Реклама
Реклама
Реклама

За незаконний перетин кордонів окупованій території хочуть посилити покарання

Пропонується ефективно протидіяти адміністративним правопорушенням на державному кордоні України та контрольованих прикордонних районах на тимчасово окупованій території України. У свою чергу це посилить нагляд контрольних пунктів за в'їздом / виїздом громадян.

Андрій Крівещенко,

«Судово-юридична газета»

Пропонується ефективно протидіяти адміністративним правопорушенням на державному кордоні України та контрольованих прикордонних районах на тимчасово окупованій території України. У свою чергу це посилить нагляд контрольних пунктів за в'їздом / виїздом громадян.

Так, 23 листопада 2016 року у Верховній Раді був зареєстрований законопроект №5442 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та деяких інших законів України щодо забезпечення прикордонної безпеки держави».

Ініціаторами законопроекту виступили народні депутати Микола Паламарчук та Віктор Король.

Нелегальна міграція та протидія їй

Органи Державної прикордонної служби на виконання визначених законодавством України завдань беруть активну участь у протидії нелегальній міграції на державному кордоні України та в межах контрольованих прикордонних районів. Однак, результати реалізації таких завдань не завжди є ефективними, перш за все, через недосконалість і невідповідність законодавства щодо провадження у справах про адміністративні правопорушення в прикордонній сфері умов сучасності.

Зокрема, на сьогодні Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП) за вчинення злісної непокори законному розпорядженню чи вимозі військовослужбовця або працівника Державної прикордонної служби визначена відповідальність у вигляді штрафу від 85 грн до 170 грн, а за порушення іноземцями правил перебування в Україні - від 510 грн до 850 грн.

Зокрема, на сьогодні Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП) за вчинення злісної непокори законному розпорядженню чи вимозі військовослужбовця або працівника Державної прикордонної служби визначена відповідальність у вигляді штрафу від 85 грн до 170 грн, а за порушення іноземцями правил перебування в Україні - від 510 грн до 850 грн

Незаконне ж перетин державного кордону України або порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України або виїзду з неї на сьогодні карається штрафом від 1700 грн. За нинішньої фінансово-економічної ситуації такий розмір штрафу (який має еквівалент від 4 до 60 євро) не є перешкодою і не стримує іноземця-порушника від протиправних дій, а відсутність в ч. 2 ст. 204-1 КУпАП (незаконне перетинання держкордону групою осіб) стягнення у вигляді адміністративного арешту, на відміну від ч. 1 цієї статті, спонукає організаторів незаконного переправлення осіб через державний кордон здійснювати саме групове переправлення нелегальних мігрантів.

З огляду на, що адміністративні правопорушення, передбачені статтями 202, 203, 204-1, 204-2 КУпАП, є порушеннями в сфері протидії нелегальній міграції - глобальної проблеми сучасності, відповідальність за їх вчинення повинна бути наближена до санкцій за вчинення корупційних правопорушень, які також несуть в собі загрози міжнародного правопорядку.

Право на в'їзд в Україну іноземців та / або осіб без громадянства

Згідно ст. 13-141 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», органи СБУ, Держмитслужби та Держприкордонслужби уповноважені при певних обставинах приймати рішення щодо заборони в'їзду в Україну іноземцям та особам без громадянства.

13-141 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», органи СБУ, Держмитслужби та Держприкордонслужби уповноважені при певних обставинах приймати рішення щодо заборони в'їзду в Україну іноземцям та особам без громадянства

При цьому, незважаючи на прийняті рішення про заборону в'їзду в Україну, особи, щодо яких вони прийняті, все одно намагаються в'їхати в Україну. Так, протягом 2015-2016 рр. органами Держприкордонслужби не пропущено в Україну понад 2 тис. таких осіб. Однак, чинним законодавством не передбачена ніяка відповідальність за вчинення іноземцями та особами без громадянства таких дій. Тому пропонується встановити таку відповідальність, протоколи про яку будуть мати право складати органи, уповноважені законом приймати рішення про заборону в'їзду.

Контроль за нелегальним переміщенням осіб в зоні АТО

Крім цього, Законом України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» не враховано підстави для прийняття рішення щодо іноземців, які в порушення законодавства України відвідують тимчасово окуповану територію Автономного Криму і Окремих районів Донецької та Луганської областей. Також є невизначеним термін, на який може бути заборонений в'їзд в Україну іноземцям або особам без громадянства, і відсутній диференційований підхід до встановлення терміну такої заборони в залежності від обставин вчиненого порушення.

«Тимчасовим порядком контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів і вантажів уздовж лінії зіткнення в межах Донецької та Луганської областей, затвердженим наказом першого заступника керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України (керівника антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей) від 12 червня 2015 року № 415-оп (з наступними змінами), передбачені відповідні процедури щодо переміщення осіб, транспортних засобів і вантажів в районі проведення антите орістіческой операції », - зазначають народні депутати.

Однак, окремі громадяни і суб'єкти підприємницької діяльності намагаються порушувати встановлений в районі проведення антитерористичної операції порядок, переміщаються як в район проведення операції, так і поза встановленими транспортних коридорів і КПВВ, чим створюють загрози життю і здоров'ю себе та інших осіб, а також значно ускладнюють виконання визначених завдань органами, які задіяні у відповідності з Законом України «Про боротьбу з тероризмом» як сили і засоби АТО. Однак, залучення осіб до відповідальності за незаконний перетин лінії зіткнення законодавством не визначено. Складання протоколів про вчинення таких правопорушень пропонується надати посадовим особам, які безпосередньо беруть участь у забезпеченні проведення АТО - СБУ, Держприкордонслужби та Нацполіція.

Адмінштраф за перетин кордону

Згідно ч. 2 ст. 222-1 КУпАП, від імені органів Держприкордонслужби розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення мають право начальники цих органів та їх заступники, а також керівники підрозділів органів охорони державного кордону та Морської охорони Держприкордонслужби, які безпосередньо виконують завдання з охорони державного кордону України.

Відповідно до визначених законодавством завдань, органи Держприкордонслужби та їх підрозділи виконують наступні завдання в цілодобовому режимі на різних ділянках відповідальності уздовж лінії державного кордону, в пунктах пропуску через державний кордон, а також інших визначених місцях, в т.ч. перебуваючи в значній віддаленості від підрозділів постійної дислокації. При таких обставинах розгляд справ про адміністративні правопорушення, певним колом уповноважених осіб, в порядку і в терміни, передбачені КУпАП, значно ускладнюється.

При таких обставинах розгляд справ про адміністративні правопорушення, певним колом уповноважених осіб, в порядку і в терміни, передбачені КУпАП, значно ускладнюється

Крім цього, з 10 лютого 2015 року, відповідно до вимог п. 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 30 січня 2015 року №38 «Деякі питання підвищення рівня національної безпеки України», з метою забезпечення безпеки громадян, захисту їх прав і свобод, законних інтересів і виходячи з принципів непорушності державного кордону, територіальної цілісності, політичної та економічної незалежності і суверенітету України в деяких районах Донецької і Луганської областей введений прикордонний режим. Відповідальність за його порушення передбачена ст. 202 КУпАП, а протидія цьому правопорушенню законодавством України віднесено до компетенції Держприкордонслужби.

«У той же час персонал Держприкордонслужби, який здійснює контроль за дотриманням прикордонного режиму в контрольованих прикордонних районах Донецької і Луганської областей, згідно з ч. 1 ст. 2 Закону України «Про Державну прикордонну службу України», здійснює завдання з охорони державного кордону, а заходи, спрямовані на боротьбу з тероризмом, а також припинення діяльності незаконних воєнізованих або збройних формувань (груп), організованих груп і злочинних організацій, які порушили порядок перетинання державного кордону України, а тому на сьогодні не уповноважений складати відповідні протоколи про адміністративні правопорушення за компетенцією », - зазначають народні депутати.

Органи по розгляданню адмінпорушень

Як говориться в пояснювальній записці, 18 листопада 2012 набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства надзвичайних ситуацій України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується і координується через відповідних міністрів »від 16 жовтня 2012 року №5459-VI, яким, зокрема, пра у розглядати справи про адміністративні правопорушення, передбачені ч. 1 ст. 203, 204, 205 і 206 КУпАП, надано Державній міграційній службі України - центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сферах міграції (імміграції та еміграції), у т.ч. протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб. До цих змін таке право мали суди.

Разом з тим, внесення технічних змін, пов'язане з підвідомчістю даної категорії справ про адміністративні правопорушення, відносно виключення ч. 1 статей 203, 204, 205 і 206 КУпАП, ч. 1 ст. 255 КУпАП та включення ч. 2 тієї ж статті, не здійснено.

Держприкордонслужби та складання протоколів

Крім цього, до внесення в законодавство зазначених змін органи Держприкордонслужби мали право складати протоколи про вчинення іноземцями та особами без громадянства правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 203 КУпАП, яке виявлялися в контрольованих прикордонних районах, що, як правило, значно віддалені від місця дислокації територіальних підрозділів міграційної служби. В результаті такої діяльності до адміністративної відповідальності за це правопорушення щорічно залучалося до 1,5 тис. Осіб з поступовим зменшенням цієї кількості на 10-15%. Така діяльність прикордонників демонструє її позитивний вплив на міграційний стан пограниччя.

Така діяльність прикордонників демонструє її позитивний вплив на міграційний стан пограниччя

Зазначене правопорушення, аналогічне тому, що передбачено ч. 2 ст. 203 КУпАП, за винятком того, що останнім виявляється в пунктах пропуску через державний кордон та розглядається уповноваженими особами Держприкордонслужби на місці виявлення правопорушення під час безпосереднього проходження особи через державний кордон на виїзд з України. Щорічно кількість таких правопорушень виявляється близько 25 тис. Процедура документування правопорушення вимагає певного часу, а відправлення транспортних засобів обмежено відповідним розкладом. Через це пасажири змушені відкладати виїзд і відчувають неминучі збитки. У зв'язку з цим виникає нагальна необхідність включення даного правопорушення в перелік таких, які не вимагають складання протоколу про адміністративне правопорушення в разі, якщо особа не оспорює допущене порушення і адміністративне стягнення, яке на неї накладається.

Неможливість протидіяти порушенням кордону

Пояснювальна записка зазначає наступне, що 27 квітня 2014 року набрав чинності Закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», яким в зв'язку з неможливістю здійснення правосуддя судами в АР Крим та м.Севастополь змінена територіальна підсудність всіх судових справ, підсудні цим судам у кримінальних, цивільних, господарських та адміністративних справах. Однак, підсудність судових справ про адміністративні правопорушення не змінена. Це не дає можливості органам Держприкордонслужби ефективно протидіяти адміністративним правопорушенням, передбаченим ст. 204-2 КУпАП «Порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї», які виявляються не тільки в Контрольному пункті в'їзду на адміністративному кордоні між АР Крим та материковою частиною України, а й в інших пунктах пропуску через державний кордон вже після незаконного попадання ними на територію інших держав з АР Крим.

Раніше «Судово-юридичної газетою» був розглянутий законопроект №5441 «Про внесення змін до ст. 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України». Більш детально за посиланням .

Також органи охорони державного кордону в діючих пунктах пропуску материкової частини України виявляють факти незаконного перетину капітанами морських суден державного кордону України шляхом виходу за межі територіального моря України з АР Крим без проходження прикордонно-митного оформлення. Такі дії кваліфікуються як адміністративне правопорушення, передбачене ст. 204-1 КУпАП, а також пов'язані з порушенням митних правил, відповідальність за які передбачена ст. 482 Митного кодексу України. Розгляд цієї категорії справ на сьогодні належить до виключної компетенції судів, розташованих на території АР Крим.

Два нових види адмінвідповідальності

Метою проекту є внесення змін до статті 185-10, 203, 204-1, 204-2, 222-1, 255, 258 і 276 КУпАП, установка двох нових видів адміністративної відповідальності (статті 203-1 і 204-4 КУпАП), а також доповнень до Законів України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», «Про Державну прикордонну службу України», «правовий статус іноземців та осіб без громадянства» та «Про створення вільної економічної зони« Крим » і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупує ованной території України »для вдосконалення заходів, які вживаються Держприкордонслужбою в протидії нелегальній міграції на державному кордоні та іншим правопорушенням у прикордонній сфері.

Також пропонується внести наступні зміни до кодексу України про адміністративні правопорушення та змінити наступні рядки:

  • злісна непокора законному розпорядженню або вимозі прикордонних служб або правоохоронних органів тягне за собою накладення штрафу від 850 грн до 1700 грн;
  • ті самі дії, вчинені групою осіб або особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за правопорушення, тягне за собою накладення штрафу від 1700 грн до 5100 грн і / або адміністративний арешт на строк від 10 до 15 діб;
  • порушення іноземцями та особами без громадянства правил перебування в Україні і транзитного проїзду через територію України, яке тягне за собою накладення штрафу від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 грн до 5100 грн);
  • недотримання іноземцями та особами без громадянства встановленого порядку реєстрації, проживання на території України за недійсними документами та / або термін дії яких закінчився, тягне за собою попередження або накладення штрафу від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 грн до 5100 грн);
  • незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України тягнуть за собою накладення штрафу від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 грн до 8500 грн) і / або адміністративний арешт на строк до 15 діб з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення;
  • ті самі дії, вчинені групою осіб або особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, тягнуть за собою накладення штрафу від 500 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 грн до 13 600 грн) і / або адміністративний арешт на термін від 10 до 15 діб з конфіскацією зброї і засобів вчинення правопорушення.

Більш детально з пропонованими зміни і адмінвідповідальності можна ознайомиться за посиланням .

Порушення державного кордону можуть зменшитися

Прийняття проекту Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та деяких інших законів України щодо забезпечення прикордонної безпеки держави» будуть внесені необхідні зміни до деяких законодавчих актів України та дозволить ефективно протидіяти адміністративним правопорушенням на державному кордоні України, контрольованих прикордонних районах, а також в контрольних пунктах в'їзду і / або виїзду на / з тимчасово окупованої території України.