Реклама
Реклама
Реклама

Як отримати, оплатити або продовжити патент на роботу для іноземних громадян: на скільки видається, необхідні документи, зразки

  1. Що таке патент на роботу для іноземців
  2. Чим відрізняється патент від дозволу на роботу для іноземних громадян
  3. Таблиця: різниця між патентом і дозволом на роботу
  4. Кому потрібен патент на роботу в Росії
  5. На якій території, в якому регіоні буде діяти патент
  6. З якої професії можна працювати
  7. Що потрібно зробити, щоб оформити патент
  8. Обов'язковий медичний огляд для отримання патенту
  9. Тестування на отримання патенту
  10. Список документів для отримання
  11. заповнення заяви
  12. Скільки буде коштувати патент і як оплатити податок
  13. Відео: вартість патентів на роботу в Росії
  14. Відео: порядок оформлення патенту
  15. Термін дії документа, як його продовжити
  16. Список документів для продовження
  17. Зразок клопотання про продовження
  18. Термін подачі заяви
  19. Правила переоформлення
  20. Як правильно переоформити патент у зв'язку зі зміною особистих даних
  21. Як відновити втрачений або зіпсований бланк
  22. Відео: патент і продовження реєстрації
  23. В яких випадках можуть анулювати патент і як його перевірити

Патент є основним посвідченням, легалізують роботу іноземних громадян безвізових країн в Росії. В останні 2-3 роки деякі формулювання законів, розпорядчих регламент отримання патенту, як і процедура його оформлення і видачі, зазнали істотне коригування.

Що таке патент на роботу для іноземців

Дозвіл для іноземних громадян безвізових країн легально здійснювати трудову діяльність на території Росії називається патентом.

До початку 2015 року патент, що дає право на трудову діяльність, був потрібний тільки для найму іноземців на роботу приватними особами. Однак зараз, відповідно до зміненими формулюваннями вступило в дію з 1.01.2015 закону № 357-ФЗ від 24 листопада 2014 року, патент видається не тільки для роботи у приватних осіб, а й як дозвільний документ для укладання трудових відносин з усіма юридичними суб'єктами Росії.

Чим відрізняється патент від дозволу на роботу для іноземних громадян

Основна відмінність між патентом і дозволом, яке полягало в тому, що перший легалізував для іноземного робітника можливість працювати тільки по найму з громадянином РФ, тоді як дозвіл дозволяло вступати в трудові відносини з юридичною фірмою, з 1 січня 2015 року припинило своє існування.

Слід підкреслити, що для громадян деяких країн для здійснення трудової діяльності в Росії видається дозвіл.

І хоча обидва ці посвідчення дозволяють працювати в Росії протягом одного року, вони не є взаємозамінними.

Таблиця: різниця між патентом і дозволом на роботу

Патент є основним посвідченням, легалізують роботу іноземних громадян безвізових країн в Росії

Дозвіл на роботу і патент - це різні документи

Кому потрібен патент на роботу в Росії

Трудовий патент нового типу є обов'язковим документом для всіх безвізових іноземців, охочих влаштуватися на роботу в Росії за законом. Виняток - жителі держав ТЗ, які можуть мати у своєму розпорядженні тільки дозволами. Це громадяни з країн Митного Союзу, до яких відносяться Білорусь, Казахстан, Вірменія і Киргизстан. Працівники з таких країн, як Україна, Абхазія, Азербайджан, Узбекистан і Таджикистан для набуття права на легальну трудову активність зобов'язані оформляти патенти.

На якій території, в якому регіоні буде діяти патент

У бланку патенту, існуючого до 2015 року, територіальна прив'язка не вказувалася, тоді як в дозволі чітко фіксувався робочий регіон. На сучасному етапі патент і дозвіл помінялися місцями. Починаючи з 2016 року в патенті чітко прописується регіон, на який поширюється дія документа.

Зараз, якщо в патенті місцем роботи записана Москва, то людина і може працювати тільки в межах столиці, а його робота за межами міста, наприклад, в Московській області, буде вважатися порушенням трудового законодавства. Більш того, це загрожує штрафом величиною до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. А також це правопорушення може спричинити за собою видворення робочого з Росії і заборона йому в'їзду в країну на термін від трьох до десяти років.

У той же час такому працівникові не забороняється отримати відразу два патенти: одного документа, що дозволяє працювати в Москві, і іншого, що дає можливість працювати на території Московської області.

З якої професії можна працювати

Відсутність посилання на робочу професію до недавнього часу було ще однією відмінністю від дозволу. Тепер цього відмінності більш не існує.

Тепер цього відмінності більш не існує

Працювати можна тільки по тій професії, яка вказана в патенті

Починаючи з 2016 року в патенті наказано фіксувати професійну спеціалізацію іноземного робітника. Причому він має можливість працювати виключно в межах компетенції, прописаної в посвідченні спеціальності. Якщо буде зафіксовано, що іноземець працює за іншою спеціальністю, то він карається штрафом до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. А також робітникові може загрожувати депортація з Росії і заборона на в'їзд до країни терміном від 3 до 10 років.

Що потрібно зробити, щоб оформити патент

Кроки, що робляться для отримання патенту на трудову діяльність, мають вказаний нижче спеціальний алгоритм:

  1. В'їзд на територію Росії по закордонному паспорту.
  2. Отримання на кордоні міграційної карти із зазначенням мети в'їзду - «робота».
  3. Оформлення страховки.
  4. Надходження на міграційний облік протягом 7 днів для громадян України, Абхазії, Азербайджану, Узбекистану і протягом 15 днів для громадян Таджикистану.
  5. Отримання патенту на трудову діяльність.

Для оформлення робочого патенту дається 30 днів з дня перетину кордону.

Нижче вказуються процедури, необхідні для отримання патенту:

  • пройти медичну комісію за встановленою формою;
  • зробити кольорові фотографії розміром 3 на 4 см на матовому папері в кількості чотирьох штук;
  • пройти тест на знання російської мови, російського законодавства, а також історії Росії;
  • придбати поліс добровільного медичного страхування на термін від трьох місяців до одного року. Вартість ДМС становить від 1620 рублів на три місяці до 3600 рублів на рік;
  • провести авансовий щомісячний платіж податку на доходи фізичних осіб (ПДФО);
  • отримати нотаріально завірений переклад паспорта;
  • зробити дактилоскопічну експертизу;
  • заповнити заяву на видачу трудового патенту.

Обов'язковий медичний огляд для отримання патенту

Іноземні піддані, які мають намір працювати на території Росії легальним чином, зобов'язані пройти обов'язковий медичний огляд. За підсумками огляду іноземцю видається медичний висновок, без якого отримання патенту стає неможливим.

Ця вимога пов'язана з тим, щоб заблокувати в'їзд в країну особам, які хворіють на тяжкі захворювання, що представляють небезпеку для суспільства. Претендентові доведеться пройти огляд у нарколога, терапевта, фтизіатра, дерматовенеролога та психіатра.

Щоб отримати медичний висновок, в даний момент потрібно здати такі аналізи:

  1. Флюрографія грудної клітини, що підтверджує відсутність туберкульозу.
  2. Загальний аналіз крові на наявність небезпечних венерологічних захворювань.
  3. Аналіз крові на відсутність ВІЛ інфекції.
  4. Загальний аналіз сечі на наявність психотропних, алкогольних речовин.

Якщо в результаті перевірки у заявника будуть виявлені небезпечні захворювання, оформити патент він не зможе. У медичній довідці буде вказано, що іноземець не відповідає вимогам УФМС, не може здійснювати трудову діяльність в Росії.

В подальшому при подачі документів на патент від іноземця зажадають довідку про проходження медичного огляду іноземного громадянина і сертифікат про відсутність ВІЛ-інфекції.

Тестування на отримання патенту

Щоб успішно здійснювати трудову діяльність в Росії, іноземець зобов'язаний володіти російською мовою, знати основи історії і правової системи країни. Щоб упевнитися в тому, що користувач відповідає всім вимогам, йому призначають тестування, на підставі якого видається відповідний сертифікат, дійсний протягом 5 років.

Тестування є екзаменаційний зріз знань з російської мови, правознавства та історії. По суті, це 3 окремих модуля, кожен з яких характеризується певними особливостями.

  1. Історія

Тест складається з 10 питань. На відповіді відводиться 15 хвилин. Для успішного проходження тестування потрібно дати правильну відповідь мінімум на 5 запитань.

  1. Правознавство

Також складається з 10 питань, на які виділено 15 хвилин.

  1. Російська мова

Найбільш масштабний вид тестування, що складається з декількох відокремлених частин. Перший етап - перевірка граматики, представлена ​​у вигляді 25 питань, на які дається 15 хвилин. Другий етап - читання, де є 10 питань. Третій - аудіювання з 10 питаннями. Четвертий - лист (1 завдання на 15 хвилин) і заключний етап - говоріння 10 хвилин).

Обов'язковою умовою проходження тестування є пошук правильної відповіді мінімум на 60% питань у кожному вищевказаному блоці розділу «Російська мова», 50% - в розділі «Правознавство» та «Історія».

Список документів для отримання

Виконавши вищевикладені кроки, можна приступати до збирання документів для отримання трудового патенту. Список необхідних документів:

  • Заява;
  • закордонний паспорт іноземного громадянина;
  • нотаріально завірений переклад паспорта;
  • міграційна карта;
  • страховий поліс ДМС;
  • медичні сертифікати;
  • результати пройденого на знання російської мови тесту;
  • повідомлення про взяття на міграційний облік;
  • документ про сплату ПДФО (чек або квитанція);
  • фотографії;
  • індивідуальний номер платника податків (ІПН).

Як бачимо, в списку присутні тільки документи, отримані в результаті проходження описаних вище процедур.

Якщо зазначений перелік подається з запізненням, то до нього також потрібно додати чек про виплату штрафу за прострочення.

заповнення заяви

Заява пишеться на бланку встановленого зразка, його можна взяти у відділенні МВС. Всі дані потрібно вписувати друкованими літерами. Одна клітина - одна буква. В кінці ставиться дата і підпис, а у верхньому правому куті наклеюється фото.

Скільки буде коштувати патент і як оплатити податок

Платіж за патент справляється у вигляді податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), який потрібно платити щомісяця (раніше це називалося адміністративний збір). Якщо не оплачувати цей податок або затримувати оплату, патент можуть анулювати. Перша оплата проходить ще до отримання документа. Наступна - не пізніше місяця після первинного платежу. Вносити гроші можна і заздалегідь, але не більше, ніж на рік вперед - це максимальний термін дії патенту.

Податок - це фіксований платіж, сума якого розраховується за регіональним коефіцієнтом і становить приблизно від 2,5 тис. Рублів. Наприклад, в Новгородській області до 5 тис. Рублів в Москві і 7 тис. Рублів в Ненецькому АТ.

Чеки потрібно зберігати весь час роботи в Росії. Вони можуть знадобитися для продовження або для переоформлення патенту, реєстрації та перереєстрації. Зазвичай їх забирає роботодавець і зберігає в особовій справі іноземного співробітника.

Додатково потрібно буде оплатити медичну страховку і проходження іспиту.

Відео: вартість патентів на роботу в Росії

Де і як робиться патент, хто його видає

Весь підготовлений пакет документів надається в Управління з питань міграції ГУВМ МВС. Воно діє замість скасованої згідно указу президента РФ № 156 від 05.04.2016 ФМС. І також можна звернутися в інший багатофункціональний центр з надання державних послуг або в посередницьку фірму, яка має відповідний сертифікат.

Термін перевірки повноти наданої документації становить 10 днів. По завершенні патент видається безпосередньо самому іноземному громадянину, чиї ділові папери розглядалися. Якщо державний орган з яких-небудь причин відмовляє видати патент на роботу, то людина отримує про це офіційне письмове повідомлення.

Відео: порядок оформлення патенту

Укладення трудового договору та повідомлення МВС

Починаючи від дати отримання патенту іноземний працівник має періодом в два місяці для укладання трудової угоди з зацікавленою стороною. Завершивши підписання договору, робітник повинен в обов'язковому порядку відіслати його копію в ГУВМ МВС. Одночасно сторона, працевлаштовано іноземного громадянина, зобов'язана надіслати в ГУ МВС РФ повідомлення про його прийомі на роботу.

Термін дії документа, як його продовжити

Патент видається на період від одного до трьох місяців з можливим продовженням до 12 місяців.

Продовження патенту робочому в загальному випадку вигідно його наймачеві, так як тоді не треба звільняти кваліфікованого працівника через те, що час дії патенту підійшло до кінця. Цілком зрозуміло, що продовжувати патент іноземцю без згоди наймача неможливо. Про це повинні вчасно подбати обидві сторони: роботодавець і працівник.

При цьому почати необхідні дії потрібно в терміни, встановлені законодавством. З огляду на тривалість процедури щодо продовження патенту, почати кроки зі збору відповідних документів необхідно заздалегідь. Оптимальним початком є період від 30 до 40 днів перед завершенням дії існуючого патенту.

Список документів для продовження

Для продовження патенту знадобляться:

  • заяву про продовження патенту;
  • старий (діючий) патент;
  • всі документи про оплату (чеки і квитанції):
  • закордонний паспорт;
  • нотаріально завірений переклад закордонного паспорта;
  • міграційна карта;
  • повідомлення про взяття на міграційний облік;
  • страховка (страховий поліс ДМС);
  • індивідуальний номер платника податків (ІПН);
  • оновлені медичні сертифікати (відсутність наркозалежності, певних інфекційних захворювань, ВІЛ-інфекції);
  • сертифікат про успішне проходження тестів на знання російської мови, російських законів і знання історії Росії. Замість нього можуть бути включені підтверджені нотаріально дипломи про освіту, які видані або на території Радянського Союзу (в період до 01.09.1991) або на території РФ (в період після 01.09.1991);
  • документ про сплату ПДФО на весь термін нового патенту;
  • трудову угоду з підприємством або громадянином РФ. При цьому пред'являється оригінал договору з печаткою підприємства;
  • повідомлення про укладення трудової угоди з печаткою підприємства і з візою ФМС або ГУВМ МВС;
  • клопотання фірми чи приватної особи з проханням про продовження трудового патенту.

Зразок клопотання про продовження

Клопотання не потрібно плутати із заявою про продовження. Цей документ складається роботодавцем, завіряється підписом керівника і печаткою. Він може бути написаний у вільній формі, але краще орієнтуватися на зразок, щоб не упустити необхідну інформацію.

Термін подачі заяви

Починаючи 2016 року термін подання пакета документів на продовження патенту повинен становити не менше, ніж 12 днів до того, як попередній закінчиться. Новим документом в обов'язковому порядку необхідно розташовувати до закінчення дії попереднього.

Правила переоформлення

Цілком ймовірне виникнення якоїсь колізії, яка робить продовження трудового патенту нездійсненним. Таке, наприклад, відбувається якщо не були вчасно зібрані необхідні документи або коли ставляться під сумнів квитанції по виплаті ПДФО, а також з інших причин.

При неможливості продовжити патент, виникає необхідність оформлення нового за повною процедурою. При виникненні такої ситуації договір підприємства з іноземним працівником анулюється, а в Управління МВС надсилається повідомлення про закінчення дії договору. В результаті робітник повинен виїхати за кордон, щоб оновити свою міграційну карту. Після повернення в Росію він знову зобов'язаний пройти всі міграційні трудові процедури і зібрати новий пакет документів для отримання патенту на роботу. На підставі пред'явленого іноземцем трудового патенту зацікавлені в його працевлаштуванні російські юридичні фірми або приватні особи укладають з ним новий договір і тут же посилають в ГУМВ МВС повідомлення про прийом на роботу.

Як правильно переоформити патент у зв'язку зі зміною особистих даних

В результаті зміни прізвища, імені або по батькові, а також інших характеристик, що засвідчують особу іноземного робітника, перед ним виникає обов'язок внести відповідні коригування в бланк трудового патенту. Іноземець повинен в семиденний термін написати заяву в державні органи РФ з проханням внести ці нові дані в свій трудовий патент. На підставі заяви та підтверджуючих документів, що додаються компетентна служба видає робітникові новий патент з внесеними поправками.

Як відновити втрачений або зіпсований бланк

Необхідність видачі дубліката патенту виникає при його втраті або яка підлягає відновленню псування. При виникненні цієї колізії іноземний робітник має повне право звернутися із заявою про видачу йому дубліката трудового патенту. Воно подається самостійно в найближчий орган УМВ ГУ МВС.

Разом із заявою повинні бути додані такі документи:

  • закордонний паспорт іноземного робітника або документ, що його замінює, що посвідчує особу та визнається в Росії;
  • міграційна карта;
  • чеки або квитанції про сплату авансових платежів ПДФО на весь термін дії втраченого або зіпсованого патенту.

Період видачі дубліката визначається трьома добами від дати прийняття заяв і всієї супровідної його документації.

Відео: патент і продовження реєстрації

Штрафи для трудових мігрантів і роботодавців за роботу без патенту

Трудова активність без наявності патенту російськими законами визнається нелегальною і загрожує суворими санкціями. Робітникові за вчинення цього правопорушення передбачено покарання у вигляді штрафу та видворення за межі Росії. Причому закон прирівнює роботу за межами району, зафіксованого в бланку патенту, до трудової діяльності без патенту. Наприклад, коли іноземець має патентом на трудову діяльність в Санкт-Петербурзі, а в дійсності працює в Ленінградській області, то вважається, що він працює незаконно, нелегально.

А також поширеними правопорушеннями, прирівняними до праці без патенту, вважаються: неоплачений і несвоєчасно оплачений податок на доходи фізичних осіб і прострочене переоформлення патенту.

За ці порушення статтею 18.10. КоАП передбачено штраф величиною від двох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Слідом за виплатою цілком може послідувати депортація провинився працівника за межі РФ.

Досить жорсткі покарання передбачені і для роботодавців, у яких нелегально працюють іноземні робітники, що не мають патентів. До них застосовуються санкції:

  • штраф від 35 до 70 тисяч для посадових осіб;
  • штраф від 400 тисяч рублів до 1 мільйона рублів для юридичних осіб;
  • призупинення діяльності на строк від чотирнадцяти до дев'яноста доби для юридичних осіб.

В яких випадках можуть анулювати патент і як його перевірити

Анулювання вже виданого патенту можливо при таких умовах:

  • прострочена оплата податку за патент;
  • неправильно сплачено податок, наприклад, не на ті реквізити;
  • відсутня ІПН;
  • несвоєчасно укладений трудовий договір.

Якщо така ситуація сталася, то права на роботу в Росії іноземець вже не має. Потрібно буде виїжджати до себе на батьківщину, в'їжджати знову і оформляти патент ще раз.

Останні зміни законодавства з питань трудової діяльності громадян безвізових країн на території Росії відбилися, насамперед, в новій концепції положення про трудовий патенті. Важливість цих змін призводить до нагальної потреби їх вивчення.