Реклама
Реклама
Реклама

Інтернет портал СНД. Патент для мігранта

З 1 липня минулого року з'явилася нова форма легалізації трудових відносин - патент для іноземних громадян, які прибули в Росію на роботу.

З 1 липня минулого року з'явилася нова форма легалізації трудових відносин - патент для іноземних громадян, які прибули в Росію на роботу.
Що він дає, чим відрізняється від дозволу, наскільки легко його оформити, - про це розмова нашого кореспондента з начальником відділу з питань трудової міграції співвітчизників, біженців і вимушених переселенців УФМС Росії по Курській області Сергієм Ульяновим.

- Сергію Борисовичу, в міграційному законодавстві з'явилося нововведення - патенти. Що це таке, і чи багато їх уже видано?

- Патент - особлива форма здійснення трудової діяльності мігрантами в Росії. Він видається тільки тим іноземцям, які будуть працювати у фізичних осіб, для роботи в фірмах або на підприємствах потрібен дозвіл. З 1 липня минулого року нами вже прийнято 893 заяви на оформлення патентів, видано 721. У нинішньому році надійшло 291 заява, видано 222, найбільше - громадянам Узбекистану і України. Трохи поступаються їм приїжджі з Вірменії, Таджикистану, Молдови, Казахстану.

- Чим відрізняється патент від дозволу на роботу?

- За дозвіл на роботу сплачується держмито - 2 тисячі на рік, а за патентом сплачується податок у вигляді фіксованого авансового платежу, та й оформити його простіше. Введення патентів дозволило вивести значну кількість мігрантів з «тіні».

- Чи не виникнуть проблеми з працевлаштуванням наших співгромадян?

- Не думаю. У минулому році було видано 1711 дозволів на роботу, це максимум один відсоток від усього працездатного населення, і істотного впливу на ринок праці він не робить.

Зауважу, що така робота, як правило, сезонна, і багато приїжджих потім відправляються до себе додому.

- На які вакансії може претендувати мігрант?

- У бланку патенту професія не вказується. Як правило, гастарбайтери працевлаштовуються садівниками, сторожами, різноробочими, прибиральницями, нянями.

- Хто може отримати патент?

- Патенти видаються тільки іноземним громадянам, які прибувають до Росії в безвізовому порядку, в основному з країн СНД.

- А якщо «патентованих» мігрантів будуть залучати до роботи на підприємствах?

- У цьому випадку для роботодавців передбачена досить жорстка адміністративна відповідальність. За цим стежать УФМС і органи внутрішніх справ.

- Хто видає патент і скільки часу займе його оформлення?

- Патент, як і дозвіл, видається в УФМС Росії по Курській області протягом 10 робочих днів на термін від одного до трьох місяців, а потім може неодноразово продовжуватися на період не більше трьох місяців. При цьому загальний термін дії - не більше року.

- А що робити іноземному громадянину, якщо рік пройшов, термін дії патенту закінчився, а робота ще є?

-Він має право звернутися в УФМС Росії по Курській області за отриманням нового. Цим треба потурбуватися заздалегідь, щоб потім не було проблем. Згідно із законом дається 15 днів на обмірковування - або на виїзд, або на нове оформлення. Це стосується, до речі, і дозволу на роботу.

- А якщо заробітчанин «забув» отримати документ?

- За це він буде оштрафований - від 2 до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з адміністративним видворенням за межі Росії або без такого.

- Купуючи патент в одному регіоні, чи може іноземець працювати в інших областях?

- Закон з цього приводу говорить однозначно: патент надає право іноземному громадянинові працювати на території того суб'єкта Росії, в якому він виданий.

- Чи можна сказати, що легальних мігрантів стало більше?

- Їх приплив порівняно з минулим роком несуттєвий. Крім того, їх не може бути більше квоти. У нинішньому році вона складає 1598.

- Що отримає обласний бюджет від видачі патентів?

- Іноземці щомісяця платять податок, який йде до обласного бюджету. За минулий рік (з 1 липня і до 31 грудня включно) сплачена сума склала понад півтора мільйона рублів, а за два місяці нинішнього року - майже 700 тисяч.

- Чи багато можна знайти нелегалів?

- У минулому році УФМС Росії по Курській області спільно з правоохоронними органами провело оперативно-профілактичні заходи з відстеження нелегалів, які працюють водіями маршруток, кондукторами, а також нелегально проживають. Всього в минулому році перевірили більше 60 тисяч об'єктів. Виявлено понад 6 тисяч порушень. За цими фактами складено адміністративні протоколи. За матеріалами перевірок УФНС Росії по Курській області порушено 13 кримінальних справ по незаконному перетинанню державного кордону.

У червні минулого року спільно з УФСБ Росії по Курській області в селі Чаплигін на полігоні ТПВ затримані працювали там 43 громадянина Узбекистану, а в Дмитриеве 20 іноземців працювали в цеху по переробці м'яса. У Курську подібні випадки також зустрічаються. У минулому році штраф в 450 тисяч рублів отримала юридична особа ТОВ «сеймський ринок» за те, що там торгував іноземець, який не мав дозволу на роботу.

* * *

За офіційними даними УФМС Росії по Курській області, в минулому році в Курську працювали 1711 гастарбайтерів, які прибули в Росію у візовому або безвізовому порядку. Є іноземці, які оформили дозвіл на тимчасове проживання, їх 334. Серед іноземців є висококваліфіковані фахівці - в основному, вони успішно працевлаштувалися директорами, генеральними директорами, інженерами, менеджерами в великі організації.

* * *

Для громадянина Узбекистану Зохіджона Ю. патент став щасливим квитком. Його взяли на роботу. Каже, що пощастило - зарплата гідна, хороше знання російської не потрібно. Для ремонту квартир головне, щоб руки були «золоті».

Зохіджон приїхав до Курська один, дружина і дочка чекають його на батьківщині. Планує попрацювати тут рік, а потім, можливо, залишиться ще на деякий час. У нашому місті він з новими знайомими знімає квартиру.

Трудовий мігрант Хаджедінн прибув з Душанбе. Спочатку чоловік хотів знайти роботу в Москві, але товариші відрадили туди їхати. У одного з них родич в Курську працює садівником. Хаджедінн вирішив теж приїхати в наше місто. Він влаштувався будівельником, каже, що роботою задоволений.

Олена Щеголева

Що це таке, і чи багато їх уже видано?
Чим відрізняється патент від дозволу на роботу?
Чи не виникнуть проблеми з працевлаштуванням наших співгромадян?
На які вакансії може претендувати мігрант?
Хто може отримати патент?
А якщо «патентованих» мігрантів будуть залучати до роботи на підприємствах?
Хто видає патент і скільки часу займе його оформлення?
А що робити іноземному громадянину, якщо рік пройшов, термін дії патенту закінчився, а робота ще є?
А якщо заробітчанин «забув» отримати документ?
Купуючи патент в одному регіоні, чи може іноземець працювати в інших областях?