Реклама
Реклама
Реклама

План індивідуального розвитку державного службовця

  1. Порядок затвердження індивідуальних планів професійного розвитку держслужбовців
  2. Зміст індивідуального плану професійного розвитку
  3. Аспекти складання індивідуального плану професійного розвитку

На практиці доведено, що план індивідуального розвитку державного службовця - невід'ємний елемент управління і розвитку персоналу в органах державної служби. Застосування цього інструменту сприяє підвищенню професійної планки фахівця, що, в свою чергу, вкрай важливо не тільки для самого працівника, а й для державного відомства.

План індивідуального розвитку держслужбовця - це документ, в якому вказані цілі розвитку і порядок конкретних дій, які дозволяють досягти, ці цілі. Адже підвищити мотивацію працівника можна не тільки за допомогою грошей, а й наданням можливості реалізувати його потреба в саморозвитку.

Порядок затвердження індивідуальних планів професійного розвитку держслужбовців

Індивідуальний план професійного розвитку складається держслужбовцям за участю і під керівництвом його безпосереднього начальника згідно посадовій регламентом на термін до 3 трьох років.

План індивідуального розвитку держслужбовця (в тому випадку, якщо громадянин прийнятий на державну службу) затверджується керівництвом відомства в тримісячний термін з того дня як працівник був призначений на посаду державного службовця. План індивідуального розвитку держслужбовця (в тому випадку, якщо громадянин прийнятий на державну службу) затверджується керівництвом відомства в тримісячний термін з того дня як працівник був призначений на посаду державного службовця

При розробці плану індивідуального розвитку державного службовця, беруться до уваги такі показники, що характеризують фахівця: його освіту, наявність або відсутність досвіду роботи, рівень знань умінь і навичок. В цей індивідуальний документ чиновника вносяться такі пункти як: мета, вид, форма і тривалість отримання додаткової освіти, його напрямки та очікувана результативність.

Плани індивідуального розвитку держслужбовців затверджуються на рівні керівників органів або підрозділів в залежності від категорії групи посад державних службовців.

Зазвичай план індивідуального розвитку розробляють в кількості двох екземплярів. Відразу після затвердження, один з бланків видають на руки держслужбовцю, а другий примірник поміщають в його особиста справа.

Для того щоб мрії співробітника держслужби про кар'єру, наукові ступені і звання, а також про зарубіжних стажуваннях стали реальністю, з його боку буде потрібно зовсім небагато зусиль: лише зайнятися складанням персонального плану розвитку.

Обов'язково потрібно мотивувати своїх співробітників наданням їм можливості розвитку всередині організації.

Зміст індивідуального плану професійного розвитку

План індивідуального розвитку держчиновника - це в першу чергу певний перелік дій, необхідних заходів, націлених на його професійне і управлінське розвиток. До цього переліку входять такі типи заходів:

  • Заходи навчальні, мають на меті отримати нові знання;
  • Спрямованість розвиваючих заходів передбачає вдосконалення держслужбовця як професіонала;
  • Заходи закріплюють, розраховані на відпрацювання навичок наявних у чиновника або недавно придбаних.

Для кожного держслужбовця розробляється персональний план професійного розвитку. Основне його завдання полягає у виявленні розбіжностей індивідуального характеру між тим рівнем професійних компетенцій, яким чиновник має на даний момент і тим, що пред'явить йому вищестояща посаду.

В основі складання індивідуального плану розвитку наповнюють різні оціночні процедури, в їх числі може проводитися співбесіда начальника відомства (підрозділи) з самим держслужбовцям. У кожному конкретному випадку свій відбиток накладає специфіка діяльності державного службовця і вимоги посади, яку займає фахівець.

Найширший спектр у інструментарію, який задіяний в реалізації персонального плану розвитку держслужбовця. Отримані в ході оцінки чиновника результати безпосередньо впливають на склад спектра.

Останнім часом в плани індивідуального розвитку стали часто включати відвідування внутрішніх і зовнішніх тренінгів з підвищення кваліфікації (з повним набором - від стажувань до можливого отримання диплома MBA).

Особливо виділяють складові елементи стажувань і рівень складності завдань доручених працівникові. Делеговані службові завдання, як правило, завжди складніше, ніж звичайне виконання посадових обов'язків.

Аспекти складання індивідуального плану професійного розвитку

В ході складання індивідуального плану розвитку враховується нарівні з утворенням і особистими устремліннями державного чиновника, весь спектр наявних у організації невідкладних і на перспективу цілей і завдань. Сказати інакше, ті знання, які бажає отримати державний службовець, повинні якось співвідноситися з його службовою діяльністю. Для співробітника державної служби надано можливість отримання додаткової професійної освіти як з частковим відривом - до трьох робочих днів в тиждень, - так і з періодом повного відриву від державної служби.

Постановою уряду РФ від 6 травня 2008 року № 362 « Про затвердження державних вимог до професійної перепідготовки, підвищення кваліфікації та стажування державних цивільних службовців Російської Федерації », Було уточнено,« професійна перепідготовка та підвищення кваліфікації державних службовців за межами території Російської Федерації здійснюються з відривом від федеральної державної цивільної служби ».

У ролі напрямків додаткової професійної освіти можуть зазначатися такі напрями навчання, як управлінське, правове, організаційно-економічне, планово-фінансовий, інформаційно-аналітичне, мовне та інші.

Наприклад, в індивідуальному плані розвитку держчиновника нарівні із заходами спрямованими на професійний розвиток, такими як отримання вищої професійної освіти, навчання в аспірантурі, відвідування наукових конференцій і симпозіумів, буде внесений пункт, вивчити англійську або будь-який інший іноземну мову. Також вітається самоосвіта.

Після того як фахівці HR-служби отримають затверджені індивідуальні плани розвитку, вони будуть стурбовані щорічним складанням заявок на навчання державних цивільних службовців в рамках держзамовлення на професійну перепідготовку, підвищення кваліфікації та стажування. Держслужбовцю залишається тільки не забувати, що, наприклад, з настанням весни він навчається на курсах англійської мови, в літні місяці повинен виступити з доповіддю на науковій конференції по праву, а восени у нього запланована поїздка в Лондон з метою відвідування тренінгів з ефективного менеджменту. При цьому чиновнику не потрібно викладати власні гроші на додаткову освіту, плату за його навчання вносить держава.

Читайте також: