Реклама
Реклама
Реклама

Місто Архангельськ - історія, клімат, екологія, нерухомість, пам'ятки

  1. клімат Архангельська
  2. Екологія
  3. населення Архангельська
  4. Знамениті люди
  5. Економіка міста Архангельськ
  6. інвестиції
  7. підприємства
  8. Будівництво
  9. Вартість житла в Архангельську
  10. райони Архангельська
  11. Пам'ятки міста Архангельськ
  12. Рекомендуємо статті про інших містах

У 1236 км від столиці на берегах Північної Двіни недалеко від Білого моря розкинулося місто зі званням міста військової слави Архангельськ

У 1236 км від столиці на берегах Північної Двіни недалеко від Білого моря розкинулося місто зі званням міста військової слави Архангельськ. Заснований він був за указом Івана Грозного. Роком заснування Архангельська офіційно визнаний 1584 рік, однак перші поселення слов'ян в цих місцях з'явилися ще в 12 столітті.

Уже через рік після заснування Архангельськ став великим центром торговельних відносин. У той час, коли тут проводилися ярмарки, навіть в столиці спостерігався спад торгівлі. У 16-17 століттях в Архангельську переважали дерев'яні споруди, а тому місто досить часто страждав від пожеж.

У 16-17 століттях в Архангельську переважали дерев'яні споруди, а тому місто досить часто страждав від пожеж

У 1693 році на Соломбальский острові почалося будівництво суднобудівної верфі, а в 1694 році в присутності Петра I був спущений на воду перший корабель. У 1702 році відбулося переможне бій зі шведською ескадрою, а Архангельськ був названий містом-переможцем.

Примітно те, що після перемоги над шведами Петро прийняв рішення обмежити торгівлю через Архангельськ. Зробив він це для того, щоб надати Петербургу статус головного торгового і військового порту країни. Обмеження діяли аж до 1762 року, коли Катерина II скасувала їх і тим самим повернула в місто життя. Однак статус головного порту так і залишився у Петербурга.

У 19 столітті Архангельськ стає науковим центром, адже саме тут починалися численні експедиції з дослідження Арктики. Завдання по освоєнню північних територій нашої країни актуальна і в даний брешемо

У Архангельська є свій гімн і свій герб. На гербі міста зображений Архангел Михаїл зі щитом і мечем, який відкидає диявола.

клімат Архангельська

Частина території Архангельської області відноситься до зони Крайньої Півночі, інша ж частина цієї території прирівняна до цієї зони. Клімат в Архангельську помірний, безпосередній вплив на який надають північні моря, повітряні маси з Атлантичного океану і незначна кількість сонячного світла і тепла. Для нього характерно короткий і досить холодне літо і довга помірно-морозна зима. Середньорічна температура знаходиться на рівні +1,3 градусів, середня температура найхолоднішого місяця (січня) - -13,8 градусів, а середня температура самого теплого місяця (липня) - +16,3 градусів.

Погода в Архангельську непостійна і може змінюватися кілька разів за день. Дощових днів в році випадає набагато більше, ніж сонячних. За рік випадає близько 607 мм опадів.

Примітно те, що під впливом сибірського повітря температура повітря взимку може падати до позначки в -30 градусів, а під впливом гарячого повітря, що проникає в регіон з боку казахстанськихстепів, влітку температура піднімається вище +30 градусів, але, незважаючи на це, влітку нерідкі заморозки. Абсолютний температурний максимум був зафіксований в Архангельську 13.07.1972 року і склав +34,4 градуса, а температурний мінімум був відзначений 08.01.1885 року і склав -45,2 градуса.

1885 року і склав -45,2 градуса

Екологія

Екологічну обстановку в Архангельську можна назвати сприятливою. Чимале негативний вплив надає космодром «Плесецьк», а в Мезенском, Холмогорском, Пинежской і Лешуконском районах і зовсім проводиться скидання ступенів ракет-носіїв.

Однак забруднення з боку комічних об'єктів далеко не єдине. У регіоні добре розвинене промислове виробництво, яке своїми викидами, забруднює повітря. Причому рівень забруднення атмосфери вважається високим, оскільки в атмосфері присутні такі речовини, як бензапірен, формальдегід, метилмеркаптан, сірководень, діоксид азоту і сірки та інші. Важливим фактором забруднення атмосфери є автомобільний громадський і особистий транспорт городян, чисельність якого з кожним роком стає все більше і більше.

Басейн Північної Двіни схильний регулярному забруднення з боку ЦПК (Архангельський, Котласский, Соломбальский). У воду потрапляють сполуки важких металів, а в деяких місцях течії феноли і нафтопродукти.

У воду потрапляють сполуки важких металів, а в деяких місцях течії феноли і нафтопродукти

Узбережжя Білого моря регулярно забруднюється скидами промислових підприємств (Зірочка, Севмаш, ТЕЦ).

Особливо гостро в регіоні стоїть проблема зберігання та знешкодження виробничих і побутових відходів. Влада області визнають, що більшість існуючих полігонів не відповідає сучасним нормам екологічної безпеки. З кожним роком збільшується кількість несанкціонованих звалищ, що призводить до забруднення грунту, повітря і грунтових вод.

У свою чергу органи місцевого самоврядування для вирішення екологічних проблем розробляють і втілюють у життя програми з профілактики подальшого забруднення і по відновленню вже забруднених об'єктів.

населення Архангельська

населення Архангельська

Архангельськ займає 50-е місце в нашій країні за кількістю проживає в регіоні населення. За останніми даними в місті налічується 350 368 осіб, причому жінок на 5% більше, ніж чоловіків.

Динаміку зміни чисельності населення можна назвати стабільною. Так, якщо до ВВВ спостерігався приріст населення, то під час війни кількість жителів значно знизилася. З кінця 50-х років аж до 90-х років минулого століття відбулося значне збільшення чисельності городян з 256 тисяч до 416 тисяч осіб. З початку 90-х років намітилася тенденція зниження чисельності жителів Архангельська з перервами в 2008 і 2010 роках. Причому з 2007 року темпи зниження чисельності помітно сповільнилися, що пов'язано з деяким збільшенням народжуваності та тривалості життя.

Що стосується вікових груп, то, необхідно відзначити, що велику частину населення регіону становлять люди середньої та старшої вікових груп, кожен восьмий житель регіону знаходиться в віці старше 65 років. У зв'язку з тим, що народжуваність стабільно знижується, частка літніх людей з кожним роком збільшується.

Незначне зростання чисельності населення в регіоні в деякі роки спостерігається не завдяки природному приросту, а через міграцію сільських жителів, які їдуть в Архангельськ вчитися і в пошуках кращого життя, а також завдяки приїжджим з країн колишнього СРСР.

Знамениті люди

Знамениті люди

Архангельська область стала батьківщиною для багатьох талановитих людей і політичних діячів. Зокрема тут народилися дослідник М.А. Лавров, генерал-майор В.Л. Абрамов, генерал-майор А.М. Ільїн, архітектор А.І. фон Гоген, кораблебудівник, вчений Н.І. Кутейников, мандрівник Є.П. Хабаров, скульптор Ф.І. Шубін та інші.

З Архангельської областю нерозривно пов'язане життя патріарха Никона, який прийняв постриг у Соловецькому монастирі, отамана і ватажка повстання С.Т. Разіна, який у 1652 році відвідував з паломницької метою Соловецький монастир і, звичайно, М.В. Ломоносова - вченого, історика, художника, який народився і жив в Архангельській губернії.

В Архангельській області жили і працювали люди, які пов'язані з військово-морським флотом нашої країни, в тому числі А.А. Петрович - фізик, академік, засновник російської ядерної енергетики; С.Н. Ковальов - академік, винахідник, конструктор; Д.Ф. Устинов - міністр СРСР, народний комісар.

Область прославили такі діячі, як:

  • М.М. Пріорів - академік;
  • Н.П. Лавёров - академік, дослідник Арктики;
  • І.В. Мещерський - вчений, фізик;
  • Т.А. Гайдар - письменник і журналіст;
  • Ф.Е. Шишигин - артист, режисер;
  • В.В. Алентова - актриса, народна артистка;
  • Ф.А. Абрамов - радянський письменник і багато інших.

Економіка міста Архангельськ

На даний момент в Архангельську працює близько 7,7 тисячі підприємств, причому 2,2 тисячі з них можна віднести до середнім і великим. Провідна роль в економіці регіону належить лісової і деревообробної галузей економіки. Так близько 40% від усього обсягу промислового виробництва припадає на продукцію, яка випускається підприємствами цієї галузі. Архангельськ поставляє в інші регіони Росії целюлозу, пиломатеріали, картон, папір.

Крім того, саме Архангельськ є одним з найбільших постачальників риби на внутрішній ринок країни.

Важливу роль в економіці регіону відіграють роль транспортні вузли, оскільки саме в Архангельську з'єднуються великі автомобільні і залізничні шляхи, а в місті функціонують вантажні порти. Через Архангельськ проходить траса М8, по якій в центральну частину країни транспортується ліс, товари деревообробної галузі і риба.

інвестиції

Вигідне географічне положення, розвинена транспортна мережа, природний потенціал, висококваліфіковані кадри, підтримка місцевої влади визначили інвестиційну привабливість Архангельської області.

Архангельську область називають морськими воротами півночі Росії, так як регіон має вихід до моря, а Архангельський багатопрофільний порт працює цілий рік і може пропускати через себе вантажопотік розміром близько 4,5 млн. Тонн.

Однією з перспективних галузей регіону є суднобудівна галузь. Суднобудівні підприємства не тільки виконують державне замовлення, а й виробляє судна цивільного призначення, а також обладнання для видобутку, транспортування і переробки нафти.

Інвестиційну привабливість регіону визначило наявність на його території родовищ корисних копалин, зокрема алмазів, нафти, газу, цинку, свинцю, бокситів і гіпсу.

Перспективним є і лісопромислове напрямок. Архангельські лісу вважаються одними з кращих у всьому світі, так як деревина відрізняється не тільки своїми механічними властивостями, але ще і екологічною чистотою. Тож не дивно, що в області успішно функціонують кілька великих целюлозно-паперових комбінатів.

Тож не дивно, що в області успішно функціонують кілька великих целюлозно-паперових комбінатів

Зараз в регіоні реалізується ряд інвестиційних проектів, спрямованих на освоєння лісів. Зокрема влади надають ділянки лісу в користування без конкурсів і з 50% пільгою по орендних платежах.

Для підвищення інвестиційної привабливості регіону місцева влада надає інвесторам податкові пільги, а також надають їм всебічну підтримку.

підприємства

Лісова галузь Архангельська представлена ​​холдингом «Соломбалес» з головним підприємством Соломбальскій ЦПК (виробництво сукна целюлози) і найбільшим підприємством з виробництва пиломатеріалів Соломбальский ЛДК.

Добувна промисловість регіону представлена:

Добувна промисловість регіону представлена:

  • Севералмаз - видобуток алмазу і їх гранування;
  • Архангельскгеолдобича - видобуток нафти і газу;
  • Полярне сяйво - видобуток нафти.

У сфері машинобудування функціонує Соломбальский машинобудівний завод, який спеціалізується на випуску техніки для лісозаготівлі.

Харчова промисловість представлена:

  • АЛВІЗ - виробництво лікеро-горілчаної продукції;
  • «Титан»;
  • «Молоко» - завод з виробництва молока;
  • Траловий флот - підприємство з видобутку риби.

У сфері енергетики працюють ТЕЦ і «Архенерго», які займаються реалізацією теплової та електричної енергії.

Будівництво

Архангельськ будувався з дерева і протягом тривалого часу залишався дерев'яним, саме тому часто страждав від пожеж. Місто горіло, відновлювався і знову горів.

Пік житлового будівництва в місті припав на початок 60-х років минулого століття, що пов'язано зі збільшенням асигнувань на зведення житлових будинків. Але, не дивлячись на те, що в 1961 році в експлуатацію було введено 187 тисяч метрів площі, в місті гостро відчувалася проблема нестачі житла. Після візиту в Архангельськ Н.С. Хрущова в місті з метою вирішення житлової проблеми почали зводити типові мікрорайони. Потім була побудована площа Леніна і вулиця Енгельса, яка зараз є головною вулицею Архангельська.

Потім була побудована площа Леніна і вулиця Енгельса, яка зараз є головною вулицею Архангельська

З 60-х років минуло вже півстоліття, а проблема житла невирішене досі. В даний час перед владою міста стоїть завдання по реконструкції старого житлового фонду, а також будівництво нового для переселення городян із старого і аварійного житла. Прийшла пара зносити ті типові панельні будинки, які були побудовані за часів правління Хрущова, адже за минулі з моменту їх зведення 50 років, вони вже вичерпали свій ресурс, не можна забувати, що будувалися вони, перш за все, як тимчасове житло.

Вартість житла в Архангельську

Вартість житла в Архангельську

Вартість житла в Архангельську, як втім і скрізь, залежить від багатьох чинників. До основних можна віднести: район міста, поверховість, матеріал споруди, тип опалення, тип ринку (первинний або вторинний ринок житла).

За останніми даними вартість квадратного метра житла на первинному ринку становить в середньому 61,0 тисяча за метр, а на вторинному ринку в середньому 59,5 тисяч рублів.

Розглянемо залежність вартості від кількості кімнат у квартирі (показники середні по місту).

  • Однокімнатна квартира з площею 36,8 метрів - 2 366,0 тисяч (68,2 тисяч за метр).
  • Двокімнатна квартира з площею 84 метрів - 3 062,0 тисяч (60,9 тисяч за метр).
  • Трикімнатна квартира з площею 61,9 метрів становить - 3 842,0 тисяч (62,0 тисячі за метр).

В цілому, незважаючи на нестабільну економічну ситуацію в усьому світі і в нашій країні зокрема, різкого зниження цін на житлові приміщення в Архангельську не відбулося, а в деяких випадках відзначений навіть невеликий підйом. Ціни на нерухомість в центральній частині склали близько 66,9 тисяч рублів за квадрат.

Останнім часом намітилася тенденція до збільшення цін на 5% на нове комфортабельне житло і зниження близько 5% в старому житловому фонді.

райони Архангельська

Місто Архангельськ складається з дев'яти округів:

  • Ломоносовський - вважається центральним, тут зводиться нове комфортабельне житло, тут же розташовуються адміністративні будівлі;
  • Жовтневий - вважається центральним, як і в Ломоносовському тут є адміністративні будівлі, великі торгові центри, а нові житлові будинки межують з старим житловим фондом;
  • Исакогорский - окраїна Архангельська, яка вважається невпорядкованою і неблагополучної, тут переважають старі будинки з дерева;
  • Соломбальский - знаходиться на острові з однойменною назвою, тут працюють кілька містоутворюючих підприємств, а житловий фонд в основному представлений панельними багатоповерхівками радянського періоду споруди;
  • Цігломенскій - окраїна Архангельська, вважається неблагополучною, споруди тут старі, дерев'яні;
  • Північний - робоча окраїна, тут розташовані виробничі підприємства, а житловий фонд представлений старими дерев'яними будинками з частковими зручностями;
  • Маймаксанскій - окраїна міста з заводами і старим дерев'яним житлом;
  • Варавін-Факторія - район, в якому є і промислові підприємства і панельні багатоповерхівки і старі дерев'яні будинки;
  • Травнева гірка - спальний район міста.

Пам'ятки міста Архангельськ

Архангельськ називають містом туги, тріски та дошки. Відповісти на питання справедливо це чи ні, можна, тільки якщо сам побував тут. Архангельськ - це культурний центр Помор'я.

Мабуть, найкрасивішим місцем міста можна назвати набережну Північної Двіни, прогулюючись по якій, можна побачити багато цікавих скульптурних та архітектурних пам'яток.

Мабуть, найкрасивішим місцем міста можна назвати набережну Північної Двіни, прогулюючись по якій, можна побачити багато цікавих скульптурних та архітектурних пам'яток

Любителям музеїв слід зайти в Північний морський музей, краєзнавчий, літературний і музей образотворчих мистецтв.

Любителям музеїв слід зайти в Північний морський музей, краєзнавчий, літературний і музей образотворчих мистецтв

Варто прогулятися і по центральній пішохідній вулиці міста - проспекту Чумбарова-Лучинського. Тут зібрані старовинні дерев'яні будівлі, а також саме тут знаходиться ресторан-музей «Трескоед».

Тут зібрані старовинні дерев'яні будівлі, а також саме тут знаходиться ресторан-музей «Трескоед»

У Соломбальский районі розташована Село Діда Мороза, яка приймає гостей не тільки взимку, але і влітку.

У Соломбальский районі розташована Село Діда Мороза, яка приймає гостей не тільки взимку, але і влітку

Є в Архангельську і театри та виставкові зали та численні клуби і дискотеки, а, отже, кожному буде, чим зайнятися в цьому дивовижному північному місті. Але саме визначне місце Малі Корели - один з найвідоміших музеїв під відкритим небом в Архангельській області. На території, що покриває площу 140 гектарів, розкинулися яскраві зразки народного мистецтва та дерев'яного зодчества. Ця дивовижна експозиція північній Росії почала формуватися з 1968 року. П'ять років по тому на березі річки Північна Двіна з'явився і сам музей - перлина культурної спадщини і спокійне місце для прогулянок далеко від міської суєти.

Рекомендуємо статті про інших містах

Астрахань і Астраханська область

Барнаул і Алтайський край