Реклама
Реклама
Реклама

Реєстрація договору оренди нежитлового приміщення

  1. Як готується реєстрація договору оренди нежитлового приміщення
  2. Термін реєстрації договору оренди
  3. Документи для реєстрації договору оренди нежитлового приміщення

Ми всі звикли, що обов'язково потрібно реєструвати право власності на нерухомість, однак можлива державна реєстрація і   договору оренди   , Якщо приміщення як житлове, так і нежитлове орендується на 12 і більше місяців

Ми всі звикли, що обов'язково потрібно реєструвати право власності на нерухомість, однак можлива державна реєстрація і договору оренди , Якщо приміщення як житлове, так і нежитлове орендується на 12 і більше місяців. При цьому договір довгострокової оренди нежитлового приміщення також реєструється в Росреестра (Управлінні ФРС по Москві), як і купівлі-продажу.

До речі, тільки після того, як відбувається реєстрація права оренди, договір оренди починає мати свою законну силу (ст. 2 ФЗ № 122 від 21.07.1997г.), Тобто просто договір її не несе, хоча така практика зустрічається повсюдно. Складають договір оренди тому найчастіше на термін не більше 11 міс., Таким чином, його не доводиться офіційно реєструвати.

Так воно простіше, звичайно, але у вас не буде відчуття надійності, що ви дійсно володієте, хоч і тимчасово, приміщення і вас не зможуть вигнати, підвищити ціну, зобов'язати оплачувати інші послуги і т. Д., Що, на жаль, дуже часто трапляється на практиці і щодо житлової та нежитлової нерухомості.

Тому, якщо ви хочете бути впевненими в завтрашньому дні і що ви зможете користуватися приміщенням певний термін, який обумовлюється в договорі, набагато краще, якщо реєстрація договору оренди нежитлового приміщення все таки станеться.

Як готується реєстрація договору оренди нежитлового приміщення

Щоб зареєструвати договір оренди в Росреесте потрібно подати цілий пакет документів, про який ми детально напишемо нижче. Зробити це може як один з учасників угоди (власник приміщення або майбутній орендар), так і довірена особа або що спеціалізується на реєстрації фірма. Головне, щоб все було правильно оформлено і реєстрація права оренди пройшла успішно.

Однак, щоб реєстрація договорів оренди приміщень пройшла вдало, потрібно з перших етапів підготовки угоди дуже уважно ставитися до різних деталей: до вибору приміщення, умов оренди, документам про власність і самому власнику, наскільки можливий діалог і т. Д. Тобто підготовчий етап угоди дуже важливий і стосується він будь-яких об'єктів і дорогих, і не дуже. Адже в будь-якому випадку вас чекають витрати не тільки на оренду, то і на реєстрацію, оформлення документів і т.д.

Найкраще також залучати фахівців до оформлення документів, проведення угоди. Це можуть бути як юристи, реєстратори, так і грамотні ріелтори. До речі, якщо реєстрація договору оренди нежитлового приміщення проводиться за участю кредитних коштів, тобто в угоді бере участь банк, то це буде додаткова досить надійна перевірка всього пакету документів: на приміщення, договорів і т. Д.

Адже банки завжди зацікавлені в успіху операції, тому залучають своїх юристів до даних процедур. А для орендарів і орендодавців це також буде великим плюсом і можливо навіть економією коштів на юристів. Головне тут врахувати всі нюанси кредиту, щоб в подальшому також успішно користуватися приміщенням.

Крім того в оформленні угоди може брати участь нотаріус, що може дати деякі плюси, наприклад, в цьому випадку нотаріус сам зможе подати заяву на реєстрацію права оренди в Управлінні ФРС.

Термін реєстрації договору оренди

Договір оренди в Росреестра реєструється протягом 10 робочих днів., Як і договір купівлі-продажу. Дані про угоду вносяться до Єдиного держ. реєстр прав (ЕГРП), а на договорах ставляться спец. позначки: печатки та записи.

Однак, якщо будуть виявлені помилки або недостатньо буде документів, термін реєстрації може збільшитися, а з тим хто реєструє дану угоду зв'яжуться, щоб внести необхідні корективи або подати доп. документи. Тому обов'язково потрібно залишати в рег. органі контакти для зв'язку.

Після того, як відбудеться реєстрація договору оренди нежитлового приміщення (або житлового), у орендаря і орендодавця повинні залишитися у кожного на руках по одному примірнику договору. Такий договір і буде головною ознакою законного права оренди.

Вартість реєстрації (держ. Мита):

  • для фіз. осіб - 2000 руб .;
  • для юр. осіб - 22 000 руб.

Документи для реєстрації договору оренди нежитлового приміщення

Отже, як ми вже написали, щоб зареєструвати право оренди, потрібно подати цілий пакет документів в Управлінні ФРС. Зробити це можуть як самі учасники угоди особисто, так і інші особи за дорученням. Успіх реєстрації буде залежати від того чи правильно оформлено, чи всі документи прикладені і в потрібній кількості примірників. У загальному порядку від власника і орендаря знадобляться наступні документи та відомості:

для фіз. осіб:

  • заяву (оригінал) про держ. реєстрації договору оренди, яке подає власник або майбутній орендар або особа за дорученням, або нотаріус, якщо договір був оформлений нотаріально;
  • документ, що посвідчує особу заявника (найчастіше паспорт) - оригінал;
  • квитанція про сплату державного. мита (копія та оригінал);
  • свід-во про право власності на приміщення - копія (завірена у нотаріуса);
  • довіреність або інший відповідний документ, якщо заявник третя особа - оригінал і копія;
  • довіреність або інший документ на особу, яка підписувала договір оренди, якщо це було зроблено третьою особою - оригінал і копія;
  • сам договір оренди - оригінал, не менше 2-х примірників (з усіма додатками);
  • згода чоловіка (завірене у нотаріуса) або документ, який свідчить про те, що об'єкт не знаходиться у власності чоловіка, якщо учасник угоди в шлюбі;
  • кадастровий паспорт (який виданий після 2008 року) або інший документ, що видавався раніше, якщо є - оригінал і копія;
  • інші документи.

для юр. осіб:

  • заяву (оригінал) про держ. реєстрації договору оренди, яке подає власник або майбутній орендар або особа за дорученням, або нотаріус, якщо договір був оформлений нотаріально;
  • сам договір оренди - оригінал, не менше 2-х примірників (з усіма додатками);
  • документ, що посвідчує особу заявника (найчастіше паспорт), що представляє юр. особа - оригінал;
  • документ, який засвідчує повноваження заявника діяти від імені юр. особи - оригінал або копія (завірена у нотаріуса);
  • кадастровий паспорт (який виданий після 2008 року) або інший документ, що видавався раніше, якщо є - оригінал і копія;
  • свід-во про право власності на приміщення - копія (завірена у нотаріуса);
  • документи установчі юр. особи - оригінал або копія (завірена у нотаріуса);
  • виписка з ЕГРЮЛ - оригінал;
  • свід-во ІПН, ОГРН - копії (завірені нотаріально);
  • рішення про угоду від органу (компетентного) юр. особи - оригінал і копія;
  • інші документи.

Як ми вже відзначили раніше крім зазначених документів в рег. органі можуть запросити і додаткові відомості або документи, якщо буде виявлена ​​їх нестача. Крім того в них можуть бути також помилки, неточності, прострочені дати використання і т. Д., Що також спричинить доп. питання і дії. Тому будьте уважні при підготовці всього пакета документів, щоб реєстрація договору оренди нежитлового приміщення пройшла якомога гладко.

Підсумуємо:

Отже, як бачите, зареєструвати договір оренди на нежитлове приміщення - це процедура, яку може провести і не фахівець, проте все ж набагато краще, якщо ви залучите професіоналів: юристів, реєстраторів, ріелторів і т. П. Адже важливо не тільки правильно скласти і підготувати всі документи, але і врахувати інтереси обох сторін, а в цьому допоможуть грамотні фахівці. Будьте уважні і максимально відповідальні при операціях з нерухомістю!

Див. також: