Реклама
Реклама
Реклама

Як громадянину Казахстану відкрити ІП в Росії в 2019 році

  1. Яку форму власності для ведення бізнесу в Росії вибрати
  2. Які необхідні документи
  3. Заява встановленої форми
  4. Підтвердження легального проживання на території РФ
  5. Який документ може засвідчити особу
  6. Реєстрація за місцем проживання
  7. Індивідуальний номер платника податків
  8. Документ про відсутність судимості
  9. Як подати заяву про реєстрацію ІП
  10. Як легалізувати документи
  11. Порядок подачі заяви для відкриття ІП
  12. Термін розгляду заяви
  13. Чи можлива відмова
  14. Що робити в разі відмови
  15. Як зареєструвати іноземця в якості ІП: Відео

Уряд РФ вже кілька років проводить політику по розвитку малого бізнесу в країні. Кількість іноземців, які бажають відкрити свою справу в РФ, зростає з кожним роком. Що не дивно, адже закони Російської Федерації дозволяють їм робити це нарівні з російськими громадянами. Пропонуємо ознайомитися з інформацією, що розповідає, як громадянину Казахстану відкрити ІП в Росії і що для цього потрібно. Як відомо, громадяни саме цієї сусідньої країни займають лідируюче місце серед в'їжджають в РФ мігрантів протягом вже багатьох років. Уряд РФ вже кілька років проводить політику по розвитку малого бізнесу в країні

Яку форму власності для ведення бізнесу в Росії вибрати

Щоб отримати вичерпну відповідь на питання: чи можна громадянину Казахстану, звернемося до законодавчої бази РФ.

Відповідно до Закону «Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації» від 25.07.2002 № 115-ФЗ, іноземний підданий може вести підприємницьку діяльність в Росії нарівні з її громадянами.

Найбільш поширеними формами ведення бізнесу є товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) і індивідуальний підприємець (ІП), при цьому іноземний бізнесмен має право самостійно вибрати будь-яку з них.

Порядок реєстрації як для російських громадян, так і для іноземних встановлений Законом «Про державну реєстрацію юридичних осіб та індивідуальних підприємців» від 08.08.2001 № 129-ФЗ.

Як правило, молоді бізнесмени з Казахстану вибирають форму ІП для ведення підприємницької діяльності в РФ.

  • По-перше, це набагато простіше, швидше і дешевше.
  • По-друге, вести облік в ІП дуже просто і для цього не обов'язково мати окремого бухгалтера в штаті.
  • По-третє, в разі невдалого розвитку подій в бізнесі закрити ІП також буде набагато простіше, ніж ліквідувати ТОВ.

Тому далі ми розглянемо, як громадянам Казахстану зареєструвати ВП у РФ.

Рекомендуємо прочитати, як зареєструвати ТОВ з іноземним засновником .

Які необхідні документи

Перш ніж реєструватися як ІП, громадянин Казахстану повинен зібрати і підготувати наступну документацію:

Заява встановленої форми

4 липня 2013 року наказом Федеральної податкової служби від 25.01.2012 № ММВ-7-6 / 25 @ була введена нова форма заяви про державну реєстрацію фізичної особи як індивідуального підприємця - P 21001.

Заповнити заяву потрібно відповідно до визначених податковим відомством правилами, виконання яких є обов'язковим, в іншому випадку воно не буде прийнято.

При заповненні форми P 21001 необхідно дотримати наступні вимоги:

  1. Всі букви і цифри вписуються в окремі клітинки.
  2. Форма заповнюється або вручну чорним чорнилом, або з використанням програмного забезпечення.
  3. При заповненні вручну використовуються лише великими літерами.
  4. У заяві не допускаються виправлення, дописки.
  5. При наявності у фізичної особи ІПН його потрібно обов'язково вказувати.
  6. При внесенні кодів КВЕД вказуються тільки цифри, без їх розшифровки.
  7. Заява підписується заявником особисто.
  8. При заповненні останньої сторінки форми фізична особа може вписувати ПІБ тільки вручну і в присутності нотаріуса.
  9. Якщо в реєструючий орган документ подає довірена особа або сам заявник, але без пред'явлення паспорта, підпис заявника повинна бути зроблена у присутності нотаріуса.
  10. Інспектор контролюючого органу, розташованого за місцем прописки фізичної особи, повинен заповнити розділ № 2 в присутності заявника.

Перед початком заповнення заяви бажано мати перед собою:

  • документ, що засвідчує особу;
  • ідентифікаційний номер платника податків;
  • загальноросійський класифікатор видів діяльності;
  • РВП або ВНЖ.

Дані з цих документів знадобляться при заповненні. Слід пам'ятати, що при заповненні форми P 21001 необхідно вказувати вірні коди діяльності, за якими планується подальша робота, в іншому випадку ІП може бути притягнутий до адміністративної відповідальності.

Щоб не допустити помилок в заповненні заяви, рекомендуємо використовувати сервіс "". Він автоматично формує заяву за вказаними даними майбутнього ІП

GDE Помилка: Запитувана посилання недійсна

Завантажити (XLSX, 103KB)

Підтвердження легального проживання на території РФ

Ще одним обов'язковим вимогою для реєстрації ВП у РФ іноземними громадянами є наявність у них дозволу на тимчасове проживання (РВП) або посвідки на проживання (ВНЖ). Перед тим як відкрити ІП іноземному громадянину з ВНЖ, необхідно тільки вибрати підходящий для нього суб'єкт РФ, в той час як іноземні громадяни, які мають РВП, можуть це зробити тільки в тому регіоні, де вони його отримували.

Якщо у громадянина Казахстану ще немає ні того, ні іншого документа, то почати необхідно з отримання РВП в тому регіоні, де він планує розвивати свій бізнес. Зробити це можна в рамках щорічно виділяється Урядом РФ квоти або поза нею.

Для отримання РВП необхідно звернутися до відділення Головного управління з питань міграції (ГУВМ) МВС з відповідною заявою. РВП дає право проживати на території РФ протягом 3 років. Не пізніше ніж через 2,5 року проживання за цим документом іноземний громадянин повинен звернутися в міграційну службу із заявою на отримання ВНЖ.

Прочитайте докладніше про те, як оформити ВНЖ для громадян Казахстану в РФ .

Який документ може засвідчити особу

Громадянину Казахстану, який планує, необхідно надати також і копію документа, що посвідчує особу, визнаного в цій якості Російською Федерацією.

Постановою про взаємні поїздки між Республікою Казахстан і Російською Федерацією від 31.05.2005 № 341 в Росії такими документами визнаються національний паспорт або посвідчення особи громадянина Республіки Казахстан.

Якщо в документі, що посвідчує особу, немає відомостей про дату і місце народження, громадянину Казахстану необхідно надати також копію свідоцтва про народження.

Читайте на нашому сайті, в яких випадках може знадобиться свідоцтво про народження .

Реєстрація за місцем проживання

Крім названих документів, необхідно також мати копію реєстрації за місцем проживання або перебування. Згідно із законодавством, всі в'їжджають в РФ іноземні громадяни повинні протягом 7 днів стати на обов'язковий міграційний облік за місцем перебування. Іншими словами, повинні оформити тимчасову або постійну прописку. Крім названих документів, необхідно також мати копію реєстрації за місцем проживання або перебування

Дізнайтеся докладніше про те, як і де можна оформити реєстрацію за місцем проживання .

Індивідуальний номер платника податків

При реєстрації як ІП обов'язково необхідно мати ІПН. Отримати його можна в податкову службу як заздалегідь, так і під час реєстрації ВП.

Документ про відсутність судимості

Згідно з вищезазначеним Законом «Про державну реєстрацію юридичних осіб та індивідуальних підприємців», довідка, що підтверджує відсутність судимості у майбутнього підприємця, необхідна не всім. Довідка потрібна тільки в тому випадку, якщо діяльність ІП пов'язана зі сферою виховання, розвитку та освіти неповнолітніх.

Навіть якщо діяльність майбутнього ІП пов'язана з роботою з дітьми, отримувати її попередньо не потрібно. Реєструючий орган, в разі необхідності, самостійно її запрошувати по міжвідомчим каналах.

Як подати заяву про реєстрацію ІП

Як подати заяву про реєстрацію ІП

Існує кілька способів, з них найбільш поширеними є особисте звернення до інспекції ФНС або в багатофункціональний центр державних послуг. Якщо з якоїсь причини заявник не може звернутися особисто, можна це зробити і через представника, який повинен мати нотаріальну довіреність.

У століття тотальної нестачі часу актуальним є питання, чи може громадянин Казахстану подати заяву віддалено, і, якщо така можливість існує, то яким чином це відбувається. Надіслати заяву можна через відділення пошти цінних рекомендованим листом з описом вкладення або через інтернет безпосередньо на сайті ФНС або через безкоштовний сервіс. У самій Москві відправити документи можна через служби доставки Pony Express і DHL Express.

Як легалізувати документи

Все що подаються до податкової служби документи, виконані на іноземній мові, повинні бути переведені на російську і завірені у нотаріуса. Зробити це можна в нотаріальній конторі або в спеціалізованому бюро перекладів.

Порядок подачі заяви для відкриття ІП

Після того як всі документи будуть зібрані, заяву за формою P21001 заповнене, потрібно сплатити державне мито за відкриття ІП в розмірі 800 рублів.

Потім можна звертатися до податкової інспекції з усіма документами, включаючи квитанцію про сплату держмита.

Через декілька днів можна забрати свідоцтво про державну реєстрацію.

Пройшовши реєстрацію і отримавши свідоцтво, підприємець повинен вибрати відповідну для себе систему оподаткування.

З моменту оформлення ІП він також зобов'язаний перераховувати внески до Пенсійного фонду і Фонду обов'язкового медичного страхування.

Читайте більш детальну інформацію про процедуру реєстрації ІП для іноземного громадянина в Росії .

Термін розгляду заяви

Подане з доданим пакетом документів заява розглядається податковим органом протягом 5 робочих днів, але більшості випадків відповідь видається через 2-3 дня. Подане з доданим пакетом документів заява розглядається податковим органом протягом 5 робочих днів, але більшості випадків відповідь видається через 2-3 дня

Якщо немає ніяких поважних причин для відмови, заявнику видається свідоцтво про державну реєстрацію в якості індивідуального підприємця.

Чи можлива відмова

У рідкісних випадках може бути відмовлено в реєстрації.

Основними причинами відмови можуть бути:

  • до податкової інспекції надано неповний комплект документів;
  • в заяві є помилки (щоб цього не було заповнюйте заяву онлайн);
  • заяву про реєстрацію та документи надані в податкову інспекцію, територіальна відповідальність якої не відповідає адресі постійного проживання заявника;
  • відсутні нотаріально завірений переклад документів, виконаних на іноземній мові;
  • фізична особа - індивідуальний підприємець пройшов процедуру банкрутства менше року тому або вже зареєстрований як ІП.

Відмова видається у вигляді окремого акта, що вказує на причину такого рішення, не пізніше 5 робочих днів після звернення.

Що робити в разі відмови

При відмові в реєстрації підприємець має право звернутися до вищестоящого територіального органу ФНС. Термін подачі скарги становить 3 місяці з дня, коли потенційний бізнесмен дізнався або повинен був дізнатися про результати розгляду заяви. Якщо бажаний результат не буде досягнутий, рішення може бути оскаржене вже в судовому порядку.

Щоб не виникло зайвих клопотів з документами рекомендуємо відкривати ІП онлайн через перевірений сервіс. Досить, внести необхідні дані, і система видасть вам готові документи, які залишиться тільки роздрукувати і подати до податкової.

Досить, внести необхідні дані, і система видасть вам готові документи, які залишиться тільки роздрукувати і подати до податкової

Як зареєструвати іноземця в якості ІП: Відео

Квітень 2016 - ... Юрист міграційного порталу 100migrantov.ru.

Вересень 2015 - квітень 2016. Юрист по міграційному праву. ТОВ "Югсервис-плюс".

Липень 2014 - січень 2015. Старший документознавець, консультант з міграційних питань.

Квітень 2014 - січень 2015. Спеціаліст з питань трудової міграції. Відділ з питань трудової міграції УФМС Росії по Московській області.

Липень 2011 - листопад 2012. Судовий пристав. УФССП Росії по Московській області.