Реклама
Реклама
Реклама

Казахстанський філія МДУ: де жити, де є, де вчитися?

Продовження на тему постів про Казахстанський філія МДУ.

Даний пост буде цікавий як студентам, так і їх батькам, які резонно не хочуть відправляти своє чадо в чуже місто / країну без докладної інформації про умови житла і навчання. У пості Ви дізнаєтеся, де живуть, харчуються і навчаються студенти Казахстанської філії! Ніяких завдань, математичних термінів і питань "що робити?". Тільки про їжу, житло і місце для навчання!

Гуртожиток (Астана)

Вже на вступних іспитах (з 11 липня по 24 липня) абітурієнтам буде запропоновано гуртожиток філії МДУ, гарні краєвиди якого можна споглядати в першому пості Казахстанський філія МДУ: погляд зсередини і на офіційному сайті .

Гуртожиток було презентовано в 2015 році і отримало свою особливу назву - "Будинок Студентів МДУ". Студенти вперше заселилися в 2015-2016 навчальному році. Окремо варто відзначити, що тепер в гуртожитку можуть жити всі бажаючі (раніше гуртожиток пропонувалося тільки іногороднім). Гуртожиток не безкоштовне, але ціна проживання дуже навіть студентська - 30 000 тенге на рік. Для порівняння, оренда двокімнатної квартири з аналогічними зручностями (вважаємо, що хлопці будуть жити вчотирьох і площа квартири близько 50 кв.м.) обійдеться не менше 100 000 тенге в місяць.

Гуртожиток п'ятиповерхова. На першому поверсі знаходиться зал для презентацій, пральня, адміністрація, тренажерний зал. У проекті буде і буфет. У 15 хвилинах є кілька великих продуктових магазинів. На другому і третьому поверсі живуть студенти МДУ. На четвертому і п'ятому - студенти ЄНУ. На кожному житловому поверсі близько 30 секцій і читальний зал.

На кожному житловому поверсі близько 30 секцій і читальний зал

У кожній секції є 2 житлових кімнати (на 12 кв.м), роздільний санвузол і кухня-студія-передпокій (теж на 12 кв.м). При бажанні можна вважати, що це 2-кімнатна квартирка на 4 студентів. Окремо варто відзначити, що кімнати відмінно умебльовані: у кожного студента є окремий шафа і особиста тумба, а в секції є 2 робочих стола і один кухонний.

Окремо варто відзначити, що кімнати відмінно умебльовані: у кожного студента є окремий шафа і особиста тумба, а в секції є 2 робочих стола і один кухонний

На кухні стоїть електро-плита і холодильник. До речі, для НЕ астанчан цікавим фактом є те, що газові плити в Астані рідкість через відсутність міського газопроводу. Як наслідок, газ коштує майже в 10 разів дорожче, ніж, наприклад, в Алмати. За електрикою студентам доведеться уважно стежити і економити, так як в кожній секції є свій лічильник і фіксована безкоштовна "норма" квт * ч. І це здорово - треба звикати платити комуналку вже в студентські роки. До речі, вечорами в гуртожиток регулярно приходять викладачі і частенько проводять бесіди, лекції на вільні теми і навіть консультації.

Окремо варто зупинитися на розташуванні гуртожитку. Гуртожиток знаходиться на продовженні Алеї тисячоліття. Зараз Алея починається на лівобережжі Ішима і втрачається в будівельних нетрях правобережжя: ТРЦ Хан Шатир - Байтерек - Ак Орда - р.Ішім - Палац миру і злагоди - ж.к. Міленіум парк - будівництво - Новий Вокзал. В районі активної рядки і знаходиться новий гуртожиток. Воно має характерну C-образну форму на мапі. Таке розташування, з одного боку, має грандіозну перспективу в майбутньому (через років 5 це буде дуже жвавий новий район, який будуть пов'язувати лівобережжі з новим залізниці вокзалом), з іншого боку, - це поточна глобальна будівництво по сусідству. Зараз тільки 2 з 4 сторін, що оточують гуртожиток, виходять на обжиті райони.

Добиратися від гуртожитку до корпусу дуже зручно на прямому автобусі №3 (зупинки знаходяться в 5 хвилинах ходьби від гуртожитку і корпусу відповідно). Весь шлях складає близько 30 хвилин (з них на автобусі 20 хвилин) і проходить через найцікавіші місця нового правобережжя (велика подяка користувачам yvision за опис і картинки). Шлях пролягає повз таких шикарний споруд як Казахський національний університет мистецтв у вигляді чаші, Палац миру і згоди у вигляді піраміди, мечеть Хазрет Султана , Посольство США, новий палац школярів у вигляді торта і корпусу Євразійського національного університету імені Л. М. Гумільова.

Ще один приємний момент - це якість громадського транспорту. Ходить він кожні 10-15 хвилин з 7:00 ранку до 22:00 безперебійно, причому на маршруті майже не буває пробок. Це добре збігається з комендантським часом (вхід в гуртожиток відкритий з 7:00 до 23:00). А для любителів екології та спорту є можливість в теплу пору року добиратися на велосипедах від Самрук Казина (дивіться проект velobike.kz).

kz)

Навчальний корпус (Астана)

Заняття проходять в навчально-лабораторному корпусі ЄНУ імені Гумільова. Філія орендує повністю 7 поверх, на якому знаходяться 3 комп'ютерні кабінети (на 20 посадкових місць кожен), 2 навчальних аудиторії (на 30 посадкових місць), навчальна частина, адміністрація і багато-багато невеликих кабінетів, в яких розмістилися кафедри.

В цілому 7 поверх - це серце філії філія. Саме тут розтягнутий стенд з президентами, прапорами і красивими буквами, повідомляють про те, де Ви перебуваєте.

На 5-6 поверсі в розпорядженні філії є близько 10 навчальних аудиторій. Як правило, за кожною навчальною групою закріплена своя аудиторія на 30-40 посадочних місць, в якій проходять майже всі лекції. На семінари (де часто відбувається поділ на підгрупи) групи переселяються в аудиторії поменше. Варто відзначити і потокову аудиторію на 1 поверсі на 120 посадочних місць (це найбільша аудиторія). Бібліотека Казахстанської філії МДУ розташована на 4 поверсі і крім величезного друкованого фонду має електронний доступ до найбільших світових видавництв і бібліотеки МГУ. На решті поверхів УЛК навчаються студенти ЄНУ. Корпус має досить незвичайна будова як зовні (висотна частина зверху нагадує якийсь літак невидимку типу стелс), так і всередині (сходовий проліт на всі 8 поверхів).

На 1 поверсі є цілих 2 столових (одна для викладачів, інша - для студентів) і кілька закусочних. В їдальні можна непогано дешево поїсти протягом пар до 15:00 (мій чек 600 тг). Також нещодавно відкрилася дуже чудова їдальня в новому архітектурно-будівельному корпусі (3 хвилини від корпусу УЛК). Відмінна їдальня, з дуже великим асортиментом, невисокими цінами (мій середній чек 700 тг) і цікавою назвою " THE STOLOVKA ". А ось після пар зручно харчуватися в навколишніх закладах громадського харчування, які розташовані в 5-10-хвилинної доступності: будинкова кухня біля готелів Кокшетау (комплексний обід 500 тг), дастархан (мій середній чек 800 тг), баурсакофф (мій середній чек 900 тг ) і навіть burger king. Якщо чесно, будинкова кухня - дійсно відмінний вибір (просто, смачно, по-домашньому).

Заняття з фізичної культури в теплу пору року проходять на набережній Гребного каналу (5 хвилин від корпусу) або в парку Жеруйик (20 хвилин пішки від корпусу). У зимову пору року, пари проходять в критому спортивному корпусі Євразія (добиратися до нього краще на транспорті). Але окремо варто відзначити, що пари фізичної культури в розкладі розташовані максимально зручно. І це при тому, що розклад змінюється щотижня (блоки від приїздів московських викладачів постійно вносять зміни)!

В цілому, корпус знаходиться в дуже чудовому районі. Взимку Гребний канал замерзає, міська адміністрація ретельно розгортає його і виходить найбільший в місті безкоштовний льодовий каток! А в теплу пору року - це відмінна набережна, де дуже приємно прогулятися.

переліт

Переліт відбувається на 4 курс для економістів, філологів і географів і на 3 курс для вмкшніков і мехматян. Колись давно, коли квитки на поїзд до Москви коштували на порядок дешевше авіаквитків, студенти філії їхали в Москву на поїзді. Це було дуже весело і комфортно (3 вагони знайомих і друзів!). Але зараз часи змінилися і тепер хлопці летять в Москву на літаку (вартість квитка оплачує філія, за умови, що це недорогий квиток до 35000 тг в сторону). У Москву разом зі студентами відправляється 2-3 супроводжуючих. Зазвичай з аеропорту замовляється автобус, який доставляє студентів безпосередньо в гуртожиток. У Москві вони допоможуть: розселитися в гуртожитку, зробити страховку, направити на мед.осмотр і пройти реєстрацію.

Гуртожиток (Москва)

У гуртожитку, як правило, селять по факультетах:

  • ДСК (Будинок студентів на Кравченко) - ВМК і мехматян
  • ДСВ (Будинок студентів на Вернадського) - філологи
  • ДАС (Будинок аспірантів і студентів) - економісти і географи
  • ГЗ (Головна будівля) - магістранти

Гуртожиток для всіх студентів, які навчаються на грант, безкоштовно! І це чудово!

Пару слів про кожне гуртожиток. ДСК і ДСВ розташовані поруч (на зображенні справа ДСК, прямо ДСВ).

Щоб дістатися до навчального корпусу буде потрібно 5 хвилин прогулятися до метро, ​​проїхати 1 станцію на метро (від станції проспект Вернадського до станції Університет) ще прогулятися хвилин 5-10 (залежно від навчального корпусу). Обидва гуртожитки близькі не тільки географічно, але і за наповненням. У секції 2 кімнати і санвузол, в кожній кімнаті по 2 людини. Кухня одна на поверх (на поверсі близько 16 секцій).

У гуртожитках є пральня. У ДСК є тренажерний зал, в якому є стіл для настільного тенісу і (зараз буде несподівано) піаніно! Зате в ДСВ є їдальня і роздруківка. Поруч з гуртожитками є кілька спортивних майданчиків: баскетбол, волейбол, столи для настільного тенісу. Вхід в гуртожиток відкритий майже цілодобово (закритий тільки з 1:00 до 6:00), що відповідає часу роботи метро та іншого громадського транспорту (так, в Москві Ви можете бути впевнені, що до 0:00 без проблем доберетеся на наземному громадському транспорті , а до 1:00 - на метро).

А ще прямо під вікнами гуртожитку є дуже чудові ставки (на яких люблять плавати качки).

Заселяють всіх наших студентів компактно (іноді навіть безперервно). Тобто можна очікувати, що майже весь поверх гуртожитку буде з знайомих облич. На картинки вказані приблизні місця розселення наших студентів (навіть тут все піклуються про те, що студенти жили поруч).

В окрузі є досить велика кількість продуктових магазинів (в тому числі і цілодобових). Основною точкою отоварення є Ашан, який знаходиться біля станції метро Університет.

ДАС - це одне найбільших гуртожитків в МГУ (виглядає як 2 відкриті книги). Добиратися від нього до університету зручно на трамваї (кінцева зупинка знаходиться біля станції університет). Дорога займає близько 30 хвилин. У секції 2 кімнати (для сну і для навчання) і санвузол. У секції живуть зазвичай 4-5 осіб. Кухня одна на поверх (на поверсі близько 16 секцій).

Кухня одна на поверх (на поверсі близько 16 секцій)

ДАС може похвалитися шикарною дієтичної їдальні. Дієтична вона тому, що там є всі можливості дотримуватися будь-яку можливу дієту: тільки відварні овочі? - будь ласка; тільки риба? - вибирай з 5 видів; салати? - без питань; дуже калорійний обід? - забирай! Загалом, я ніде більше не бачив студентській їдальні з таким великим асортиментом. А головне, що він працює з раннього ранку до пізна. Поруч з Дасом є кілька дуже великих гіпермаркетів. З закупівлею проблем не буде.

Ну і звичайно Головна будівля МДУ. Не всі знають, вся периферія головної будівлі (так звані "вежі") - це гуртожитки (навчальні аудиторії тільки в центральній частині). Причому дуже різні: від рівня простий готелі до кімнат для аскетів. Наші хлопці селяться в блоки з середніми умовами. Селять зазвичай по 2 людини в кімнату (секція з двох кімнат).

Але ось, що в ГЗ особливе, так це - запах. Запах дуже специфічний, за яким через деякий час починаєш визначати мешканців ГЗ. Але зате в ГЗ є все: їдальня і кафе, басейн і спортзал, продуктові та квіткові магазини, авіа та залізничних кас, пошта та книжковий магазин. Загалом, починаєш вірити в легенди, які свідчать, що в ГЗ можна прожити весь рік, не виходячи з гуртожитку. А ще майже всі студенти роблять таку фотографію (дивитися треба обов'язково в сторону):

Навчальні корпуси (Москва)

Навчальні корпуси розташовані близько один до одного і утворюють величезний академічний кластер МГУ. Детально можна ознайомитися зі студентським містечком у відповідному розділі на офіційному сайті . Кожен факультет вчиться в своєму корпусі:

Про ГЗ можна говорити багато і довго. З цікавих фактів: побудовано воно було в 1953 році, має у висоту 240 метрів (було найвищою будівлею Росії протягом півстоліття), можна спуститися на -3 поверх (кажуть є і -4), є однією з семи сталінських висоток, на 4 вежах є аналоговий годинник, термометр і барометр. Саме Головну Будівлю зазвичай асоціюється з МГУ. Але більша частина будівлі - це все таки гуртожиток (все що не відноситься до центральної вежі).

Піднявшись в музей геології на останні поверхи ГЗ, можна побачити прекрасну панораму Москви: Воробйови Гори, Москва-ріка, Лужники і далі до Кремля.

ВМК навчатимуться в корпусі, на 4 поверсі якого розташований суперкомп'ютер Ломоносов (найбільший ПК Росії). Філологи навчатимуться в корпусі, з якого видно багато відкритих спорт майданчиків. Та й оточений він спорт-комплексами (до чого б це?). Економісти можуть похвалитися одним з найновіших і сучасних корпусів.

Що стосується прогулянок, то тут місць предостатньо. Біля кожного гуртожитку і корпусу є свої сквери, парки, ставки і навіть ботанічний сад. Це дійсно чудове місце, де хочеться вчитися і творити!

Це дійсно чудове місце, де хочеться вчитися і творити

наболілі міфи

"В Астані жити дорого". Проїзд: близько 5 000 тг / місяць. Житло: 3 000 тг / місяць. Харчування (тільки в їдальнях): близько 40 000 тг / місяць (якщо готувати, то буде значно дешевше).

"Стипендії не вистачить навіть на їжу". В цілому, здоровим хлопцям, мабуть дійсно - не вистачить. Причому, в основному, через відсутність бажання готувати. А ось дівчатам, які люблять готувати, причому відразу на всю секцію - реально.

"У Москві жити дорого". Проїзд: близько 500 руб / місяць (оформляється соціальна карта студента, яка дозволяє безкоштовно кататися весь місяць). Житло: безкоштовно. Харчування (тільки в їдальнях): близько 12 000 руб / місяць (якщо готувати, то буде значно дешевше).

"У Москві багато заворушень і сумнівних особистостей". Приблизно стільки ж, скільки і в Вашому рідному місті (у відсотковому співвідношенні). Якщо Ви їсте в Москву на навчання, то і не будете стосуватися цих особистостей. Особливо варто відзначити, що студ.городок дійсно жвавий до ночі, причому жвавий студентами, які навчаються в МДУ.

"Ставлення до студентів з філії в Москві упереджене". Я не зустрічав нікого, хто ставився б погано до наших студентів. Московські студенти мають рівно такі ж "проблеми" з викладачами, як і наші, якщо забувають про навчання. Багато навчальні групи філії навпаки виділяють як здібні й дисципліновані.

"Коли студент поїде в Москву, ніхто про нього не подбає". По-перше, до старших курсів студенти повинні бути вже досить самостійні щодо навчання. Але навіть тут наша навчальна частина піклується про наших студентах, які вже знаходяться в Москві (читайте під юрисдикцією московської навчальної частини), і допомагає вирішувати багато навчальних і життєвих проблем.

"Краще закінчу ВНЗ в Англії / Америці / Кіпрі". Якщо Ви хочете здивувати роботодавця диплом, то краще поїхати в Китай і отримати диплом, де всі записи будуть на китайському. А якщо хочете отримати гарну освіту з повним контролем і допомогою по побутовим проблемам, то ласкаво просимо до філії! На мою особисту думку, на захід за освітою варто їхати тільки якщо це ВНЗ з топ-30 (відгадайте, звідки я взяв цю цифру) або Ви їдете в цю країну на ПМП.

Чекаємо всіх розумних хлопців з палаючими очима і серцями, які хочуть отримати хорошу освіту в хороших умовах!

ps. більше фотографій з життя філії є в офіційній галереї (Навіть не всі студенти про неї знають).

pps. знайшов відгук нашої студентки про гуртожитку .

UPD. хлопців, які поїдуть у вересні до Москви на 3-4 курс вперше розселять не як сказано в пості, а в ФДС. Можливо, щось зміниться для наступних наборів.

Ніяких завдань, математичних термінів і питань "що робити?
Дієтична вона тому, що там є всі можливості дотримуватися будь-яку можливу дієту: тільки відварні овочі?
Будь ласка; тільки риба?
Вибирай з 5 видів; салати?
Без питань; дуже калорійний обід?
До чого б це?