Реклама
Реклама
Реклама

Нормативи оптимальної і допустимої кімнатної температури для літа та зими

  1. Норми температури в квартирі
  2. Зимова температура
  3. літня температура
  4. Фактори, що впливають на температуру
  5. Що робити, якщо температура нижче необхідної норми?
  6. Як перевищення норми або її недолік впливає на самопочуття?
  7. Як можна вирішити проблему невідповідності встановленого температурного режиму?
  8. висновок

Про необхідність оплати одержуваних житлово-комунальних послуг ми чуємо постійно. Однак далеко не всі споживачі замислюються про те, що платити потрібно тільки за якісно надані послуги. І для подається в квартиру води, і для електрики і газу передбачені певні нормативи. Про те, якою має бути оптимальна кімнатна температура, розповімо далі.

Норми температури в квартирі

Про необхідність оплати одержуваних житлово-комунальних послуг ми чуємо постійно

Якою має бути температура в житловому приміщенні? Фото № 1

Законодавством кожній людині гарантується право проживати в безпечною і комфортною для нього середовищі. Його дотримання забезпечується комплексом найрізноманітніших заходів. Однією з них є встановлення нормативів для всіх наданих ЖКП. Це дозволяє робити проживання громадян комфортним, а також контролювати якість надаваних ЖКП. Щодо опалення такі норми також передбачені.

Для того, щоб дізнатися про допустимі для житлових приміщень температурах, слід ознайомитися з двома документами:

  1. СанПіН 2.1.2.2645-103
  2. ГОСТ Р-51617-2000.

Положення цих документів встановлюють загальні правила для послуги опалення, а також її конкретні параметри. Встановлені в будинках і квартирах системи водопостачання, опалення повинні забезпечувати нормальний температурний режим, мікроклімат.

Не допускається наявність будь-яких неприємних сторонніх запахів, виділення шкідливих речовин у повітряне середовище при наданні даної послуги. Вимоги до температури в квартирах і будинках розрізняються залежно від пори року і призначення самого приміщення.

Зимова температура

Температурна норма в опалювальний період. Фото № 2

У Додатку 2 до зазначеного СанПіН містяться конкретні показники оптимальних, а також допустимих для нормального проживання людини температур. Природно, що в холодні дні рівень температури повинен бути вищим, компенсувати погодні умови на вулиці.

Для зими і іншої холодної періоду встановлено такі нормативи:

  • для житлових кімнат оптимальна температура від 20 до 22 С, допустима 18-24 С;
  • то ж для найбільш холодних районів оптимальна температура від 21 до 23 С, допустима - 20-24 С;
  • для кухні оптимальна температура від 19 до 21 С, допустима 18 -26 С;
  • для санвузлів оптимальна температура 19 до 21 С, допустима 18 -26 С;
  • для комор оптимальна температура 16 до 18 С, допустима 12 -22 С;
  • для сходових кліток (вестибюлів) оптимальна температура 16 до 18 С, допустима 14 -20 С;
  • для коридорів між квартирами оптимальна температура 18 до 20 С, допустима 16 -22 С.

При цьому зазначені нормативи повинні бути вище для кутових приміщень в квартирах і гуртожитках. Окрім дотримання нормальної температури, також слід дотримуватися вимог до рівня вологості. Вони передбачаються тим же другим Додатком до СанПіН.

літня температура

Що стосується літніх температурних показників, то тут встановлений норматив тільки для житлових кімнат. Оптимальна в цей період температура в квартирах повинна становити від 22 до 25 градусів. Допустимі параметри коливаються в межах від 20 до 28 градусів. При наданні даної послуги громадянам повинні дотримуватися як нижні, так і граничні рівні нормативів. В іншому випадку можна вести мову про неякісне надання даної послуги.

Фактори, що впливають на температуру

Слід зазначити, що на підтримку нормального рівня тепла в квартирах впливає безліч факторів. Одним з них є відповідність наданої послуги встановленим нормативам температур. Однак крім цього, на температуру всередині приміщень можуть впливати і інші обставини. Вона може змінюватися і з інших причин. До їх числа відносяться:

  • проблеми з вентиляцією;
  • погана теплоізоляція;
  • несправність систем опалення;
  • наявність повітряних пробок;
  • аномальні погодні умови.

Що робити, якщо температура нижче необхідної норми?

Куди звертатися, якщо температура в квартирі нижче норми? Фото № 3

Якщо все мешканці квартири постійно мерзнуть в ній, то це привід задуматися над дотриманням встановлених температурних норм. Нетривалий зниження встановлених нормативів може залишитися непоміченим, і не принесе шкоди для людини.

Однак тривале переохолодження може привести до виникнення проблем зі здоров'ям. Це можуть бути і звичайні простудні захворювання, і загострення хронічних хвороб, і погане самопочуття, слабкість і апатія. Тому не варто залишати цю проблему без уваги. Звичайно, можна просто включити обігрівачі. Але тоді доведеться платити і за додаткові одиниці витраченої електроенергії, і за неякісно надану послугу з опалення квартири.

Про наявність такої проблеми слід повідомляти своєї керуючої компанії, яка обслуговує організації.

Як перевищення норми або її недолік впливає на самопочуття?

Не тільки знижена, але і підвищена температура в квартирах може стати джерелом проблем. При перегрів людський організм відчуває себе погано, не може нормально функціонувати. Особливо така ситуація небезпечна для маленьких дітей, людей похилого віку, осіб із захворюваннями серця, судин. В такому середовищі в організмі не можуть нормально проходити процеси терморегуляції. Це, в звичайно, підсумку може призвести до теплового удару мул іншим серйозних наслідків. І якщо переохолоджене приміщення можна зігріти, то ось перегрітий остудити набагато складніше.

Далеко не всі мають можливість встановити в своїй квартирі кондиціонер або систему контролю клімату. Тому в таких ситуаціях слід звертатися в керуючі і обслуговуючі організації для вирішення проблеми.

Як можна вирішити проблему невідповідності встановленого температурного режиму?

Як вирішити проблему дотримання температурного режиму в квартирі? Фото № 4

Якщо температура в квартирі не відповідає встановленим нормативам, то потрібно вживати заходів до вирішення цієї проблеми. В першу чергу самі мешканці можуть зробити певні дії. Перевірити теплоізоляцію вікон і стін, роботу батарей і інших частин системи опалення.

Частково низьку температуру допоможе підвищити поліпшення теплоізоляції квартири , Заміна батарей, інші подібні дії. Можна використовувати додаткові прилади для обігріву. Або встановити кондиціонер, який вирішить проблему низьких і високих температур.

Однак споживач, справно сплачує ціну опалення, не повинен нести додаткові витрати через погану роботу комунальників. Тому слід звертатися в свою керуючу, обслуговуючу компанію для усунення проблеми. Майстер повинен зробити певні виміри, скласти акт і усунути проблему.

Крім того, мешканці мають право на перерахунок за час неналежного надання послуги. Якщо комунальники не діють, то можна поскаржитися в житлову інспекцію, Росспоживнагляд, Прокуратуру або звернутися до суду.

висновок

Дотримання температурного режиму в квартирах дуже важливо. Зниження або підвищення допустимих показників може спричинити виникнення у людини серйозних проблем зі здоров'ям. Тому при виникненні сумнівів у відповідності температури в житло встановленим нормам варто звертатися в керуючі (обслуговуючі) організації. Споживачі не повинні платити за погано надані послуги і захищати свої законом встановлені права.

Про те, які вологість і температура повітря в повинні бути в квартирі, ви можете дізнатися, подивившись відео:

Дивіться також Телефони для консультації

Як перевищення норми або її недолік впливає на самопочуття?
Як можна вирішити проблему невідповідності встановленого температурного режиму?
Що робити, якщо температура нижче необхідної норми?
Куди звертатися, якщо температура в квартирі нижче норми?
Як перевищення норми або її недолік впливає на самопочуття?
Як можна вирішити проблему невідповідності встановленого температурного режиму?
Як вирішити проблему дотримання температурного режиму в квартирі?