Реклама
Реклама
Реклама

Готель в острозі

Активне будівництво тут почалося в минулому році, коли будівля стала філією Амурського обласного краєзнавчого музею ім

Активне будівництво тут почалося в минулому році, коли будівля стала філією Амурського обласного краєзнавчого музею ім. Г. С. Новикова-Даурського. Тоді на його ремонт було виділено 5 мільйонів рублів. Музей вирішили «зістарити», обклавши його брусом і приробивши ганок до основної будівлі. Крім того, навколо будівлі поставлять паркан, зроблять ворота і спорудять дитячий майданчик.

За словами завідуючої Албазінський музеєм Світлани Мосіна, зовнішньому ремонту не піддасться тільки своєрідна експозиція під відкритим небом: хата козака з коморою, кузнею і лазнею.

Крім зовнішнього ремонту, в Албазине ведеться і масштабна внутрішнє перепланування. Раніше все приміщення ділилося перегородками на чотири кімнати, в кожній з яких була тематична виставка. Зараз стіни знесені, і величезний зал чекає, коли за нього візьмуться будівельники.

Новий проект повністю змінить внутрішнє оформлення музею. У центрі приміщення розміститься велика карта, що наочно показує історію створення Албазінський воєводства і захист фортеці. Інші експонати будуть розташовані за хронологією по периметру залу. Експозиція покаже природу і побут козаків в 17 і 19 століттях, розповість про долю репресованих, згадає про військових і післявоєнних роках. З'явиться в оформленні та нотка сучасності. Наприклад, підлога стане синім і буде відображатися в дзеркальній стелі, символічно зображуючи річку Амур.

Відкрити оновлений музей планується в кінці року. Незважаючи на те що в ньому вже йде ремонт, бажаючих доторкнутися до історії не меншає. Зараз в будівлі працює тимчасова експозиція, на яку щомісяця приїжджають подивитися 350-380 чоловік.

Наймасштабніший проект для музею - будівництво Албазінський острогу майже в натуральну величину. Місце під нього вже виділено, але коли почнеться будівництво, ще не відомо - імовірно в наступному році. Зводити його вирішено поруч з музеєм, а не на історичному місці - на валу, де і стояв острог, продовжаться розкопки.

В одній з будівель фортеці планується зробити їдальню, в іншій - невеликий готель, де зможуть зупинятися туристи. Решта стануть виставковими залами.

Пустувати вони не будуть - працівникам музею є що показати гостям. Сьогодні тут зберігається близько десяти тисяч експонатів. Велику цінність являє нумізматична колекція, що включає монети XVII-XXI ст. Також в Албазине зберігається унікальна колекція натільних хрестів XVII століття: 23 олов'яних, два срібних і один ручної роботи із золота. Всі вони були знайдені під час розкопок на валу. Крім того, музейний фонд постійно поповнюється.

- У травні одна з мешканок села принесла нам супницю з легкого китайського фарфору 19-го століття. Одного разу вона вже давала її для ювілейної виставки, а тепер віддала назовсім, - розповіла фахівець експозиційно-виставкового залу Лариса Чечехіна. - Жителі Албазина взагалі дуже пишаються своїм музеєм. Незважаючи на те що в ньому багато цінних речей, ніхто ніколи не намагався зламати його.

На жаль, не пощадити музей може природа. Будинок побудований на м'якому грунті, недалеко від нього поступово обвалюється берег. Поки музею нічого не загрожує - обвал знаходиться на достатній відстані, але вже зараз йде розмова про те, що берег потрібно зміцнити. Якими засобами - ще не вирішено.

В цифрах

350 осіб щомісяця відвідують Албазинский музей

25 унікальних натільних хрестів 17-го століття зберігається в музеї

10 тисяч експонатів зберігається в засіках музею