Реклама
Реклама
Реклама

ЄДІ-2017: підготовка до іспиту з інформатики »Департамент освіти ЯНАО

Рекомендації з підготовки до ЄДІ з інформатики продовжують серію публікацій з порадами для випускників від розробників екзаменаційних завдань з Федерального інституту педагогічних вимірювань (ФІПІ) Рекомендації з підготовки до ЄДІ з інформатики продовжують серію публікацій з порадами для випускників від розробників екзаменаційних завдань з Федерального інституту педагогічних вимірювань (ФІПІ).

Підготовку до єдиного державного іспиту з інформатики та ІКТ слід вести паралельно з вивченням предмета в школі. Дуже корисно буде в кінці кожної теми виконувати завдання з демоверсії і аналогічні їм завдання відкритого банку ЄДІ, перевіряючі знання з вивченої теми.

Для того щоб дізнатися, які завдання перевіряють вивчене зміст, слід проаналізувати опублікований на сайті ФІПІ кодифікатор перевіряються елементів змісту. Варто також ознайомитися з узагальненим планом екзаменаційної роботи (додаток до специфікації іспиту), звернувши увагу на те, яка передбачувана складність кожного із завдань та рекомендований час на його виконання, які вимоги до підготовки випускників воно перевіряє. Ці дані допоможуть самостійно оцінити свою підготовку.

Працювати з типовими навчальними варіантами має сенс тільки на заключному етапі підготовки до іспиту, коли пройдені всі теми і освоєно весь зміст.

Значна кількість балів на екзамені з інформатики та ІКТ дає учаснику успішне виконання завдань з програмування. Всі фрагменти алгоритмів і програм приводяться в варіанті на п'яти мовах програмування, ці фрагменти еквівалентні. Перевіряється не знання синтаксису конкретної мови програмування, а вміння читати, формально виконувати і аналізувати алгоритми.

Разом з тим, шкільна інформатика не зводиться цілком до програмування, вона набагато ширше. Для успішного складання іспиту потрібно знати основи математичної логіки, теоретичні основи кодування інформації, комп'ютерного моделювання, технологій електронних таблиць і комп'ютерних баз даних.

Високий бал на іспиті можна отримати, не вміючи розпізнавати фрагменти зі списку обов'язкових до вивчення алгоритмів. Цей список наводиться в кінці кодификатора.

Останнє, найскладніше завдання, вимагає від екзаменованих самостійно написати ефективну програму для вирішення певної задачі.

«Пишіть програму на добре знайомому вам мовою програмування. Головне - розробити і коректно записати правильний і ефективний алгоритм вирішення задачі. Завдання перевіряються і оцінюються експертами, при оцінці не враховуються дрібні синтаксичні помилки, описки та інші огріхи », - радить голова федеральної комісії розробників КІМ ЄДІ з інформатики та ІКТ В'ячеслав Лещинер.

Програма може бути написана на будь-якій мові програмування, можна використовувати стандартні бібліотеки процедур і функцій. При цьому треба мати на увазі, що використовувати комп'ютер на етапі вирішення завдань і введення відповідей не можна, тому в розпорядженні учасника іспиту не буде середовища програмування і можливості налагодити програму.