Реклама
Реклама
Реклама

Як продати нерухомість в Казахстані?

  1. Де і як шукати?
  2. Як купити або продати нерухомість в Казахстані іноземцям?
  3. Які необхідні документи для продажу нерухомості?
  4. Оформлення договору купівлі-продажу
  5. Де зареєструвати договір купівлі-продажу?
  6. Почніть продавати нерухомість вже зараз:

Основне питання, з яким стикається будь-який продавець на ринку нерухомості - це яким способом можна продати об'єкт нерухомості максимально вигідно і швидко. Крім того, рядовому обивателю, як правило, досить складно розібратися у всіх тонкощах документального супроводу та оформлення угод купівлі-продажу об'єктів нерухомості.

Саме тому, ми в цьому огляді ми розглянемо основні шляхи продажу житлової нерухомості в Казахстані і з'ясуємо, які нюанси приховує національне законодавство, а також які документи вам варто підготувати для проведення операції.

Де і як шукати?

Якщо ви розглядаєте купівлю будинку або квартири як вкладення коштів, найбільш раціональним стане придбання об'єктів первинного житлового фонду (в новобудовах). У цьому випадку покупець звертається в компанії, які займаються будівництвом нового житла, і оплачує об'єкт вибраним способом (пайова участь, кредит, оплата готівкою або іпотека).

Якщо ж покупець потребує термінового заселенні і / або обмежений у коштах, логічним буде звернення до вторинного ринку нерухомості. У цьому випадку пошук буде здійснюватися серед об'єктів, виставлених на продаж ріелтерськими компаніями. В процесі укладання угоди рекомендуємо звернути увагу на:

  • наявність всіх необхідних документів (це гарантія законності угоди);
  • адекватну вартість;
  • відсутність заборгованостей, обтяжень (наприклад, важливо, щоб квартира або будинок не були в заставі). Як «онлайн-перевірки» рекомендуємо зареєструватися та залишити заявку на цьому сайті ;
  • наявність професійного брокера - покупка нерухомості без посередників в Алмати, Астані чи будь-якому іншому місті не користується популярністю.

Займаючись пошуками самостійно, ви не отримуєте доступу до найбільш цікавих пропозицій і не можете бути впевнені на 100% в юридичній чистоті об'єкта покупки.

Один з найбільш універсальних варіантів - сайт безкоштовних оголошень homsters, де зібрана житлова нерухомість найпопулярніших населених пунктів Республіки ( Астана , Алмати , Шимкент , Караганда ). Тут можна не тільки знайти квартиру або будинок своєї мрії, але і розмістити кілька оголошень про продаж - зручно, доступно (агенти нерухомості платять виключно за контактні дані зацікавлених клієнтів) і безпечно! До речі, обговорювати деталі угоди можна прямо на сайті - на homsters є зручний онлайн-чат.

Як купити або продати нерухомість в Казахстані іноземцям?

Якщо ви не є громадянином Казахстану, ви можете скористатися одним з наступних сценаріїв для покупки нерухомості:

  • Всі іноземні громадяни, які постійно проживають в Казахстані, користуються правами на покупку квартири, житлового будинку або землі під будівництво житла нарівні з іншими громадянами Республіки.
  • Іноземні громадяни - засновники фірм та інших організацій в Казахстані, що не проживають тут постійно, мають право купити житло у власність фірм (як юридичні особи).
  • Іноземець без постійного місця проживання, який особисто придбати на своє ім'я квартиру не може, має право стати власником частини (частки) житла. Це можливо в тому випадку, якщо він пов'язаний шлюбними узами з громадянином (громадянкою) Казахстану і якщо його чоловік (дружина) придбає тут нерухомість.

Це можливо в тому випадку, якщо він пов'язаний шлюбними узами з громадянином (громадянкою) Казахстану і якщо його чоловік (дружина) придбає тут нерухомість

Якщо іноземець-нерезидент Казахстану продає нерухомість (наприклад, у разі спадкування квартири або будинку), від нього буде потрібно сплата спеціального податку (незалежно від термінів володіння даною нерухомістю). Ставка складає 15% від суми-різниці між вартістю купівлі та продажу майна. Якщо іноземець набув нерухомість шляхом успадкування, її вартість оцінюється державою, а потім обчислюється оподатковуваний різниця.

Для іноземців-резидентів, як і для громадян Казахстану, ставка даного податку складає 10% такої різниці (якщо мова йде про продаж нерухомості, якою володіли менше року). Якщо ж об'єкт знаходиться у власності іноземця понад рік, він звільняється від цього податку.

Які необхідні документи для продажу нерухомості?

У перелік необхідних паперів входять:

1) документ на право володіння квартирою, зареєстрований в ЦОН (договір купівлі-продажу, дарування, рішення суду тощо.);

2) технічний паспорт;

3) довідка про зареєстровані права (обтяження);

4) посвідчення особи (паспорт, посвідчення) власника квартири і його ІПН;

5) необов'язково, але за погодженням покупця і продавця - квитанції та інші документи, що підтверджують відсутність комунальних заборгованостей (якщо квартира купується без перекладу боргу).

Оформлення договору купівлі-продажу

Згідно із законом, нотаріальна контора повинна знаходитися в тому ж районі, де і квартира (екземпляр угоди буде зберігатися там же). Потрібна особиста присутність всіх власників квартири (старше 14 років) при угоді, в разі відсутності - завірена довіреність згоди на продаж. Якщо покупець перебуває у шлюбі, необхідно заздалегідь подбати про документ, який підтверджує згоду дружини (чоловіка) на придбання нерухомості або його особиста присутність.

При укладанні договору можуть додатково вимагати документи неповнолітніх власників квартири (їх свідоцтва про народження), а також дозвіл про продаж їхніх часток від органу опіки та піклування. Довідку про зареєстровані права потрібно в день оформлення угоди отримати в ЦОН того ж району, де знаходиться квартира.

Де зареєструвати договір купівлі-продажу?

Законодавство Республіки Казахстан відводить на реєстрацію в ЦОН 6 місяців з моменту укладення угоди (за перевищення даного терміну стягується штраф у 2000 тенге). Оплата в бюджет державного збору за реєстрацію прав на нерухомість (991 тенге) і послуги нотаріуса проводиться в банку.

Вже готові приступити до пошуків нерухомості або залишити оголошення про продаж?

Отримайте детальну консультацію у менеджера homsters: https://homsters.kz/home/contact !

Homsters.kz рекомендує:

  1. ЖК Premier Palace - новобудова бізнес-класу в центральному районі Астани висотою 12 поверхів. Підземний паркінг, розвинена інфраструктура і визначні пам'ятки столиці зроблять життя майбутніх мешканців по-справжньому комфортною.
  2. ЖК Тріумфальний - елітний житловий комплекс в Астані в класичному європейському стилі: лаконічний, стриманий, просторий.
  3. ЖК Веснівка - елітний комплекс новобудов в Алмати, де для зручності майбутніх мешканців вже реалізована під чистове оздоблення: є паркет, кахель, встановлена ​​сучасна сантехніка.

Почніть продавати нерухомість вже зараз:

Розмістити безкоштовне оголошення

Де і як шукати?
Як купити або продати нерухомість в Казахстані іноземцям?
Які необхідні документи для продажу нерухомості?
Де і як шукати?
Як купити або продати нерухомість в Казахстані іноземцям?
Які необхідні документи для продажу нерухомості?
Де зареєструвати договір купівлі-продажу?
Вже готові приступити до пошуків нерухомості або залишити оголошення про продаж?