Реклама
Реклама
Реклама

Фіктивний шлюб в США: скільки це коштує і чим загрожує

The article has been automatically translated into English by Google Translate from Russian and has not been edited.

Скільки пар в США одружені фіктивно, точно не знає ніхто. Статистика відсутня. Хоча ті, кому за службовим обов'язком належить ловити шахраїв, знають про цей бізнес багато: і розцінки, і місця, де партнери шукають один одного, і виверти, за допомогою яких намагаються обхитрити офіцерів міграційної служби. ForumDaily зустрівся з іммігрантом, який не зміг завершити бізнес-проект, під назвою «фіктивний шлюб», він же - marriage fraud.

ForumDaily зустрівся з іммігрантом, який не зміг завершити бізнес-проект, під назвою «фіктивний шлюб», він же - marriage fraud

Статистика фіктивних шлюбів в США дуже приблизна. На офіційному рівні її не можуть дати ні Служба громадянства та імміграції США, ні інші офіційні і приватні організації. фото depositphotos.com

Цифр ніхто не знає

Цей бізнес не новий. Шахрайські схеми особливо активно придумували в 80-х роках минулого століття. Тому в 1986 році і було прийнято Рішення не видавати новоявленим американцям, які приїхали в країну по любові, постійні грін-карти, а лише тимчасові, строком на 2 роки. А за цей час вже можна зрозуміти, реальна склалася сім'я чи ні. Звідси і складність процедури: мало того, що партнерам по бізнес-шлюбу треба переконати міграційного офіцера в тому, що шлюб справжній, так ще потрібно підтримувати контакт 2 роки. інакше поміняти тимчасову грін-карту на постійну не вийде і, вважайте, проект зазнав краху. Якщо партнер пропав, не виходить на зв'язок або шлюб взагалі розірвано, другій стороні, яка хоче залишитися в США, доведеться доводити, що вона стала жертвою насильства і тому не змогла вберегти сім'ю. Але тут доведеться збирати чимало доказів, і немає ніякої гарантії, що тимчасову грін-карту поміняють на постійну.

Статистика фіктивних шлюбів в США дуже приблизна. На офіційному рівні її не можуть дати ні Служба громадянства та імміграції США, ні інші офіційні і приватні організації. Якщо вірити даним, які надають правозахисні організації, з 1998 по 2007 роки було укладено більше 2 мільйонів фіктивних шлюбних союзів. У 2005 році 8% віз нареченого і нареченої виявлялися фіктивними, тобто офіцерам міграційної служби вдавалося розкрити аферу.

Розкрити аферу - це значить не просто зруйнувати бізнес-план. Громадянину США, який свідомо вплутався в процес, загрожує реальний тюремний термін до 5 років і грошовий штраф до $ 250 тисяч. Імміграційна та митна поліція США (US Immigration and Customs Enforcement) нагадує про це в брошурі , Випущеної для громадян США.

Звідси і ціна ризику - за право взяти себе в дружини або чоловіки ризикові американці, якщо вірити інтернет-форумам, просять суми від $ 15 до $ 45 тисяч. Такий великий розкид цін пов'язаний з тим, що хтось пропонує тільки свій паспорт, який буде принесений в церкву або в загс, а хтось ще й підсобить з оформленням документів.

Що ж стосується другої сторони - то людини, який хотів за допомогою шлюбу отримати грін-карту, чекає позбавлення волі на строк від 3 місяців до 1 року і потім - депортація з країни. І ніяким штрафом не звільнишся, тому що фіктивний шлюб класифікується як правопорушення, а як злочин.

Як за $ 35 тисяч потрапити в Америку

У 2010 році Артем Гукасов вирішив поміняти сонячний Кавказ на сонячну Каліфорнію. І не просто поміняти, а купити місце під сонцем, оформивши фіктивний шлюб. Сваха, як називає Артем свою помічницю, була далекою родичкою сім'ї і вже багато років жила в Сан-Франциско. Вона і запропонувала знайти наречену, укласти угоду і на законних підставах перебратися в США.

Артем згадує: «Мені втрачати було нічого - дружини не було, роботи - теж. Батьки заробляли добре, але я вже не хотів жити за їх рахунок. Правда, ті $ 35 000, які треба було заплатити свахи, я взяв у батьків і обіцяв повернути ».

У США він прилетів як турист. Оформленнями всіх документів займалася сваха. Свою майбутню наречену Артем вперше побачив в аеропорту, звідки його, сонного і втомленого, відразу повезли фотографуватися. Свахи це потрібно було для досьє, яке належало показати потім на співбесіді. «Алісія виявилася дуже приємною жінкою, - розповідає Артем. - Мені тоді було 22, їй 34, але, як пояснила сваха, різниця у віці нікого не збентежить. Від нас вимагалося зробити якомога більше фотографій, пізнати один одного і розписатися. Це ми зробили через тиждень, в Неваді. Процедура, з моменту подачі документів, зайняла півгодини ».

Заковика була в тому, що Артем заздалегідь, через друзів, знайшов роботу в Лос-Анджелесі, а Алісія жила в Сан-Франциско. Але сваха допомогла скласти щось типу анкети один про одного, яку треба було вивчити: улюблені кольори, страви, обставини знайомства.

Через місяць Артем приїхав в Сан-Франциско, щоб підписати документи у юриста. Його попередили, що чекати співбесіди можна і півроку, і рік. Але він нікуди не поспішав і не хвилювався. Рівне до тих пір, поки Алісія не подзвонила йому з новиною.

«На її адресу надійшов мій дозвіл на роботу. Щоб отримати його, я повинен був заплатити Алісії $ 3 тисячі, - розповідає Артем. - Вона кричала, що це було обумовлено, що мене чекають неприємності, якщо я не з'явлюся з грошима ». Артем позичив у приятелів потрібну суму і викупив документ.

Ще через місяць Алісія зателефонувала до нової вимоги - вона хотіла, щоб Артем частіше дзвонив і приїжджав, щоб сусіди бачили, що вони пара, інакше угоді кінець. Вихід був - Артему було запропоновано відкупитися за $ 5 тисяч: «Я ще з попереднім боргом не розплатився, а тут знову вимагають гроші. Я вирішив, що варто цю угоду перервати. Але не тут-то було. Алісія пригрозила, що повідомить про все в міграційну службу і мене депортують. Сваха від мене ховалася, батьки порадили бігти до адвоката, надіслали гроші. Адвокат заспокоїв, мовляв, нареченій невигідно розкривати нашу аферу, інакше її чекають великі неприємності. Він порадив розійтися мирним шляхом ».

Але мирно розійтися не вийшло. Алісія повідомила офіцеру міграційної служби, що підозрює, ніби стала жертвою шлюбного афериста. І почався довгий і важкий процес, який коштував Артему більше $ 15 тисяч. За допомогою адвоката він довів, що Алісія намагається його оббрехати, що у пари, нібито, стався конфлікт на грунті грошей. Свідком виступив приятель, який колись позичив Артему ту суму, що його дружина вимагала за дозвіл на роботу.

Взаємні звинувачення пара відкликала, був оформлений розлучення, а Артем отримав за місцем проживання лист з вимогою покинути країну. Але наказ про депортацію він порушив - продовжив працювати і жити нелегально. А через рік він зустрів Христину.

Любов, в яку держава не вірить

Христина живе в США вже 7 років. Всією сім'єю отримали статус біженців, а недавно вона подала документи на громадянство. Про те, що Артем знаходиться в Америці нелегально, вона знала. Вирішила, що на заваді це не буде. Так і є: в сім'ї ростуть 2 сина, навесні повинен народитися ще один малюк. Чи це не доказ для міграційної служби, що на цей раз шлюб справжній. Але Артему вже кілька разів відмовляли у розгляді документів. «Адвокат, до якого ми звернулися, сказав, що я в базі даних фігурую, як порушник, і отримати грін-карту буде дуже складно, - каже Артем. - Але ми не здаємося, сподіваємося, що чергове прохання, яке ми готуємо з адвокатом, буде розглянуто ».

За словами Артема, який вже знайшов чимало товаришів по нещастю, через епідемію фіктивних шлюбів, страждають і ті, хто одружується з любові. Під час багатогодинного співбесіди справжня пара може, від хвилювання, потрапити в халепу, щось забути, сказати якусь дурість і отримати відмову. А добре підготовлені фіктивні партнери, озброївшись вивертами, які радять на інтернет-форумах, можуть швидко ввести в оману інспектора.

Підозра у офіцерів, як правило, викликають різні адреси проживання (це відбивається в рахунках), бажання укласти шлюб занадто швидко після знайомства, велика різниця у віці. Якщо офіцери запідозрили обман, інтерв'ю доведеться проходити в різних приміщеннях. На інтерв'ю може бути присутнім юрист, але навряд чи він зможе підказати, чи був на чоловіка краватка в день знайомства і скільки розеток у вас в спальні.

Знайти - не проблема

Щоб знайти бажаючих оформити фіктивний шлюб, як з одного, так і з іншого боку, досить просто написати запит в пошуковій системі. Причому, не обов'язково російською та англійською. Польська, італійська, китайська пошукова система миттєво видасть вам сотні сайтів з обявлений.

Польська, італійська, китайська пошукова система миттєво видасть вам сотні сайтів з обявлений

Щоб знайти бажаючих оформити фіктивний шлюб, як з одного, так і з іншого боку, досить просто написати запит в пошуковій системі.

Правда, серед потенційних женихів і наречених може попастися і офіцер міграційної служби - в цьому бізнесі злочинців теж ловлять на живця.

Але, як то кажуть, хто не ризикує, той думає, що втрачає шанс потрапити в Америку. Тому і з'являються в мережі поради для тих, хто хоче укласти фіктивний шлюб, перехитрити міграційну службу, виглядати природним на інтерв'ю. Порадники ці забувають про одне: в міграційній службі теж вміють читати.

А ось про що порадники не згадують - так це про те, ви можете потрапити в багаторічну кабалу, навіть отримавши громадянство. Протягом 5 років після того, як ви стали громадянином, якщо чоловік або дружина повідомить , Що шлюб був фіктивним, може бути прийнято рішення про те, що ви отримали грін-карту, а потім і громадянство незаконним способом.

Читайте також на ForumDaily:

Особистий досвід: кому і чому не варто переїжджати в США

Шлюб з американцем: корисні поради від міграційної служби США

Як шахраї виманюють гроші у іммігрантів, прикидаючись агентами ICE

3 способи визначити свій імміграційний статус

Іммігрувати в США: топ-5 головних помилок потенційних жителів Америки

Хочете більше важливих і цікавих новин про життя в США і імміграції в Америку? Підписуйтесь на нашу сторінку в Facebook. Вибирайте опцію «Пріоритет в показі» - і читайте нас першими. І не забудьте підписатися на ForumDaily Woman - там вас чекає маса позитивної інформації.