Реклама
Реклама
Реклама

Державні, приватні, сімейні, відомчі дитячі садки в Білорусі, плюси і мінуси різних дитячих садків, скільки коштує дитячий сад, в який сад віддати дитину

  1. офіційно
  2. державний садок
  3. Приватний дошкільний сектор
  4. за відомству
  5. Сади сімейного типу
  6. Як потрапити в дитсадок?

Планування вагітності починати краще за все з запису дітей в дитячий сад Планування вагітності починати краще за все з запису дітей в дитячий сад. Яка частка істини в поширеною на форумах молодих мам жарті, а також як вибрати відповідний дитячий садок, щоб потім кожен день не проводити в болісних переживаннях за своє чадо, розбирався кореспондент interfax.by .

офіційно


«Всупереч розхожій думці про те, що місць в дитячих садках не вистачає, це насправді не так, - відповідально заявляє Галина Макаренкова, начальник управління дошкільної освіти Міністерства освіти РБ. - Вся складність в тому, що різні міські райони, і в столиці, і в регіонах, мають різну щільність заселення, тому десь дітей дуже багато, це стосується мікрорайонів новобудов, а десь групи буквально напівпорожні ».


Сьогодні в країні працює близько 4070 дошкільних установ, в яких в цілому виховується близько 412 тисяч дітей.


державний садок


Батькам державний дитячий сад коштує від Br75тис до Br250тис. в місяць по квитанції, крім фінансових зборів на ремонти, іграшки і т.д. Відносно невисока вартість - одне з головних переваг державного садка, до плюсів також можна віднести, як правило, близьку територіальну прихильність.


З позитивних моментів, мабуть, все. Групи державних дитячих садів часто переповнені, вихователі просто фізично не встигають приділити достатньо уваги кожній дитині, не завжди передбачено харчування для дітей-вегетаріанців, алергіків і т.д., відсутність достатніх матеріальних коштів не дозволяє часто оновлювати іграшки, спальні місця.


Картина не райдужна, але на ділі все залежить від кожного конкретного дитячого саду. Перш ніж віддавати дитину в вибране дошкільний заклад, поспілкуйтеся з завідувачки садка, попросіть провести вам екскурсію в групи, дізнайтеся думку батьків, чиї діти вже ходять в обраний сад.


«У рік держава витрачає на утримання кожної дитини в садку біля 15 млн «У рік держава витрачає на утримання кожної дитини в садку біля 15 млн. Рублів, додайте до цього батьківську оплату і внески. Всі дошкільні установи дуже строго контролюються санепідемстанцією та багатьма іншими організаціями, тому в будь-якому дитячому садку кожній дитині забезпечать гідне утримання. Я вважаю, що вибирати потрібно колектив. Ясна річ, що в робочі обов'язки, якщо можна так сказати, кожного вихователя входить бути добрим, справедливим, терплячим і ще багато чого по відношенню до дітей. Але вихователі теж люди, у них теж бувають проблеми і поганий настрій. Хтось уміє стримувати свій негатив, а хтось, неправильно вступаючи, дозволяє собі бути нервовим, грубим на роботі. Дитина не завжди розповість, тому колектив дитячого садка і особливо особисто вихователів батьки повинні добре знати і постійно між собою спілкуватися », - розповіла кореспонденту interfax.by заступник завідувача одного зі столичних державних дитячих садів Катерина Князева.


Якщо все ж державний садок вам не сподобався, вирушайте в приватний.


Приватний дошкільний сектор


Ціна перебування дитини в приватному дитячому садку в рази вище, ніж в державному. Середня вартість - близько 500 $ в місяць. Багато хто вважає, що така сума не виправдана, але судіть самі. У приватних дитячих садах групи по вісім-десять чоловік, персонал завжди ретельно відбирається, наявність педагогічного, медичного освіти обов'язково, дітям надається різноманітне харчування, велика кількість найсучасніших іграшок, додаткові, за бажанням індивідуальні, заняття музикою, спортом, іноземними мовами і т. д.


Також в деяких приватних садах встановлені відеокамери з онлайн-трансляцією всього, що відбувається в групі, що дозволяє батькам в будь-який момент перевірити, чим займається їхня дитина і як за ним доглядають.


Якщо ваша сім'я у фінансовому відношенні більш ніж забезпечена, приватний дитячий сад відмінний варіант дошкільного закладу для дитини Якщо ваша сім'я у фінансовому відношенні більш ніж забезпечена, приватний дитячий сад відмінний варіант дошкільного закладу для дитини. Складність може виникнути тільки через те, що більшість приватних дитячих садів знаходиться на околиці міста, в більш екологічно чистих районах, тому доведеться вирішувати питання доставки дитини в садок.


за відомству


Відомчі дитячі саду належать великим підприємствам - як правило, заводам. Якщо ви працівник цього конкретного підприємства - «ласкаво просимо» вам і вашим дітям. Якщо немає - в таке дошкільний заклад ви не потрапите.


Відомчі дитячі сади, по суті, є державними, тому що фінансуються з держбюджету, місячна оплата відповідна. Однак керівництво головного підприємства також виділяє кошти на краще утримання дітей своїх співробітників, додаткові розвиваючі заняття, заходи, більш збалансоване харчування і т.д. Крім таких переваг, відомчі дитячі садки для зручності відкриваються або в безпосередній близькості до корпусів підприємства, або в районах, де проживає більша частина працівників, таким чином, що батьки по шляху на роботу / додому завжди мають можливість зайти в сад.


Одним із прикладів відомчих дитячих садків є комплекс дитячих дошкільних установ холдингу «Горизонт». Філії садків відкриті в Центральному, Радянському, Московському, Первомайському та Фрунзенському районах столиці. Дитсадку виховується за програмою «Пралеска», затвердженої Міністерством освіти РБ, як і в госсадіках, але вихователі також має право додатково користуватися авторськими програмами. За індивідуальними заявками батьків такі дитячі сади надають фізкультурно-оздоровчі, корекційно-компенсуючі, медико-профілактичні та інші послуги.


Сади сімейного типу


«Спочатку дитячі сади сімейного типу з'явилися в сільській місцевості, ще в 2004 році «Спочатку дитячі сади сімейного типу з'явилися в сільській місцевості, ще в 2004 році. У селі, де дітей дошкільного віку 10-12 чоловік, відкривати дитячий сад немає сенсу, дорого (будівництво однієї дошкільної установи обходиться державі в 40 млрд. Рублів), а різновікову групу - прийнятно. Головне, щоб був вихователь з відповідною освітою, були організовані дозвілля, сон, харчування і обов'язкові санітарні умови.


Зараз в деяких містах теж стали з'являтися дитячі сади сімейного типу, але такі групи, по суті, прикріплені до великих дитячим садам, які є в районі, наприклад. Попит на такі дитячі сади невеликий, це скоріше потреба селищ. Всього у всій республіці на даний момент зареєстровано 17 дитячих садків сімейного типу », - розповіла Галина Макаренкова, начальник управління дошкільної освіти Міністерства освіти РБ.


У столиці дитячих садків сімейного типу немає, є в Мінській області, а також в Гомельській, Могильовській і Гродненській.


Як потрапити в дитсадок?


Якщо ваш вибір все-таки впав на державне дошкільний заклад, то дуже ймовірно, що вам доведеться постояти в черзі, перш ніж потрапити в бажану групу, особливо якщо ваша сім'я живе в густонаселеному районі міста. Форуми молодих мам і коментарі на аналогічних за тематикою сайтах, лякають порадами.


«Насилу потрапили в цей садок, хоча ставимося до нього за місцем проживання. Не буду описувати всі митарства, але якщо ви тільки що народили і вважаєте, що про садок вам думати рано, то можу з упевненістю заявити, що нічого подібного. Прямо завтра йдіть і стаєте в чергу, через два-три роки вона як раз підійде, повірте моєму досвіду », - ділиться радою на сайті rebenok.by користувач marina30.


«Так вийшло, що про садок для дочки задумалася дуже пізно, за пару тижнів до виходу з декрету, в результаті мій« відпустку »затягнувся ще на півроку! Не могла ніяк дочку в сад прилаштувати, так що краще про все думати заздалегідь і в сад влаштовуватися теж заздалегідь », - радить користувач MamaDasha на форумі bambini.by.


Черги в багатьох державних дитячих садах насправді існують, проте фахівці стверджують, що зовсім скоро вони зникнуть назавжди, і потрапити в дитячий сад не складе ніяких труднощів Черги в багатьох державних дитячих садах насправді існують, проте фахівці стверджують, що зовсім скоро вони зникнуть назавжди, і потрапити в дитячий сад не складе ніяких труднощів.


«У самому найближчому часі ми плануємо запустити інтернет-послугу« Запис в дитячий сад онлайн ». Перш за все, ми зобов'яжемо все садки відкрити свої інтернет-сайти, з 1 вересня починаємо таку практику в Гомельській області. Батьки зможуть зайти на інтернет-сторінку дитячого садка, прочитати новини, оголошення, подивитися фотографії, «познайомитися» з персоналом, залишити подяку, прохання, зауваження. Паралельно зі створенням сайтів дитячих садків, буде запущений сервіс, зайшовши на сторінку якого, можна буде залишити заявку на один з п'яти підібраних дитячих садків. Після відповідного листа з підтвердженням ваша дитина буде значитися в заявці в цьому дитячому садку, і майбутні групи будуть вже формувати з його урахуванням », - розповіла Юлія Ваніна, прес-секретар Міністерства освіти РБ.


Наталія Назаренко

Як потрапити в дитсадок?