Реклама
Реклама
Реклама

Чому іноземні туристи приїжджають грати в гольф в Казахстан

Один з найбільших гольф-клубів Казахстану «Жайляу» відкрився в 2006 році, і його поява стала значущою подією в розвитку цього королівського виду спорту в Казахстані

Один з найбільших гольф-клубів Казахстану «Жайляу» відкрився в 2006 році, і його поява стала значущою подією в розвитку цього королівського виду спорту в Казахстані. На сьогоднішній день «Жайляу» приймає у себе гольфістів першої величини, тут проводиться Kazakhstan Open - етап міжнародного туру European Challenge Tour, The Biggest Money Event всього туру, а поле для гольфу визнано одним з кращих в світі. В інтерв'ю Club Magazine директор «Жайляу» Бахтіяр Агабеков розповів, як алматинский гольф-курорт став престижним місцем для зарубіжних гольфістів, і як вони сприяють популяризації Казахстану на світовій арені.

Бахтіяр, розкажіть про переваги гольф-курорту. Як вам вдалося домогтися того, що «Жайляу» став одним з найвідоміших гольф-клубів у всьому світі?

Спочатку ідея відкриття гольф-курорту була спрямована на популяризацію здорового способу життя. Ми хотіли створити місце з розвиненою інфраструктурою, в якому буде передбачено все для комфортного проведення часу і гри в гольф - 18-луночное поле, що відповідає світовим стандартам, бутик-готель, спорт-бар, ресторани найвищого рівня, SPA і фітнес-клуб. Після запуску поля в 2006 році до нас приїжджали фахівці з оцінки гольф-полів, і ми вже тоді, на етапі відкриття, потрапили в топ-100 кращих гольф-клубів в світі. Щоб було зрозуміло, наведу цифри. В одній тільки Південній Кореї, де гольф дуже популярний, більше 300 полів! В Америці працюють кілька тисяч полів для гольфу. А ми потрапили в сотню кращих! Дизайн поля розробляла компанія Арнольда Палмера, створена легендою світового гольфу в далекому 1972 році. У портфоліо The Arnold Palmer Design Company близько 300 клубів, про ці проекти все говорять, вони бездоганні. Треба сказати, що вони не беруться відразу за будь-які проекти, перш ніж зайнятися тим чи іншим проектом, ними будуть ретельно вивчені всі ввідні дані по ландшафту і навколишньому середовищу. Переговори з The Arnold Palmer Design Company тривали близько року. Зате зараз ми з гордістю можемо сказати, що дизайн поля для гольфу розробляла саме ця компанія. Для гравців це теж важливо. Поясню, чому. Уявіть - приїжджаєте ви, наприклад, в країну, про яку нічого не знаєте, і місцева кухня вам не подобається. Але ви бачите там, скажімо, ресторан мережі, яка також присутня в Алмати. Розуміючи рівень і стандарти цієї мережі, ви точно знаєте, що вас там чекає, якою буде кухня та сервіс. Те ж саме стосується гольф-туристів. Відкривати для них Казахстан не просте завдання, адже наша країна не асоціюється в першу чергу з гольфом. І коли вони дізнаються, що дизайн гольф-полів «Жайляу» був створений The Arnold Palmer Design Company, вони розуміють, що це гольф-клуб високого рівня, для них це гарантія якості.

Як гравці в гольф, зокрема іноземці, дізнаються про вас?

Значну частку відвідувачів клубу складають гольф-туристи. Якщо з самого заснування «Жайляу» це число зростало поступово з невеликим приростом, то з 2013 року ми вирішили акцентувати увагу на гольф-туризм, тому що в принципі це та галузь, яка не захоплена.

Ми почали займатися промоцією нашого клубу в Південній Кореї - як я вже говорив, корейці дуже люблять гольф. Вони грають незалежно від того, скільки заробляють, і якщо у них є можливість виїхати кудись, щоб пограти в гольф, то вони поїдуть. Для людей, які грають в гольф, першорядне значення має якість трав'яного покриття і можливості поля, ніж ми точно можемо похвалитися, тому співпраця з корейськими туристичними фірмами дуже швидко дало результати.

Періодично ми організовували ознайомчі тури в Алмати з в'їзного туризму. Так само брали участь у спільних заходах з The Ritz-Carlton, Almaty, найбільшим національним авіаперевізником Air Astana, нашим кінно-спортивним клубом «Алтинтай» та іншими партнерами. Іноземні журналісти, представники великих туроператорів приїжджають в Алмати, знайомляться з пам'ятками, розробляють привабливі пропозиції для своїх клієнтів, в тому числі, любителів гольфу та кінного спорту.

Ми пропонували наступну програму - людина приїхала, заселився в готель, потім приїхав в «Жайляу» пограти, після цього в «Алтинтай» кататися на конях, побував на Медео, Шимбулак. Казахстанські туристичні фірми, що працюють на приймання, проявляють інтерес до гольфу, таким чином, гольф уже представлений в комплексі, і це дійсно працює. Гості, які відвідали нас один раз, розповідають знайомим, рекомендації в світі гольфу стоять багато чого. Загалом, в Алмати стали частіше приїжджати гості з Європи, Північної Америки. У минулому році до нас приїхали перші організовані групи з Індії, Естонії.

Також ми співпрацюємо з авіакомпаніями - у нас є домовленість з декількома компаніями, якщо на міжнародних рейсах у них тривала стикування, по п'ять, сім, десять годин і більше, то вони пропонують пасажирам поїхати до нас. Замість того, щоб сидіти в аеропорту і вартувати свій чемодан, люди можуть зупинитися у нас в готелі, відпочити, пограти в гольф, відвідати SPA-комплекс - одним словом, провести цей час з користю і з задоволенням для себе.

Іноземців, які грають в гольф в Алмати, більше, ніж казахстанців?

Поки що казахстанців-гольфістів не так багато - може, близько 600 чоловік. З них 200-300 грають постійно. Є такі, які стали справжніми фанатами гольфу. Переглянувши список гандикапів (рейтингів) казахстанських гольфістів, можна відразу зрозуміти, хто грає частіше, хтось - ні. Щоб зрозуміти всю красу гольфу, потрібно спробувати, один, два, три рази. Рідко хто залишається байдужим, адже крім фізичного навантаження і тріумфування від відмінного удару, це кілька годин неспішної прогулянки на свіжому повітрі по неймовірно красивим полях в компанії друзів і соратників. Нас радує, що кількість казахстанців, які грають в гольф, помітно збільшується з кожним роком.

А Президент Казахстану грає в гольф?

Так, Нурсултан грає в гольф. Саме його ініціатива дала поштовх розвитку гольфу в Казахстані. На сьогоднішній день цей вид спорту розвивається завдяки активній участі та підтримки Президента, як ви знаєте, він завжди виступає за пропаганду спорту і здорового способу життя. І, звичайно, величезна заслуга в цьому Національної Федерації гольфу і особисто Президента федерації нурт Абикаєвим. Спільно з Федерацією ми проводимо турнір Kazakhstan Open, також Федерація періодично організовує освітні майстер-класи та семінари для підвищення кваліфікації та навичок агрономів, гольф-тренерів та інших фахівців.

І все-таки, як вдалося зробити гольф в Казахстані привабливим для іноземців? Чому вони їдуть сюди, а не, скажімо, в Європу чи в Америку?

Як відомо, один з найбільших гольф-турів, який проходить в 30 країнах світу, в тому числі в Казахстані - European Challenge Tour. В рамках цього турніру проводиться турнір Kazakhstan Open - в ньому беруть участь професійні гравці більш ніж зі ста країн світу. На Kazakhstan Open можуть потрапити тільки кращі з кращих, ті, хто входить в топ-100 гравців за підсумками European Challenge Tour. Kazakhstan Open є одним з найпрестижніших і значущих турнірів з гольфу в світі, а все тому, що Казахстан традиційно входить в першу трійку за розміром призового фонду серед країн, що беруть участь в European Challenge Tour! У 2016 році загальний призовий фонд склав 450 000 євро. Генеральним спонсором турніру, який проводиться на «Жайляу» є компанія ERG (Eurasian Resource Group). Для гравців в гольф з усього світу участь в Kazakhstan Open - це шанс, який випадає не кожному. Нас називають The Biggest Money Event туру, всі хочуть потрапити на Kazakhstan Open. Для них це можливість виграти великий призовий фонд, і, відповідно, підвищити свій рейтинг. У гольфістів рейтинг зростає або падає в залежності від виграних призових сум. Для багатьох гравців Kazakhstan Open став відправною точкою у вищу лігу європейського гольфу - European Tour.

Для багатьох гравців Kazakhstan Open став відправною точкою у вищу лігу європейського гольфу - European Tour

Виходить, в Казахстан приїжджають грати світові зірки гольфу?

Kazakhstan Open - це майданчик для гольфістів, які згодом входять в рейтинг кращих гравців світу і беруть участь у вищій лізі, в European Tour. За роки проведення Kazakhstan Open став одним з провідних турнірів серії European Challenge Tour, в якому, в різні роки грали такі «зірки» світового гольфу як Майкл Каймер, Альваро Кірос, Едоардо Молінарі, Томмі Флітвуд і інші. Тому всі прагнуть потрапити до нас, KazakhstanOpen стає одним з найбільш обговорюваних спортивних подій у світі гольфу. І це не просто гольф-турнір, який цікавить тільки фанатів цього виду спорту. Завдяки Kazakhstan Open світ дізнається про нас, про нашу країну, це подія направлено на популяризацію туризму в Казахстані. Турнір проходить в цілому протягом тижня, на цей час в Алмати приїжджає знімальна телевізійна група від European Challenge Tour, вони знімають документальний фільм. Цей фільм висвітлює не тільки турнір з гольфу, для нього знімають природу Алмати, наші гори, пам'ятки, їздять по місту, беруть інтерв'ю у перехожих. А потім фільм транслюють по світових спортивних телевізійних каналах. Змагання в 2016 році висвітлювало понад сто світових ЗМІ і така ж кількість казахстанських, згідно з даними Commercial report оргкомітету European Challenge Tour в цілому було 300 годин трансляцій, які побачили 141 мільйонів глядачів. Тобто ви можете уявити собі рівень Kazakhstan Open і охоплення аудиторії, яка дізнається про цю подію. Самі гравці викладають фотографії у себе в соцмережах, а потім їх знайомі запитують - де проходив цей турнір? Казахстан? І починають цікавитися нашою країною, це ж класно. Учасники та гості турніру приїжджають від нас і починають розповідати, що Алмати - гарне місто з мальовничою природою, де можна пограти в гольф, сходити в гори, покататися на лижах.

Можете розповісти про найбільш пам'ятних турнірах? Чи були якісь особливі події?

У нашому клубі традиційними стали турнір відкриття сезону Eurasian Group Cup і Zhailjau Club Championship, який проходить протягом двох днів, за підсумками якого визначаються чемпіон і чемпіонка клубу. Протягом року проводиться багато змагань в різних форматах, і кожен турнір по-своєму запам'ятовується, але одного разу в історії казахстанського гольфу був просто сенсаційний виграш. У 2014 році ювілейний десятий Kazakhstan Open вийшов дійсно ювілейним і особливим. На ньому були зафіксовані «hole-in-one» (попадання в лунку з одного удару) Хоакіма Лагергрена, «альбатросів» Вільяма Харольда і Йокко Рокса.Альбатрос - це вкрай рідко виходить результат, коли на довгій лунці з парою 5 гольфіст забиває м'яч у лунку другим ударом, заощадивши таким чином три удари. Подібні удари в гольфі вважаються видатними, а два альбатроса в одному турнірі - це дуже гучна подія.

Ви говорите, що Казахстан виставляє найбільший призовий фонд, до нас їдуть відомі гольфісти з усього світу - тобто Казахстан стоїть в одному ряду з країнами, де гольф добре розвинений, де цей вид спорту є популярним?

Я вважаю, що країна, де гольф добре розвинений - це коли в кожному місті є як мінімум одне гольф-поле. У нас же на весь Казахстан вісім акредитованих НФГК гольф-клубів. Якщо взяти інші країни - США, ту ж саму Корею, там в одному тільки місті налічується до десяти клубів. Тому нам є куди рости. Як правило, гольф-клуби знаходяться за межами міст - не скрізь є можливість виділяти великі території під поля. А у нас 72-парове поле територією 82 гектари знаходиться в межах міста, в крокової доступності для городян.

А у нас 72-парове поле територією 82 гектари знаходиться в межах міста, в крокової доступності для городян

Ви плануєте популяризувати гольф серед більшої кількості казахстанців? На сьогоднішній день цей вид спорту, напевно, цікава лише вузькому колу людей.

Існує думка, що гольф - елітний вид спорту, доступний лише обраним. Але якщо ви просто подивіться прайс, то ви переконаєтеся, що це не зовсім так. Сьогодні, я думаю, навіть студенти можуть дозволити собі пограти раз в тиждень, навіть просто прийти і спробувати, подивитися, сподобається чи ні. Крім того, у нас проходять дитячі турніри, і ми підтримуємо дітей, які проявляють інтерес до гольфу, але не мають можливості оплачувати відвідування клубу. У нас є кілька хлопців, які займаються безкоштовно, вони показали чудові результати і величезне бажання займатися саме цим видом спорту. Ми тільки за те, щоб казахстанці долучалися до гольфу і взагалі до здорового способу життя.

А зараз ми до того ж думаємо над тим, щоб об'єднати гольф-курорт і кінно-спортивний клуб «Алтинтай», організувати якісне дозвілля для всієї родини. У наших планах розробка пакетних рішень, які будуть включати в себе гру в гольф, кінні прогулянки, проживання в готелі на території гольф-курорту або гостьових будинках в КСК «Алтинтай». Ми хочемо, щоб алматинцев і гості міста могли приїжджати до нас всією сім'єю, залишатися на вихідні, більше часу приділяти активному відпочинку, розваг на природі, щоб це було доступно і цікаво не вузькому колу осіб, але і всім бажаючим.

Як вам вдалося домогтися того, що «Жайляу» став одним з найвідоміших гольф-клубів у всьому світі?
Як гравці в гольф, зокрема іноземці, дізнаються про вас?
Іноземців, які грають в гольф в Алмати, більше, ніж казахстанців?
А Президент Казахстану грає в гольф?
І все-таки, як вдалося зробити гольф в Казахстані привабливим для іноземців?
Чому вони їдуть сюди, а не, скажімо, в Європу чи в Америку?
Виходить, в Казахстан приїжджають грати світові зірки гольфу?
Самі гравці викладають фотографії у себе в соцмережах, а потім їх знайомі запитують - де проходив цей турнір?
Казахстан?
Можете розповісти про найбільш пам'ятних турнірах?