Реклама
Реклама
Реклама

Особистий досвід спілкування з російськими банками (переказ грошей за кордон)

Особистий досвід спілкування з російськими банками (переказ грошей за кордон) - Журнал подорожей

[ Recent Entries ] [ Archive ] [ Friends ] [ Profile ]

Особистий досвід спілкування з російськими банками (переказ грошей за кордон)


Мої свіжі враження можуть виявитися корисними співвітчизникам, постійно живуть за кордоном. Для живуть в Росії в цьому тексті нічого цікавого, швидше за все, не буде. Сховаю-ка я тому цю справу під кат.

Іноді перед нами постає завдання перекидання великої суми грошей через кордон держави російського. Залишимо осторонь екзотичні способи типу перевезення валіз з подвійним дном потайними стежками через гірські перевали на віслюках. Метод Остапа Бендера теж, по всій видимості, застарів. Як зробити простий банківський переказ з Росії, які є обмеження, наскільки це складно, скільки часу займає і скільки грошей коштує? Треба сказати, перед вчиненням цієї операції я чув досить фантастичні припущення з цього приводу.


Даю ввідну. По-перше, для мене час - це гроші. Я простий найманий офісний працівник, працюю кожен день в конторі з 9 до 5. Кожен день, проведений поза контори, варто мені моєї денної зарплати. Це не так мало. Не знаю, як в інших країнах, а в Канаді відпустку - це не компенсація праці, це всього лише право на відсутність. За дні перебування у відпустці зарплата не виплачується. Роботодавець зобов'язаний надати мені два тижні (десять робочих днів) на рік без розмов і обговорень, але я можу їх і не брати. Тоді грошей буде на дві тижневі зарплати більше, ось і все.
По-друге, переліт через океан коштує грошей, і чималих. І це теж час, повну добу туди і назад. Але зате у мене по службі бувають відрядження до Європи. Природно, я вільний витрачати свої вихідні як завгодно. І ось тоді, приєднавши пару днів, та ще й випадковий свято типу Пасхи, я можу опинитися в рідному Петербурзі на дуже коротку побивку. Що я і роблю приблизно раз на рік.
Гроші в пітерських банках лежали багато років. Це не мої були гроші насправді, у мене просто були довіреності на ці рахунки. Довіреності кінчалися, паспорт, на який були виписані ці довіреності, кінчався, а що там з цими грошима відбувалося, ніхто не знав. Додзвонитися до російських банків практично неможливо, причому все одно по телефону вони довідок не дають навіть господареві рахунку, управління рахунком дистанційно не зробити, а їхати в Росію власнику грошей не особливо хотілося, і вже тим більше не хотілося зв'язуватися з загадковою і незрозумілою операцією по їх перекладу за кордон. Приблизно в січні я сказав йому: «послухайте, я бачу, вам ці гроші не потрібні. Давайте я їх заберу і зроблю з ними що-небудь корисне, поки не знаю що, ви не заперечуєте? »- і тут же отримав дуже легкий відповідь - забирай, все одно вони там валяються практично без діла, а тут, дивись, і згодяться на що-небудь. Так я і зайнявся цією приємною для свого банківського рахунку бізнесом, приурочивши його до чергового короткого прильоту на попередню батьківщину.


Скажу коротко: операція можлива, абсолютно легальна, зайняла вона у мене кілька годин протягом одного візиту в Ощадбанк і двох візитів в банк ВТБ24, причому між цими візитами мало відбутися як мінімум три дня для перевірки довіреності службою безпеки банку (розумне дію, хоча можна було б і швидше). Таким чином, почавши процес в ВТБ24 в суботу рано вранці, є шанс закінчити його в четвер до полудня. Якщо є паспорт російського громадянина, і довіреність виписана на нього, ситуація сильно спрощується, але, мабуть, годиться будь-паспорт, тільки він повинен бути «переведений» в нотаріальній конторі. Втім, Сбербанк більш лояльний. Одна моя довіреність була зроблена на канадський паспорт, але другий російський паспорт був зарахований як «нотаріальний переклад». У ВТБ24 такі штуки могли б і не пройти, цей банк взагалі набагато більш бюрократизований.


Варто операція до хрону, вибачте непарламентський вислів: 1%, але не більше 200 доларів в Ощад, 1%, але не більше 250 доларів в ВТБ24. Таким чином, я заплатив за два переклади 450 доларів в сумі. Якби був час, я міг би заощадити на одному перекладі: я міг би зняти готівку в ВТБ24 і віднести її в мішку в Ощадбанк. Але це заняття і так зжерло у мене стільки нервів і часу, що бог з ними, з цими грошима, авось не останні. До того ж, ви будете довго сміятися: у мене були ще й готівкові гроші з третього банку, так ось, чотири купюри, видані там, в ВТБ24 відкинули як некондиційні (!) І тут же запропонували купити їх у мене за півціни (!! !). Позитивно, це був цирк з кіньми. Природно, я просто сунув ці купюри в кишеню, не пропадуть.
Обмежень по сумі переказу грошей з Росії немає, якщо ви нерезидент і якщо ви переводите гроші зі свого рахунку на свій же рахунок (у разі, якщо ви числитеся резидентом, обов'язково повинна бути довідка з податкової). У всіх інших випадках ця сума дійсно обмежена п'ятьма тисячами доларів. Але мій випадок був абсолютно правильний: я нерезидент. І це була принципова позиція з самого початку моєї еміграції. Як то кажуть, йдучи, гасіть світло. Я виписався з квартири, всі, що міг продав, а що не міг, подарував. І я переконаний, що, якщо людина живе в Лос-Анжелесі, він не може бути зареєстрований в Москві. Жодне сильну державу не дозволяє своїм громадянам і резидентам відколювати такі штучки. Я знаю численні приклади того, як життя людини в США ламалася як тростинка через те, що він не вважав за потрібне повідомляти в контролюючі органи адресу, за якою його можна знайти. Навіть якщо ця адреса фіктивний, там повинен бути хтось, хто знає справжнє місцезнаходження адресата.
Як відомо, у 2009 році змінився порядок видачі паспортів в російських консульствах. Було багато нарікань на нову процедуру, пов'язану з багаторазовим збільшенням термінів. Ризикну припустити: заборона консульствам виписувати паспорти пов'язаний з тим, що нас всіх переписують в Москві. Хитрована можуть, звичайно, з'їздити в Росію і переоформити паспорт там, пішовши таким чином від обліку, але більшість попадеться в мережі. З 2014 року всім фіктивним російським резидентам, які постійно проживають за кордоном, буде напевно зроблено пропозицію, від якого не можна буде відмовитися. Їм запропонують перереєструватися. Чекати залишилося недовго, і дуже скоро ми перевіримо, чи правильно моє припущення.
Наскільки я розумію, єдина принадність буття резидентом і володіння дивним не мають світових аналогів документом під назвою «російський внутрішній паспорт» полягає в тому, що при продажу квартири з нерезидентів береться 30% податок. Це дійсно серйозні гроші, і за них варто поборотися. Але якщо завдання продажу квартири не ставиться в доступній для огляду перспективі, то ніякої необхідності мати внутрішній паспорт з пропискою немає. Я дуже багато їжджу по Росії, буваю в різних місцях, в тому числі і не зовсім звичайних, і ніколи ніде відсутність внутрішнього паспорта не було перешкодою. Хіба що іноді люди не розуміють, як це може бути, що такого паспорта немає. А ось запросто! Немає і все. А, ну ладно, тоді йдіть. Правда, в тому ж ВТБ24 до мене причепилася одна особливо прискіплива панянка, запевняючи мене, що мій паспорт годиться тільки для закордонних поїздок, і у мене повинна бути імміграційна карта (!). Довелося пояснити їй різницю між громадянином і резидентом. Розмовляти в таких випадках треба твердим, спокійним і рішучим голосом з використанням фрази «я знаю закони». Оскільки вони їх якраз не знають, ця фраза виробляє магічну дію.
Зате перевага нерезидента не тільки в тому, що немає обмежень на переказ грошей за кордон. До мене вкрай лояльно налаштоване російське консульство, мені не приходять нізвідки порядку, я не маю контактів ні з однією російською службою. В Ощадбанку, коли там тільки заїкнулися про довідку з податкової, я холодно сказав, що мене ваші проблеми не стосуються. І дійсно не стосуються. Не знаю, звичайно, чи можу я відкрити в Росії бізнес як нерезидент, але не думаю, що особисто мене приваблює ця перспектива в доступному для огляду майбутньому. Так що я за реєстрацію за місцем фактичного проживання.
Мені хочеться особливо відзначити, що на низовій ланці в російських банках працюють дуже ввічливі, чуйні і уважні люди. Вони все дуже молоді і зовсім не зашорені. Мій випадок щоразу валив їх в ступор - такі потужні перекази за кордон з закриттям рахунків за дорученням, та ще без внутрішнього паспорта трапляються нечасто - і тим не менше ніхто не полінувався полізти в якісь інструкції, кудись дзвонити, дізнаватися деталі і знаходити шляхи вирішення завдання. Я дуже їм вдячний.


При цьому мені не раз доводилося переводити і більші суми між рахунками за кордоном. Ця операція займає не більше п'яти хвилин і коштує сущу нісенітницю. В Ощадбанку же я заблокував ціле відділення на півтори години! У ВТБ24 два години ніхто не міг підійти до віконця, в якому відкривають вклади! Це розуму незбагненно. А знаєте, чому все це було абсолютно нестрашно? Тому що я був там з такою справою один. Практично ніхто не ходить в банк відкривати або закривати рахунки, інакше вся банківська діяльність відділень була б миттєво паралізована. Люди тягають готівку валізами! Це було б смішно, коли б не було так сумно


Одночасно зі мною якась жінка оформляла кредитну карту. У неї пішло на цю дурницю більше 40 хвилин, уявляєте? І вона абсолютно не розуміла, що таке кредитна карта і як з нею поводитися. Так це-то не страшно, ми не народжуємося домашніми фінансистами. Страшно те, що відповіді операционистки на її незліченні питання були вкрай нечіткі. Ні, вони не були неправильні, але у мене виникло відчуття, що операціоністка сама кредитки в господарстві не має і абсолютно не уявляє собі як ця штуковина працює. Ох, і влетить же ця жінка на хороші відсотки, якщо тільки не попадеться їй хто-небудь, хто їй допоможе і підкаже.

Коротше, як би там не було, свій невеликий питання я успішно вирішив. Mission accomplished. Можливо, мій досвід кому-небудь знадобиться.

На знімку: ясновельможний князь Олександр Данилович намагається перевести гроші за кордон без наявності російської прописки. Операціоністка в скруті покликала супервайзера, але він, схоже, теж не знає, що робити. Кадр зроблений в Катерининському палаці.

Tags: Обмін досвідом

нерезидент - визначається по реєстрації? тобто якщо у мене в закордонному паспорті стоїть штамп - прийнятий на облік в консульстві - значить я нерезидент. я првільно зрозумів?

та правильно. А якщо є внутрішній паспорт, там повинна бути відмітка про зняття з обліку (виписки).

Ні фіга собі у вас порядки. У нас відпустка оплачується.

"У вас - у нас" Це закон Онтаріо, Labour Law Act. Ви, мабуть, його не читали, а я так дуже часто ... перед сном, на ніч дивлячись. як казку.

не надто зрозумів, чому тобі відпустку не оплачується і в чому проблема зателефонувати в російський банк.
вітаю з успішною фінансовою операцією!

Відпускні - 2% до зарплати - виплачуються в будь-якому випадку, незалежний від того, береться відпустка чи ні. Це просто закон, та й все.
У банк подзвонити не проблема. Вони не разговарвіают по телефону, на відміну від банків канадських і американських. Тільки особисто. Так само по телефону я не зміг змінити дату вильоту в авіакомпанії "Росія", наприклад.

Ну в тебе випадок все ж нетривіальний. Я взагалі здивований хепі-ендом.
Два приклади з особистого досвіду аллаверди. На початку 2000х неодноразово перекладав гроші з українського банку в Італію, причому не кеш, а знімав зі своєї штатовской кредитки. Щоразу - 15-20 хвилин часу, ввічливість, комфорт, підпишіть тут і тут, все готово. Перед цим виробляв аналогічну операцію в Шатах - пересилав гроші зі свого особистого рахунку в американському банку на такий же свій особистий рахунок в канадському. Блін, кожен раз годину часу, заповнення вручну довжелезних бланків, несамовиті суми за послуги. А здавалося б.

дивно. У 2006 році Аня перевела всі свої заощадження на мій рахунок. Там була дуже кругла сума. Кілька хвилин і 40 доларів. Я неодноразово робив зворотну операцію, зі свого рахунку на її. Це миттєво, ті ж 40 доларів.

Андрій, виправ помилку в тексті. Критичну.
Податкові нерезиденти оподатковуються в 30%, а не в 13% з будь-якого доходу, отриманого на території РФ. Зокрема, це стосується продажу нерухомого майна. А ось податком в 13% при продажу нерухомого майна обкладаються всі податкові резиденти (!) РФ, за винятком угод вартістю до 1 млн рублів (хотіли підняти до 3, але підняли чи - не знаю) і за винятком випадків, коли нерухомість перебувала у власності більше трьох років. Зазначені два винятки стосуються лише податкових резидентів.
Разом: будучи податковим резидентом Росії і володіючи квартирою більше трьох років, ти можеш продати свою квартиру і не платити податків. А ось будучи податковим нерезидентом, будеш змушений відстебнути державі третину вартості квартири. Для Москви це, треба сказати, дуже великі гроші виходять, і дуже навіть зрозуміло, чому люди так не поспішають ставити держава до відома про своє вибуття за кордон. І щось мені підказує, що навіть якщо почнуться перевірки, то податковим нерезидентам дешевше буде приїхати в Мск і відсидіти там півроку, взявши "за свій рахунок" на роботі, ніж відстібати 30% рідній країні.

а якщо подарувати найближчого родича? а він вже продасть ...

"В Канаді відпустку - це не компенсація праці, це всього лише право на відсутність. За дні перебування у відпустці зарплата не виплачується."
нічого собі! ось так канада!

реальна зарплата в рік на 4% більше, ніж в контракті. Ці 4% і є відпускні (на рік 52 тижні). За час відпустки гроші не платять, а дають ці відпускні. Чи не взяв відпустку - отримав відпускні в грудні. Здається, в СРСР було так само. А ось в Росії на приватних фірмах все простіше: зарплата не залежить від відсутності або прісустсвія на робочому місці.

"Чотири купюри, видані там, в ВТБ24 відкинули як некондиційні (!) І тут же запропонували купити їх у мене за півціни (!!!)" - дуже поширена практика в російських банках. на жаль ://

а на митниці ще простіше - купюри об'явлояются некондціоннимі і конфіскуються прямо так, за 0% ціни.

>>> Але мій випадок був абсолютно правильний: я нерезидент. І це була принципова позиція з самого початку моєї еміграції. Як то кажуть, йдучи, гасіть світло. Я виписався з квартири, всі, що міг продав, а що не міг, подарував.
Що ж ти росіянин паспорт-то залишив? :)
>>> Люди тягають готівку валізами!
У РФ це нормально, про що я тобі вже втомився говорити. Пластикові картки ти під ніжки шафи тут можеш підкладати :)

Почнемо з того, що його не так просто здати. Ну а потім, навіщо його здавати? Мені не заважає, навпаки, дуже допомагає. Нехай буде.

_Прішлось пояснити їй різницю між громадянином і резідентом_
тобто за свої ж гроші довелося їх навчанням - лікнеп !! - займатися

ну, не будемо чіплятися. не все так страшно. на щастя, вона така була одна, всі інші знали свою справу

а відправити ці гроші через Вестерн Юніон не було б дешевше? тобто менше 450 дол.?

Звичайно, дорожче! Набагато дорожче. Але, найголовніше: всі ці пересильні контори мають справу з готівкою. По-перше, напевно вони обмежують розмір переказу тими ж 10000. По-друге, що робити з такою прірвою грошей в Канаді? У банк нести в кошик? Ні-ні, тільки безготівковий переказ.

Ти всякий рік буваєш в СПБ. Куди він рухається, великий місто, чи можна це описати коротко?

Спочатку я написавши цілий абзац на Цю тему, и ВІН провісів почти день, но потім я его зняв, тому что ВІН БУВ абсолютно не в тему. Ось ВІН:
Петербург на мене справляє пріголомшліве враження темпами свого розвитку. Можна Сказати, Це вже місто СВІТОВОГО уровня. Я їхав з Брудно напіврозваленого Кіслодріщенска Всього десять років тому, а зараз це місто можна сміліво порівнюваті з Парижем. Реглярно навідуючісь до Пітера раз в рік, я не можу НЕ відзначіті з веселим подивуватися, что, ну, не Дубай, Звичайно, но, їй-богу, мені даже Важко придумат, Пожалуйста ще місце в мире з тих, что я бачив, растет настолько дінамічно. І Аджея красиво! Все гарно. І центр, и новобудови. Зміни НЕ обмежуються только матеріальнімі аспектами. Розгладжуються особини, люди стають добрішімі, ввічлівіше, смороду начали посміхатіся з приводу и просто так. А як само не посміхатіся, если достаток у всех без вінятку сім'ях моїх близьким и далеких знайомиться и родічів растет якімісь семимильними кроками. Це разюче як сильно змінілося життя в городе на краще за ліченій Кількість років. Зростання уровеня життя - НЕ Абстракція, если ВІН зачіпає тебе особисто. І, як хочете, я Переконаний, что в цьом зростанні Чима заслуга губернаторської командіровку. На всі ЦІ кунштюки потрібні гроші, велічезні гроші. У мерії виходом їх добуваті. Тому мене шокують порівняння Матвієнко з Гилер и гасла «Валька, йди». Це якось не по-людськи. Послухайте людини з боку, панове: в іншій стране такого градоначальника носили б на руках. За службовим обов'язком я на два дні злітав ще в одне російське місто - дуже великий, між іншим, - так ось там до сих пір все так сумно і неприємно, що, здається мені, дорогі петербуржці, ви плюєте в колодязь, і робите це марно . Чи не схвалюю я такого хамства.

а що ви маєте на увазі, кажучи "про пропозицію всім фіктивним російським резидентам, від якого не можна буде відмовитися"? Йдеться про універсальні електронних картах?

Я не знаю, як це буде виглядати. Я просто думаю, що нас всіх переписують і потім вимагатимуть щось. Наприклад, осіб, прописаних в Росії, зобов'яжуть платити там податки. Це просто моя фантазія, припущення. З 1 квітня 2009 року всі паспорти роблять в Москві, а тим, у кого паспорт прострочений, треба з'явитися особисто в якісь офіси в Росії і щось підписати. Навіщо? Це централізований облік бланків і облік всіх нас.

"Я знаю численні приклади того, як життя людини в США ламалася як тростинка через те, що він не вважав за потрібне повідомляти в контролюючі органи адресу, за якою його можна знайти."
Поясніть будь ласка яким-небудь прикладом, що мається на увазі. У США теж є реєстрація? В яких органах потрібно реєструватися? І чому наслідки настільки трагічні?

Реєстрація є у всіх країнах світу без винятку. Вона носить повідомний характер поштою або через інтернет. У Канаді я зобов'язаний поставити уряд провінції до відома про свою нову адресу протягом 10 днів після переїзду.
Що буде, якщо я цього не зроблю? Формально - нічого. Штраф? Не знаю. Напевно. Не пробував. Якщо на стару адресу залишається людина, яка без зволікання відсилає вам всю пошту, деякий досить довгий час можна існувати. Але в один непрекрасний момент ви не відреагуєте на важливий лист. Після цього посиплеться кому проблем. Якщо вас дійсно цікавить, що може бути, подивіться мелодраму "Будинок піску і туману". Я не в захваті від цього фільму, але зав'язка, заснована на тому, що якась істеричка не читає пошту, абсолютно правдоподібна.
Найбільш поширені історії тих, хто живе за ВНЖ. При пропуску листи з міністерства імміграції справа закінчується депортацією. Один такий випадок, коли людина прожила в США 14 років (!), Мав свій бізнес, і вся його родина жила з ним, я знаю особисто. Про інші часто читав. З цими органами жарти погані.

Скажіть будь ласка, мої батьки продали мою квартиру; я не резидент і звідти був виписаний. У мене не резидентський рахунок в Сіті банку, сума не дуже велика 2м рублів. Мене хвилює що писати в графі мета перекладу. Коли ми пробували здійснити даний переклад з'явилося повідомлення що такі переклади не повинні бути зв'язкова з купівлею / продажем майна, інвестицій і т.п. Мене хвилює валютний контроль і податкова частина питання. В банку мені можуть допомогти тільки за фактом т е після виникнення якихось проблем, а я хочу всіх проблем уникнути.

Я не юрист і не можу давати поради такого роду. Те, що я зараз напишу, моя особиста думка, втім, перевірене досвідом.
Якщо ви живете в Канаді і переводите гроші в Канаду на свій рахунок, ніяких проблем у вас не буде, тому що продаж свого житла не обкладається жодними податками ( http://taxpravo.ru/zakonodatelstvo/statya-90437-soglashenie_mejdu_pravitelstvom_rf_i_pravitelstvom_kanadyi_ot_05101995_ob , Стаття 6). мети перекладу зі свого рахунку на свій рахунок немає. Це ваші гроші, що хочете, то і робите. Мета перекладу в цьому випадку в банку не запитують (мене не питали).
Якщо вам переводять батьки зі свого рахунку на ваш рахунок, в цілі переведення повинна з'явитися строчка "подарунок". Але ось там може з'явитися проблема обмеження в 5000 доларів, тобто переклад доведеться робити при вашій сумі 12-14 разів. Втім, цього я точно не знаю.

Вітаю! Це вже давній пост, але для мене ситуація з переведенням грошей актуальна. Підкажіть, про які суми йшлося? Ви пишите
"Я заплатив за два переклади 450 доларів в сумі.", Якщо мені треба перевести, скажімо сто т. Амер. рублів, то я заплачу не більше 200 дол? Дякуємо

Так. 200 або 250 в залежності від банку. Здається, ця ставка не змінилася. Я перевіряв недавно

Як зробити простий банківський переказ з Росії, які є обмеження, наскільки це складно, скільки часу займає і скільки грошей коштує?
Давайте я їх заберу і зроблю з ними що-небудь корисне, поки не знаю що, ви не заперечуєте?
А знаєте, чому все це було абсолютно нестрашно?
У неї пішло на цю дурницю більше 40 хвилин, уявляєте?
Првільно зрозумів?
А якщо подарувати найближчого родича?
Що ж ти росіянин паспорт-то залишив?
Ну а потім, навіщо його здавати?
10000. По-друге, що робити з такою прірвою грошей в Канаді?
У банк нести в кошик?