Реклама
Реклама
Реклама

Словом і ділом. Як патріарх Кирило бореться з корисливістю

  1. Проповідь в Страсний тиждень, 16 квітня 2014 року
  2. Після літургії в Саввін-Сторожевського монастирі, 24 серпня 2015 року
  3. В інтерв'ю «Российской газете», 9 жовтня 2014 року
  4. Після літургії в Саввін-Сторожевського монастирі, 24 серпня 2015 року
  5. Під час візиту на Україну в 2009 році

Патріарх Кирило в проповідях часто говорить про гріховність погоні за грошима, користолюбства і матеріальних надмірностей, проте вже багато років його ім'я оточене безперервними скандалами, пов'язаними з розкішним майном глави РПЦ. Medialeaks зіставив слова патріарха з його способом життя, відбитим в публікаціях ЗМІ.

«На прикладі Іуди можна бачити, як страшний порок сріблолюбства. По-перше, він підштовхує людину до нечесних, злочинним діям. Всі ті, хто викрадає матеріальні цінності, - грошолюби. Серед них немає жодного, для кого гроші не грали б найважливішою ролі. Гроші так любі, що вже неможливо роздумувати про засоби, - всі засоби хороші, аби грошей було якомога більше »

Проповідь в Страсний тиждень, 16 квітня 2014 року

В останні місяці найчастіше предметом обговорень стає особиста яхта патріарха Кирила. На ній він в липні приїхав в місто Плесо, ставши причиною скасування великого веломарафону і обурення громадськості. тепер інтернет облетіли знімки , На яких схожий на Кирила чоловік відпочиває на яхті. На знімку можна розгледіти назву виготовила судно верфі - італійська Azimut. на сайті компанії найпростіші яхти коштують близько 600 тисяч євро.

Читайте на Medialeaks: Що за темна тема, про яку всі пишуть в ВК. Як включити нічний режим в додатку «ВКонтакте» на Android

Однак цю яхту можна вважати скромною в порівнянні з «Паллада», на якій патріарх був помічений раніше. Попереднім власником ЗМІ вважають президента Росії Володимира Путіна, а саме судно вражає своєю розкішшю - білі шкіряні меблі, елітні породи дерева, «королівські» двоспальні ліжка. На сайті Валаамського монастиря повідомляється , Що яхту викупив «Лукойл» і передав її РПЦ. За інформацією «Нової газети» , Вартість такої яхти може становити більше 4 млн доларів.

«Але коли люди купують те, що їм не потрібно, набувають заради придбання, коли не знають, що вигадати, щоб втішити свою плоть, що вимагає все більше і більше для свого задоволення, - ось тоді і настає гріх»

Після літургії в Саввін-Сторожевського монастирі, 24 серпня 2015 року

Резиденція патріарха в Геленджику, де він і був помічений за купанням з борту яхти, регулярно викликає скандали в місцевій і федеральній пресі. Обурені вирубкою рідкісних дерев екологи в 2011 році провели розслідування і показали незвичайне будівля, яка була чимось середнім між особняком і храмом.

При цьому представники церкви заявляють, що це зовсім не дача патріарха, а певний духовний центр. Навколо резиденції зведені глухі паркани з колючим дротом, стоять попереджувальні знаки, а прохід до пляжу закритий.

«Завжди людське щастя залежить від кількості грошей? Чому тоді мільйонери кінчають життя самогубством? Чому син найбагатшої людини в Італії кинувся з моста в Тибр і розбився? В чому справа-то, грошей не вистачало? 60 мільярдів, здається, був стан. 60 мільярдів - це шалені гроші, уявити собі важко! Так ось, не кількість грошей »

В інтерв'ю «Российской газете», 9 жовтня 2014 року

У 2012 році в центрі уваги опинилася московська квартира патріарха в знаменитому Будинку на набережній, оформлена на його мирське ім'я Володимир Гундяєв. Історія почалася з того, що в квартирі поверхом нижче, що належить колишньому міністру охорони здоров'я Юрію Шевченку, йшов ремонт. Яка проживає в квартирі патріарха Лідія Леонова, яка за різними даними є чи знайомої глави РПЦ, то чи його родичкою, заявила, що пил від сусідів нібито піднялася в житло Кирила і осіла на старовинних книгах таємничими «наночастинками», що викликають рак.

Збиток був оцінений в 20 млн рублів, а в якості компенсації представники патріарха захотіли отримати квартиру Шевченко, а також житло його дружини, розташоване по сусідству. Незважаючи на виплачену компенсацію, арешт з квартири довго не знімали, а главу РПЦ журналісти і блогери звинувачували в спробі рейдерства.

Пізніше патріарх Кирило прокоментував скандал в інтерв'ю журналісту Володимиру Соловйову. Глава РПЦ заявив, що навіть проявив поблажливість до відповідача, так як погодився не на подвійне очищення книг, а на одинарну, і що пробачити Шевченко, на його думку, було б некоректно.

Це квартира, за його власними словами, дісталася майбутньому патріарху «за часів Бориса Єльцина» і пізніше була приватизована. Він сам розповідає, що московські чиновники були вражені виглядом його «руїни» в Срібному бору і тому вирішили виділити житло. Він стверджує, що не провів там ні тижні життя, але перевіз свою «багатотисячну раритетну бібліотеку батька, який всю зарплату витрачав на придбання рідкісних книг». За версією журналу The New Times, пентхаус Патріарха був куплений в 2002 році і є єдиною зареєстрованою на його справжнє ім'я власністю.

«Для померлої людини багатства немає. Уявіть собі: все життя людина працювала тільки для того, щоб бачити матеріальний фактор, тільки для того, щоб множити своє багатство, і що ж означає тоді його кінець? Повне фіаско. Те, що створював, зникло, воно більше не твоє, ти до нього не маєш жодного відношення »

Після літургії в Саввін-Сторожевського монастирі, 24 серпня 2015 року

2012 рік, що ознаменувався для церкви гучним судовим процесом у справі Pussy Riot, для патріарха Кирила виявився багатий на скандали. Найгучнішою і такою, що запам'ятовується стала історія з зниклими годинами. Тоді спливла фотографія 2009 року, на якій патріарх зображений на зустрічі з міністром юстиції. На його руці годинника немає, але їх відображення добре помітно на блискучій поверхні столу. Завдяки оригіналу знімка вдалося з'ясувати, що патріарх вибрав модель марки Breguet за 30 тисяч доларів, а цей годинник на його руці можна побачити і на інших фотографіях.

Кирило став відпиратися, назвав фотографії з годинником колажем і заявив, що їх неможливо носити в патріаршому одязі. При цьому він визнав, що годинник Breguet за 30 тисяч доларів у нього є, але, за його словами, вони лежать серед коробок з подарунками будинку.

«Далі я став з інтересом і жахом дивитися, скільки ж коштують подарунки, які мені робили. І подумав: і куди їх подіти? Звичайно, можна їх передаровувати, але тоді що подумають про Патріарха? Як же Патріарх живе, якщо він такі дорогі подарунки робить? », - заявив він Володимиру Соловйову.

Представники і захисники церкви стали заявляти про сплановану кампанію, звинувачувати блогерів і журналістів у втручанні в приватне життя, але нещасливі годинник патріарха пригадують досі.

«Дуже важливо навчитися християнській аскезі ... Аскеза - це здатність регулювати своє споживання ... Це перемога людини над хіттю, над пристрастями, над інстинктом. І важливо, щоб цією якістю володіли і багаті, і бідні »

Під час візиту на Україну в 2009 році

Це далеко не повний список розкішного майна, яке приписують патріарху ЗМІ. В публікації «Нової газети» 2012 року наводиться великий список його «досягнень» - сигаретний бізнес, звільнений від податків завдяки участі РПЦ, експорт нафти, видобуток морепродуктів, безліч палаців і резиденцій по всій країні, багаті кортежі. Його стан був оцінений в $ 4 млрд доларів. У РПЦ назвали статтю трансляцією неперевірених чуток.

«Завжди людське щастя залежить від кількості грошей?
Чому тоді мільйонери кінчають життя самогубством?
Чому син найбагатшої людини в Італії кинувся з моста в Тибр і розбився?
В чому справа-то, грошей не вистачало?
Уявіть собі: все життя людина працювала тільки для того, щоб бачити матеріальний фактор, тільки для того, щоб множити своє багатство, і що ж означає тоді його кінець?
І подумав: і куди їх подіти?
Звичайно, можна їх передаровувати, але тоді що подумають про Патріарха?
Як же Патріарх живе, якщо він такі дорогі подарунки робить?