Реклама
Реклама
Реклама

Обговорюється генеральний план розвитку Гомеля до 2030 року

Джерело матеріалу: Радянський район (Гомель) Джерело матеріалу:   Радянський район (Гомель)   З понеділка управління архітектури і містобудування запрошує городян взяти участь у громадському обговоренні проекту генерального плану розвитку Гомеля до 2030 року

З понеділка управління архітектури і містобудування запрошує городян взяти участь у громадському обговоренні проекту генерального плану розвитку Гомеля до 2030 року. Документ визначає найважливіші параметри подальшого будівництва міста, про які напередодні розповіла головний архітектор Гомеля Тетяна усенок.

- Основною причиною для розробки нового генерального плану розвитку Гомеля стало зростання темпів будівництва житла. З 2012 року в Гомелі буде щорічно зводитися 500 тис. Кв. м житла. Тобто за світовим стандартом - 1 кв. м на одного жителя населеного пункту в рік. Ще в 2008 році архітектори розрахували, що вже скоро намічених під забудову майданчиків в Гомелі просто не вистачить.

Тому Гомельський міськвиконком уклав договір з БелНІІП містобудування на коригування, а фактично розробку нового генплану. В основу його концепції лягла тема житлового будівництва як всередині території міста, так і на суміжних територіях. Під останніми в першу чергу розуміються землі населених пунктів Червоний Маяк, Романовичі і Берізки. На них будуть виділятися ділянки як під багатоповерхове, так і садибної житлове будівництво в пропорції 80% і 20%.

За нашими прогнозами, до 2020 року чисельність населення Гомеля складе 520 тис. Чоловік, тобто потреба в нових майданчиках як для нового житла, так і для розселення старого буде близько 1,5 тис. Га. До 2030 року Гомельчани будуть називати себе вже 530 тис. Чоловік, а значить, буде потрібно ще близько 800 га. Зараз в Гомелі потребують поліпшення житлових умов 49 тис. Сімей. Забезпеченість житлом становить 18,6 кв. м на людину. Це більше, ніж в Мінську , Але менше, ніж в інших обласних центрах.

За підсумками виконання генплану цей показник повинен вирости до європейських 33,4 кв. м. При розробці детального плану забудови мікрорайону Берізки-1 передбачили також будівництво соціально-культурних, медичних об'єктів і навіть університету. Відпочивати жителі нових мікрорайонів будуть у великій за територією ландшафтно-рекреаційної зони, навколо упорядкованих озер і в лугопарку.

- Як уже відомо, основне будівництво планується розвивати в сторону берізок. Вивозити зі спальних мікрорайонів працівників підприємств планується міським дизель-поїздом. Чи передбачена буферна зона, яка знизить шумовий і інше забруднення навколишніх мікрорайонів від залізниці?

- Дійсно, розглядається питання використання існуючої залізничної гілки для внутрішньоміського сполучення. Подробиці стануть відомі після розробки схеми розвитку магістральної мережі. Але вже зараз можна говорити про те, що з кожного боку вздовж залізниці буде залишено без 150 м. У цій зоні архітектори планують розмістити паркінги, автомобільні стоянки, АЗС і торгові комплекси.

- Якого типу будинку будуть будуватися в нових мікрорайонах?

- Це будуть вирішувати замовники будівництва. Не думаю, що в цьому плані нас чекає якась революція. Якщо говорити про багатоповерхівках, то будуть будуватися і великопанельні, і цегляні, і монолітні будинки. Інша справа, що людям потрібно буде компенсувати віддаленість мікрорайонів від центру міста, зробити так, щоб в нові будинки вселялися не просто по необхідності, а з задоволенням.

Тому і проектувальники, і будівельники повинні докласти максимум зусиль для того, щоб зробити проживання в Берізка комфортним. Будинки нового для Гомеля типу будуть побудовані в наступному році в 18-му мікрорайоні. Там з'являться три 24-поверхівки.

- Чи не станеться, що при щільній забудові нових мікрорайонів питома вага зелених зон в місті різко знизиться? Чи будуть вирубувати оточують місто лісосмуги?

- Як я вже говорила, передбачено благоустрій великий ландшафтно-рекреаційної зони. Більш того, зони, де зараз є зелені насадження, але які визначені під забудову, в проект нового генерального плану включені вже як рекреаційні. Так що в кінцевому підсумку зелених зон стане навіть більше, ніж існує в даний час. Їх площа складе приблизно 50% від площі забудови. Питання про вирубку лісосмуг не ставиться.

- Коли вперше був озвучений проект будівництва основного під'їзної колії до мікрорайону Берізки - магістралі «Східний обхід» - міській владі довелося зіткнутися з обуренням жителів селища Перемога, незадоволених тим, що їхні будинки потрапляли під знесення. Ця ситуація врегульована?

- На численні прохання жителів селища проект був переглянутий. Прийнято рішення про кільцевої організації руху через селище. В одну сторону транспорт буде спрямований по вулиці Центральній, в іншу - по Добрушской. Жоден будинок під знесення не потрапляє.

- ��клад, що резервує чи місто площі під розвиток нових виробництв? Де вони будуть розташовані?

- Найбільша промислова зона розміститься в районі Гомельського хімзаводу. Під неї зарезервовано 60 га. Також під розміщення виробництва будуть пропонуватися майданчика в районі Ліщинці і вільної економічної зони «Гомель-Ратон». У нових мікрорайонах також зарезервовано 10 га під розміщення нешкідливого виробництва.

- А як бути з існуючої промисловістю? Чи будуть винесені за місто деякі підприємства?

- Перенесення окремих підприємств з центру міста на периферію в район Гомельського хімзаводу або вулиці Могильовської новий генеральний план обумовлює. Це стосується крупозавода, вантажного порту, бази фабрики «Праця», господарського двору Інституту лісу, підприємства «Енергія», КЕЧ Гомельського району, бази підприємства «Гомельоблтеплосеть», господарського двору «Сніжинки». На другі виробничі майданчики поетапно переїдуть верстатобудівний завод імені Кірова і завод вимірювальних приладів. На місці останнього передбачається побудувати бізнес-центр.

- Чи не планує Гомель піти по столичному шляху створення міст-супутників?

- Це питання розглядалося, але до 2030 року створення супутників визнано недоцільним. В майбутньому такими супутниками для нашого обласного центру можуть стати Добруш і Гілка.

- Чи планується розведення міжміського та приміського автовокзалів?

- Територія об'єднаного автовокзалу буде розширена за рахунок виносу виробничих потужностей Гомельського підшипникового заводу. Необхідність цього назріла давно, так як скупчення великої кількості автобусів на невеликому майданчику викликає незручності як для водіїв, так і для мешканців прилеглих до автовокзалу будинків. Крім того, планується будівництво трьох приміських автостанцій на головних напрямках виїзду з міста: на перехресті вулиць Радянської та Тролейбусній, на вулиці Владимирова і в районі Луговий вулиці.

- Чи існує проект реконструкції Привокзальної площі в зв'язку з планованим будівництвом багатофункціонального комплексу та підземного переходу?

- Днями це питання обговорювалося архітекторами у голови Гомельського міськвиконкому Віктора Пилипця. Розроблено загальну концепцію благоустрою Привокзальної площі, де назріло будівництво вже цілу мережу підземних пішохідних переходів. Перший з них буде побудований після знесення Курчатовского міні-ринку і зведення на його місці приватного багатофункціонального комплексу.

Майданчик вже продана, власник обіцяє почати будівництво до кінця року. Передбачено благоустрій та наземної частини площі. Вирішено, що воно буде виконано в тому ж ключі, що і вулиця Перемоги. У центрі буде побудований фонтан. Роботи почнуться вже в цьому році.

- Чи буде будуватися транспортне кільце на вулиці Українській?

- Новий генплан передбачає будівництво другої привокзальній площі з боку Української вулиці для підвезення до вокзалу людей із західного напрямку. Але воно можливе тільки за умови введення в експлуатацію другого Поліського шляхопроводу і підходів до нього, реконструкції вулиці Української.

- Рік тому було багато розмов про будівництво малоповерхового кварталу вздовж вулиці Ціолковського, так званої Гомельської Рубльовки. Чи передбачено це проектом нового генплану?

- Генеральний план передбачає тільки функціональне призначення ділянки. Але я можу відповісти на питання, щоб припинити чутки. Колишня територія інфекційної лікарні визнана житловою зоною. Ділянка викупив приватний інвестор і планує після знесення старих корпусів побудувати на їх місці малоповерхові блоковані житлові будинки. Проектно-кошторисна документація об'єкта вже розроблена. Знесення приватних будинків, прилеглих до цієї ділянки, через наміри інвестора не буде!

- Яка доля взагалі уготована сектору індивідуальної забудови?

- У центральній частині міста він буде поетапно знесений. Це стосується будинків в межах вулиць Головацького, Підгірній та залізниці. Під будівництво комерційного житла вже зносяться будинку на вулицях Маркса і Сожской. Ось-ось бульдозер запрацює на вулиці Тельмана. А в районі вулиць Госпітальної та Портовій розміститься діловий центр Гомель-Сіті. У центральному ядрі Гомеля буде заборонено будівництво приватних будинків в Залінійна мікрорайоні з реконструкцією вулиць Барикіна, Бочкіна і Хмельницького.

А ось в Монастирка знесення буде невеликим - під будівництво магістралі з центру міста в Лубенському мікрорайон. Вона пройде по новому Ковальському мосту. Уздовж цієї дороги побудують багатоповерхівки. Звертаюся до городян, які планують будувати нові будинки замість придбаних старих в цих районах.

Щоб уникнути непорозумінь уточніть в управлінні архітектури та містобудування, до якої зони в новому генплані буде ставитися ваш ділянку. Я веду прийом по вівторках. Кожен перший, третій і п'ятий - з 8 до 13 годин, кожен другий і четвертий - з 15 до 20 годин.

Р.S. Ознайомитися з проектом нового генерального плану розвитку Гомеля можна до 24 січня в управлінні архітектури та містобудування Гомельського міськвиконкому на вулиці Пролетарській, 43, в робочі дні з 8.30 до 17.30 (перерва з 13 до 14 годин). У фойє будівлі встановлено скриньку для побажань городян.

Євген ЗАХАРОВ, «Радянський район».

Теги: Гомель

, Мінськ

Щоб розмістити новина на сайті або в блозі скопіюйте код:

На вашому ресурсі це буде виглядати так

З понеділка управління архітектури і містобудування запрошує городян взяти участь у громадському обговоренні проекту генерального плану розвитку ...

Чи передбачена буферна зона, яка знизить шумовий і інше забруднення навколишніх мікрорайонів від залізниці?
Якого типу будинку будуть будуватися в нових мікрорайонах?
Чи не станеться, що при щільній забудові нових мікрорайонів питома вага зелених зон в місті різко знизиться?
Чи будуть вирубувати оточують місто лісосмуги?
Ця ситуація врегульована?
?клад, що резервує чи місто площі під розвиток нових виробництв?
Де вони будуть розташовані?
А як бути з існуючої промисловістю?
Чи будуть винесені за місто деякі підприємства?
Чи планується розведення міжміського та приміського автовокзалів?