Реклама
Реклама
Реклама

Працівник пропав: дії роботодавця, якщо працівник не виходить на роботу тривалий період

  1. Фіксація пропажі співробітника в компанії
  2. Особливі випадки пропажі працівника

У житті буває всяке. На жаль, пропажа людини з невідомих причин - не така вже й рідкість на сьогоднішній день. Як вчинити роботодавцю, чий працівник пропав? Що робити в такій ситуації і в якій послідовності?

Що робити в такій ситуації і в якій послідовності

Звільнити працівника, який не з'явився на роботу без попередження, неможливо, поки не буде встановлена ​​причина його відсутності. Може бути, він госпіталізований, затриманий органами правопорядку, або є інша серйозна і поважна причина.

Позначимо, які дії роботодавця доречні в такій ситуації:

  1. Потрібно зазирнути в особову картку працівника, дізнатися номер телефону та спробувати до нього додзвонитися, зв'язатися з родичами.
  2. Якщо перший крок не увінчався успіхом, відправляється лист (краще замовлений з повідомленням) на адресу працівника, в якому роботодавець просить пояснити причину відсутності на робочому місці. Потім, якщо відповіді від працівника не надійде, на підставі статті 193 ТК РФ , складається акт про те, що пояснення отримати неможливо.
  3. Далі робиться запит в поліцію про зниклого працівника. Заява в найближчому відділенні ОВС має право написати не тільки родичі людини, але і його колеги. У відповідь на нього дається талон-повідомлення . Відомості з одного відділення передаються в інше за місцем останнього фактичного перебування зниклого, починаються розшукові роботи.
  4. Якщо розшук співробітника поліцією не дає результатів понад рік, ви можете звернутися до суду в якості зацікавленої особи для того, щоб зниклу людину визнали безвісно відсутнім. Підстава - стаття 42 ЦК України . Заява складається відповідно до статтею 276 ЦПК РФ , Зразок бланка тут . До нього додається довідка з ОВС про те, що розшукові заходи увінчалися провалом, а також всі відповідні внутрішні документи вашого підприємства, що підтверджують факт відсутності на робочому місці співробітника.
  5. Тільки після цього, на підставі пункту 6 статті 83 ТК РФ , Можна оформити звільнення співробітника, який пропав без вісті. Наказ про припинення трудових відносин оформляється по формі Т-8 , В трудову книжку робиться відповідна обставинам запис . Книжка віддається родичам.

Звільнити працівника, який не з'явився на роботу без попередження, неможливо, поки не буде встановлена ​​причина його відсутності.

Фіксація пропажі співробітника в компанії

Якщо ваш працівник не з'являється на робочому місці в робочий час без якогось попередження, неодмінно потрібно зафіксувати цей факт. В кінці робочого дня при декількох свідків (краще з залученням людей з інших відділів або підрозділів для неупередженості) складається акт у довільній формі , В якому зазначаються дані про працівника і ту кількість годин, яке він був відсутній.

У табелі робочого часу такі дні позначаються буквами «НН» або числовим кодом «30». Якщо співробітник пізніше оголошується і причина його неявки з'ясовується, складається коригувальний табель з правками. Крім того, з'ясовані обставини відсутності працівника, якщо вони не були поважними , Можуть бути підставою для звільнення (статті 192 і 193 ТК РФ). В даному випадку звільнити свого співробітника роботодавець може за своєю ініціативою на підставі статті 81 ТК РФ .

Якщо ваш працівник не з'являється на роботі без якогось попередження, неодмінно потрібно зафіксувати цей факт.

Зниклий співробітник для роботодавця - це не тільки утворилася необхідність його пошуку, а й спорожніле робоче місце і залишилися без «робочих рук» справи. У даній ситуації керівник може розглянути кілька варіантів виходу із ситуації:

  • Тимчасово взяти обов'язки на себе. Це доречно для малого бізнесу, де в підпорядкуванні люди обчислюються одиницями або десятками.
  • Покласти обов'язки на іншого співробітника, склавши додаткову угоду до трудового договору з ним.
  • Взяти нову людину в колектив, уклавши з ним строковий трудовий договір ( стаття 59 ТК РФ ), Який розривається, як тільки з'являється безвісти зниклий співробітник. В цьому випадку можна письмово домовитися про те, що, в разі звільнення зниклого співробітника, новий буде прийнятий на постійній основі.

З'ясовані обставини відсутності працівника, якщо вони не були поважними, можуть бути підставою для звільнення.

Особливі випадки пропажі працівника

Співробітник, який написав заяву на звільнення за власним бажанням , Може бути звільнений і без відпрацювання покладених 2-х тижнів, згідно статті 80 ТК РФ , по згоді сторін. Якщо такої угоди не було, а співробітник зник після поданої заяви, керівнику можна направити на його адресу лист з вимогою пояснення причин відсутності в необхідне для відпрацювання час, вказавши при цьому, що неявка в означений законодавством день (14-ий з моменту подачі заяви) буде розцінена як відкликання заяви на звільнення. Потім працівника можна звільнити вже за прогул на підставі статті 81 ТК РФ .

Якщо працівник не вийшов на роботу після відпустки, факт його неявки потрібно фіксувати точно так же, як було описано вище, з складанням акту у присутності свідків. Попередньо необхідно зателефонувати самому співробітнику або його родичам і поцікавитися, чи немає поважної причини для його відсутності.

Зниклого працівника не можна звільнити до тих пір, поки у вас не буде вагомого документального підтвердження його прогулу або постанови суду про те, що він безвісно відсутній. Необхідно проводити розшукові роботи і своїми силами, за допомогою дзвінків і листів, і силами правоохоронних органів. Не забувайте фіксувати відсутність працівника на своєму місці - без відповідних актів звільнення може бути розцінено як незаконне.

Як вчинити роботодавцю, чий працівник пропав?
Що робити в такій ситуації і в якій послідовності?