Реклама
Реклама
Реклама

Як відкрити ІП іноземному громадянину в Росії в 2019 році

  1. Як відкрити ІП іноземцю в Росії
  2. Процедура реєстрації ІП іноземному громадянину

Читачі нашого сайту вже не раз запитували про можливість відкрити ІП в Росії особі, яка є громадянином іншої держави

Читачі нашого сайту вже не раз запитували про можливість відкрити ІП в Росії особі, яка є громадянином іншої держави. Сьогодні ми в невеликій статті хочемо торкнутися два питання: як відкрити ІП іноземному громадянину і чи можна це взагалі зробити?

Як відкрити ІП іноземцю в Росії

Спочатку перейдіть до статті по відкриттю ІП , Тому що вам ця інструкція стане в нагоді.

Іноземним особам дозволено проходити реєстрацію як ІП аналогічно російським громадянам і, відповідно, займатися підприємництвом у рамках закону. Цю можливість для осіб, які приїхали в нашу країну з інших держав, гарантує Конституція РФ і ФЗ № 115-ФЗ, який регулює правові питання становища іноземних осіб в Росії.

Отже, іноземець при бажанні може відкрити ІП у нас в РФ. Зробити це можливо, але не так уже й просто. Є дві важливі обставини.

  1. Відповідно до ЦК РФ, процедура реєстрації фізособи як ІП проводиться за місцем його проживання. Це означає, що в якості підстави для здійснення державним органом реєстраційної процедури необхідно мати тимчасову / постійну прописку.

Важливо! Як реєструватися іноземцю? Іноземна особа, яка бажає стати ІП в нашій країні, має отримати або вид на проживання (по ідеї, постійну прописку), або дозвіл на тимчасове проживання (РВП). Це умови є обов'язковим! Якщо у іноземця немає нічого із зазначених документів, то йому відмовлять в процедурі реєстрації ВП.

  1. Для ведення бізнесу іноземній особі потрібне отримання дозволу на роботу.

Відзначимо, що з початку 2015 року, іноземці з «безвізових» країн отримують патенти, а особи з «візових» країн - дозвіл на роботу. Це питання необхідно вирішити в будь-якому випадку, причому бажано до здачі документів для процедури реєстрації ВП.

Процедура реєстрації ІП іноземному громадянину

Сама реєстрація іноземця як ІП здійснюється аналогічно процедурі, яку проходять громадяни РФ. У податкову слід здати набір документів, який складається з:

  1. заяву строго за затвердженою формою;
  2. копії документів, що встановлюють особу, дату і місце народження громадянина;
  3. копія документа, що дозволяє підтвердити його право проживати в межах РФ;
  4. документи, що служать для підтвердження адреси проживання іноземного особи в РФ;
  5. квитанція про сплату держмита.

При зборі документів слід пам'ятати деякі особливості. Документ, що підтверджує особу, потрібно завжди. Якщо по ньому неможливо встановити дату і місце, де іноземний громадянин, який бажає зареєструвати ІП, народився, то слід пред'явити ще й свідоцтво про народження (може підійти інший документ, який містить цю інформацію). Документом, що дозволяє встановити право іноземця проживати в РФ, визнається або посвідку на проживання (окрема папір) або штамп про РВП в паспорті або іншому аналогічному документі, який слугує для встановлення особи.

Заява складається російською мовою, крім того, кожен з документів повинен мати додаток у вигляді офіційного перекладу на російську мову, завіреного нотаріально - це вимога теж є обов'язковим! Разом з копіями зазначених документів необхідно мати їх оригінали: оригінали в податковій не забираються, але можуть знадобитися при перевірці здається пакету паперів. Для осіб, які є біженцями, потрібно до складу документів включити посвідчення біженця.

Процес реєстрації проходить наступним чином. Іноземна особа подає зібрані документи в податкову (особисто, в цінному листі поштою або через уповноваженого представника), податківці їх розглядають і в термін 5 робочих днів видають свідоцтво про реєстрацію. Тут ніяких відмінностей від реєстрації ІП для російських громадян немає.

Далі зареєстрований ІП вправі вести свою діяльність в законодавчих рамках РФ: вибирати систему оподаткування і при необхідності відкривати розрахунковий рахунок.

Сьогодні ми в невеликій статті хочемо торкнутися два питання: як відкрити ІП іноземному громадянину і чи можна це взагалі зробити?
Як реєструватися іноземцю?