Реклама
Реклама
Реклама

Паспорт без прописки дійсний

Загальногромадянський паспорт громадянина Російської Федерації є основним, що посвідчує особу, документом. Видача його проводиться територіальними управліннями міграційної служби за місцем проживання або перебування громадянина. Тобто, отримати паспорт, не маючи прописки, досить проблематично.

Паспорт - основний документ, що посвідчує особу громадянина РФ. Його зобов'язані мати всі проживають на території Росії і досягли чотирнадцятирічного віку громадяни.

Теоретично громадянин, що володіє російським громадянством, має право отримати паспорт, не маючи прописки, звернувшись в будь-яке відділення ФМС. На практиці ж співробітники ФМС вправі послатися на законодавчі акти, що вимагають пред'явлення реєстрації при оформленні паспорта.

На практиці ж співробітники ФМС вправі послатися на законодавчі акти, що вимагають пред'явлення реєстрації при оформленні паспорта

І з'ясовуючи, чи обов'язкова прописка в паспорті, громадянин повинен спиратися на такі нормативні акти та закони, що регулюють статус документа, вимоги до видачі, змісту і терміни дії паспорта:

  • Указ Президента РФ № 232 «Про основному документі, що посвідчує особу громадянина Російської Федерації на території Російської Федерації»;
  • Положення Уряду РФ про паспорт;
  • Адміністративний регламент міграційної служби Росії з надання держпослуги з видачі та заміни паспорта громадянина РФ.

В останньому документі міститься вичерпний список документів, що вимагається для оформлення паспорта, де прямо вказано на необхідність надання тимчасової або постійної прописки. У чому відмінність тимчасової реєстрації від постійної, ви можете дізнатися тут - https://propiskainfo.ru/2209-otlichitelnye-cherty-postoyannoi-vremennoi-registratsii

Паспорт без прописки дійсний, АЛЕ на власника цього документа може бути накладено штраф (підстава ч.1 і 2 ст.19.15.1 КоАП РФ) у разі, якщо порушені правила реєстрації. Тому краще все ж оформити тимчасову або постійну реєстрацію, дотримуючись терміни прописки після виписки .

Якщо документ для посвідчення особи громадянина РФ вже отримано і громадянин знявся з реєстраційного обліку, не набувши прописку в іншому місці, він стає володарем паспорта без прописки. В цей період виникає питання: чи дійсний паспорт без прописки, і які наслідки можуть настати для ніде не прописаного громадянина.

Громадянин, який виписався з місця проживання, які не втрачає свої цивільні права, однак, він повинен звернутися до відомств за реєстрацією і оформити її. Після здачі всіх документів в термін 3 дні органи реєстраційного обліку оформляють необхідні документи.

Згідно із законом відсутність прописки не має права служити обмеженням для реалізації громадянських прав і свобод людини. Тобто, паспорт громадянина РФ дійсний без відмітки про реєстрацію за місцем проживання. Але для багатьох дій, які є значущими з соціальної точки зору, наявність реєстрації обов'язково. Такими діями є:

  • медичне адресне обслуговування в поліклініці;
  • отримання закордонного паспорта за 30 днів;
  • можливість зареєструвати без отримання згоди власника житла свою дитину за місцем своєї реєстрації для отримання допомоги, влаштування в дитячі дошкільні і освітні установи;
  • отримання СНІЛС;
  • оформлення медичного полісу;
  • постановка на облік у відділеннях ИФНС;
  • реєстраційний облік автомобіля в ГИБДД також проводиться за територіальною ознакою - адресою реєстрації власника транспортного засобу.

Чи знаєте ви, що

Паспорт, відповідно до законодавства, є недійсним в наступних випадках: якщо в нього вносяться різні інші відомості, не передбачені регламентом, записи і позначки. В інших випадках цей документ є дійсним.

Адміністративні регламенти, що регулюють порядок надання зазначених послуг, містять пункти, що вказують на необхідність надання документа, що підтверджує реєстрацію місця проживання громадянина.

Резюмуючи розібрану тему, необхідно відзначити, що юридично паспорт без прописки дійсний і служить повноцінним посвідченням особи громадянина Росії, але відсутність реєстрації становить серйозну перешкоду для повноцінного життя людини в соціумі. А крім того може послужити підставою для отримання штрафу за проживання без прописки .

Якщо у вас залишилися питання про те, чи дійсний паспорт без прописки, то задайте їх у коментарях