Реклама
Реклама
Реклама

Схеми сертифікації продукції та послуг

Стандартний процес сертифікації трудомісткий і складний, і може оформлятися відповідно до кількома схемами. Всі схеми сертифікації продукції та послуг враховують особливості продукції, її кількість і виробника, і варіюються в залежності від усіх цих факторів.

У попередній статті ми з докладними прикладами розглядали основні схеми, які використовуються при сертифікації продукції за системою Технічних регламентів Митного Союзу. Інше питання - які схеми використовують при сертифікації послуг.

Схеми, на підставі яких проводиться сертифікація послуг, дещо відрізняються від схем сертифікації продукції. Міжнародних схем сертифікації послуг (за винятком системи менеджменту якості ISO) не передбачено, подібні схеми розроблені на підставі російських стандартів ГОСТ.

Всього існує п'ять схем, на основі яких проводиться сертифікація послуг.

  1. За схемою № 1 оцінюється майстерність виконавця робіт і послуг. Інспекційний контроль при цьому здійснюється за результатами роботи.
    Як правило, ця схема використовується в тих випадках, коли безпосередній виконавець є ІП, і особисто надає будь-які послуги. Відповідальність за якість послуг лежить на ньому самому, і визначається його власними навичками.
  2. Схема № 2 використовується для оцінки самого процесу надання послуг. Об'єктом уваги інспектора при цьому служать: документи, на підставі яких проводиться робота, технічне оснащення (обладнання, приміщення, інструменти), безпеку процесу, компетентність персоналу та організаційне забезпечення.
    Така схема застосовується при сертифікації невеликих компаній (3-30 чоловік), в якій наявний поділ відповідальності за якість послуг. Акцент при оцінці відповідності за цією схемою ставиться на перевірку документації.
  3. Схема № 3 являє собою аналіз стану виробництва. Як і при попередній схемі, тут докладно розглядаються всі фактори, що впливають на якість роботи - документи, організація, оснащення - але упор робиться саме на фізичні параметри, а не на кваліфікацію окремо взятих фахівців.
    Об'єктами оцінки за цією схемою є великі (від 30 осіб у штаті) підприємства з багаторівневою структурою управління і власними фахівцями, відповідальними за проектування якості робіт.
  4. При схемі № 4 відбувається оцінка самої організації як виконавця послуг. Під перевірки підпадає її установча документація, наявність дозволів і ліцензій, відгуки клієнтів, стан приміщень.
    Ця схема використовується найчастіше для компаній, яким необхідно привласнення зірки або класу (готелі, ресторани), і акцентом в ній служить відповідність державним стандартам якості.
  5. Схема № 5 є оцінкою системи якості виробництва. У Росії вона проводиться відповідно до стандартів ДСТУ ISO (які, в свою чергу, є аналогом міжнародної системи менеджменту якості ISO ) І проводить його експерт, який спеціалізується саме по цій галузі сертифікації. Якщо в організації вже є сертифікат ISO, його враховують при оцінці відповідності.

Як і у випадку з сертифікацією товарів, перевірку, оцінку відповідності, випробування і винесення експертного висновку виробляє спеціально акредитований сертифікаційний центр, що володіє необхідними для цієї процедури дослідними лабораторіями та фахівцями з відповідною кваліфікацією.

Свої послуги в області сертифікації робіт по кожній з перерахованих вище схем пропонує Центр Атестації і Експертизи «Аттек». У своїй роботі ми розраховуємо і на оснащені сучасні лабораторії, і на професіоналізм наших співробітників, і на довгий досвід нашої компанії на ринку сертифікації. Ми допоможемо Вам розібратися в заплутаних схемах сертифікації і проведемо повний спектр оціночних робіт - від прийняття Вашої заявки до вручення готового сертифіката відповідності.

Вам може бути цікаво: