Реклама
Реклама
Реклама

Оформляти дозвіл на вивезення дитини за кордон батька або матері?

  1. Дозвіл батьків і умови
  2. Зразок угоди (дозволу)
  3. Чи потрібна згода батька для виїзду?
  4. Що робити, якщо один з батьків проти вивезення дитини?

Бувають різні життєві ситуації, в яких необхідно вивезти дитину за кордон. Якщо Ваша дитина необхідно вивезти окремо від батьків, наприклад, в супроводі бабусі або туристичної організації, то необхідно оформити відповідний дозвіл на вивезення дитини за кордон.

Законодавчо це питання регулюється федеральним законом «Про порядок виїзду з Російської Федерації та в'їзду в Російську Федерацію», а саме в статті 20 і 21. Розглянемо детально дане питання, а саме, як отримати цей дозвіл, куди звертатися, що робити, якщо другий з батьків не дає згоду на вивезення дитини .

Дозвіл батьків і умови

Перш ніж батькам перейти до оформлення даного документа, необхідно враховувати такі умови:

  1. Або батьки проживають спільно, знаходяться в шлюбі і згодні відпустити свою дитину за кордон з іншою людиною: це може бути дідусь, бабуся, керівник будь-якого гуртка, тітка, дядько і так далі.
  2. Або батьки розлучилися, але один з них, з яким дитина не проживає, чи не проти даного виїзду, а відповідно, не звертався до відповідного підрозділу Міністерства Внутрішніх Справ з питань міграції з незгодою.

Важливо! Дозвіл на виїзд неповнолітньої дитини обов'язково оформляється в нотаріуса, інакше воно не буде мати юридичну силу.

Ціна послуг нотаріуса в даному випадку буде становити від однієї тисячі до двох тисяч рублів.

Ціна послуг нотаріуса в даному випадку буде становити від однієї тисячі до двох тисяч рублів

Далі, приступите до вибору нотаріуса і підготуйте наступні документи:

  1. Свідоцтво про народження Вашої дитини.
  2. Оригінал і копія паспорта обох батьків.
  3. Відповідну інформацію про країну, в яку планують вивезти дитину.
  4. Інформацію, про термін, коли дитина приїде назад.
  5. Оригінал і копія внутрішнього паспорта особи, в супроводі якого Ваша дитина поїде за кордон.
  6. Оригінал і копія закордонного паспорта особи, в супроводі якого Ваша дитина поїде за кордон.
  7. Також нотаріус за своїм бажанням може зажадати інші документи, наприклад, довідку з місця роботи.

Важливо! Якщо виїзд дитини за кордон буде в складі туристичної групи, то в даному випадку, дозвіл буде оформлятися на його керівника.

Зразок угоди (дозволу)

Нижче наведено зразок дозволу на виїзд за кордон дитини в супроводі бабусі в туристичну поїздку.

Чи потрібна згода батька для виїзду?

В даний час дуже часто піднімається наступне питання: чи потрібна згода батька дитини для виїзду за межі Російської Федерації з його матір'ю?

Зараз, в 2018 році, на законодавчому рівні такий дозвіл не потрібен, за винятком, якщо цей дозвіл не є обов'язковою умовою для в'їзду на територію певної країни. Головна умова, щоб батько не подав свою незгоду в підрозділ Міністерства Внутрішніх Справ з питань міграції.

Що робити, якщо один з батьків проти вивезення дитини?

Часто зустрічаються ситуації, коли дитину необхідно вивезти за кордон, а один з батьків подав незгоду на даний в'їзд. Обставини і причини таких дій можуть бути різними. Можна спробувати знайти компроміс і порозуміння, обґрунтувати іншому батьки дійсну необхідність цієї поїздки.

Якщо це не дало результат, то Вам необхідно звернутися до суду. Спочатку починаємо готувати позовну заяву, в якому необхідно послатися на необхідність для дитини даної поїздки, надати відповідні докази. Також грамотно і доступною мовою висловити суть претензій, конфлікт, і Ваші вимоги: зобов'язати одного з батьків дати згоду на вивезення свою дитину за межі Російської Федерації, або позбавити зовсім батьківських прав.

Важливо! Позовна заява необхідно подавати в суд в двох примірниках, так як один з них буде спрямований для ознайомлення іншій стороні.

Для того, щоб у вас було набагато більше шансів виграти справу, краще звернутися за юридичними послугами до адвоката. Він грамотно і точно відстоїть Вашу позицію в суді.

Отже, при оформленні дозволу на вивезення дитини за кордон, необхідно добре ознайомиться із законодавчою базою, яка регулює дане питання.

Що робити, якщо один з батьків проти вивезення дитини?
Чи потрібна згода батька для виїзду?
Що робити, якщо один з батьків проти вивезення дитини?