Реклама
Реклама
Реклама

Автор "бажовской" хмарочосів, які перемогли в конкурсі "Єкатеринбург-Сіті": "Я не знайшов у вас в місті жодного магазину самоцвітів"

"Мідна гора" може з'явитися над Єкатеринбургом.

На минулому форумі 100+ Russia завершився конкурс на кращу концепцію КОМПЕКС "Єкатеринбург-Сіті" від УГМК на березі Исети . Зовсім не факт, що нові хмарочоси побудують за образом і подобою тих, що запроектував переможець конкурсу, мова скоріше про пошук варіантів, але тим не менше лідер є. Це не місцеві архітектори, але і не західні.

За свої хмарочоси, натхненні уральськими оповідями, архітектурне бюро "Простір" з Ульяновська (Кирило Штемпель, Костянтин тюка і Кирило Артамонов) отримало півмільйона рублів. Проект називається "Мідна гора" - це будівлі, розташовані так, немов розкривається гірський масив з вершинами мідно-червоного кольору або розквітає величезний кам'яний квітка. "Простір стилобатной частини, структура висотних будівель, благоустрій прилеглої території - все підпорядковано єдиному напрямку в центральну точку, де розташований фонтан і витончена скульптура Господині Мідної гори в образі ящірки", - йдеться в анотації до проекту.

Крім максимально образного зовнішнього вигляду, у проекту багато інших особливостей - наприклад, спрямлённая пішохідна вулиця Вайнера, що припускає, що "Будинок книги" на Антона Валека буде знесений і на його місці утворюється площа. Автомобільна дорога при цьому повинна піти під землю. Загалом, простір повинен трансформуватися, але при цьому зовсім іншими очима виходить дивитися на пам'ятники дерев'яного зодчества біля підніжжя майбутнього ультрасучасного комплексу - якщо у багатьох інших варіантів кидається в очі повна недоречність або більш-менш невдалі компроміси, то тут якось відразу зрозуміло: а де ж їм стояти-то, крім як у "Мідної гори".

І щоб дізнатися, як це все було задумано, ми поговорили з начальником відділу архітектури "Простору" Ульяновським архітектором Кирилом штемпелем.

І щоб дізнатися, як це все було задумано, ми поговорили з начальником відділу архітектури Простору Ульяновським архітектором Кирилом штемпелем

Співавтори Кирило Штемпель і Костянтин тюка - їх бюро отримало півмільйона рублів за кращий проект.

- Ваш проект гарний і досить незвичайний. Напевно, навіть якби будинок з такою формою і такими образами задумали в Лондоні або Мельбурні, це б все одно стало новиною. Скажіть, такий проект в принципі втілимо або це просто красива ідея? class = "_">

- Нічого страшного і невоплотімого в ньому немає - по-перше, зараз в принципі немає нічого невоплотімого, а по-друге, там немає ніяких 10-15 метрових консолей, на яких повинні триматися складні конструкції, вони все досить прості.

- Нічого страшного і невоплотімого в ньому немає - по-перше, зараз в принципі немає нічого невоплотімого, а по-друге, там немає ніяких 10-15 метрових консолей, на яких повинні триматися складні конструкції, вони все досить прості

Вид на комплекс з Исети і його поєднання з існуючою баштою "Ісеть".

- Ви вже бачите, які матеріали там варто застосовувати - вітчизняні, імпортні? І скільки повинен коштувати такий проект - мільярди, десятки мільярдів? class = "_">

- Швидше за десятки, але тут потрібно розуміти: це дуже великий проект, який буде будуватися не рік і не два.

- Обіцяли років 25. Яким чином будуть розміщені комерційні і житлові приміщення в комплексі? class = "_">

- Магазини і бізнес в основному, звичайно, будуть на перших рівнях, в стилобатной частини; ближче до центру - ресторани, магазини більш високого рівня, кінотеатр, будь-які інші розважальні речі. А апартаменти і офіси - у висотній частині по периметру.

А апартаменти і офіси - у висотній частині по периметру

Вид зверху. "Промені" з центру - це даху магазинів, кінотеатру і навіть філармонії. Вид зверху Зверніть увагу: дерев'яні та кам'яні пам'ятники купецьких і гірничозаводських часів залишаються на колишніх місцях і навіть часом стають центрами громадських просторів. Де їм ще стояти, як не у "Мідної гори".

- А до "Єкатеринбург-Сіті" ви якими проектами займалися? class = "_">

- Ми - досить молода організація, ми почали працювати у 2010 році як команда з 5 чоловік - зараз у нас 30, і, до речі, починали ми теж з конкурсу - проектували житловий квартал в Сколково і навіть вийшли в фінал - там планувалося, що весь генеральний план буде розбитий на квартали, і на кожен квартал збиралися проводити окремий конкурс. Але в підсумку провели тільки на перший.

Зараз ми головним чином займаємося проектуванням житлових кварталів в Ульяновську. У минулому році для Волгограда житловий квартал спроектували, досить великий - його вже почали будувати. Ми завжди намагаємося створити цікаву середу для життя - хоча, може бути, будинки економ-класу, які затребувані зараз, простуваті, але ми намагаємося у дворах, в структурі громадських просторів, в насиченні дворів і самої містобудівній структурі, привнести щось нове і цікаве.

Нові громадські простору, які повинні сформувати центр міста. Щось доведеться знести, щось прибрати під землю.

- Повернемося до вашого проекту. Більшість учасників спроектували квартали так, що їх можна будувати поетапно, більш того, можна щось побудувати, а щось ні, і це може бути навіть не дуже помітно. А у вас самий цілісний образ, і навіть не хочеться уявляти, якою буде будівництво на проміжних етапах, хочеться, щоб з'явилося відразу все. І все-таки "Єкатеринбург-Сіті" будуть будувати понад 20 років. Як у вас з етапністю? class = "_">

- Перш за все, я думаю, необхідний нижній рівень і підземна частина. Там запроектовані паркувальні місця, і фундамент потрібно буде робити відразу на весь комплекс. Друге - центральна частина, громадські простору - ця частина "Сіті" вже буде жити, передавати свій образ, а периметр буде забудовуватися окремо - висотні будівлі будуть виростати з часом.

Друге - центральна частина, громадські простору - ця частина Сіті вже буде жити, передавати свій образ, а периметр буде забудовуватися окремо - висотні будівлі будуть виростати з часом

- Питання по образу, використовуваному в проекті: чесно скажу, я тут народилася, і розповіді Бажова, Господиня Мідної гори, ящірка - ми це все чуємо навколо себе з двох років. Але тут є й інша сторона: в черговий раз почувши про Мідний гору і ящера, ми ... починаємо нудьгувати. Ваш проект абсолютно точно не нудний, але ви не злякалися в якийсь момент, що потрапите саме в цю зону, і вам просто скажуть - "як банально"? class = "_">

- Розумієте, зараз у російських компаній намітилася тенденція запрошувати іноземних архітекторів, орієнтуватися на Захід, запозичувати світовий досвід. Але при цьому місцевим архітекторам часто буває прикро. Адже у нас є і своя культура, і історія, і традиції. Ми завжди, перед тим як проектувати щось, вивчаємо територію і її особливості - які люди, які історії з цим місцем були пов'язані. Те ж саме було в Волгограді - ми приїжджали туди, дивилися, довго гуляли по місту. Коли переймаєшся духом місця, результат виходить набагато більш ефектним. З приводу способу для Єкатеринбурга - так, я думав про це, і я зрозумів, що ви "сумуєте" від цього, коли приїхав в Єкатеринбург і не знайшов жодного магазину з уральськими самоцвітами. Мене дружина попросила - а я ходив і нічого не знайшов ...

"У якийсь момент від таких речей можна занудьгувати, втомитися, але - вони все одно повернуться. Так що ми їх не злякалися".

- Ну, вони є, але ховаються. class = "_">

- Але ці речі - вони проходять хвилями; вони дуже глибоко сягають корінням в цю землю, і зовсім забути їх не вийде. В якийсь момент від них можна занудьгувати, втомитися, але - вони все одно повернуться. Так що ми їх не злякалися.

Так що ми їх не злякалися

Текст: Олена Баталова
Фото: архітектурне бюро "Простір", Олена Баталова / Е1.RU

Скажіть, такий проект в принципі втілимо або це просто красива ідея?
Ви вже бачите, які матеріали там варто застосовувати - вітчизняні, імпортні?
І скільки повинен коштувати такий проект - мільярди, десятки мільярдів?
25. Яким чином будуть розміщені комерційні і житлові приміщення в комплексі?
А до "Єкатеринбург-Сіті" ви якими проектами займалися?
Як у вас з етапністю?
Ваш проект абсолютно точно не нудний, але ви не злякалися в якийсь момент, що потрапите саме в цю зону, і вам просто скажуть - "як банально"?