Реклама
Реклама
Реклама

Ситуація в «Сонячному місті» загрожує стати екологічною катастрофою - експерт (ФОТО)

Останнім часом в ЗМІ дуже багато говорять про ситуацію, що склалася в мікрорайоні «Сонячний місто». Про проблеми селища відомо вже всім. Однак те, що побачив на власні очі кореспондент DVhab.ru, перевершило всі очікування. Масштаби лиха оцінили і екологи краю, які назвали те, що відбувається початком екологічної катастрофи. Про всі перипетії того, що відбувається - в матеріалах нашого сайту.

З історії питання

ТОВ «СК« Сонячна галявина », що будувала мікрорайон, з'явилася в 2012 році. Вона стала свого роду відгалуженням від проекту зі схожою назвою. Опинившись на будівельному ринку, менеджери організації стали засипати жителів міста пропозиціями дешевого і якісного житла. Квартири з середньою вартістю квадратного метра в трохи більше ніж сорок тисяч рублів - це відмінна угода. Так вирішило досить багато жителів міста, в результаті стали щасливими володарями нерухомості в «Сонячному місті». Зовсім скоро з'ясувалося, що задоволення від проживання в селищі вельми сумнівне. Мова навіть не йде про якісь побутові дрібниці. Зрештою проблеми зустрічаються всюди. Відсутність освітлення, нечищені дороги, невпорядкована територія - все це дрібниці в порівнянні з тим, що відбувається в мікрорайоні в даний момент.

Екологічна катастрофа

Взимку грім грянув з такою силою, що не почути його міг тільки глухий. Зате зумів зловити запах. Величезні потоки каналізаційних вод зараз течуть прямо через селище. Так як мережі мікрорайону не підключені до загальноміських, а локальні очисні споруди відсутні, то справлятися c продуктами життєдіяльності були покликані асенізаторські машини, які відкачують нечистоти з Шамба. Очевидно, що хтось сильно перебільшив ефективність подібного рішення. В даний момент впоратися з потоками неочищених вод транспортні засоби не в змозі. Річка з каналізаційних стоків розтеклася на сотні метрів і вже кинулася в бік сусіднього мікрорайону.

Річка з каналізаційних стоків розтеклася на сотні метрів і вже кинулася в бік сусіднього мікрорайону

Лише березневий мороз гальмує цей процес, перетворивши небажаний водойму в імпровізований каток, де хоч зараз можна влаштовувати хокейні баталії. Ускладнюється ситуація тим, що вивіз відходів проводиться в не призначені для цього місця. Говорячи простою мовою, фекалії зливають куди попало.

- Ми знайшли три основні точки, куди скидаються відходи. Всі люди, які цим займаються, говорять одне і теж: «Я зі свого власного котеджу виводжу стоки». Природно, відповідальність, яка їм загрожує - мінімальний штраф. Довести, що це юридична особа, а тим більше афілійована з компанією, яка займається обслуговуванням селища, дуже складно. На жаль, тут має місце людська жадібність. Водоканал готовий приймати каналізаційні стоки, але платити за них ніхто не хоче. Ні сам забудовник, ні організація, яку він найняв для обслуговування цих об'єктів. Сформована тут ситуація близька до екологічної катастрофи, - розповів Володимир Сидоров, голова Хабаровського крайового відділення Всеросійського товариства охорони природи.

За даними екологів, у добу в природні водойми потрапляє близько п'ятдесяти кубометрів неочищених стічних вод. І це лише те, що було зафіксовано документально. Реальні цифри можуть виявитися набагато гірше. При цьому прибирання стічних вод і забрудненого грунту вже зараз оцінюється фахівцями в мільйони рублів. Змусити винних наводити порядок на ураженій території в судовому порядку найближчим часом практично нереально. Законодавство - це занадто неповоротка річ в питаннях, що вимагають швидких і рішучих дій. По всій видимості, врятувати ситуацію може лише політична воля перших осіб краю.

- Найближчим часом ми маємо намір організувати процес по знезараженню стоків, які знаходяться на території житлової забудови. Постараємося не допустити можливості розвитку епідемій і захворюваності, - пообіцяв Володимир Сидоров.

Що кажуть люди, що живуть в селищі?

Крім чисто візуальних незручностей, обсяги нечистот змушують жителів «Сонячного міста» задуматися про власну безпеку.

- Частина стічних вод проникла в підвальні приміщення, там дуже сиро. До такої міри, що у мене підлоги на першому поверсі здуло. Керуюча компанія насипала там пісок і хлорку, щоб хоч якось знезаразити приміщення, - розповіла Лариса, мешканка селища.

Подібне рішення категорично не вітається екологами. На сьогодні існують розчини, які не мають в своєму складі активного хлору. Ситуація з каналізацією далеко не єдина, на яку звертають увагу жителі «Сонячного міста» і багато задумалися про продаж своїх квартир.

Не менш важлива проблема, хоча і не настільки погано пахне, виникла з транспортом. Зараз селище фактично не пов'язаний з містом регулярними автобусними рейсами. Машини заходять в мікрорайон лише два рази на добу, що, природно, ускладнює життя тих, хто не має особистого транспорту. При цьому в «Сонячному місті» відсутні аптека, великі магазини і безліч інших важливих об'єктів інфраструктури. Обіцяне благоустрій замовником так і не виконано. Появи дитячих майданчиків, гостьових парковок і зон відпочинку населення чекає донині. Однак все це дитячий лепет в порівнянні з тим, що багато будинків практично розвалюються на очах у мешканців.

- Вікна та дах протікають, сама будівля просіла вже сантиметрів на тридцять. У під'їздах відлітає фарба, а стіни тріскаються. Електрика постійно відключають, - скаржиться Олена.

Що робить адміністрація району?


Чиновники займають в цій проблемі швидше нейтральне положення, пропонуючи за все відповідати керівникам «Сонячного міста».

- Я не менше за інших стурбований тим, що тут відбувається. Зараз необхідно послухати забудовника. Він ще не закінчив зведення цього об'єкта. Проект, який до цього часу не переданий в район, передбачає не тільки коробки житлових будинків, але і внутрішні мережі. В даний момент - це будівельний майданчик. При цьому ми вже самі заводили сюди техніку, яка раніше займалася ліквідацією розливу каналізаційних вод, - зазначив Олег Басов, заступник голови Хабаровського муніципального району.

У той же час державні службовці обіцяють допомогти жителям селища з транспортом. Чиновники розглядають можливість появи в селищі автобусів муніципального маршруту. Про терміни поки не повідомляється.

Що говорить забудовник?

Будівельники пропонують людям трохи почекати. На зустріч з жителями селища керівник організації так і не з'явився. Замість себе він відправив представника.

- Зараз ми діємо в міру наших можливостей. Раніше нами було укладено договір з іншою компанією на підключення каналізації до загальноміських мереж, але свої зобов'язання вона не виконала. Тепер ми вдруге вирішуємо це питання, - заявив Олександр Фельдін, технічний консультант.

Найцікавіше питання в цій справі - це терміни. У картотеці справ Арбітражного суду Хабаровського краю зараз проходять слухання щодо банкрутства ТОВ «СК« Сонячна галявина ». Найближче призначено на 14 березня. Хто буде усувати наслідки діяльності компанії, якщо її визнають неспроможною, - велике питання.

Яку діяльність веде керуюча компанія?

Щоб відповісти на це питання, слово варто дати самим жителям мікрорайону.

- Ця контора - пряме дітище забудовника. Вони взагалі нічим не займаються. Зараз, коли в селище приїхала преса, сюди нагнали двірників. Раніше тут взагалі нікого не було. З початку зими ніхто не чистив прибудинкову територію, тільки мешканці та виходили для цього на вулицю, - зазначила Олена, мешканка району.

У листопаді 2015 року власники квартир в «Сонячному місті» вирішили розібратися в тому, на якій підставі діє керуюча компанія. Виявилося, що сталося це завдяки спільному голосуванню населення мікрорайону. Найцікавіше, що самі мешканці не пригадують, що брали участь в якихось виборах. Обурені таким станом речей, вони ініціювали створення своєї керуючої компанії. Однак домогтися передачі їй технічної документації і почати діяти новоявлена ​​організація так і не зуміла.

Чим готова допомогти прокуратура?

Зараз ми організуємо перевірку, яка повинна дати відповіді на питання: де гроші і що повинно було бути зроблено забудовником? - запевнив Дмитро Кім, старший помічник прокурора Хабаровського району.

Крім того, співробітник наглядового органу зауважив, що в судовому порядку прокуратура домоглася рішення про спонукання забудовника провести підключення до централізованої системи водовідведення. Незрозуміло в такій ситуації лише те, хто буде його виконувати, якщо будівельна компанія виявиться банкрутом.

Що зараз робити жителям мікрорайону і хто буде усувати наслідки діяльності забудовника не знає зараз ніхто. DVhab.ru буде тримати своїх читачів в курсі подій.

Нагадаємо, що раніше в редакцію нашого сайту звернулася мешканка селища. У своєму листі вона поскаржилася на ситуацію , Що склалася в селищі.

Ігор Скуловец, новини Хабаровська на DVhab.ru

Що кажуть люди, що живуть в селищі?
Що робить адміністрація району?
Що говорить забудовник?
Яку діяльність веде керуюча компанія?
Чим готова допомогти прокуратура?
Зараз ми організуємо перевірку, яка повинна дати відповіді на питання: де гроші і що повинно було бути зроблено забудовником?