Реклама
Реклама
Реклама

Як видають іпотеку за кордоном. Швеція

У Швеції в іпотеку купують майже 90% квартир і будинків

У Швеції в іпотеку купують майже 90% квартир і будинків. Основний спокуса для покупця - це, звичайно ж, низькі процентні ставки по кредиту. Якщо середня ставка в російських банках - 12-14%, то в банках Швеції іпотеку видають під 2-4,5% залежно від терміну кредиту. Що називається, відчуйте різницю. Втім, за більшістю кредитів ставки плаваючі і можуть піднятися - наприклад, так сталося в кризовому 2008 році.

Велике значення для шведських банків має позитивний імідж клієнта. У розрахунок приймається все: і рівень доходу, і вік, і наявність заощаджень. Крім того, важлива кредитна історія. Якщо клієнт вже позичав гроші і проблем з їх поверненням не виникало, то це допоможе знизити ставку по іпотеці. Але є одна хитрість: теоретично позичальник повинен впоратися зі ставкою 7-8%. Якщо його дохід дозволяє це, то клієнт отримує свій кредит на 50 років, а то і більше.

Як вибрати банк і іпотечну програму?

Експерти - про іпотеку на 75 років для росіян

Так-так, не дивуйтеся, іпотечні кредити видаються в Швеції і на 50, і на 70 років. Як таке можливо? Адже якщо, скажімо, сорокарічний позичальник позичив гроші на 70 років, то розплатиться з банком він тільки в 110. Невже в країні стільки довгожителів? Справа в іншому. Якщо позичальник помирає, його борг автоматично переходить у спадок дітям. І вже вони вирішують, виплачувати кредит до повного погашення або продати квартиру, а з вирученої суми віддати залишок боргу банку.

Зазвичай шведи беруть кредит на суму до 70% від вартості житла. Мінімальний внесок, який встановлюють банки, становить 15-25% в залежності від репутації і можливостей позичальника. Але, так як нерухомість в Швеції, а особливо в Стокгольмі, досить дорога, то і середня сума кредиту немаленька - 1,5-2 млн крон, тобто 8-10 млн рублів.

Чи існує розстрочка між приватними особами?

рефінансування іпотеки

Перші п'ять, 10, а іноді і 15 років при великій сумі позики у покупців є можливість не виплачувати тіло кредиту, а погашати тільки відсотки по іпотеці. Банки отримують свої відсотки щомісяця, а основний борг - після продажу житла новому власнику. Усі щасливі. Система працює, поки нерухомість дорожчає. Але економісти б'ють на сполох: велика кількість дешевих кредитів може привести ринок нерухомості до кризи. Якщо ціни на житло підуть вниз, то продаж будинків вже не зможе покрити суму боргу. Так що тепер і уряд, і банки прагнуть до того, щоб оформляти якомога більше позик з умовою, що частину щомісячних виплат йде на погашення відсотків, але і самого кредиту.

Фото: © Oleksiy Mark - Fotolia.com

НЕ пропустіть:

5 порад, як вибрати банк, щоб взяти іпотеку

Дострокова іпотека: що вигідніше - зменшувати термін або суму?

Як дізнатися, що оголошення про продаж квартири - фальшивка?

словник іпотеки

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Як вибрати банк і іпотечну програму?
Як таке можливо?
110. Невже в країні стільки довгожителів?
Чи існує розстрочка між приватними особами?
Як дізнатися, що оголошення про продаж квартири - фальшивка?