Реклама
Реклама
Реклама

Особливості ринку житлової і комерційної нерухомості в Берліні

  1. Ринок нерухомості Берліна
  2. Адміністративний поділ Берліна
  3. Мітте - «Серце Берліна»
  4. Фрідріхсхайн-Кройцберг
  5. Панков - місце, де живе берлінська богема
  6. Шарлоттенбург-Вільмерсдорф - елітний центр
  7. Шпандау
  8. Штегліц-Целендорф
  9. Темпельхоф-Шенеберг
  10. Нойкельн - турецька Берлін
  11. Трептов-Кепенік
  12. Марцан-Хеллерсдорф
  13. Ліхтенберг - «Берлін в мініатюрі»
  14. Райнікендорф - пікнік в порту
  15. Комерційна нерухомість: ризики та особливості
  16. Підведемо Підсумки

Придбання нерухомості в Німеччині протягом декількох останніх років перетворилося на вигідне капіталовкладення. Ціни і орендні ставки на житлову нерухомість тут щорічно зростають від 2 до 6% в залежності від первинності чи вторинності житлового фонду, федеральної землі. Нерухомість в Берліні робить привабливою не тільки те, що це місто - друге за чисельністю населення в Європі, столиця Німеччини, великий економічний і фінансовий центр. Берлін - це місто науки і культури, туризму, університетів та інноваційних технологій. Крім того, тут є всі умови для комфортного проживання.

Крім того, тут є всі умови для комфортного проживання

Ринок нерухомості Берліна

Ринок нерухомості в Берліні характеризується тими ж рисами, що і в цілому по Німеччині. Так, наприклад, головна особливість німецької нерухомості - це стабільність цін, без стрибків вгору і падінь вниз. Здача нерухомості в оренду приносить невисокі дивіденди (від 4 до 7% на рік), зате несе в собі мінімальний ризик і забезпечує отримання помірного, але стабільного доходу.

Разом з тим, не слід забувати, що Берлін - це особливе місто. Тут поряд з общегерманское тенденціями присутні свої, властиві тільки йому нюанси. Ці особливості слід знати і враховувати при розгляді варіантів покупки квартири в Берліні.

Оцінюючи ринок нерухомості в столиці Німеччини, перш за все слід зупинитися на цінах. Відразу варто відзначити, що це один з найбільш привабливих факторів.

Просте порівняння берлінських цін на нерухомість з цінами в Лондоні, Парижі, Римі та в інших столицях Європи показує, що вартість одного квадратного метра житла тут удвічі менша - близько 4000 євро.

Серед найбільших міст Німеччини ціни на житлову нерухомість в Берліні посідають шосте місце по дорожнечі, поступаючись Мюнхену, Франкфурту-на-Майні, Гамбурга, Штутгарту і Дюссельдорф.

Цей факт, навіть з урахуванням того, що в 2017 році в Берліні ціни на нерухомість піднялися в середньому на 9,6% (це найвищий показник по Німеччині), показує наявність певного запасу для подальшого розвитку ринку нерухомості. Відставання в цінах буде зберігатися ще деякий час - принаймні, найближчі два роки, що відкриває можливості для вигідних інвестицій.

Берлін надає вибір: нерухомість від забудовника, житло у вторинному фонді, квартири та будинки на будь-який смак і фінансові можливості. Мінімальні ціни починаються від 800 євро. В елітних будинках в центральних районах міста і новобудовах - від 3000 до 7000 євро за квадратний метр.

Наступна особливість берлінського ринку нерухомості - великі відмінності в якості житла і цінах на нього в колишніх секторах Західного і Східного Берліна.

Наступна особливість берлінського ринку нерухомості - великі відмінності в якості житла і цінах на нього в колишніх секторах Західного і Східного Берліна

Східний Берлін, який несе на собі відбиток соціалістичного спадщини НДР, пропонує нерухомість за нижчими цінами, ніж в західній частині міста. Тут ще можна купити житло недорого (від 800 до 1500 євро за квадратний метр), але слід враховувати, що його якість і зручність будуть сильно поступатися квартирах в Західному Берліні.

На цінову політику також впливає район, в якому знаходиться нерухомість (є престижні і не дуже), і ступінь доступності міської транспортної інфраструктури. Так, найбільш активно ринок нерухомості розвивається в районі кільця міської берлінської електрички (Ring Bahn).

Яскрава особливість ринку нерухомості в Берліні - наявність великої кількості житла, яке було споруджено ще в кайзерівські часи Яскрава особливість ринку нерухомості в Берліні - наявність великої кількості житла, яке було споруджено ще в кайзерівські часи. Попит на такі будинки великий: незважаючи на свій вік, вони знаходяться в центральних районах міста, відреставровані, всі комунікації в них замінені на сучасні.

Квартири в таких будинках мають товсті стіни, високі стелі, комфортні для проживання, і вартість вторинного житла тут може досягати за один квадратний метр від 2000 до 3000 євро.

Ще одна відмінність Берліна полягає в тому, що тут спостерігається постійне зростання населення, особливо в районах Панков і Ліхтенберг, але його купівельна спроможність поступається іншим мегаполісам Німеччини.

85% жителів Берліна проживає в орендованому житлі. В останні кілька років намітилася тенденція скорочення тієї частини житлового фонду, яка раніше здавалася в оренду. Йдеться про тисячі квартир: інвестори, викуповуючи більш дешеве житло, вкладають в нього капітали, переробляють в елітні апартаменти і продають заможним іноземцям.

Це, а також підвищення орендних цін (2016 - 11,6 євро 2017 - 12 євро, 2019 - 12,3 євро за квадратний метр), змушує берлінців шукати більш доступне житло на околицях міста і направляти протести в міську адміністрацію.

Щоб зменшити дефіцит житла, особливо економ-класу, в Берліні необхідно щорічно вводити в експлуатацію десять тисяч квартир; в 2017 р було видано дозволів на будівництво тільки 4420 об'єктів.

Одна з причин неможливості будувати більше - дефіцит землі. Це також призвело до зростання цін на землю. Так, в 2015 році середня ціна на земельну ділянку становила 480 євро за квадратний метр, в 2016 році піднялася до 650 євро.

Цікавий факт. У Берліні відсутня звичний для більшості столиць світу єдиний центр. Після завершення Другої світової війни і поділу Берліна на дві зони, в кожній з них був свій центр. У Східній центром став старий міський район Берлін-Мітте (Berlin-Mitte), в Західній - передмістя Шарлоттенбург (Charlottenburg). Сьогодні йде формування нового центру Берліна - в районі площі Постдамер-Плац (Potsdamer Platz).

Головними дійовими особами на ринку берлінської нерухомості виступають:

  • німецькі фірми, які інвестують в нерухомість;
  • німецькі громадяни, які бажають зберегти свої заощадження і отримати якийсь стабільний дохід;
  • іноземні інвестори; громадяни РФ становлять серед них 5%.

Німецькі банки охоче надають кредити як громадянам ФРН, так і іноземцям: іпотечні відсотки тут одні з найнижчих в Європі - від 0,8 до 2% для громадян Німеччини і 3-5% - для іноземних громадян.

Адміністративний поділ Берліна

Берлін прирівняний за своїм статусом до федеральної землі, він займає територію в 893 кв. км. Адміністративно-територіальний устрій міста включає в себе 12 округів (Bezirk), які, в свою чергу, діляться на 95 районів (Ortsteile).

Середні ціни на нерухомість в Берліні (2017) Середні ціни на нерухомість в Берліні (2017)

Адміністративний округ
район Купівля
квартири,
євро / м² Оренда
квартири,
євро / м² Мітте Мітте 6757 15,75 Шарлоттенбург-
Вильмерсдорф
Шарлоттенбург 4474 12,71 Штегліц-Целендорф Вильмерсдорф
Груневальд
Далем
Целендорф
Штегліц 5207
6033
4565
5188
3596 12,41
13,90
12,65
10,56
10,68 Панков Пренцлауер-Берг
Панков 5006
4146 13,13
10,39
Фрідріхсхайн-
Кройцберг Фрідріксгайн
Кройцберг
4215
4418 13,86
12,59 Ліхтенберг
Ліхтенберг 4015 10,29 Темпельхоф-Шенеберг Темпельхоф
Шенеберг 3990
4795 10,22
12,11 Трептов-Кёпен Кепенік 3845 8,92-11,34 Райніендорф
Тегель 3344 10,33 Марцан-Хеллерсдорф
Марцан 3316 8,01 Шпандау Шпандау 2744 8,60 Нойкельн
Нойкельн 3558 11,25

Мітте - «Серце Берліна»

Розкинувся округ Мітте (Mitte) в самому центрі Берліна на обох берегах Шпрее Розкинувся округ Мітте (Mitte) в самому центрі Берліна на обох берегах Шпрее. Він одночасно є центром культурного, ділового, політичного та туристичному житті міста. Під час Другої світової війни округ практично весь був зруйнований, відновлення завершилося в 1990-х роках: Фрідріхштрассе, Хакськіх палаци, рейхсканцелярії, Александерплац.

Район рясніє визначними пам'ятками (Бранденбурзькі ворота, галерея Лафайєт, Музейний острів і інші), ресторанами, кабаре, концертними залами. Тут же знаходяться урядові установи.

Ціни на нерухомість в окрузі - найвищі в Берлінському університеті, особливо дорога тут нерухомість вторинного житлового фонду. Розмір ставок коливається в залежності від району і в середньому становить від 4800 до 8500 євро за кв.м. Однокімнатна квартира (38 кв.м) може коштувати від 200 до 300 тисяч євро.

Оренда житлового приміщення обійдеться від 14-29 євро за квадратний метр на місяць і вище. Так, вартість оренди нової однокімнатної квартири без урахування комунальних послуг (18 кв. М) в центрі може досягати 522 євро в місяць, нового таунхауса (100 кв. М) - 1850 євро.

Фрідріхсхайн-Кройцберг

З середини 1960-х рр З середини 1960-х рр. район Кройцберг (Friedrichshain-Kreuzberg) перетворився в столицю молодіжних субкультурних рухів (хіпі, скінхеди, панки і ін.). З тих пір тут проживає багато молоді, студентів. У 2001 році до району було приєднано східний регіон Фрідріхсхайн.

Сьогодні тут найбільша щільність населення в Берліні - вона втричі перевищує середній показник по місту. Саме тут сконцентрована велика частина нічних клубів, барів і просто забігайлівок, хостелів.

70% всіх новобудов (більше 4000 квартир) в окрузі буде побудовано в Фрідріхсхайні. Вартість квартири в новобудовах - від 3 до 6 тисяч євро за кв.м., на вторинному ринку - від 2500 до 6500 євро. Так, 2-кімнатна квартира (55,5 кв.м) 1920 року побудови варто 292 тисячі євро. Оренда становить від 12 до 14 євро за кв.м на місяць.

Панков - місце, де живе берлінська богема

Панков (Pankow) займає друге місце серед округів Берліна за площею і перше за чисельністю населення - 400 тисяч жителів, в основному заможні громадяни Німеччини, етнічні німці Панков (Pankow) займає друге місце серед округів Берліна за площею і перше за чисельністю населення - 400 тисяч жителів, в основному заможні громадяни Німеччини, етнічні німці. Відрізняє округ велика кількість скверів, парків, ставків, хороша екологічна ситуація. Раніше в цьому районі проживали керівники НДР. Більшість будівель було побудовано в першій половині ХХ століття, серед них понад 300 пам'яток культури.

Ціни на нерухомість і оренду високі, особливо в районі Пренцлауер-Берг: в новобудовах - від 3 до 6 тисяч євро за кв.м, в старих будинках - від 2500 до 4500. В окрузі є потенціал вільних ділянок під будівництво. Вартість за оренду варіюється від 10 до 13,30 євро за кв.м. В районі Панков одноконатная квартира (36 кв.м) обійдеться в 374 євро в місяць, в Пренцлауер-Бергу така ж квартира - в 482 євро.

Шарлоттенбург-Вільмерсдорф - елітний центр

Шарлоттенбург (Charlottenburg-Wilmersdorf) - один з найбільш фешенебельних районів, займає четверте місце за кількістю жителів Шарлоттенбург (Charlottenburg-Wilmersdorf) - один з найбільш фешенебельних районів, займає четверте місце за кількістю жителів. Тут зосереджені безліч бутіків, ресторанів, готелів, офісних будівель. В окрузі знаходяться Шарлоттенбургскій палац, Олімпійський стадіон, Берлінська опера .

Найпрестижніший район - Груневальд. На берегах озер Ванзеє і Ніколасзее, в лісовому масиві розташовані елітні будинки. Площа квартир перевищує середній показник по місту.

Забудова щільна. Новобудови ведуться тільки в сегменті «преміум».

Ціни на нерухомість - одні з найвищих в Берліні: на нові квартири вони стартують від 5000 євро за кв.м. Ціна скромною двокімнатній вілли з басейном 2016 року побудови (46 кв.м) в районі Вильмерсдорф становить 3544 євро за кв.м, в Грюневальда - від 6040 євро і вище.

Вторинний житловий фонд - від 4500 до 8500 євро за кв.м. Орендні ціни, без урахування оплати комунальних послуг, - від 12,41 до 13,90 євро за кв.м.

Шпандау

Шпандау (Spandau) - найменш заселений округ Берліна з найнижчими цінами на нерухомість Шпандау (Spandau) - найменш заселений округ Берліна з найнижчими цінами на нерухомість. Округ розташований в стороні від транспортних комунікацій. З 2016 року з'явилася тенденція до зростання цін на 27%. Так, сьогодні нові квартири продаються за цінами від 3000 до 6000 євро за кв.м (з п'ятирічною гарантією якості).

Старі квартири - від 2500 до 4500 євро за кв.м.

Оренда однокімнатної квартири (37 кв.м) 1900 року побудови обійдеться в 86,50 євро на місяць, аналогічної квартири, але 1954 року побудови - 89 євро.

Округ славиться парками і озерами, ідеальними умовами для відпочинку на природі. Щорічно тисячі туристів і жителів Берліна збираються тут на різдвяному ярмарку.

Серед визначних пам'яток особливе місце займає дванадцятигранному Цитадель XIII-XVI ст. і Старе місто. Тут же знаходиться і в'язниця для колишніх нацистів Шпандау.

Штегліц-Целендорф

Округ Штегліц-Целендорф (Steglitz-Zehlendorf) розташований на південному заході міста і відноситься до числа найбільш престижних Округ Штегліц-Целендорф (Steglitz-Zehlendorf) розташований на південному заході міста і відноситься до числа найбільш престижних. Не бракує в парками, лісами, озерами. Саме тут розташовані вілли, особняки і 5-кімнатні будинки в Берліні.

Озеро Гроссе-Ванзе славиться яхтові регатами і пляжем Штрандбад, на якому може відпочити будь берлінець.

У Далеме знаходяться Вільний університет Берліна, ботанічний сад, 46-метрова вежа Bierpinsel. Будівельних проектів трохи - 9 (на 675 квартир). Причина - відсутність вільних земель для будівництва.

Нові квартири продаються за ціною від 4500 євро за кв.м, вторинний житловий фонд - від 3 тисяч до 8500 за кв.м.

В районі Целендорф ціни на нерухомість вище. Так, елітна вілла (470 кв.м) 2001 року побудови коштуватиме 2 млн. 495 тисяч євро, а вілла 1922 року побудови (310 кв.м) - 1 млн. 249 тисяч.

Оренда житла тут становить від 10,50 до 13 євро за кв.м.

Темпельхоф-Шенеберг

Темпельхоф-Шенеберг (Tempelhof-Schoneberg) - другий за чисельністю населення округ розташований на півдні Берліна Темпельхоф-Шенеберг (Tempelhof-Schoneberg) - другий за чисельністю населення округ розташований на півдні Берліна. Це типовий європейський район: недалеко від центру, ринок нерухомості може задовольнити будь-який смак: старовинні споруди, елітні будинки, таунхауси, висотки. Відповідно, ціни нового житлового фонду складають 3000-6000 євро за кв.м. Вторинний житловий фонд дешевше: від 2500 до 4500 євро за кв.м.

Орендна плата щорічно зростає: від 8,50 євро в 2014 р до 12,20 євро за кв. метр в 2017 р

Культурне життя насичена -концертна майданчики, торгово-розважальні центри, зоопарк, є також безліч магазинів, барів, нічних клубів.

В окрузі великий відсоток студентської молоді. Про рівень безпеки і толерантності говорить факт, що це самий «гомосексуальний» район Берліна. Саме тут проживає більшість представників нетрадиційної сексуальності, які переїхали до Німеччини з США, Анліі, Італії та інших країн.

Найбільш активно забудовується район Шенеберг.

Нойкельн - турецька Берлін

Нойкельн (Neukolln) - найбільш багатонаціональне округ Берліна, він має славу найбільш криміногенного району в місті Нойкельн (Neukolln) - найбільш багатонаціональне округ Берліна, він має славу найбільш криміногенного району в місті. Приблизно третина населення складають вихідці з Туреччини, арабських країн, Польщі, Румунії. Тут також проживає багато молоді і студентів.

Ціни на нерухомість економ-класу тут були раніше одними з найнижчих в Берліні. З 2016 ситуація змінилася і темпи зростання цін, а також орендної плати на житло перевищили 17%, випередивши інші округу Берліна.

Сьогодні ціни на нові квартири тут досягли рівня 3000-4500 євро за кв.м, на старі квартири - від 2000 до 4000 євро.

Ціни на будинки - від 1200 євро за кв.м. Оренда приватного 5-кімнатного будинку (130 кв.м) 2015 року побудови обійдеться в 1650 євро в місяць.

В окрузі активно ведеться будівництво.

Нойкельн майже не постраждав від бомбардувань під час Другої світової війни, завдяки чому збереглася велика кількість будівель споруди кінця XVIII-XIX століть.

Трептов-Кепенік

Округ (Treptow-Kopenick) - найбільший в Берліні Округ (Treptow-Kopenick) - найбільший в Берліні. Щільність населення тут найменша в місті. Велику частину території цього периферійного округу займають лісові масиви, парки (найвідоміший з них - Трептовер), озера і річки.

Деяка віддаленість від центру має і позитивні риси: свіже повітря, сприятлива екологічна обстановка. Це зробило округ улюбленим місцем відпочинку берлінців.

З визначних пам'яток можна згадати скульптури Molecule Man (символ об'єднання Німеччини), пам'ятник радянському воїну-визволителю.

В районі Кепенік є палац в стилі бароко, ратуша, величезна кількість кафе, пивних, ресторанів.

Ціни на нерухомість вторинного житлового фонду не сильно відрізняються від інших округів - від 3000 до 6500 євро за кв.м. На комфортабельні нові квартири (Кепенік) - від 4000 до 8500 євро.

З периферійних округів саме тут найбільші новобудови Берліна: 38 проектів на 5700 квартир. Орендні ціни поки ще доступні - від 8,92 до 11,34 євро за кв.м.

Марцан-Хеллерсдорф

Марцан-Хеллерсдорф (Marzahn-Hellersdorf) не користується особливою популярністю у туристів, хоча тут розташовані палацовий парк Бісдорф і парк марцан Марцан-Хеллерсдорф (Marzahn-Hellersdorf) не користується особливою популярністю у туристів, хоча тут розташовані палацовий парк Бісдорф і парк марцан. Це типовий спальний район з типовими панельними будинками, які були побудовані ще в епоху НДР.

Округ часто називають самим російськомовним: крім колишніх громадян НДР, які вивчали в школі російську мову, тут проживає багато вихідців з СНД.

З 1990-х років почалася модернізація житлового фонду в Марцане. Вторинний житловий фонд тут дешевше - від 2000 до 3000 євро за кв.м., новобудови дорожче - від 2500 до 4000 євро.

Орендна плата найбільш доступна в Берліні, хоча в 2016 році зросла на 10,6%: 8,50-8,60 євро за кв.м.

Купівля житлового будинку (150 кв.м) 1982 року побудови обійдеться в 295 тисяч євро.

Ліхтенберг - «Берлін в мініатюрі»

Східний округ Берліна Ліхтенберг (Lichtenberg) (недалеко від Александерплац) - самий швидко зростаючий район міста Східний округ Берліна Ліхтенберг (Lichtenberg) (недалеко від Александерплац) - самий швидко зростаючий район міста. Майже половина населення округу - вихідці з країн СНД.

Округ займає лідируюче місце по числу новобудов - на 100 тисяч жителів припадає 2 920 квартир (в цілому по місту - 890).

Округ є невеликою модель Берліна. Тут всього потроху: ділові квартали, супермаркети, ресторани, кафе, пивні, зоопарк Фрідріхсфельде, старовинний замок, музей історії війни Берлін-Карлхорст.

Ціни на житло тут аналогічні цінами в Марцан-Хеллерсдорф. Місячне проживання в триповерховому будинку (154 кв. М) 2014 року побудови коштуватиме 1498 євро. Плата за оренду житлової нерухомості в окрузі становить в середньому від 10 до 12 євро за кв.м на місяць.

Райнікендорф - пікнік в порту

Періферійній округ Райніендорф (Reinickendorf) розташованій в Північно-західній части Берліна Періферійній округ Райніендорф (Reinickendorf) розташованій в Північно-західній части Берліна. Велика частина округу зайнятості Промислова зоною, лісамі и озерами. Ця обставина позначається на цінах на нерухомість в окрузі, вони менш високі в порівнянні з іншими районами Берліна: від 3000 євро за кв.м в новобудовах і 2500-4500 - в старому житловому фонді.

Темпи будівництва низькі: вільної землі під будівництво житла не вистачає.

З визначних пам'яток слід згадати палац Тегель і центр культури і розваг «Тегельскій порт». На берегах озер і на острові Гумбольдт розташовано кілька житлових комплексів. Вартість квартири тут становить в середньому близько 3400 тис. Євро за кв.м., оренди - до 10,35 євро за кв.м. Варто зауважити, що ці показники мають тенденцію до збільшення.

Комерційна нерухомість: ризики та особливості

Берлін (як і Німеччина в цілому) залучає іноземних інвесторів такими факторами, як:

  • стабільність і мінімізація ризику - протягом десятиліть німецька економіка розвивається без криз, обвалів цін на нерухомість;
  • порядок і дотримання законів - все механізми, пов'язані з купівлею, оформленням документів, наступною здачею в оренду, налагоджені до автоматизму, відсутні дискримінація або обмеження для іноземних інвесторів;
  • стабільне зростання цін на нерухомість (важливо скористатися моментом, поки ціни не досягли свого піку);
  • доступність - можливо знайти об'єкт для інвестування, володіючи бюджетом до 100 тисяч євро, низькі процентні ставки на кредити. Середній чек для російських інвесторів - 200-300 тисяч євро за квартиру.

Статистика показує, що іноземні громадяни найчастіше вкладають кошти в:

  • офіси - в зв'язку зі збільшенням орендної плати прибутковість зменшилася до 3-4% на рік;
  • торговельну нерухомість - приносить до 3-4% доходу в рік, але є тенденція до зниження прибутковості;
  • складські приміщення - до 5-6% річних;
  • житло для подальшої здачі в оренду. Зростання цін на житло викликав і зростання орендних ставок, в зв'язку з чим прибутковість становить від 5 до 7% прибутку на рік.

Таким чином, найбільш вигідна для інвестицій комерційна нерухомість в Берліні сьогодні представлена ​​прибутковими будинками: мається на увазі покупка всього будинку цілком, квартир на окремому поверсі або окремого під'їзду.

Сучасні тенденції на ринку нерухомості в Берліні кажуть про продовження зростання орендних ставок: посилення міграційних процесів, дефіцит житла і вільних площ для будівництва та інші фактори не сприятимуть їх зниження.

Німецький житловий фонд, в тому числі і вторинний, відрізняється високими стандартами і якістю. Довгострокові договори про оренду (від 5 років і більше) дозволяють прогнозувати дохід від 5 до 7% на рік.

Інший вид інвестицій, більш вигідний, але і з великим ризиком - покупка ділянок під будівництво нових будинків; з подорожчанням землі прибутковість таких проектів знизилася з 18 до 12% в рік.

Середній варіант - коли інвестор, взявши кредит, після завершення будівництва житла (особливо невеликих квартир в 20-30 к. М) не продає його. Будинок в цьому випадку залишається у інвестора, який здає квартири в оренду. Кредит рефінансується за нижчою ставкою, а плата за оренду покриває всі кредитні платежі.

Підведемо Підсумки

Придбання громадянами з СНД нерухомості в Берліні, з урахуванням ситуації на ринку ситуації, - перспективне вкладення капіталу. Економічна доцільність не викликає ніяких сумнівів: ціни в Берліні поки ще не наздогнали інші європейські столиці, німецька економіка розвивається стабільно, діє політика сприяння іноземним інвесторам з боку уряду і банків.

Прибутковий будинок принесе стабільний гарантований дохід в 5-7% річних при відсутності ризиків, продаж котеджів - до 12% з мінімальним ризиком.

Крім економічної складової, володіння берлінської нерухомістю має і додаткові плюси: жити в Берліні комфортно і приємно, а власнику нерухомості легше отримати багаторазову візу до Німеччини або ВНЖ .

Ціни на нерухомість в Берліні залежать від престижності районів. Найбільш привабливі - Мітте, Шарлотенбург, Груневальд, Целендорф. Впливають на рівень цін близькість до центру і транспортних комунікацій, час зведення житла: вищі ціни на будівлі, які були побудовані до 1920-х рр. і після 2015 р

Нерухомість в Берліні: Відео