Реклама
Реклама
Реклама

Договір оренди нерухомості укладений на невизначений строк, чи треба його реєструвати?

Поняття «оренда» відомо з давніх часів Поняття «оренда» відомо з давніх часів. Люди активно застосовували і застосовують цю форму майнового договору і беруть у тимчасове володіння і користування земельні ділянки, підприємства, будівлі, споруди, обладнання, транспортні засоби та інші речі, що не втрачають своїх натуральних властивостей у процесі їх використання, за орендну плату.

Дуже часто договір оренди між сторонами укладається на невизначений термін. При цьому може виникнути питання, чи потрібно в цьому випадку здійснювати державну реєстрацію договору оренди нерухомого майна?

Заступник керівника Управління Росреестра по Пермському краю Лариса Пьянкова роз'яснює:

- Право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації в Єдиному державному реєстрі нерухомості (ЕГРН) органами, які здійснюють державну реєстрацію прав на нерухомість і угод з нею (ч. 1 ст. 131 Цивільного кодексу РФ). Реєстрації підлягають: право власності, право господарського відання, право оперативного управління, право довічного успадкованого володіння, право постійного користування, іпотека, сервітути, а також інші права.

На замітку. Якщо законом передбачена державна реєстрація угод, правові наслідки угоди наступають після її реєстрації.

Договір оренди нерухомого майна підлягає державній реєстрації, якщо інше не встановлено законом (ч. 2 ст. 609 Цивільного кодексу РФ, далі - ГК РФ).

Договір оренди будівлі або споруди, укладений на строк не менше року, підлягає державній реєстрації і вважається укладеним з моменту такої реєстрації (ч. 2 ст. 651 ЦК України).

На замітку. До договорів оренди нежитлових приміщень застосовуються правила ч. 2 ст. 651 ГК РФ.

До відома. Договори оренди земельної ділянки, суборенди земельної ділянки, безоплатного користування земельною ділянкою, укладені на термін менше ніж один рік, не підлягають державній реєстрації, за винятком випадків, встановлених федеральними законами (ч. 2 ст. 26 Земельного кодексу РФ).

Договір оренди укладається на термін, визначений договором. Якщо термін оренди в договорі не визначений, договір оренди вважається укладеним на невизначений строк.

Таким чином, державну реєстрацію підлягає строковий договір оренди нерухомого майна, укладений на термін один рік і більше. Договір оренди, укладений на невизначений строк, у державній реєстрації не потребує.

Важливо. Управління Росреестра по Пермському краю (далі - Управління) нагадує: громадяни можуть отримати відповіді на питання, що цікавлять в рамках повноважень Управління, зателефонувавши в відомчий центр телефонного обслуговування Росреестра за безкоштовним номером 8-800-100-34-34.

Також можна скористатися сервісом «Життєві ситуації» офіційного сайту Росреестра https://rosreestr.ru . За допомогою цього сервісу будь-який звернувся може самостійно отримати інформацію про перелік документів, необхідних для реєстрації прав, про термін надання послуги та розмір державного мита. Для отримання інформації необхідно вибрати тип об'єкта, з яким планується операція, тип операції (купівля-продаж, дарування, успадкування, оренда) та відповісти на кілька запитань.

Отримати відомості, що цікавлять допоможе розділ сайту «Зворотній зв'язок», в якому розміщуються відповіді на найбільш поширені питання про послуги і діяльності Росреестра.

Для вирішення складних ситуацій, пов'язаних з послугами та функціями Росреестра, можна звернутися за консультацією на особистий прийом до посадових осіб Управління Росреестра по Пермському краю. Інформація про графік прийому, телефонах для запису на особистий прийом розміщена на сайті Росреестра в розділі «Зворотній зв'язок / Звернення громадян».

Рекомендації в сфері оформлення прав на нерухомість можна отримувати, передплативши офіційну сторінку Управління в соціальній мережі «ВКонтакте».

Про Управління Росреестра по Пермському краю

Управління Федеральної служби державної реєстрації, кадастру і картографії (Росреестра) по Пермському краю є територіальним органом федерального органу виконавчої влади, що здійснює функції з державної реєстрації прав на нерухоме майно та угод з ним, землеустрою, державного моніторингу земель, а також функції по федеральному державному нагляду в галузі геодезії і картографії, державному земельному нагляду, нагляду за діяльністю саморегулівних організацій оцінювачів, контролю діяльності саморегулівних організацій арбітражних керуючих, організації роботи Комісії з оскарження кадастрової вартості об'єктів нерухомості. Здійснює контроль за діяльністю підвідомчої установи Росреестра - філії ФГБУ «ФКП Росреестра» по Пермському краю з надання державних послуг Росреестра. Керівник Управління Росреестра по Пермському краю - Лариса Аржевітіна.

http://rosreestr.ru/

http://vk.com/public49884202

Контакти для ЗМІ

Прес-служба Управління Федеральної служби
державної реєстрації, кадастру і картографії (Росреестра) по Пермському краю

Світлана Пономарьова

+7 342 218-35-82

Наталя Делідова

+7 342 218-35-86

При цьому може виникнути питання, чи потрібно в цьому випадку здійснювати державну реєстрацію договору оренди нерухомого майна?