Реклама
Реклама
Реклама

"Банківські" квартири: заручниці і арештантки

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

17 лютого 2009, 7:04 Переглядів:

Фото з сайту VisualPhotos.

З подачі ЗМІ народився міф, що банки вже масово продають квартири неспроможних боржників. "Сегодня" понишпорила 20 найбільших банків і переконалася: пропонують від сили по 2-5 "хаток". Мало на ринку "заручниць" - квартир, що знаходяться в заставі у банків і продаються за згодою з позичальниками, а "арештанток" - відчужених за рішенням суду - зовсім немає.

Конфіскат НІ. Ні в одному з банків я не почув, що вони відсудили квартиру у позичальника і віддали її на продаж через Державну виконавчу службу (ДВС). Адже згідно із законом "Про виконавче провадження" тільки вона може реалізувати такий "конфіскат" і лише на аукціоні. Брешуть банкіри? Схоже, немає. Для Київської міської ГІС обов'язкову передпродажну оцінку таких квартир проводить "Українська експертна група". І експерт оной Андрій Череватий сказав, що з початку року через них для ГІС пройшло всього 2 квартири, а зараз в роботі таких зовсім немає.

Значить, не судилося мені поторгуватися на аукціоні, а шкода! За словами Андрія Череватого, методика допускає, що "конфіскат" може бути оцінений на 20% нижче ринкової вартості, щоб покупець знайшовся. На перші торги квартира виставляється не нижче ніж за 90% від оціночної вартості, а якщо її не взяли, то на друге ціну можна знизити ще на 25%. Якщо за цією схемою пройшла б 1-кім. квартира ринковою вартістю $ 60 тис., то до других торгів її ціна "всохла" б до $ 32,4 тисячі. Для покупців заманливо. Зате невигідно ні банку, ні позичальникові - виручених грошей на погашення боргу не вистачить.

Вважаємо? Покладемо, громадянин N рік тому взяв 20-річний кредит на таку квартиру - а тоді вона коштувала приблизно $ 100 тис., Сплатив 30% авансового внеску ($ 30 тис.) І за рік погасив тіло кредиту на $ 3,5 тис. Разом залишився винен банку $ 66,5 тис. - сума вдвічі більша, ніж виручка від продажу через ГІС такого житла. І банк в накладі: якщо у N немає іншого майна, яке можна примусово (знову ж таки, через суд і ГІС) продати, він буде по крихтах стягувати залишок боргу з його зарплати.

До речі, сьогодні єдиний шанс отримати іпотечний кредит - переоформити на себе договір неспроможного позичальника. Як пояснила начальник управління кредитних і карткових продуктів "Райффайзен Банк Аваль" Ірина Пацуй, умови для нового позичальника залишаються ті ж, що діяли стосовно колишнього. Але ось чи потрібна вам в борг "одиничка" за $ 100 тис., Якщо сьогодні їй червона ціна - $ 50 тис., Вирішуйте самі.

ЯК Я торгував. Але досить відступів, пішов я далі "по базару". Здивувався (але не засмутився - на кой мені "троячки" дорожче $ 100 тис.), Що жодна з трьох квартир, виставлених банком "Фінанси та Кредит", вже не продається. У відділі проблемних операцій повідомили, що одна квартира вже куплена, а по двох інших позичальники знайшли можливість погашати борг.

Співробітниця "УкрСиббанк" Юлія Смирнова визнала, що "гостинка" за $ 50 тис. І "одиничка" за $ 65 тис. - це "висяки", безуспішно продаються більш 2-х місяців. А поступаються по ним лише $ 1-2 тис. Поступливість виявився фахівець департаменту проблемних заборгованостей "Укргазбанку" Дмитро Гашук: "двушку" за $ 62,4 тис. Відразу знизив ціну до $ 60 тис., А на мою пропозицію віддати її за $ 55 тис. Сказав, що - можливо, але питання треба обговорити з керівництвом.

ІНІЦІАТИВИ. У парламенті чекають розгляду законопроекти про послаблення для позичальників: пропонується ввести мораторій на їх примусове відселення до 2011 року. І дозволити оплачувати валютні кредити в гривнях за курсом НБУ, який був на момент отримання позики (4,85-5,32 грн ./$), а різницю банкам компенсують за рахунок податкової пільги на прибуток. Гарні ініціативи? "Це буде серйозний удар по банківській системі. Якщо введуть мораторій, різко зростуть невиплати по кредитах, - говорить незалежний експерт Андрій Оністрат. - Не бачу, за рахунок чого перекриє бюджет податкові пільги банкам". У той же час не можна не погодитися з другої ініціативою: можливість погашати валютний кредит по старому доброму курсу 4,85-5,32 грн ./$ стала б серйозною підмогою для позичальників, відповідно, і проблемних позик, і бажаючих продати заставні квартири було б менше.

СКІЛЬКИ КОШТУЄ ЙДУТЬ СТОЛИЧНІ КВАРТИРИ * 1-кім. 2-кім. 3-ком. Заставні, через банк $ 50 тис. $ 65 тис. $ 90 тис. Червона ціна на ринку $ 50 тис. $ 70 тис. $ 100 тис. Найдешевші на ринку $ 33 тис. $ 48 тис. $ 68 тис.

* Досліджувалися пропозиції в спальних житлових масивах Києва

"Конфіскат" БРАТИ РИЗИКОВАНО

Виявляється, конфіскованих за рішенням суду квартир майже немає не через "доброти" банків, а через незначного часу, що пройшов з початку кризи, що викликала іпотечні неплатежі. Як роз'яснив аналітик Української національної іпотечної асоціації Олександр Мойсеєнко, банк може почати процедуру відчуження застави (квартири) тільки після того, як позичальник понад 90 днів нічого не платив за кредитом. Виходить, банки просто не встигли розкрутити маховик конфіскацій.

А, власне, наскільки безпечно купувати такі конфісковані за рішенням суду квартири, чи не ризикує при цьому покупець залишитися і без грошей, і без житла? Цікаво, що навіть серед юристів єдиної думки на цей рахунок немає.

Адвокат юридичної фірми "Вімек-С" Володимир Яковенко стверджує: "Купуючи таку квартиру, ви нічим не ризикуєте. Вона пройшла багаторівневу перевірку на" чистоту ": спочатку при отриманні кредиту, покупці, а потім - в ході примусового продажу Державною виконавчою службою".

Іншої думки дотримується юрист юридичної фірми "Гарант" Дмитро Мальцев: "Я не раджу захоплюватися такими квартирами, навіть якщо вони продаються на 50% дешевше аналогічних на ринку. Ризик дуже великий. Банки забороняють реєструвати в такому житлі кого-небудь, крім покупців, але це суперечить Цивільному кодексу, і люди найчастіше прописують своїх дітей. Купіть такого "кота в мішку" - а він вас подряпає: колишній господар або опікунську раду подадуть на вас до суду (порушено право неповнолітнього на житло) - і квартиру у вас відберуть. Або ж колишній власник оскаржить рішення суду про відчуження у нього квартири, або - результати аукціону, вважаючи, що ціна була занижена. Суди можуть тривати роками, і поки не буде винесено рішення на вашу користь, в цю квартиру ви не маєте права вселитися ".

"ГОРЯЩИЕ" КВАРТИРИ потягнути вниз ЦІНИ НА ВСІ ІНШІ

Всі опитані нами експерти стверджують, що "гарячих" квартир, терміново продаються по невиплаченої іпотеці, буде ставати все більше. Однак їх вплив на подальше здешевлення нерухомості наші візаві бачать по-різному.

Директор центру "Мегокон-В" Володимир Винокур вважає: "Можливо, до літа вже чверть позичальників не зможуть виплачувати іпотеку. Тоді на 20% виросте на ринку пропозиція заставних квартир. Але вони не будуть йти нижче ринкової вартості, адже позичальникам потрібно повертати суми кредитів . А на конфіскат взагалі буде слабкий попит: люди розуміють, що з покупкою такого житла треба бути обережними - колишні власники будуть противитися виселенню. Словом, вплив "банківського" житла на ціни буде незначним ". Сумнівні умовиводи. При нинішньому-то майже нульовому попиті будь-яке збільшення пропозиції на ринку має викликати ланцюгову реакцію здешевлення.

"Уже до літа 25% ринку складуть заставні квартири, що продаються за погодженням між банками і позичальниками, а ще 5% - конфіскат, - прогнозує незалежний експерт Руслан Кизлайтіс. - Вони стануть потужним локомотивом зниження цін: люди, що опинилися в складній ситуації, будуть поспішати продати і стануть демпінгувати. Це змусить та інших продавців поступатися в ціні все більше. Тому за три найближчі місяці, вважаю, здешевлення житла складе мінімум 15-20% ".

"Збільшення числа заставних квартир - лише один з факторів, які викличуть до кінця весни падіння вартості" вторинки "на 20%, - говорить керівник департаменту житлофонду консалтингової компанії" Нове місто "Ольга Читая. - Не менш важливі відсутність іпотечних кредитів і" живих " грошей у населення ".

"Навіть не кількість" гарячих "квартир важливо, а психологічний вплив на ринок, очікування, що буде вал такого житла, і це зіграє кардинальну роль у здешевленні - думаю, на 15% до червня", - вважає провідний фахівець консалтингової компанії "Канзас" Денис Морозов.

Виходячи з цих прогнозів і червоною ціни квартир на ринку (див. Табл.), До червня середня вартість 1-кімнатних впаде до $ 40 тис., 2-кімн. - до $ 60 тис., 3-кімн. - до $ 80 тис.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "" Банківські "квартири: заручниці і арештантки". інші Новини нерухомості дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Романцов Михайло

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

Брешуть банкіри?
Вважаємо?
Гарні ініціативи?
А, власне, наскільки безпечно купувати такі конфісковані за рішенням суду квартири, чи не ризикує при цьому покупець залишитися і без грошей, і без житла?