями в кожному півріччі. По-друге, це статус тимчасово проживає іноземного громадянина. Він діє на протязі 3 років, оформляється окремо і видається на підставі більш вагомих причин, начебто працевлаштування або шлюбу з громадянином РФ. По-третє, це статус постійно проживає іноземного громадянина, який видається на 5 років. Всі ці категорії мають різними можливостями при зверненні в кредитні організації.

Постійно проживає в РФ іноземцю легше отримати позику

Говорячи про іноземців, які перебувають на території РФ на підставі візи і мають статус тимчасового перебування, то вони можуть безперешкодно відкривати рахунки в російських банках і здійснювати з ними будь-які банківські операції - для цього достатньо паспорта і візи, що діє. Інші види фінансової діяльності - такі як оформлення споживчого кредиту або іпотеки, для іноземців, які перебувають в Росії на підставі візи, недоступні. Недоступні для них і позики онлайн - адже більшість МФО взагалі не співпрацюють з не громадянами Росії, а ті нечисленні, що йдуть на цей ризик, зазвичай вимагають надання застави. Крім того, може знадобитися досить дороге кредитне страхування .

Тимчасово проживає іноземець в Росії вже може розраховувати практично на весь спектр кредитно-банківських послуг. Він може не тільки відкрити рахунок, але і оформити іпотеку або навіть споживчий кредит в банку. У разі іпотеки головною умовою є буття податковим резидентом - це значить, що іноземець повинен офіційно пропрацювати у російського роботодавця не менше 6 місяців. В якості додаткового умови деякі банки збільшують цей термін до 2-3 років, проводять більш серйозний аналіз документів: ретельніше, ніж зазвичай перевіряють позичальника , А іноді і вимагають поручителів і позичальників. Якщо ж говорити про строкову позику, то ряд великих МФО йдуть на співпрацю з іноземцями, але вимагають дотримання ряду умов: наявності реєстрації, поручительства роботодавця. Деякі організації можуть запропонувати позику під заставу . Крім того, розмір, термін і процентна ставка можуть відрізнятися в невигідну, в порівнянні з позиками для громадян РФ, сторону.

Статус постійно проживає в Росії іноземця не дає якихось принципових переваг у порівнянні зі статусом тимчасового перебування - він точно так само дає право на відкриття рахунку (в тому числі оформлення пластикової карти МФО ), Отримання іпотеки, кредиту, а іноді і позики. Але при суб'єктивній оцінці клієнта, факт тривалого перебування іноземця на території РФ може позитивно позначитися на рішенні про надання йому кредиту або позики. Більш того, як показує практика, деякі кредитні організації більш охоче співпрацюють з іноземцями, ніж з громадянами Росії - адже перші, за статистикою, підходять до виплати боргів з більшою відповідальністю, а крім того, часто мають стабільну і високооплачувану роботу.

Росіяни можуть відкрити рахунок в іноземних банках, а що з позикою?

Принципи роботи кредитних організацій за кордоном мало чим відрізняються від Росії. Точно так же, чим більше документів, що підтверджують його платоспроможність і зв'язок з країною перебування, надасть росіянин, тим більша ймовірність отримання ним кредиту, кредитної картки або мікропозик . Варто зазначити, що росіяни можуть вільно відкривати рахунки в більшості європейських банків. Винятком можуть бути невеликі, локальні банки, які не мають міжнародних представництв - в їхньому випадку до списку необхідних документів, крім паспорта і візи, що діє, додається ще і вид на проживання. Отримати кредит або іпотеку російський громадянин може в будь-якому іноземному банку, при наявності постійної роботи в країні перебування і статус резидента. Отримати ж позика буде проблематично: обов'язковою умовою отримання позики в мікрофінансових організаціях, що функціонують на території Євросоюзу, є громадянство. Тому, плануючи, наприклад, відпустку в кредит, варто розраховувати тільки на вітчизняні МФО, або оформити мікропозик онлайн і розплачуватися за кордоном картою.

У країнах, що входять в союз незалежних держав, росіянам дещо простіше отримати позику - адже багато російських МФО мають свої представництва на території більшості країн СНД, що дозволяє пройти скоринг з позитивним результатом навіть у заграннічних мікрофінансових організаціях. Адже головна причина небажання МФО співпрацювати з іноземцями - це неможливість перевірити кредитну історію клієнта, а в разі необхідності - стягнути борги. Останнє, варто відзначити, залишається в минулому: все частіше МФО співпрацюють з колекторськими агентствами інших країн, що дозволяє їм закликати до відповідальності навіть переховуються неплатників.

Тому давайте розберемо, якими ж саме правами володіють іноземці в Росії в контексті кредитування?
Росіяни можуть відкрити рахунок в іноземних банках, а що з позикою?