Реклама
Реклама
Реклама

Отримання болгарської візи, ВНЖ і ПНЖ в Болгарії

Порядок в'їзду та умови перебування іноземців в Болгарії регулюються Законом про іноземців в Республіці Болгарія Порядок в'їзду та умови перебування іноземців в Болгарії регулюються Законом про іноземців в Республіці Болгарія. Згідно з його положеннями, іноземці мають право перебувати на території країни короткостроково і довгостроково. Іноземець може перетнути кордон з Болгарією при наявності віз, якщо не законом не передбачено інше.

Види віз наступні:

  • Авіатранзит тип «А»

  • Транзитний проїзд тип «B»

  • Короткострокове перебування тип «С»

  • Довгострокове перебування тип «D»

Транзитна віза (одноразова та багаторазова) дається в тих випадках, коли іноземець прибуде в Республіку Болгарія з однієї країни і покине межі Болгарії в 24-годинний термін, прямуючи в іншу країну, при наявності візи країни, наступного за маршрутом після Болгарії, і візи країни кінцевого пункту призначення.

Короткострокове перебування - віза на короткострокове перебування видається іноземцеві, який збирається відвідати Болгарію одноразово, дворазово або багаторазово із загальним терміном перебування не більше 90 днів в рамках 6 місяців, лічено від дати першого в'їзду. Багаторазова віза для короткострокового перебування може бути терміном дії до 1 року, у виняткових випадках до 5 років.

Довгострокове перебування - віза на довгострокове перебування терміном дії до 6 місяців і з правом перебування до 180 днів, видається іноземцю, який бажає зупиниться в Болгарії тимчасово або постійно. Віза на довгострокове перебування терміном дії до 1 року з правом перебування до 360 днів, видається іноземцю, який відповідає на умови передбачене законом.

Підставою для отримання віз є туристичні ваучери, особисті або бізнес-запрошення, засвідчені в Болгарській торгівельно-промисловій палаті. Візи для в'їзду в Болгарію оформляються в посольстві Болгарії в Києві і в Генеральних консульствах.

Довгострокове перебування в Болгарії може бути тривалим або тимчасовим (умовно ВМЖ) - з дозволеним строком до одного року і постійним (умовно ПМЖ) - з дозволеним невизначеним терміном. Довгострокове перебування може бути дозволено за однією з підстав, зазначених у ст. 24 і ст. 25 Закону про іноземців. Видача візи для довгострокового перебування попередньо узгоджується зі службою адміністративного контролю над іноземцями

Як і в багатьох країнах, факт покупки нерухомості в Болгарії не дає ніяких підстав для отримання громадянства країни, хоча служить підставою для отримання багаторазової візи в Болгарію, що дає право знаходиться в країні до 180 днів на рік.

Якщо оформити ВНЖ, то перебувати в Болгарії можна буде цілий рік, а також користуватися багатьма правами болгарських громадян.

Що потрібно надати для отримання ВНЖ:

- Закордонний паспорт заявника та членів його сім'ї, копії паспорта заявника (всіх заповнених сторінок);

- заповнену заяву встановленого зразка;

- дві кольорові фотографії - 3,5 х 4,5;

- завірений нотаріусом документ, що підтверджує спорідненість (в разі якщо заявник має болгарське походження або перебуває у шлюбі з громадянином / громадянкою Болгарії);

- посвідчення особи іноземного громадянина, тривало перебуває в Болгарії, і його ксерокопія;

- адреса житла на час перебування в країні або документи на нерухоме майно;

- довідка про накопичення і доходи.

Ці документи слід подавати особисто, без посередників, в консульство Болгарії в вашій країні або в Службі по адміністративному контролю за іноземцями в самій Болгарії. Ця служба визначає в подальшому ваш статус в країні, якщо ви хочете проживати в ній постійно.

Статус ВМЖ в Болгарії дає право:

• безвізового в'їзду і перебування в країні в терміни дії статусу;

• ведення бізнесу у власній фірмі;

• навчання в школах і ВУЗах;

• отримання статусу ПМЖ після закінчення 5 років і отримання громадянства (по натуралізації - при перебуванні в статусі ПМЖ 5 років);

• оформлення візи в країни Шенгенської угоди;

• володарю статусу ВМЖ присвоюється особистий номер іноземця (ЛНЧ).

Щорічно ВМЖ продовжується, при підтвердженні підстави, за яким воно було отримано спочатку.

Мабуть, найбільш пільгові для українців умови надає саме Болгарія. Правда, стосуються вони поки лише українських пенсіонерів. Ця категорія громадян при покупці або оренді житла має право на вільне одержання болгарського ВНЖ. Для оформлення посвідки на проживання буде потрібно тільки відкрити рахунок в болгарському банку і підтвердити факт отримання пенсії в Україні. Однак варто врахувати, що якщо ви відсутні в країні більше 6 місяців в році, цей статус втрачається. Після п'яти років проживання з ВНЖ можна подавати документи на ПМЖ.

Статус ПМЖ в Болгарії дає право:

• безвізового в'їзду і безстрокового перебування в країні;

• ведення бізнесу у власній фірмі і роботи за наймом;

• отримання освіти на загальних підставах з болгарськими громадянами;

• отримання громадянства РБ після 5 років перебування в статусі ПМЖ;

• оформлення візи в країни Шенгенської угоди без надання запрошень і туристичних ваучерів за 1 день.

• володарю статусу ПМЖ присвоюється єдиний громадянський номер (ЕГН).

За статусам ВМЖ і ПМЖ слід зазначити ряд ключових моментів.

Відмовляється в продовженні довгострокового перебування або воно не дається взагалі іноземцю, за яким встановлено, що він не перебував на території Болгарії або іншої країни, члени ЄС за останні 12 міс.

Виняток: попередній пункт не поширюється на іноземців отримали статус ПМЖ на підставі п. 25, параграфів 6, 7 і 8 про інвестиції.

Також статус віднімається, якщо доведено, що укладання шлюбу з болгарським громадянином або іноземцем, який отримав дозвіл на тривале перебування, здійснено тільки з метою обходу норм, що регламентують режим перебування іноземців в Болгарії. Приймає рішення в такому випадку Служба по адміністративному контролю за іноземцями.

Найчастіше для отримання посвідки на проживання в Болгарії реєструють представництво української компанії в країні. Для цього вам буде потрібно зареєструвати свою фірму в Торгово-промисловій палаті - спочатку в Україні, а потім у Болгарії.

Компанія «Адвокатське і рієлторськоє об'єднання України» готова вже зараз докладно відповісти на всі Ваші запитання, пов'язані з отриманням болгарської візи та оформленням ВНЖ і ПМЖ. Для цього просто скористайтеся он-лайн формою отримання консультації.

Наші фахівці нададуть детальну інформацію та максимально сприятимуть реалізації Ваших планів для виїзду до Болгарії в рамках своїх повноважень.