Реклама
Реклама
Реклама

Чи можуть заборонити виїзд за кордон через кредит?

  1. Кому заборонений виїзд за кордон
  2. Як з'являється заборона на виїзд за кордон
  3. Хто керує списком невиїзних
  4. Як дізнатися, чи можна мені за кордон
  5. Коли знімається заборона на виїзд

У новинах регулярно розповідають про те, як при спробі виїзду за кордон затримують боржників, яким виїзд заборонений. Все б нічого, то ЗМІ майже не висвітлюють питання про те, як взагалі з'являється заборона на виїзд і як в цей список можна потрапити.

У зв'язку з цим часто стикаюся з питаннями на кшталт «прострочив платіж по кредиту, тепер мене не випустять за кордон?». Іноді навіть доходить до маразму - людина взяла кредит, справно платить, але впевнений, що за кордон його не випустять, поки він не погасить кредит повністю. Зрозуміло, це не так. Тому постараюся докладно описати, що таке заборона на виїзд і як він з'являється.

Кому заборонений виїзд за кордон

Якщо коротко, то злісним неплатникам. Наприклад, батьки, які довгий час ховаються від сплати аліментів. Або позичальники, що не виконують рішення суду щодо повернення боргу. Якщо ж у вас прострочений на один місяць кредит або ви забули заплатити штраф за порушення ПДР, то ніхто вас на кордоні не зупинить.

Як з'являється заборона на виїзд за кордон

За рішенням суду. Зверніть увагу - тільки по рішення суду і ніяк інакше. Просто так банк або хтось ще не може заборонити вам виїзд за кордон. Для цього має бути рішення суду. Тому раптово опинитися в списку невиїзних дуже складно, для цього ви повинні були як мінімум пропустити все повідомлення і листи про те, що стосовно вас йде судовий процес.

Хто керує списком невиїзних

Є спеціальний стоп-лист, до якого заносяться всі особи, кому заборонено залишати країну. На кордоні всіх перевіряють за цим списком. Завідує цим списком служба судових приставів. Пристави виконують рішення суду (про що я писав вище) і формують стоп-лист невиїзних.

Як дізнатися, чи можна мені за кордон

Якщо ви збираєтеся за кордон і боїтеся, що з якоїсь причини вам заборонений виїзд, то зверніться в службу судових приставів за місцем прописки. Там перевірять, чи немає вас в списку невиїзних.

UPD: тепер можна дізнатися борги у судових приставів безкоштовно в режимі онлайн. Детальніше за посиланням .

Коли знімається заборона на виїзд

Після виконання зобов'язань, у зв'язку з якими накладено заборону. Як тільки ви погасіть борг, через який вам не дозволяють залишати країну, судові пристави виключають ваше ім'я зі списку невиїзних.

У зв'язку з цим часто стикаюся з питаннями на кшталт «прострочив платіж по кредиту, тепер мене не випустять за кордон?