Реклама
Реклама
Реклама

Мегафон

  1. Бізнес-завдання
  2. організація простору
  3. Дизайн-ідея
  4. Микола Миловидов
  5. Марія Державіна
  6. Олексій Зародов
  7. Олег Князєв

Мегафон - одна з провідних телекомунікаційних компаній Росії, представлена у всіх регіонах Росії, а також в республіках Абхазія, Південна Осетія і Таджикистані.

Бізнес-завдання

Керівництво Мегафона прийняло рішення про переїзд всіх розкиданих по Москві підрозділів компанії і дочірніх компаній в один офіс. Було вирішено зібрати всіх співробітників в одному офісному просторі бізнес-центру «Збройовий». Новий офіс, крім того, повинен був враховувати зростання компанії і проводилися в ній структурні зміни.

Новий офіс, крім того, повинен був враховувати зростання компанії і проводилися в ній структурні зміни

організація простору

Будівля бізнес-центру складається з декількох різновисоких веж. Офіс Мегафона займає дві з них. При загальній площі офісу понад 40000 кв.м. при функціональному зонуванні довелося враховувати пересування співробітників по поверхах і між поверхами. Це зумовило появу єдиного поверху для всіх «зовнішніх» переговорних кімнат. Зустрічі з гостями офісу можуть проходити тільки тут. Переговорні на робочих поверхах призначені для внутрішніх нарад команд. Таким чином, була знижена навантаження на ліфти в баштах. Нижні поверхи в будівлі досить глибокі - це обмежувало варіанти планувань, так як денне світло був обов'язковою умовою для розміщення робочих місць.

Нижні поверхи в будівлі досить глибокі - це обмежувало варіанти планувань, так як денне світло був обов'язковою умовою для розміщення робочих місць


Так як в офісі розмістилися різні підрозділи компанії і навіть «Академія Мегафон» (тренінг-центр компанії), їх специфіку враховували в планувальних рішеннях. Поверхи для IT-підрозділів відрізняються, наприклад, по розсадження і набором приміщень від поверхів центрального офісу і т.д.

д

Дизайн-ідея

Тема оформлення офісу - «Росія - велика країна». Для компанії це відображення того, чим вона займається, оскільки Мегафон як перший федеральний стільниковий оператор в Росії в буквальному сенсі об'єднує величезну країну, скорочуючи відстані між будь-якими населеними пунктами до декількох секунд. Цей посил архітектори UNK project вклали в концепцію оформлення нового офісу. Для розвитку головної ідеї поверхи офісу були названі Замовником по містах - головним центрам присутності Мегафона.

Для розвитку головної ідеї поверхи офісу були названі Замовником по містах - головним центрам присутності Мегафона

Так як весь простір робочих поверхів за задумом архітекторів перетворилося в міське середовище, то співробітники філій компанії по всій країні були залучені в процес оформлення московського офісу. Вони розповідали про знакові місцях своїх регіонів і вибирали назви вулиць, які повинні були знайти своє відображення в дизайні офісу. Так навіть кава-поінти, спроектовані UNK project в стилістиці автобусних зупинок, отримали абсолютно реальні назви з відповідних міст.

Так навіть кава-поінти, спроектовані UNK project в стилістиці автобусних зупинок, отримали абсолютно реальні назви з відповідних міст

Щоб додатково підкреслити унікальність кожного міста, для вхідних зон кожного поверху команда Мегафона і агентство «Creative people» спільно із запрошеними художниками та дизайнерами розробили серію ілюстрацій. Це рішення дозволило відобразити дух міст і додало стилістичне і колірне кодування в оформлення поверхів. Відомі будівлі і пам'ятники, тихі вулиці і великі проспекти, історичні події і навіть герої міських легенд стали основою сюжетних ліній в ілюстраціях і дозволили по-новому подивитися на кожне місто. У підсумку всередині офісу ви можете здійснити віртуальну подорож по Росії від Владивостока до Калінінграда.

У підсумку всередині офісу ви можете здійснити віртуальну подорож по Росії від Владивостока до Калінінграда

Дизайн-студія «Створено» розвинула цю ідею, використовуючи елементи ілюстрацій в оформленні акцентних стін переговорних, а також, доповнивши в копі-поинтах загальну концепцію афішами з подіями, реально відбуваються в тому чи іншому місті. А команда агентства «Zoloto» успішно втілила ідею в навігації. Міське середовище вдало вписується в систему навігації, зустрічі співробітників призначаються практично за реальними міським адресами.

Міське середовище вдало вписується в систему навігації, зустрічі співробітників призначаються практично за реальними міським адресами

Урбаністичну тематику проекту підтримують декоративні елементи: цегляні стіни, подекуди прикрашені справжнім стріт-артом, водостічні труби, телефонні будки, світлофори і вуличні покажчики. Підлога виглядають як газони або асфальт з пішохідними переходами.

Підлога виглядають як газони або асфальт з пішохідними переходами

Микола Миловидов
керівник авторського колективу, UNK project

Бюджет у проекту був обговорений і з усіма своїми ідеями архітектори та інженери вписувалися в ці рамки. Але, мабуть, складністю проекту для нас був перфекціонізм замовника - всі рішення по дизайну «докручувати» до вірного, ніякої недомовленості не повинно було залишатися. Велике значення приділялося комфорту робочих місць. Продумувалися акустичні рішення. Світильники і меблі вибиралися на тендерах серед кращих європейських компаній.

Марія Державіна
головний Архітектор Проекту, UNK project

Проект вийшов дуже довгим по реалізації, що дало можливість всім учасникам «до вірного» доводити все принципові для замовника концептуальні рішення. Для цього об'єкту вкрай важливим було взаємодія архітектури, декорування та графічного дизайну. Наповнення простору різноманітними, але працюють на єдину ідею елементами, деталями, «фішками», на наш погляд, додало індивідуальність проекту і зробило інтер'єр по-справжньому закінченим.

Олексій Зародов
головний Архітектор Проекту, UNK project

Створення незалежного багатофункціонального офісного комплексу, одна з найскладніших завдань. Він повинен включати в себе всі функції, необхідні для безперервного функціонування бізнесу, свого роду невелике місто на Садовому кільці, що виріс на осі вертикальних комунікацій бізнес центру. Основна складність полягає в рішенні логіки внутрішніх зв'язків між поверхами, між відділами, між функціями, між гостьовими і внутрішніми зонами. Концепція планування робочих поверхів, розташованих на верхніх поверхах комплексу, підпорядкована єдиній логіці розміщення локальних обслуговуючих функцій: прінтпойнти, кофепойнти, блоки санвузлів. Такий підхід дозволяє внутрішньому співробітнику без праці орієнтуватися в просторі «чужого» поверху. Для більш точного орієнтування використана навігаційна система, заснована на загальній концепції офісу «Вулиця в місті» зі зрозумілою і такою, що запам'ятовується структурою назви зон, переговорних кімнат і т.д.

Олег Князєв
адміністративний директор, ПАТ «Мегафон»

Метою проекту було створення нового сучасного і високотехнологічного офісу і об'єднання на одному майданчику всіх московських підрозділів Мегафона і дочірніх компаній, всього понад 4000 чоловік. У нашому новому офісі на 13 поверхах і площі близько 50 тис. Кв.м. крім основних робочих зон в форматі open space знайшли своє місце велика кількість м'яких зон, кава-пойнтів, а також ігрова кімната, коворкінг і їдальня повного циклу. Під переговорні кімнати ми виділили окремий поверх, також, як і для МегаАкадеміі - навчального центру компанії. Все це, за нашим задумом, перетворило наш офіс в комфортне середовище для всіх співробітників компанії. Будучи федеральним оператором, що працює в кожному регіоні нашої країни, ми в Мегафоні вибрали концепцію - міста Росії. Заходячи в наш офіс, Ви потрапляєте в Мегафон в Росії, де на кожному з 13 поверхів можна знайти міста з оригінальними назвами вулиць, площ та інших цікавих місць. Головним для нас було те, що створення концепції офісу брали участь співробітники з усієї Росії, саме вони вибирали назви об'єктів в своїх містах і основні знакові пам'ятки. І зараз наші колеги з регіонів, приїжджаючи в головний офіс компанії, бачать частинку своєї філії і відчувають свою причетність до нашого спільного проекту.

Проект-номінант Best Office Awards 2018!
Придбати квитки на церемонію нагородження Best Office Awards 2018 і зареєструватися на форум Business & Design Dialogue 2018.