Реклама
Реклама
Реклама

Як відновити закордонний паспорт при втраті на території РФ або за кордоном в 2019 році

  1. Чи можна відновити
  2. Якщо закордонний паспорт загублений в РФ
  3. куди звернутися
  4. Збір документів
  5. Ціна послуг
  6. Терміни готовності закордонного паспорта
  7. Якщо закордонний паспорт загублений за кордоном
  8. куди звертатися
  9. Заява та інші документи
  10. Вартість послуг
  11. терміни відновлення
  12. У разі втрати паспорта або візи

Далеко не кожен громадянин знає, що робити, якщо втратив закордонний паспорт. Втрата виїзного документа особливо неприємна, якщо вона сталася незадовго до запланованої поїздки за кордон. І, звичайно ж, до найбільш великих проблем може привести втрата закордонного паспорта в іншій країні, де юридична допомога російським громадянам істотно обмежена.

Чи можна відновити

Чи можна відновити

Відновлення закордонного паспорта при втраті є досить простою процедурою. Але при цьому власнику втраченого документа варто врахувати, що оформити новий закордонний паспорт замість втраченого він зможе лише при сплаті держмита в повному обсязі, з дотриманням всієї процедури отримання виїзного документа. Штраф за втрату закордонного паспорта в 2019 році не сплачується, на відміну від порядку відновлення основного посвідчення особи - внутрішнього паспорта громадянина РФ.

У питанні, чи можна мати два закордонні паспорти одночасно , Слід громадянам керуватися ФЗ «Про порядок виїзду з Російської Федерації та в'їзду в Російську Федерацію».

завантажити закон (.DOCX)

У 2015 році в закон були внесені зміни, які зняли обмеження на володіння двома закордонними паспортами. Це істотно полегшило порядок виїзду за кордон громадянам, які часто подорожують. Тепер вони можуть виїжджати за кордон навіть у тому випадку, якщо один з них закордонних паспортів був зданий в посольство для оформлення візи.

Таким чином, чинне законодавство ніяк не обмежує громадян у бажанні відновити втрачений закордонний паспорт або отримати ще один на додаток до вже оформленим виїзного документу.

Якщо закордонний паспорт загублений в РФ

Оскільки втрата закордонного паспорта передбачає повторне проходження процедури оформлення (з подачею фотографій, документів і оплатою держмита), то перед тим, як звертатися в УМВС, необхідно упевнитися в тому, що виїзний документ втрачено безповоротно. Якщо ж пошуки паспорта в квартирі (будинку, на роботі) не увінчалися успіхом, то його власник повинен подати заяву на отримання нового бланка, попередньо підготувавши три фотокартки розміром 3,5 на 4,5 см.

куди звернутися

Якщо закордонний паспорт загублений, як тоді отримати новий? Відповідь на це питання найчастіше шукають ті, хто давно проходив процедуру оформлення цього документа і вже забув порядок дій при оформленні проїзного документа. На сьогоднішній день за переоформленням нового бланка закордонного паспорта замість втраченого громадяни можуть звернутися:

  • в МФЦ;
  • в УМВС;
  • на сайт держпослуги.

Адміністративний регламент надання державної послуги з оформлення закордонних паспортів допускає, що замість заявника (власника втраченого паспорта) з заявкою на отримання проїзного документа може звернутися його законний представник. Однак для цього слід завчасно подбати про наявність нотаріально посвідченої довіреності.

Найзручніше звертатися за відновленням закордонного паспорта через сайт держпослуги. Це дозволяє подати заявку, фотографії та відомості про документи через інтернет, що позбавляє громадянина від необхідності стояння в чергах. Крім того, при оплаті держмита через сайт держпослуги діє знижка в 30%.

Збір документів

Не знаючи про те, які документи потрібні для оформлення закордонного паспорта в 2019 році , Багато громадян втрачають час на підготовку різних довідок, подача яких в УМВС необов'язкова. В даний час перелік документації, який повинен бути поданий в управління з питань міграції, обмежений такими документами:

  • анкета-заява (при подачі заявки через сайт держпослуги заяву подається шляхом внесення інформації через електронні форми);
  • загальногромадянський паспорт;
  • три фотографії 3,5 на 4,5 см;
  • військовий квиток (для чоловіків старше 18 років);
  • дозвіл командування (для офіцерів-військовослужбовців);
  • свідоцтво про шлюб (якщо заявник бажає оформити закордонний паспорт на нове прізвище);
  • свідоцтво про народження (для дітей віком до 14 років);
  • квитанція про оплату держмита (крім випадків, коли оплата була проведена через сайт держпослуги).

Якщо громадянину потрібно дізнатися, як отримати довідку про втрату закордонного паспорта, то така послуга надається УМВС в звичайному порядку, із зазначенням місця пред'явлення за бажанням заявника.

Ціна послуг

При втраті закордонного паспорта його відновлення скільки коштує? Щоб правильно відповісти на це питання, для початку слід визначитися з тим, який саме документ ви бажаєте отримати замість втраченого. Якщо мова йде про закордонний паспорт старого зразка, термін дії якого обмежений п'ятьма роками, то вартість його оформлення складе 2000 рублів для дорослої людини і 1000 рублів для дитини до 14 років. Отримання біометричного паспорта нового зразка з десятирічним строком дії обійдеться заявнику, відповідно, в 3500 або 1500 рублів.

Оскільки при оформленні закордонного паспорта через сайт держпослуги діє знижка в 30% від його повної вартості, ціна становитиме:

  • 2450 рублів - для закордонного паспорта нового зразка;
  • 1400 рублів - для закордонного паспорта старого зразка;
  • 1050 рублів - для дитини до 14 років (новий зразок);
  • 700 рублів - для дитини до 14 років (старий зразок).

Терміни готовності закордонного паспорта

Оформлення закордонного паспорта за місцем реєстрації відбувається протягом 30 днів. Якщо ж громадянин бажає отримати виїзний документ не за пропискою, а за місцем фактичного проживання в іншому населеному пункті, то термін оформлення може розтягнутися до 4 місяців.

Якщо закордонний паспорт загублений за кордоном

Що робити якщо втратив закордонний паспорт перед вильотом? У разі якщо така проблема виявилася в Росії, перед поїздкою в аеропорт або безпосередньо перед проходженням прикордонного контролю, то вирішити її швидко навряд чи вдасться. Квитки напевно пропадуть, а закордонний паспорт доведеться відновлювати в загальному порядку, відповідно до процедури подачі заяви та інших документів в МФЦ, УМВС або на сайт держпослуги.

Якщо ж паспорт був втрачений на території іншої держави, то до зникнення авіаквитків додається проблема оформлення тимчасового посвідчення особи, яке б дозволило вам повернутися на батьківщину.

куди звертатися

Туристу або іншому тимчасово перебуває за кордоном росіянинові не варто розраховувати на можливість відновлення закордонного паспорта в іншій країні. Така послуга доступна лише тим громадянам Росії, які перебувають на консульському обліку, постійно проживаючи на території іноземної держави.

Якщо закордонний паспорт був вкрадений під час відпустки, і в цьому місті відсутній російське консульство або посольство, то громадянину слід негайно звернутися до найближчого відділення місцевої поліції. Після того, як поліцейські зареєструють вашу заяву про крадіжку документів, вони видадуть вам свідоцтво про реєстрацію пропажі, з яким ви зможете безперешкодно дістатися до столиці або іншого міста, де працює консульство РФ.

Заява та інші документи

Добравшись до посольства або консульства Росії, громадянин може розраховувати на виписку тимчасового посвідчення особи, яке дозволить повернутися на батьківщину. Для оформлення цього документа необхідно надати:

  • загальногромадянський паспорт РФ або його завірену копію;
  • копію заяви в місцеве відділення поліції про крадіжку паспорта;
  • дві фотографії 3,5 на 4,5 см.

Якщо сталося непередбачене, і ви втратили всі наявні при вас документи, включаючи паспорт громадянина РФ, то допоможуть в цій ситуації два свідки (бажано теж російські громадяни), які підтвердять вашу особистість.

Ще одним варіантом виходу з ситуації, що склалася може стати прохання до родичів, які проживають в Росії, надіслати електронною поштою копію вашого паспорта. З огляду на, що багато туристів не беруть з собою в зарубіжну поїздку паспорт громадянина РФ, копія цього документа, надіслана електронною поштою, може вирішити більшість проблем.

З огляду на, що багато туристів не беруть з собою в зарубіжну поїздку паспорт громадянина РФ, копія цього документа, надіслана електронною поштою, може вирішити більшість проблем

Якщо ж втратив паспорт турист не має в Росії родичів, які могли б оперативно надіслати копію його паспорта, а також не може надати двох свідків, які б підтвердили його особу, то посольство (консульство) відправляє офіційний запит в МВС РФ.

Вартість послуг

На відміну від закордонного паспорта, оформлення якого вимагає обов'язкової сплати держмита, свідоцтво на повернення в Росію оформляється безкоштовно. Ця норма діє в кожній країні, що має російське дипломатичне представництво.

терміни відновлення

Всі російські туристи прекрасно знають, скільки часу оформляється закордонний паспорт в МФЦ або через сайт держпослуги. За кордоном же процедура отримання свідоцтва на повернення значно скорочена. Беручи до уваги, що російський турист, що став жертвою пограбування або втратив документи, знаходиться у важкій життєвій ситуації, посольство оформляє тимчасове посвідчення особи в максимально стислі терміни.

Громадянам, однак, варто врахувати, що свідоцтво на повернення не видає в той же день. Залежно від режиму роботи посольства, а також необхідність підтвердження відомостей з МВС РФ, видача тимчасового посвідчення особи може зайняти до 7 днів. Термін дії свідоцтва на повернення обмежується 15 днями від дати видачі.

У разі втрати паспорта або візи

Втрата паспорта громадянина РФ під час закордонної поїздки не змінює процедуру його відновлення. Так само як і при втраті паспорта в Росії, власнику цього документа, відповідно до ст.19.16 КоАП, доведеться заплатити незначний штраф (від 100 до 300 рублів), а потім заново подати заяву, фотографії та свідоцтво про народження.

Втрата візи, виданої іноземним посольством у вигляді окремого документа, допускає відновлення згідно з правилами і законодавством тієї країни, офіційні представники якої оформляли цей документ.

Що робити, якщо втратив закордонний паспорт за кордоном: Відео