Реклама
Реклама
Реклама

Які документи потрібні для отримання ІПН

  1. Без яких документів отримати ІПН не вийде
  2. Особливості оформлення ІПН на дитину
  3. Хто забирає ІПН, і коли віддають інші документи
  4. Як отримати ІПН іноземному громадянину
  5. Чи можна подати заяву на ІПН по Інтернету

Податкова система в Росії, як і в інших країнах, має на увазі присвоєння коду ІПН кожному російському, і в деяких випадках іноземному, громадянину Податкова система в Росії, як і в інших країнах, має на увазі присвоєння коду ІПН кожному російському, і в деяких випадках іноземному, громадянину. Код видається людині в будь-якому віці. Процедура отримання документа для зручності заявників спрощена по максимуму. Проходять її в територіальній податковій інспекції, яка відноситься до адреси прописки людини. З собою потрібно взяти важливі офіційні папери, які саме - про це нижче.

Без яких документів отримати ІПН не вийде

Щоб вперше отримати ІПН, громадянину не потрібно сплачувати держмито. Гроші вносять тільки якщо документ зіпсований або втрачений. Податківці співпрацюють з росіянами, які надали повний пакет документів для оформлення ІПН:

  • особистий паспорт;
  • заяву, написану заявником за зразком (в тексті вказують прохання присвоїти ІПН, графи заповнюють в спеціально виданому бланку, форми № 2-2 Облік);
  • якщо свідоцтво реєструється на новонародженого, паспорт замінюють свідоцтвом про народження;
  • військовослужбовці показують посвідчення, яке підтверджує його особу;
  • якщо код хоче оформити довірена особа, наприклад, коли заявник не в змозі з'явитися до податкової інспекції в зв'язку з поганим самопочуттям, на руках у довіреної особи повинна бути нотаріально завірений довіреність.

Читайте також: Як правильно написати заяву на реструктуризацію боргу за кредитом

При втраті або псування документа в майбутньому росіянин зобов'язаний звернутися в податкову службу повторно, для відновлення коду. Вартість адміністративної послуги в цей раз прирівнюється до 200 рублям. Квитанцію про оплату прикладають до документів, які громадянин віддає податковому співробітнику.

Що стосується заміни, таке можливо, якщо росіянин змінив прізвище, наприклад, після укладення офіційного шлюбу. Тоді до традиційного списку паперів, зазначених вище, докладають свідоцтво із ЗАГСу.

Свідоцтво на дівоче прізвище взяти з собою теж не завадить.

Особливості оформлення ІПН на дитину

Якщо дитині ще не виповнилося 14 років, батьки повинні заздалегідь потурбуватися і зареєструвати для нього код. Цим займається один з батьків або опікун, призначений судом або органами опіки. Список документів в разі оформлення свідоцтва для дитини виглядає так:

  • оригінал і якісна ксерокопія основних сторінок паспорта батька, який займається реєстрацією ІПН;
  • свідоцтво, де вказано факт народження малюка;
  • папір, яка стверджує російське громадянство дитини.

Якщо дітей кілька, на кожного потрібно скласти окрему заяву. Ксерокопій свого паспорта дорослому знадобиться зробити теж кілька. Якщо батьки не потурбувалися про отримання коду для сина або дочки, коли останньому (останньої) виповнюється 14 років, він (вона) може звернутися в податкову службу самостійно.

Хто забирає ІПН, і коли віддають інші документи

Забрати ІПН може тільки заявник. Якщо такої можливості немає, довірена особа є до податкових співробітникам з офіційно укладеної довіреністю. Її запевняє нотаріус, який має ліцензію на проведення відповідної юридичної діяльності.

Після того як складена заявка на отримання коду і передані документи, потрібно почекати від 5 до 6 робочих днів. Такий максимальний термін, встановлений чинним російським законодавством. День і конкретний час отримання новенького свідоцтва повідомляється працівниками держустанови за адресою проживання заявника.

Як отримати ІПН іноземному громадянину

Іноземному громадянину, який прибув на територію Росії для тимчасового або постійного проживання, теж належить оформити ІПН. Список іноземців, зобов'язаних пройти процедуру, виглядає наступним чином:

  1. Фахівці, які приїхали в Росію за трудовим договором, складеним з роботодавцем. Чорнороби в цю категорію не входять.
  2. Іноземці, які перетнули російський кордон для тимчасового проживання.
  3. Ті, хто зареєстрований як ІП.

Читайте також: Особливості пільг з прибуткового податку

Документи, без яких оформити код громадянину іншої країни не вийде:

  • паспорт заявника;
  • документ, де йдеться про реєстрацію заявника за місцем його тимчасового проживання;
  • заяву з проханням видати свідоцтво.

Терміни реєстрації ІПН ті ж - до 6 днів. Якщо за родом діяльності людина змушена переїхати в інше місто, свідоцтво не змінюють. Винятки становлять коди, видані заявникам до 2009 року включно.

Чи можна подати заяву на ІПН по Інтернету

Дійсно, крім особистої подачі заяви для реєстрації коду, користувач інтернет-мережі може скористатися електронним варіантом надання паперу Дійсно, крім особистої подачі заяви для реєстрації коду, користувач інтернет-мережі може скористатися електронним варіантом надання паперу. Заява приймають на сайті ФНС або порталі держпослуг після реєстрації особистого облікового запису. Інші папери потрібно принести, вирушаючи за готовим ІПН.

Останній етап не стосується тих, у кого є електронний цифровий підпис. Свідоцтво вишлють заявнику на вказаний e-mail. Серед інших міст лідером з оформлення ІПН по Інтернету користується Москва.

Читайте також: Скільки діє пільговий період оплати штрафу ГИБДД

Якщо зі Всесвітньою павутиною ви не дружите, замовити код можна по Пошті Росії. Ось тільки перед цим доведеться неабияк поклопотатися, адже ксерокопії за законом повинні бути засвідчені нотаріусом. Лист, який посилають на адресу податкової служби, краще оформити рекомендованим з повідомленням про його отримання. Тоді воно точно не загубиться і дійде до адресата.