Реклама
Реклама
Реклама

Пошук спонсора ділового події: тренди та проблеми

  1. Клієнт вимагає якісного контенту
  2. Персоналізація спонсорських пропозицій
  3. Вимірювання ефективності спонсорства
  4. Неякісне пропозицію з боку event-агентств
  5. Підвищення кваліфікації фахівців в області роботи зі спонсорами
  6. Ринок спонсорства в Росії зростає і поступово розвивається

Перший в Росії міжнародний форум про спонсорство Russian Sponsorship Forum 2015 пройшов 26-27 листопада в Москві. І, як то кажуть, «я там був, мед-пиво пив» - ну, чесно, до пива і меду справа не дійшла, але зате є свіжі вести з полів: висновки і замітки про тренди в спонсорстві ділових подій.

На майданчику Форуму обговорювалося безліч питань і аспектів спонсорства в різних сегментах: і спортивні події і клуби, і концертний бізнес, і міські фестивалі, і свята, і спонсорство в контексті корпоративної соціальної відповідальності.

Оскільки я пишу здебільшого про освітні та нетворкінгових події, то поділюся своїми нотатками з кейс-сесії про спонсорство ділових заходів.

Клієнт вимагає якісного контенту

Найчастіше для потенційного спонсора проблемою є неякісно підготовлена програма заходу , А також недостатньо продумана інтеграція бренду спонсора в контент події. Деякі бренди були б раді стати спонсорами, але розміщення логотипу в «братській могилі» або на банерах, природно, нікому не потрібно.

Здавалося б, очевидні речі, але багато організаторів заходів продовжують вести себе так, ніби саме розміщення логотипу на матеріалах ділового події становить головну цінність спонсорського пакета.

У плані роботи з контентом російським організаторам є чому повчитися у Nordic Business Forum - його засновник Ханс-Петер Сіефен виступав в декількох секціях і ділився багаторічним досвідом проведення форуму і інтеграції партнерів.

Мене особливо зачепив вислів Ханса про те, що вони ніколи не продають місце в основній програмі спонсорам. За якість програми відповідають організатори, що запрошують тільки топових спікерів. А ось партнерам NBF пропонується додаткова програма на майданчику форуму - ток-шоу, vip-коктейлі, зони нетворкінгу і багато іншого.

Перший в Росії міжнародний форум про спонсорство Russian Sponsorship Forum 2015   пройшов 26-27 листопада в Москві

[Зліва] Ханс-Петер Сіефен (Фінляндія), засновник Nordic Business Forum. [Справа] Андрій Баранніков, генеральний директор SPN Cоmmunications, голова АКОС. Всі фотографії в даній статті - з офіційного сайту Russian Sponsorship Forum 2015 .

Персоналізація спонсорських пропозицій

Ще один тренд - tailoring. Те, що два дні намагалися так і сяк перекласти російською, буквально означає «пошив одягу на замовлення». Образно кажучи, це спеціально «скроєний» спонсорський пакет.

Не одна презентація на всіх, яку організатор події або event-агентство висилають спам-розсилкою всім підряд, у кого, як вони сподіваються, є гроші і інтерес до їх проекту. А дуже глибоко продумане персональне пропозицію, орієнтоване на потреби спонсора, його маркетингову стратегію, його розуміння цільової аудиторії і бачення його взаємодії з нею.

Так, складно. Але саме так народжуються по-справжньому міцні і довгострокові партнерства.

Але саме так народжуються по-справжньому міцні і довгострокові партнерства

Церемонія вступу СпонсорБюро №1 до Європейської спонсорську асоціацію за участю директора ЕСА Вільяма Фентона і директора Russian Sponsorship Forum 2015 Артема Мілаково.

Вимірювання ефективності спонсорства

Більшість спонсорів ділових подій шукає не просто впізнаваності серед своєї цільової аудиторії, а саме лидов: живих контактів з потенційними бізнес-партнерами. Нетворкінг виходить на перше місце.

Можливість спілкуватися, будувати бізнес-зв'язки з потенційними клієнтами, в довгостроковій перспективі мати можливість зачепитися за факт першого знайомства саме на діловому заході - це те, чого очікують потенційні спонсори.

Digital-інструменти зробили вимірювання ефективності більш доступним.

Тепер можливо порахувати і те, що раніше було складно навіть відстежити. Наприклад, за 2 дня Форуму було призначено більше 500 бізнес-зустрічей через офіційне мобільний додаток .

Статистика доступна організаторам, значить можливо порахувати кількість контактів під час самого заходу, а в довгостроковій перспективі - їх конверсію в партнерські угоди. Можна додавати подібні інструменти в спонсорські пропозиції, і від цього їх цінність зросте.

Спонсори хочуть лидов, і організатори заходів повинні показати в спонсорському пакеті, як цю потребу задовольнити.

Гіл Петерс, провідний нетворкінг-експерт в Росії і СНД, бізнес-коуч. На RSF 2015 виступив в якості модератора стратегічної сесії і провів майстер-клас з нетворкінгу.

Неякісне пропозицію з боку event-агентств

З приводу цього тренда у експертів виникли розбіжності: одні вважають, що на ринку організаторів заходів дуже багато недосвідчених маленьких агентств, які не можуть надати спонсорам якісну організацію події, інші вірять, що криза не дасть вижити компаніям-одноденок, тому ситуація, скоріше, тимчасова .

Багато хто чекав, що з кризою в Росії бренди перестануть виділяти бюджети на спонсорство, однак і самі бренди, і працюють з ними агентства спростовують це припущення:

Спонсорство не вмирає. Треба просто робити якісний продукт.

Так чи інакше, крім контенту будь-який поважаючий себе бренд хоче хорошого сервісу і якісної організації всього заходу. Технічна сторона організації, грамотне оформлення спонсорських пакетів і супровід спонсора - все це може не ставитися безпосередньо до контенту події, але істотно впливає на вибір потенційного партнера.

З цим пов'язаний ще один тренд, який буквально пройшов червоною ниткою через весь Форум і був згаданий практично на кожній секції.

Підвищення кваліфікації фахівців в області роботи зі спонсорами

Вчитися, вчитися і ще раз вчитися. Що тут ще додати? Мабуть, тільки те, що вчитися доводиться на кейсах (як успішних, так і невдалих), на досвіді західних колег (в Європі випущені в тому числі книги про спонсорство ). І, звичайно ж, майданчик для спілкування і освіти в сфері спонсорства - це сам Russian Sponsorship Forum, який тепер буде проводитися щорічно.

І, звичайно ж, майданчик для спілкування і освіти в сфері спонсорства - це сам Russian Sponsorship Forum, який тепер буде проводитися щорічно

Russian Sponsorship Forum зібрав понад 300 учасників з Росії, Бельгії, Німеччини, Фінляндії, Великобританії та інших країн, з них 75 осіб взяли участь в роботі Форуму в якості спікерів. Серед делегатів форуму були представники великого іноземного бізнесу: керівники найбільших транснаціональних корпорацій, в тому числі Мегафон, Cirque du Soleil, SAP, Efes, Ahmad Tea, Kaspersky Lab і інші.

Ринок спонсорства в Росії зростає і поступово розвивається

На думку експертів стратегічної сесії, яка відкривала захід, очікуються ТОП 7 змін після (і завдяки) Russian Sponsorship Forum:

  1. Організатори та спонсори будуть вчитися довіряти один одному;
  2. Почнуть шукати відповіді правильні питання і перебувати відповіді на них;
  3. Ринок спонсорства буде рости якісно;
  4. З'явиться інтерес до вивчення теорії, практики і трендів спонсорських відносин;
  5. Організатори та спонсори будуть прагнути зрозуміти один одного;
  6. Оцінка спонсорського потенціалу заходів стане більш прозорою;
  7. Учасники ринку стануть більше працювати над заходом з душею.

В цілому мені дуже сподобався Russian Sponsorship Forum. Шалено рада, що побувала на першій події, поринула в спілкування з головними експертами галузі, дізналася безліч корисного як на концептуальному рівні, так і по конкретних порад, як організатору події знайти спонсора.

Про моїх персональних відкриттях і практичних радах ще буде величезний хвіст статей в блозі, так що стежте за новим тегом - «спонсорство» .

Я також поділюся досвідом партнерства між Форумом і UXevent, але це вже зовсім інша історія :)

Форум пройшов на майданчику AZIMUT Moscow Olympic Hotel за участю Європейської спонсорської асоціації (ESA) і за підтримки головних професійних асоціацій Росії: АКОС, АКМР, РАСО, АКАР, Наомі, раму, АБТ-Астея.

(Visited 1 432 times, 1 visits today)

  • Вам слово в один клік! Було корисно?
  • Так немає

Що тут ще додати?
Було корисно?